Branding si internet
Ingaduiti-mi sa va plictisex cu o scurta analiza. Ce se intampla daca scrii numele, doar numele, nimic altceva, al unui brand in casuta unde vine in mod normal url-ul unui site ?
Deci in loc de has te te pe doo puncte doo slashuri ve ve ve punt, nu scrii nimic. Si pe urma dai enter inainte sa mai pui punct nu-stiu-ce. Sigur, unele browsere, precum firefox, sunt setate sa foloseasca un motor de cautare in cazul asta, dar sa zicem ca folosim unul care nu face asa, ci pur si simplu incearca sa rezolve "best fit". Ei ?
Pai, pentru inceput
Patru secunde mai tarziu...
Deci rezolva! Pfoai ?! Ia sa mai vedem si altii...
12 secunde mai tarziu...
Aww, deci dadatroll nu rezolva. Bietul. Nu-i de mirare ca n-are trafic, este ? Altii ?
trei secunde siiiii...
Hmm. Deci astia or fi adevaratii ? Under construction... mbine. Sa vedem altcineva
Patru secunde si gaseste...
Ce-i drept.
Bine, si-acum, ca ma gandesc ca va ganditi cam care-i singurul tip din Romania al carui brand e recunoscut ca atare de Domain Name Server-ele din intreaga lume, hai sa vedem cum face strainii. Adica singurii oameni, afara de je, care chiar au un brand. Deci :
Care dupa doua secunde redirecteaza (si inca fo' cinci incarca, ca noa, asa-i corporatistii, bells&whistles)
De unde putem eventual trage concluzia ca nu expertii romani mai au cate una-alta de invatat de la Mircea Popescu, ci Mircea Popescu mai are de invatat de la expertii romani. Da ? Mbine.
Bafta la net.
Wednesday, 9 June 2010
Eu zic sa mai incerci si cu alte browsere inainte de a vorbi.
Dar luam discutia de la capat si chiar n-am chef.
Wednesday, 9 June 2010
Citim mai cu talent ce scrie la buche intai, Marianeee ?
Thursday, 10 June 2010
Hmm, IE8 prima data zice http://dadatroll/ s-apoi redirecteaza catre Google Search. Firefox merge din prima la I'm feelin lucky, asa ca Zoso e apparently aici: http://www.zosoontour.net/ . In schimb in ambele browsere tu esti aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Trilemma .. hmm, nu poti bate Wikipedia? :D
Inteleg ce incerci sa zici acolo, da' mi se pare oarecum uphill struggle sa te chinui sa-ti construiesti brandul strict pe defaultul numelui. Eu dac-ar fi sa fac asa m-as chinui sa bat Wikipedia si Daimon Club Bucuresti. Ce browser din lume s-ar gandi ca omu' cauta de fapt ma cauta la .me?
Thursday, 10 June 2010
Nu-i vorba de google mei. E vorba de resolving. Credeam ca am zis limpede in text, da' vaz ca nu se lipeste nicecum.
Banui ca-i si din cauza ca-i o gluma scrisa pentru oameni mai batrani.
Thursday, 10 June 2010
nene, hai las-o moale cu laudele. eu folosesc des skyfire pe telefon si in motorul de cautare fii sigur ca imi gaseste trilema, dupa cum imi gaseste dileme. adica deloc. ba, mai mult, gaseste orice inafara de trilema, f.e. trillemma, etc. (;
si ma enerveaza ca mai intru de pe telefon. si mi-e lene sa folosesc bookmarks! q:
Thursday, 10 June 2010
ok, stai sa vad ce'mi scapa. tu scrii o chestie care n-are sens, si-i ceri browserului sa te duca acolo (resolving). caz in care fie incearca niste domenii default (.com, .net, etc) fie te duce la un serviciu de cautare care poate fi si altul decat Google. n-am treaba cu motorul, am treaba cu algoritmul de rezolvare.
intrebarea mea era te faci daca ai a te bate cu altul pe relevanta, sa zicem ca mai era un ziar numit trilema.ro :D
Thursday, 10 June 2010
@dAImon Pai nu tre' "sa zicem", ca trilema.ro exista, si se pare ca nu conteaza.
Resolving este o problema careia ii dau raspuns asa numitele domain name servers, care-i un domeniu important al tehnologiilor zise la gramada www, dar de care mai nimeni nu mai stie astazi nimic, precum se si vede. Asta pentru ca intre timp tehnologiile respective s-au perfectionat si profesionalizat intr-o asa masura incat au iesit din viziunea utilizatorului, se gasesc cum ar veni sub capota si nu pe bord.
