Am picat de fraier

Sunday, 07 February, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

M-o pus dracu' sa ma exprim pe twitter cum ca

    Cineva ar trebui sa le explice wannabe-"agentiilor de comunicare" romanesti de ce "Mediatic" nu-i un nume rational ales.

La care Tudor Rus mi-o indesat scurt un

    @Mircea_Popescu asteptam cu interes explicatiile :)

si iata-ma picat de fraier. Acu' tre sa explic evidenta. Sa purcedem deci.

Nu tot ceea ce exista are un nume. Unele lucruri, precum moartea sau hartia igienica au nume in virtutea importantei lor. Sunt chestii cu care se intalneste multa lume, la care se gandeste multa lume, si despre care vorbeste multa lume. Pe de alta parte "genul ala de senzatie cand te simti ca si cum tocmai te-ai barbierit, dar de fapt nu te-ai barbierit" nu are un nume (probabil din cauza ca nu e o chestie suficient de importanta incat sa merite unul).

Interesele comerciale, fie ca-s un proiect, o agentie, un produs sau o persoana se afla exact in aceeasi situatie. Huidu are un nume. Bebelusele nu au un nume. Mircea Badea are un nume. Tipii aia cu care tot vorbeste prin studio (admitand ca nu sunt doar in capul lui) nu au un nume. Exemplele pot continua.

Orice nume, fie el al unui fenomen natural precum zapada sau inaltimea, fie al unui interes comercial, precum Coca Cola sau Gillette are doi inamici mai importanti. Al doilea cel mai important inamic este uitarea. Primul, si de departe cel mai important este canibalizarea. (Este o eroare comuna a incepatorilor sa incurce aceasta ordine, si atat de specifica lor incat ne permite s-o folosim ca metoda de diagnostic.)

Deci, logic procedand, atunci cand botezam un interes comercial, avem a ne asigura ca numele ales de noi nu va fi, in primul si primul rand, mancat de nimic, si abia in al doilea rand va lupta cu succes cu uitarea. Sa vedem un studiu de caz.

Cetateanul Petre Afrosinei, dorind el sa fie celebru si respectat, procedeaza la a-si schimba numele in Petre DaVinci. In urma acestei schimbari de nume, ajungand el in mod inexplicabil in targul Bruxelles vede pe un afis mare "Da Vinci: un genio europeo" si se gandeste da, uite, ce buna parere au strainii despre mine. Sau eventual suspina incantat la gandul ca si el e DaVinci.

Asta-i un exemplu de canibalizare. Numele lui Leonardo DaVinci, cetateanul florentin de la 1500, inghite imediat si pe nemestecate orice incercare de numire care i se apropie. Aceasta suferinta v-o poate descrie pe larg oricare dintre copiii relativ celebri ai tatilor inca mai celebri decat ei, ca de exemplu Stefan Banica. Junior :)

Fata cu aceasta problema, avantajul de-a fi memorabil al numelui DaVinci paleste, in conformitate cu stravechiul proverb "mai bine magar viu decat leu mort". Tot astfel, a numi o agentie de comunicare "Mediatic" este o idee proasta. Cuvantul mediatic exista atat in limba romana cat si in limba engleza. El este si va fi folosit intr-o mare cantitate de comunicari care nu vor avea absolut nimic de-a face cu agentia respectiva. In raport cu discursul lumii, o agentie astfel botezata se afla in situatia stimatului Petre Afrosinei.

Banuiesc ca eroarea se datoreste, macar in parte, tristei situatii in care se gaseste webul romanesc. Densitatea de reprezentari online este atat de slaba, sau reciproc, societatea romaneasca este atat de primitiva, incat poti, fara mare efort, sa obtii locul 1 in google pe orice cautari doresti. Chestia asta s-a discutat mai pe larg cu ocazia articolului despre muiste, daca va amintiti. In alte parti, ca de exemplu in .com, dificultatea de-a atinge locul 1 pentru un termen in google e o indicatie destul de buna asupra presiunii canibalizatoare existenta pe termenul respectiv. Dar asta se aplica acolo, unde lucrurile chiar functioneaza, si nu aici, unde ne jucam printre cartoane colorate si alte obiecte de mucava.

