Blogroll-ul fain@polimedia.us

Thursday, 29 July, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sa va spun un secret : cand intru prima oara pe un blog ii verific - mai pe sarite - link-urile din blogroll. Cel mai adesea blogurile de-acolo sunt disparute cu totul. In rarele cazuri cand exista, le-a uitat Dumnezeu prin 2009, daca nu de-a dreptul 2007 - am intalnit cazuri.

O data, hai sa zicem ca oamenii sunt prieteni buni si mnoa, nu-ti scoti nevasta din blogroll daca n-a mai avut timp sa scrie. De ce nu, totusi ? Nimeni nu cumpara monitoare Intel si procesoare Philips, de ce-ai tine la blogroll pe unu' doar pentru ca beti beri dupa servici impreuna ? (Si de ce-ai bea beri dupa servici cu unu' doar pentru ca sunteti reciproc in blogroll, daca-i pana acolo).

De doua ori, de cinci ori, mai frate, tot al doilea link e mort, nu se poate asa ceva. Impresia pe care mi-o da e de lucru de mantuiala, de spatiu neglijat, per total de chestie ce nu prea merita luata in serios.

Pe de cealalta parte, pentru bloger nu-i lucru simplu sa se tina la curent cu ce-a mai facut fiecare din cei 5, 10 sau chiar cinci sute - am intalnit cazuri - de tipi pe care-i are in blogroll. Teoretic asa zice teoria ca ii citeste pe cei din blogroll, cu o oarecare frecventa mai mare decat 0, da' uite ca practica nu prea confirma. E si mult de munca, sa recunoastem cinstit.

Ei bine, pentru a veni in sprijinul blogerimii, fain@polimedia.us a creat un blogroll care se populeaza automat! Il aveti aici : http://trilema.com//fain/blogroll.php ? tip=2 & zile=7 & ordonata=1 & div=0 & nodots=1 & ucfirst=1 & max=20 & minvotes=1

Si acum sa vedem ce setari sunt la dispozitie :

  • tip = poate lua valorile 1) toate aparitiile ; 2) doar aparitiile publicate - in aceste cazuri se ia in considerare totalul voturilor primite ; 3) toate aparitiile ; 4) doar aparitiile publicate - in aceste cazuri se iau in considerare doar aparitiile, 1 aparitie = 1 punct.
  • ordonata = 0) ordonat dupa timp (in ordinea aparitiei ; 1) ordonat dupa puncte, calculate dupa tip.
  • div = poate lua valorile 0 (fara div-uri) sau 1 (cu div-uri). Al doilea va ingaduie sa formatati din css.
  • nodots = daca este 1 taie partea de dupa punct ("ion.wordpress.com" devine "ion" si "ion.com" devine "ion").
  • ucfirst = daca este 1 capitalizeaza prima litera din nume.
  • max = numarul maxim de link-uri in blogroll.
  • minvotes = numarul de voturi necesar pentru a intra in blogroll. Atentie la tip si interval, daca selectati tipul 4 si intervalul 2 zile e improbabil sa existe link-uri cu mai mult de doua voturi, de exemplu.
  • branding = 0) cu branding (linia de la final) ; 1) fara branding.

Puteti integra acest blogroll cum poftiti. Daca doriti o solutie manuala, bookmark pe url-ul setat asa cum va convine, si copiati/revedeti/adaugiti periodic blogroll-ul propriu. Daca doriti o solutie automata, puteti folosi fie un iframe fie niste php (are cineva chef sa scrie un widget pentru wordpress apropo ?)

Avantajele sunt bineinteles prospetimea, pentru ca nu prea au cum ajunge link-uri care nu mai intereseaza pe nimeni, si functie de tipul folosit calitatea. Daca mai sunt imbunatatiri pe care le-ati dori, nu va sfiiti sa cereti aici.

A sosit timpul sa punem puterea crowdsourcing-ului la lucru pentru blogroll-uri mai bune.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

26 Responses

  1. mie nu-mi place! blogroll-ul trebuie facut cu mana ta si nu impus printr-un algoritm!

    nu e cam treaba mea daca am un coleg care nu a mai scris din 2009 sau sotia? ideea ca in blogroll sunt doar cei pe care-i citesc mai des ca restu, nu e complet falsa, eu zilnic il iau la rand de 2 ori, dim si seara, dar poate am si pe cineva caruia ii dau link pentru ca m-a rugat si pentru ca are site-ul nou si daca nu linkeaza nimeni spre el, google il cam ignora si-l viziteaza rar!

    p.s. cine vorbeste despre blogroll pe blog, cel care nu are! :)))

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 July 2010

    Pai cum adica impusa mei ? Nu-ti impune nimeni. Daca stai de el si il ingrijesti, foarte bine, daca n-ai vreme sau alea, ai alternative.

    Si eu am blogroll, doar ca este foarte mic :D

  3. romania inedit`s avatar
    3
    romania inedit 
    Thursday, 29 July 2010

    Eu astept sa vad daca functioneaza !

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 July 2010

    Pai cum adica ? Nu functioneaza deja ?

  5. romania inedit`s avatar
    5
    romania inedit 
    Thursday, 29 July 2010

    Astept widgetul pentru wordpress !

  6. deci sa vad daca am inteles bine...e un fel de blogroll in genul celor de pe blogspot? adica...iti arata y din x care ii ai ...adica cei care au scris recent? in cazul asta cei care adauga articole pe polimedia?

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 July 2010

    @romania inedit Bine !

    : D

    @Filip Apai eu n-am lucrat niciodata cu blogspot, da' in principiu pare ca da ?