Ceea ce le face perfect obscure, pentru ca educatia in IT se face azi pe principiul monkey see monkey do chiar si in scoli dedicate, care oricum produc maxim 5-10% dintre "experti", ce sa mai vorbim de restul care n-au fost niciodata la scoala.
Deci, nu-i o discutie despre SE, care-s niste probleme si niste solutii ulterioare cu vreo 10 ani, si nici despre concepte derivate din ele, precum "relevanta" inteleasa in sensul de cine are cuvantul cheie in url.
Argumentul ca adica asa o chestie obscura ar conta (in "branding") nu e direct (miliarde si miliarde de utilizatori ar urma chipurile calea asta catre site) ci indirect si ceva mai subtil.
Ca autor de blog ma gasesc in situatia amuzanta ca pot foarte usor scrie chestii pe care sa nu le priceapa decat o fractie din cititorii de weburi, pana la unul la un milion. Sigur, tot ca autor de blog tind sa scriu lucruri complicate in asa fel incat sa fie usor digerate de cat mai multa lume. Dar asta nu inseamna ca-s obligat la popularizare. Uneori scriu chestii greu de inteles, fara mare efort spre a le face transparente. Cum cupit.
Thursday, 10 June 2010
Repet ca bati campii cu absoluta dezinvoltura, dom` Popescu.
Repet ca ar fi cazul sa mai incerci si cu alte browsere.
Sigur ca e vorba de DNS aici. Insa, ceea ce neglijezi matale, dintr-o totala lipsa de cunoastere, este relatia dintre diferite browsere, mai precis dintre producatorii acestora si anumite DNS-uri mai mult sau mai putin oficiale.
Mai exista si alta relatie, anume aceea dintre diferiti provideri de net si anumite DNS-uri. Asta inseamna, domnule stie-tot, ca daca eu intru aici, la Bucuresti, la providerul meu, cu Linux si cu Opera ca browser (ca sa nu te mai legi de IE) iar tu intri la TM cu exact aceeasi configuratie si cerem o aiureala rezultatul VA FI DIFERIT.
Asa ca nu te mai umfla in pene cu rezultatele alea obtinute absolut intimplator si aleator. Mai invata si tehnica de baza, lasa dracu` brandingul, ca mai ai mult pina acolo.
Si vad ca ti-au atras atentia si altii in comentariile de dinainte dar te faci ca nu pricepi ce au vrut sa zica. Sau, hai sa admitem, n-au explicat bine. Dar macar acum crezi in explicatia mea ?
Thursday, 10 June 2010
Say WHAT ?!?! 0.0
Noa te rog, documenteaza alegatia cu "relatia dintre diferite browsere, mai precis dintre producatorii acestora si anumite DNS-uri mai mult sau mai putin oficiale."
Am una dintre acele rare ocazii de-a invata ceva, ba chiar ceva care sa-mi zguduie lumea din toate temeliile. Deci baga te rog, te ascult.
Thursday, 10 June 2010
Vad ca stii abecedarul, anume ce face un DNS cind stie ce trebuie sa raspunda. Din pacate nu ai idee cum evolueaza lucrurile atunci cind cel mai apropiat DNS nu stie ce sa raspunda, abia atunci devine interesant.
Ar trebui sa fac aici o teorie de trei pagini si zau ca la Buc. e cald rau, n-am chef.
Nu e mai bine sa faci matale un exercitiu practic ? Vezi ca s-a inventat Google DNS, intreaba-l tot pe el ce e aia. Dupa care intri in setarile sistemului matale si pui manual acele DNS. repeta diverse cautari CU Google DNS si CU ale tale DNS si vorbim mai pe seara, pe racoare.
Thursday, 10 June 2010
unul din noi are o idee gresita despre functionarea DNS. eu stiam ca un server DNS iti face legatura directa, anume pentru ce i-ai dat tu ca link el iti da inapoi adresa fizica a masinii asociate (IP).
da' partea de ghiceala gen "ce-o vrut asta sa zica cand o scris acolo trilema" o face browserul, si apoi cere o pagina concreta.
marian: vrei sa zici ca pe langa DNS serverul setat in sistem, browserul face query si la alte dns servere? sau cum ca n-am inteles prima parte.
Thursday, 10 June 2010
@ daIMon: ti-as oferi acelasi raspuns de mai sus, dar fiindca imi esti simpatic o sa-ti mai dau niste amanunte.