PS. Iata ca am scris un intreg articol despre branding fara a folosi cuvantul branding in el. Deci se poate. Sper ca luati notite, dragi buzzworderi.

PPS. Daca mai existau dubii cu privire la teoria despre valoarea internetului ca instrument de invatare, se pot spulbera linistite, pentru ca uite, e destul sa ceri si chiar primesti, si inca pe gratis. Ma consolez cu ideea ca oricum n-as fi cerut bani pe asa ceva, deci din partea mea tot aia. Totusi, din partea beneficiarilor nu-i "tot aia", pentru ca daca ar fi fost, nu s-ar mai fi povestit. Dar, vorba proverbului, noi sa fim sanatosi.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

47 Responses

  1. io zic si altfel: nu oricine te baga in cacat iti vrea raul. cam asa si: nu oricine te mananca te face sa dispari :). cateodata, genul asta de... sa-i zicem link, chiar te poate ajuta daca intelegi cum sa-l manipulezi.
    PS oricare dintre copii??

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 February 2010

    E in firea omului, mai ales la o anumita varsta, sa simta in toate fibrele ca el este croitorasul cel viteaz. Din fericire, societatea cruda, neintelegatoare si nerecunoscatoare nu-i intelege si nu-i recunoaste la adevarata valoare, nedandu-le resurse pe mana sa aiba ce baga in gard.

    PS. Mancati-ar mama ochisorii tai de literatoare :D

  3. deja ma speriai cu mama=))

    vreau sa cred c-ai inteles ce-am vrut sa zic, si ca poti cuprinde, pe langa speculatiile excelente pe care le faci intr-o directie, si pe cele din directia opusa :)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 February 2010

    Io inteleg, si nu zic ca n-ai dreptate, teoretic. Da' brandingu' e pe bani. Cu alte cuvinte, faptu' ca nu merita sa joci la teleeurobingo nu inseamna ca nu poti sa castigi. Inseamna ca nu merita sa joci.

  5. 1. exemplul cu DaVinci nu-i ok. in contextul dat, Petre devine chiar mai interesant prin referinta culturala pe care si-a ales-o sa-l reprezinte. lumea se poate intreba ori daca e ceva ruda, descendent plm, ori daca vrea sa sugereze ceva prin alegerea acelui nume notoriu. daca aplicam la un nivel mai inalt, exemplul asta particular (cu nume care nu si-a pierdut notorietate in timp ALES de cineva sa-l reprezinte) serveste chiar de contraargument la teoria ta.
    2. exemplul cu Banica jr e mai ok, insa are si reversul. tocmai datorita numelui faimos, jr, e mai bagat in seama (deci mai bine platit) decat ar fi fost in mod normal.
    3. in general, intertextualitatea (cautata, accidentala sau ca datum) te poate pierde, la fel de bine cum te poate ajuta.

  6. 1. vezi Piedone

  7. erata typo - jr.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 February 2010

    Ei, da, dar vorbim din perspective diferite. Sigur ca unu' Petre oarecare poate ajunge mai cunoscut decat 0 prin asociere. Dar pe de alta parte, aceasta miscare consfinteste ideea ca el, Petre, stie ca nu va face niciodata nimic prin care sa isi obtina o faima proprie. El abdica de la importanta lui, pe orice temei, afirmand ca dom'le, tot ce pot realiza eu vre-odata ca sa aiba lumea ce ma intreba este sa ma numesc ca' ala. Daca el, Petre, vrea in acelasi timp sa fie consultant de cum sa devii subiectul principal de conversatie al celor din jurul tau...