  8. Mei, sunt si din ceia care-i citesc periodic pe toti din blogroll. Mai ii o treaba, sunt si zapaciti care nu prea stiu bine daca vor sa se gioace de-a bloagherii sau ba, aiai care-s nehotarati si-si sterg de mai multe ori bloaga, iarasi mai sunt tinuti prin blogroll, ca noa, is stiuti drept razgandaci.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 July 2010

    A, uite ca la aspectu' ala nu m-am gandit, da' intr-adevar, sunt si de-aia, azi il are maine-l sterge.

  10. @Mircea Popescu: atunci nu ar fi ok (nu stiu zic si io sa ma aflu'n treaba) sa iti tragi un widget RSS in care sa bagi linku'? :)

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 July 2010

    Pai ar fi, ma gandesc.

  12. Eu am experimentat si inca folosesc aparitia unei liste de referreri (lista de linkuri) care ajung cel mai des pe blogul unde este implementata solutia. Practic aparitia unui link si pozitia lui in lista, este determinata de frecventa vizitelor din acel link spre tine. Partea proasta este ca poate fi pacalit prin proxy sau prin alte trucuri de generat trafic automat. Un alt dezavantaj ar fi ca 3-way-link nu prea merge, ptr ca nu ai referrerul de unde trebuie, etc.

    Mai gandim ...

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 July 2010

    Partea inca si mai proasta este ca atrage spammerii specializati pe referer spam, si-ti chinuie serverul degeaba. Ca sa nu mai punem la socoteala ca e fundamental redundant, link-urile alora de la care vin cei mai multi vizitatori nu-i probabil sa aduca noutati vizitatorilor, stii cum zic ?

    Practic solutia asta e un fel de blogroll ingrijit de-o comunitate, in loc sa trebuiasca sa stai tu de el.

  14. Raman la blogroll-ul meu inghesuit si prafuit...

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 July 2010

    Blogar, blogar, da' conservator ? :D

  16. Sau altfel ... am 3 commenturi minim de la tine (si ai link/blog/url in semnatura) o sa apari in blogroll. Numarul maxim de linkuri sa fie 10 sau 20 sau K+Log(N)+sqrt(Q) :D

    Eventual se poate implementa si optiunea de vot pentru comentariu. Cu cat ai mai multe voturi cu atat urci mai sus in lista, sau intrii in lista celor mai importanti bloggeri ;) ... sa zicem de la 10 puncte in sus (votul sa fie de maxim 3 puncte)

    Votul sa fie dat numai de cei care au mai comentat anterior, fara anonimi.

    O alta variabila poate fi determinata de timpul trecut la la ultimul comentariu pus pe blog. Daca ai uitat sa mai intrii de 2 luni, atunci linkul tau va fi undeva in afara listei, chiar daca anterior ai avut 1000 de puncte, etc. Practic se poate ca in fiecare zi toate punctajele sa fie decrementate cu o anumita valoaret !

    Si ca am adus aminte de referrer, odata ce esti activ, la fiecare 10 unici adusi prin referrer, se mai adauga un punct. (dar asta mai haleste ceva resurse, sa prelucrezi fiecare referrer)

    In fine, exista idei ...

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 July 2010

    Haha pai practic ce descrii tu e o varianta mai primitiva si mai limitata de fain :D

  18. Putina teorie.

    In primul rand in blogroll intra doar cei pe care-i am si in reader, deci stiu cam care-i calitatea scriiturii lor cu latenta de 2-3 zile maxim. Iar ei sunt pe lista aia fiindca ii recomand EU. Nu asta-i pana la urma rolul unui blog, sa-si reflecte cat mai bine proprietarul? Si dupa cum s-a mai spus, acolo pot sa stea si bloguri defuncte daca materialele vechi sunt interesante.

    Pe ideea asta eu n-as denumi niciodata drept [blogroll] o lista compilata din alegerile altora. Sigur, poate comunitatea Fain ii considera interesanti, poate as pune undeva pe blog si lista aia, da' nu cu denumirea ce o propui. Pentru ca si pe Fain is tot eu insumi, iar daca vad un blogger bun il adaug in reader. Goto step 1, acum poate fi adaugat si in blogroll.

    Sigur, pentru cine e activ pe Fain si are alta definitie pentru blogroll .. the path is open.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 July 2010

    Mei, poate ca-ti va parea paradoxal, da' fix asta-i logica pe care am urmat-o si eu : multa lume mi-a spus ca fain le inlocuie cu succes readerul de rss, din mai multe motive (am scris intr-un articol acu de curand). Si m-am gandit eu, pai daca pentru oameni fain e rss reader 2.0, sa incercam sa ramanem inaintea evenimentelor. Ce se face din rss reader ? A, blogroll. Bun, sa facem blogroll 2.0.

    Clar ca nu-i obligatoriu, da' lasa sa fie, ca nu cere de mancare.

  20. keep it simple ... lucrurile complicate tind sa aiba defecte ascunse :)

  21. getting so hxat`s avatar
    21
    getting so hxat 
    Monday, 28 February 2011

    Oh my demiurge!!! This is so vastly incredibly amazing.
    Couldn’t plan that something as exciting as this was notwithstanding in the oblivion.
    Your interest of situation is principled astounding. Congo popinjay!!!

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 February 2011

    It is notwithstanding in the oblivion, but a principled thanks anyway.

    Basmalay!!!

  23. tip = poate lua valorile 1) toate aparitiile ; 2) doar aparitiile publicate - in aceste cazuri se ia in considerare totalul voturilor primite ; 3) toate aparitiile ;

    1 e la fel ca 3

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Sunday, 16 October 2011

    Is perechi, 1-2 si 3-4. Reciteste in ideea asta.

  1. Blogroll-ul fain-polimedia-us pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Progres!! Stiinta!! Tehnologie!!...

  2. [...] Tii idioti in blogroll. Pa. Da, am o lista, sigur ca am o listav. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.