Baiatul de gasca

Wednesday, 18 August, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Acum trei ani de zile Vlad Stoiculescu aka krossfire se apuca el sa "discute cu muza blogului" si sa scrie un articol despre umor in patrie. Trei ani mai tarziu articolul este in continuare actual, in continuare interesant si in continuare bine scris. Ca atare, este in continuare citabil, si minunea minunilor, este in continuare citat. Cati alti blogeri cunoasteti ale caror productii isi pastreaza valoarea nu peste ani, dar macar peste luni, peste saptamani, ceva acolo ?

As zice ca nu-i, totusi, putin lucru. Daca muncesti sa scrii un articol, asta inseamna ca investesti niste resurse, timpul tau, sudoarea fruntii tale. Aceasta investitie trebuie sa se amortizeze cumva. Daca durata de viata a articolului este o saptamana, logic amortizarea trebuie sa aiba loc intr-o saptamana. Improbabil sa se intample minunea, si asa ajunge blogerimea obsedata de "trafic", tremurand cu mana intinsa in fata oricarui vanzator de piei de closca, doar-doar pica de-o sponsorizare. Totusi, daca durata de viata a articolului ar fi ani cu vedere spre infinit situatia s-ar prezinta in cu totul alti termeni : oricat de minuscule sunt beneficiile zilnice, ele se adauga si dospesc.

De fapt, daca ma gandesc mai bine nu-i totuna nici sa fii dator la banca pe o luna sau pe o saptamana, fata cu a fi dator la banca pe treizeci de ani aka toata viata. In mod inexplicabil romanii aleg sa se indatoreze pe viata si sa munceasca de azi pe maine, in loc sa faca exact invers. Poate pentru ca fundamental romanii se urasc organic pe ei insisi. Alta explicatie nu prea intrevad.

Dar sa revenim la subiect :

Tinerii (o parte reprezentativa prin marime) au adoptat astfel un copil monstruos al umorului numit ”caterinca”. Caterinca nu are legatura cu umorul fin sau cu umorul in general. Aceasta forma de defulare, pentru ca asta e , porneste din incapacitatea unora de a avea sau de a face ceva.

Bine zis. As putea observa ca deasupra intregii analize pluteste, neexprimata, ca un fel de elefant loz concluzia ca pana la urma... romanii par a se uri organic pe ei insisi. Alt motiv pentru a inlocui umorul cu glume proaste si glumele proaste cu caterinca nu prea intrevad.

Totusi, descrierea nu-i completa, asa c-as dori sa adaug si eu un exemplu la toata povestea asta, un exemplu din istoria mea personala. Acum vreo zece ani faceam tot ce fac si astazi, adica sedeam si analizam activitatea unei firme, sa vedem ce se poate face spre a o imbunatati. Asa incat intr-o dimineata prafuita de mai ma aflam in birourile improvizate (pe-atunci cam toate birourile erau improvizate) ale unei firme de vanzari, pe strada Horea in Cluj (ai' de da spre gara). Din cei zece sau cam asa angajati prezenti unii (aia cu functii adica) stiau ce-s si ce fac, si restul ma gandesc ca habar n-aveau. Dupa ce s-au impartit sarcinile zilei proletariatul s-a retras in bucatarioara birourilor la o tigara, inainte de-a porni la asaltul clientilor zilei (eu, dupa ei). Daca aveti experienta in vanzari simtiti deja in cerul gurii atmosfera, si daca nu, n-am ce-i face.

Eram deci prezenti : trei fete, din care doua "echipa", cum fac fetele in situatie, una bruneta foarte ambitioasa si-ailalta o blonda ingrozitor de desteapta si inca si mai ambitioasa, doi tipi, unul slabanog si mereu dus pe ganduri, celalalt grasuliu si oarecum resemnat la cei douazeci si vreo 7-8-9 de anisori ai lui. Cum si de ce ? Nu-i explicaibl. Inca doi tipi care tocmai incepusera lucrul saptamana in curs, deci novici, si-o fata idem, sperioasa ca un soricel. Dupa un minut mai intra un pustan, mai vechi in firma, intarziat ca nu mai retin de ce.