    Nu neg ca se poate folosi o valoare de branding reziduala, ca de exemplu numindu-te Michael Jackson sau Elvis Presley, ca pe unchiu' mort. Dar aceasta miscare are sens doar daca te-ai hotarat sa fi reciclator, iara nu producator. Nu-i sanatos pentru nimeni sa cultive ambiguitatea intre cele doua, motiv pentru care nu vezi nici o Hanna Montana Al Jazeera decat poate in parodii (hai c-ar fi o idee asta :D).

    Numele hotilor, mardeiasilor si curvelor se excepteaza de la aceasta discutie, ei fiind marginali prin definitie se vor afla intotdeauna in pozitia de cautatori prin gunoaie/specialisti in reciclare.

  9. Tudor Rus`s avatar
    9
    Tudor Rus 
    Sunday, 7 February 2010

    In primul rand multumesc pentru explicatii. Nu cred ca ai picat de fraier, nici nu era intentia mea.
    1. Cu siguranta cred ca exista nume mai bine alese decat mediatic si cu certitudine suficient de multe mai rele;
    2. Consider comparatia cu Petrei Afrosinei/Davinici fortata;
    3. In momentul alegerii numelui Mediatic nu s-au luat in calcul considerente SEO (cel putin asa am inteles eu ca spui)
    4. cu siguranta sint date care iti lipsesc ca sa vezi intregul, nu intru in polemica;
    5. poate nu e ideal numele, consider ca sint multe alte actiuni de facut 'dupa' ce l-ai ales care il pot face sa fie tinut minte sau uiat
    6. mersi pt timpul acordat :)

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 February 2010

    Noa hat, eu initial credeam ca tu le esti client, observ ca relatia e ceva mai complexa. In fine.

    1. Nu-mi vine pe moment in minte un exemplu de nume mai rau ales.

    2. Fortata ? Unde anume forteaza ea ?

    3. N-am zis direct ca numele ar fi fost ales pe criterii "seo", ci mai degraba ca proasta functionare a piramidei de cuvinte cheie in .ro a impiedicat tragerea un semnal de alarma care ar fi fost util. Nu mi-e clar daca faptul ca voi n-ati luat in calcul aspectul invalideaza sau nu observatia asta.

    4. Abordarea holistica e defectuoasa in speta, fiind mai degraba adecvata unor preocupari artistice. Un motor defect se poate repara indiferent de caroserie, o garnitura sparta se inlocuie indiferent de statia de pompare a apei. Abordarea analitica e deci mult mai adecvata unor eforturi comerciale.

    5. Comparabil, sunt multe actiuni care se pot face dupa ce torni fundatia care pot face produsul finit, casa, sa fie frumoasa sau urata. Totusi, asta nu poate fi un argument pentru proasta calitate a fundatiei.

    6. Noi sa fim sanatosi ;)

  11. nu cumva incurcam borcanele aici? bre, esti pacatos rau =)) pe tine de mana vanitatea.

  12. te mana

  13. Marian S.`s avatar
    13
    Marian S. 
    Sunday, 7 February 2010

    Hai ca m-ai suparat, ca mie mi-e drag Banica ! Plus ca n-ai ales cel mai bun exemplu. Pur si simplu asa scrie in buletinul lui. Si fiindca trebuiau deosebiti cumva unuia i s-a spus jr. Nimic mai firesc.

    Si fiindca tot veni vorba, hai sa deviem un pic: te incalti cu ``adidasi`` vara ? Faci copii de pe acte la ``xerox`` ? In aceste cazuri cum se numeste fenomenul respectiv ?

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 February 2010

    @MILF Pacatos sunt, vanitos cu atat mai mult, dar cel putin teoretic adevarul ar trebui sa poata fi extras din discurs, nu intuit dupa persoane. Deci, pofteste si pune degetul.

    @Marian S. Nu zic ca nu-i firesc. Zic ca e o persoana in masura sa-ti explice dezavantajul de-a fi canibalizat.

    Fenomenul despre care numesti se numeste, oarecum surprinzator (?!) canibalizare, si e principala teama a unui brand, sau cel putin asa am citit eu undeva chiar acum cinci minute. Vrei link ?