Toate aceste DNS sunt legate intr-o retea. Nu incep sa vorbesc acum in termeni tehnici dar cind un DNS NU STIE sa raspunda la intrebarea primita intreaba mai departe. Daca nici sefu` lui nu stie, intreaba si el mai departe. De cite ori... e vorba de niste termeni prea tehnici. Important este ca ai doua sanse mari: fie sa te trezesti cu ``page cannot be displayed`` fie cu un rezultat oferit de un DNS ``binevoitor`` care iti ofera o pagina de genul: nu prea inteleg ce ai vrut sa spui cu dar ia de citeste colea niste reclame interesante, pina una-alta !
Tocmai de aceea conteaza mult DE UNDE pleci (provider), ce DNS ai avut la baza, ce interese sunt la mijloc... si DA, chiar si creatorii de browsere au interesele lor. Numai ca astea sunt subtilitati cu care nu te intilnesti toata ziua buna ziua.
Thursday, 10 June 2010
Corectez: nu prea inteleg ce ai vrut sa spui cu [ exemplu. com ] dar ia de citeste colea niste reclame interesante
Am pus niste paranteze d`astea si n-am pastrat distanta intre semne si a fost interpretat in stil hastemele !
Thursday, 10 June 2010
@Marian S Tu dezvolti o adevarata traditie in a te baga viteaz in discutie, a ti se cere o chestie concreta si-a pleca cu coada intre picioare, ca-i cald rau. Nu mai retin a cata e asta, da' retin clar alea doua dinainte, cu webdizainu si cu taxele si impozitele. Zic ca strica reputatiei asa o atitudine, daca-ti pasa.
@dAImon In principiu un server DNS cauta sa raspunda cu o adresa IP echivalenta unui nume de domeniu cerut. Daca n-o gaseste, poate face un numar de chestii : sa raspuna autoritativ ca nu exista, sa raspunda neautoritativ ca nu exista, sa defere altui server, sau sa raspunda neautoritativ un rezultat care pare c-ar putea fi ce-ar trebui sa raspunda. Initial prima si a treia erau singurele folosite. Pe masura ce-a crescut internetul si s-au introdus literele (cele 13 servere principale - apropo, daca ai chef de exercitii practice, de ce sunt fix 13 ?) a inceput sa se foloseaca si a doua. In cele din urma, odata cu dezvoltarea sistemului de dns caching and resolving a inceput sa se foloseasca si a patra.
Felul concret in care un browser rezolva o asa zisa "mangled query" nu-i neaparat asa cum il descrii tu, si anume, incearca sa obtina un domeniu rational din ce a scris omul, si abia apoi il cere. Asa o abordare se considera a fi mult prea inflexibila. Ce face un browser bun este sa ceara ce i s-a cerut, si apoi functie de ce raspuns primeste sa decida. In cazul asta concret pe care-l discutam noi cere ce i s-a cerut, afla ca nu exista, afla ca ar putea exista ceva asemanator si merge acolo.
Ca un comportament alternativ, alte browsere cer ce li s-a cerut, afla ca nu exista si substituie cererea originala pentru o cerere de cautare, eventual catre google. Asa ceva pare mai bine sau mai expedient, dar in termenii puri si duri ai gandirii software e o solutie gresita (the wrong thing), pentru ca inlocuieste cererea dificila cu o alta cerere mai usor de satisfacut. Microsoft style of reasoning.
Thursday, 10 June 2010
@ Mircea Popescu: adica pina la urma imi dai dreptate, multumesc !
Vad ca stii sa te orientezi rapid. Pula mea, la mine nu s-a deschis howsuffworks la timp, chestie de DNS !!!
E bine cind te provoaca omul, dovedesti ca inveti repede.
Thursday, 10 June 2010
howstuffworks ... of, e cald, mai bine ma retrag.
Thursday, 10 June 2010
Ar fi o idee, ca nu prea esti la adancimea ta.
Friday, 11 March 2011
Mda, am verificat si eu sistemul tau. Am dat 14 refreshuri pana ce am ajuns aici. 14 pagini. Da cred ca poti sa vezi. Matematica mea e mai proasta stiu, dar 14 = 4 ? :)
Friday, 11 March 2011
@Dan Vezi (miine, ma gindesc ?) discutia pe logica continutului platit, iti va clarifica nelamurirea cred eu.
Tuesday, 22 March 2011
cool. 4??
Tuesday, 22 March 2011
Celelalte doua la Shutter Island.
Tuesday, 22 March 2011
tx
Friday, 8 February 2013
M-ai rau m-am incurcat in commenturile voastre :(