Si ma ocheste din prima, cum sedeam eu intre novici, baiat tanar, ca si el, costum, ca si el (sigur, al meu Hugo Boss ca treceam printr-o faza "de marca" pe-atunci si-al lui plastic, 50$), camasa, ca si el (doar ca a mea italieneasca si de bumbac, a lui de poliester), cravata (matase, rayon), pantofi etcetera. Si drept spre mine vine, fara alte formalitati, si-i da drumul. La ce ? Pai la caterinca. Si anume, ma bate pe umar si-mi spune ca-i place de mine ca-s baiat de gasca : beau din pula ca din ceasca.

Eu m-am uitat la el cum te uiti la orice dobitoc, iara blonda ai' desteapta, careia i-am putea spune Dana, daca ma gandesc mai bine, c-asa o chema, il ia la trei pazeste ca astea-s maniere ? Unde se crede, la el in sat ? Si-l asupreste pana scapa bietul din ghearele ei pe usa afara. Ajunsa in posesia campului de bataie se intoarce spre mine si-mi zice asa lateral ca spera ca nu m-am suparat. Nu mai stiu ce i-am raspuns, ceva compliment ca adica nu ma poate supara unu' cat sa nu merite placerea de-a beneficia de asa campioana. Pe-acolo.

Sigur, a doua zi, adica atunci cand s-a aflat ca ce-s si ce fac, si ca daca-i pana acolo mai dau si afara din ei fara regrete ghertoiul s-a gasit sa incerce ceva tentativa de scuze, ca pana atunci nu-l preocupase chestia ca totusi... poate fusese deplasat ? Se poate spune mult despre oameni dupa felul in care-si cer scuze, apropo, nu stiu daca ati remarcat, de la forma si pana la pozitia capului.

Povestea nu se incheie cu mine "razbunandu-ma", ci pur si simplu dispare in uitare. Le-am facut ceva instructaje, le-am dat ceva recomandari, pustanul cel primitiv si-a pastrat slujba, pe care de altfel o si merita ca scotea numere bune, iar cu blonda am ramas, peste ani, prieten.

Pana la urma ce-a incercat el ? A, sa socializeze. Functia rasului - comportament uman care precede cu milenii limbajul - este fix recunoasterea grupului social. Caterinca nu era in nici un fel rau intentionata, ci in cel mai naiv-binevoitor mod incerca sa sparga gheata. De ce n-a fost asa o abordare adecvata ? A, pentru ca femeile de fata au considerat-o inadecvata.

Pe mine nu m-a deranjat si nici nu ma deranjeaza.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

11 Responses

  1. Porcul de York`s avatar
    1
    Porcul de York 
    Wednesday, 18 August 2010

    Fain, numa ca-s mai complicate relationarile astea. De-aia au oamenii...gruPulete. Ca nu-s toti la fel. D'aia gibonii tre' sa stea cu gibonii si macacii tre sa stea cu macacii si daca vor sa socializeze cu cimpanzeii asta se poate face numa' daca sunt acceptati si dispusi sa invete sa scoata furnicile din musuroi cu batzu'. Caterinca isi poate gasi un scop in lume pe la varsta de 15 - 17 ani, cand exista posibilitatea ca tocmai ea sa te invete cum sa fii spontan si sa-l faci pe al' de se crede foarte destept sa arate ca un maimutoi in ochii tuturor celor care-au fost de fata la micul duel verbal. Si-atat. Trebuie sa dispara, sa se piarda si mai ales, sa se transforme in ceva util.

  2. Porcul de York`s avatar
    2
    Porcul de York 
    Wednesday, 18 August 2010

    P.S. scuze, am incheiat prost, nu trebuie, nimic nu trebuie. urat cuvant.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 August 2010

    Eu zic ca se transforma strict sub presiunea femeilor.

    Ca si gustul pentru imbracaminte, de exemplu.

  4. Krossfire blushes..a lot :P

  5. Continut Platit

    Acest articol nu este disponibil in mod gratuit.

    Detalii mai jos :

    Incepand de asta noapte am operat cateva modificari la modul in care Trilema livreaza articole. Sistemul cel nou e oarecum complex, asa ca sa-l explicam pe indelete.