  15. Marian S.`s avatar
    15
    Marian S. 
    Sunday, 7 February 2010

    Vreau dezbatere mai amanuntita. Ma indoiesc puternic (,) ca cei de la Xerox sau Adidas sunt suparati pe acest fenomen. Poate la asta s-au gindit si cei de la Mediatic, mai stii ?

  16. Tudor Rus`s avatar
    16
    Tudor Rus 
    Sunday, 7 February 2010

    1. cum fiecare are dreptul la parerei, am luat nota de a ta, cum ca e ales numele rau; noi sa fim sanatosi :D
    2. nu am zis ca abordarea a fost holistica;
    3. 100% de acord ca cea analitica e mult mai potrivita in contextul eforturilor comerciale

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 February 2010

    @Marian S. Sa incepem cu un exemplu concret. http://openjurist.org/808/f2d/46

    @Tudor Rus Clar c-avem dreptul la opinii, si inca si mai valoros, avem dreptul sa ne conducem fiecare afacerile exact asa cum poftim, drept instituit si consfintit prin aia ca-s banii nostri, si a nimanui altcuiva, din care platim distractia. In capitalism, spre deosebire, de exemplu, de socialismele diverse, nu-i nevoie de permisiunea nimanui, si mai ales nu a unor basinosi cu pretentii academice, pentru a-ti numi afacerea Mediatic.

    Ca atare, si eu iau act de parerea ta, si sunt chiar curios cum vor evolua lucrurile peste ani. Fapt este ca eu ma expun, daca in 2025 descoperim ca Mediatic e principala agentie de comunicare din Europa eu voi putea linistit cita articolul asta ori de cate ori vreau sa ilustrez cat de mari prostii vorbesc. Conversa nu-i valabila, daca peste ani nu se intampla nimic, asta nu inseamna nimic, companiile nu ajung nicaieri din tot soiul de motive care mai de care mai diverse. De asta si ziceam, de fapt, ca am picat de fraier : imi revine a face afirmatii categorice despre viitor, ceea ce stim de la Clemens cat de buna idee este.

    Dar in tot cazul, lasand la o parte referentul concret, imi pare ca discutia merita aprofundata cu seriozitate, nici intr-un caz pentru a te convinge pe tine de ceva anume, dar mai ales pentru a limpezi intelegerea, a noastra si-a cititorilor, pe niste teme altfel interesante. Zic eu.

  18. @Mariane - discutia cu eponimele e mai vasta. are si n-are legatura cu caniblizarea lui Popescu

  19. Marian S.`s avatar
    19
    Marian S. 
    Sunday, 7 February 2010

    Pai vezi, draga MILF, exact asta spun si eu: discutia e vasta.
    Hai s-o facem si mai vasta !!! Fiindca nu stiu cum e pe acolo dar in miticie ninge viscolit si n-ai alte variante decit sa stai in casa si:
    - sa-ti bati banii
    - sa-ti numeri copiii
    - sa-ti faci nevasta...
    Nuu, am gresit ceva. Ma rog, pina ma lamuresc ce am gresit bag alta:
    - sa discuti despre branduri, eponime, canibalizare si alte chestii.
    Vezi tu, eu cind am o dilema o rezolv cu o trilema.

  20. MP : Eu unul recunoxc ca n-am inteles in ce fel cazul prezentat contribuie discutie. E drept, nici nu-s atat de versat in engleza juridica :)

  21. Tudor Rus`s avatar
    21
    Tudor Rus 
    Sunday, 7 February 2010

    sint convins ca daca era tudor&alex srl erau mai putine dezbateri pe tema numelui :)

  22. Marian S.`s avatar
    22
    Marian S. 
    Sunday, 7 February 2010

    Ce oameni dom`ne, ce oameni !!! Noroc ca sunt prieten cu nea` Google si ma lamureste el cind am indoieli.
    Si io care credeam ca mediaticii astia sint de pe la Timisoara cumva...
    Cind colo, Cluj ! Pai acum se explica totu`. Apar agentiile la Cluj cum apar ciupercile dupa ploaie. Nu stiu cum dracu` se face dar in Bucuresti sint mai multe masini cu numar de CJ decit de B. Zic unii ca e de vina unu` mic dar eu nu ii cred, vorbeste invidia din ei. Gata, am incheiat subiectu` !

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 February 2010

    @dAImon E un exemplu de brand asupra caruia se pierde, sau s-ar putea pierde controlul, ca rezultat al canibalizarii, sau mai exact, al unui subset de canibalizare : genericizarea.

    Cuvantul "spam" este, de exemplu, inca un nume inregistrat al unei companii producatoare de conserve din carne si alte preparate. Utilizarea lui metaforica pentru a descrie email-urile nedorite pe internet i se va dovedi probabil fatala. De fapt, daca in prima faza compania aborda o atitudine destul de agresiva, incercand de exemplu sa obtina licente de la producatorii de "produse anti spam", intre timp s-au relaxat foarte mult, in incercarea de-a evita un proces similar.

    Xerox isi apara numele de trecerea in patrimoniu public tot la 4-5 ani odata. Pana acum au reusit, de bine de rau, nu fara sacrificii.

    Exemplele ar putea continua, dar pana la urma concluzia e destul de simpla : nu doresti sa cresti drept brand un cuvant pe care alti oameni il folosesc in alte scopuri decat a se referi la chestia pe care-o vinzi tu.

  24. Marian S.`s avatar
    24
    Marian S. 
    Sunday, 7 February 2010

    @ daAImon: sunt 100% de acord cu tine (iar ???) O fi gresit si el linku` .

  25. Marian S.`s avatar
    25
    Marian S. 
    Sunday, 7 February 2010

    Ahaaaaaaa ! Deci genericizarea nu-i totuna cu canibalizarea !!!
    Da Doamne zapada multa ca sa mai stau pe net !!!

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 February 2010

    @Tudor Rus Ai observat cred ca in strainatatea de limba engleza obiceiul este printe agentii sa se comporte ca si firmele de avocatura. "Afrosinei McCann Edberg & Twollinsky" gen. Nu cred ca-i neaparat un exemplu prost.

  27. Tudor Rus`s avatar
    27
    Tudor Rus 
    Sunday, 7 February 2010

    @Marian S. daca sapi si mai adinc o sa vezi ca nu are nici o legatura cu omul mic din cluj,iar Mediatic s-a infiintat prin alte zone ale tarii. si putem sa o spunem sus si tare, fara perdele: nu avem nici o legatura cu politica de nicio culoare. aici am incheiat.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 February 2010

    Omul mic din Cluj ?! Noa hat.

    In tot cazul. Te doare capul inca, sau Boncea nu-i bun nici de profet ?

  29. Tudor Rus`s avatar
    29
    Tudor Rus 
    Sunday, 7 February 2010

    @Mircea Popescu îs bugăt de hârjnoit de viaţa asta, nu mă ia pe mine durerea de cap de la aşa ceva. am altele mult mai grele la care să le port de grijă :)

  30. Marian S.`s avatar
    30
    Marian S. 
    Sunday, 7 February 2010

    @ Tudor Rus: amin ! O sa mai sap. Altadata.
    @ everibody: am gasit ceva beeeetooon, chiar daca un pic cam tirziu:
    http://www.misiune-ortodoxa.ro/download/detalii/ostrov-insula-rusia-2006.html
    Tocmai l-am descarcat, ma duc sa-l vad. Succes la dezbateri, ne vedem maine. Un weekend placut (ce a mai ramas din el) va urez !