    Fiecare cititor (inteles in termeni de IP) poate citi cate trei articole diferite in fiecare zi (24 de ore). Odata cele trei epuizate, in locul articolului solicitat va primi o pagina care-i explica c-a depasit numarul de articole gratuite pe ziua respectiva, si-i ofera un link pentru mai multe detalii. In principiu eu scriu cam cate trei articole pe zi, plus-minus, asa incat ar trebui sa fie fix destul pentru a urmari Trilema in continuare fara probleme. De asemenea conversatiile n-ar trebui sa fie tulburate, cititorul poate lasa oricate comentarii doreste la cele trei articole pe care si le-a ales pentru ziua respectiva, si de asemenea poate citi de oricate ori pofteste comentariile lasate de altii. De notat ca termenul de 24 de ore curge subiectiv, functie de accesarile cititorului, nu exista o ora fixa pe server la care toata lumea isi reprimeste creditele.

    Toate IP-urile noi (adica acele IP-uri care incarca pentru prima oara o pagina pe Trilema, de la introducerea acestui sistem) primesc un bonus de 24 de incarcari suplimentare. Asta inseamna ca pot incarca, pe langa cele 3 articole zilnice, inca 24 in total. Deci, citind azi 4, maine 10, poimaine 19 am ajuns la 0, si de-acum suntem limitati la cele 3 zilnice. De notat ca sistemul nu retine decat ultimele trei articole vizitate, si ca atare e posibil sa epuizati creditul incarcand doar 4 articole in ordine, 1,2,3,4,1,2,3,4 etc. In acest exemplu se uzeaza cate o unitate pe ciclu. De asemenea de notat ca odata plata realizata si creditul alocat sunteti identificat strict prin IP, daca ISP-ul aloca IP-ul dvs altcuiva tocmai ce v-a pagubit de niste incarcari suplimentare.

    Paginile (precum de exemplu ), indecsii categoriilor (precum de exemplu http://trilema.com/category/3-ani-experienta/) si arhivele (precum de exemplu http://trilema.com/2010/08/) sunt accesibile fara restrictii, nefiind in nici un fel incluse in acest sistem.

    Cititorii care nu doresc sa fie astfel limitati pot sa plateasca 5 euro, (puteti plati cu orice card Visa, nu-i nevoie sa aveti sau sa va faceti cont) in schimbul carora primesc 5000 de incarcari suplimentare. Avand in vedere ca la ora actuala Trilema are putin peste 1300 de articole in total, 5000 de incarcari suplimentare ar trebui sa ajunga o vreme.

    Cititorii care nu doresc sa fie limitati dar nici nu doresc (sau nu pot, din orice motiv) sa plateasca in bani pot sa-si faca un cont pe fain, unde, dupa ce aduna 1000 de karma pot sa vanda 500 in schimbul incarcarilor suplimentare (specificati in email).

    Cititorii care nu doresc nici sa fie limitati, nici sa plateasca si nici sa munceasca pot sa foloseasca un proxy, sa incarce Trilema de pe calculatorul prietenilor sau pe wireless-ul cafenelelor etcetera. Solutii sunt probabil multe, chiar daca m-ar mira sa merite.

    In final, imi face placere sa anunt ca un numar de comentatori activi si inteligenti primesc 1000 de credite ex oficio. Lista, in ordine alfabetica : adi ; Anonimosu ; ByREV ; calmogen ; cipslim ; costin ; dAImon ; Diana Coman ; Dr.A ; F ; factor ; Florin ; Ionut ; krossfire ; Lucian ; Luka D ; Mari ; Marius ; McGogoo ; Mihai ; Porcul de York ; spyked. Lista ramane in principiu deschisa la dispozitia mea.

    Uite ca pana la urma n-o fost chiar asa de complex. Sa ne auzim sanatosi dara.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 August 2010

    @krossfire Las ca face bine la ten.

    @cipslim Se vede c-ai ramas fara credite.

  7. pai nu ca nam inteles deci aveam 10000 de credite da pe care IP mi le-ai dat? pe asta?

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 August 2010

    O mie nu zece, si pe 86.98.91.1*, pe care il aveai atunci. Vaz ca acu' esti pe altu.

  9. sigur, al meu Hugo Boss ca treceam printr-o faza “de marca” pe-atunci si-al lui plastic, 50$

    Unde se pune simbolul pentru dolar?

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 21 September 2012

    Nuca astia erau pesos.

    Hahaha! Ai crezut ca m-ai prins, da ? Haha!

    Hahahaha.

    Etc, continuati de voe.

  11. Bine, bine ..

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.