  31. Alexandru Gugurel`s avatar
    31
    Alexandru Gugurel 
    Sunday, 7 February 2010

    Salut Mircea,

    Mă bucur să văd că ţi-ai făcut timp să faci o analiză a numelui ales de noi. Tot ce pot să spun este că s-ar putea să ai dreptate, s-ar putea să nu. Cred că pot să dau un simpu exemplu care ar contrazice toată povestea cu "nume folosite în vorbirea curentă". Şi aici ar fi Apple.

    Obiectivul nostru nu este nici de cum să obţinem clienţi prin optimizarea SEO, dat fiind faptul că de cele mai multe ori "adevăraţii" clieţi care îşi caută o agenţie, în nici un caz nu o vor căuta pe Google.

    Sunt sigur că lecţia ta de "branding" poate fi utilă, dar sunt la fel de sigur că ea nu este completă. Cred că cel mai bine ar fi să lăsăm timpul să hotărască dacă a fost sau nu o alegere bună. Nouă până una alta ne place şi chiar puteam să spunem că subliniază foarte bine activitatea pe care o facem. După cum se vede şi mai sus.

    Mulţumim. :-)

  32. Mircea Popescu`s avatar
    32
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 February 2010

    Apple nu-i un contraexemplu, ci chiar un studiu de caz la ce spun eu. Nu exista context in care sa poata folosi atat cuvantul "apple" cu sens de mar cat si cuvantul "apple" cu sens de producator de electronice. Pe de alta parte, nu exista context in care sa se poata folosi adjectivul "mediatic" dar sa nu se poata folosi numele Mediatic, sau reciproc, in care sa se poata folosi Mediatic dar nu adjectivul mediatic. Din punctul asta de vedere TEA era o alegere mult mai buna.

    Inteleg ca obiectivul vostru nu-i sa atrageti clienti prin SEO, dar logic vorbind, daca clientul va cauta pe google si n-aveti norocul sa caute pe google.ro, ce iese de-acolo ? Isi va zice in barba "Oh, great, I'm hiring someone to promote my product that isn't the mexican spanish speaking thing, and apparently doesn't exist". Google poate fi util sau distrugator in multe feluri, dincolo de lead generation.

    Dar vorba ceea, doar moartea-i completa.

  33. Alex Velea`s avatar
    33
    Alex Velea 
    Sunday, 7 February 2010

    Sunt de acord -de data asta - cu Mircea.
    Un alt nume nefericit in Romania: "Depozitul de calculatoare" :)

  34. Ciolanus`s avatar
    34
    Ciolanus 
    Monday, 8 February 2010

    E bun mediatic.

  35. strumfita cu esarfa`s avatar
    35
    strumfita cu esarfa 
    Monday, 8 February 2010

    pff, care e mailul tau mircea? unde iti putem trimite datele despre domeniu si hosting? merci anticipat

  36. Eu cred că actul ăsta de canibalizare se practică mult și înafară, dar nu oriunde înafară, ci în SUA, iar aici mă refer la sistemul de patente (care pe undeva e diferit de subiectul ăsta, dar seamănă, eu zic că și răsare oleacă).

    Google au încercat de curând să patenteze conceptul de Map-Reduce. Ba chiar cred că au reușit. Asta în ciuda faptului că nici map-ul și nici reduce-ul (iertate-mi fie păcatele, eu îi zic fold că-s fan Haskell, dar e exact aceeași mâncare de pește) nu-s ale lor și sunt implementate în limbajele de programare funcționale de zeci de ani. Iar faptul că ei au găsit o metodă revoluțioară să le aplice în sistemele distribuite nu mă încălzește cu nimic. Dar na. Presupun că acum n-o să mă dea Google în judecată că am scris un soft paralel cu Map-Reduce.

    Și mai sunt exemple, că e vorba de SUA și de patente software.

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 February 2010

    @Alex Velea Noa ca sa vezi, e posibil1 :D

    @strumfita cu esarfa Am remarcat concursul de l-ai organizat, felicitari.

    @spyked Deschizi o chestie foarte interesanta cu patentele google, chiar daca ea n-are nimic in comun cu discutia astalalta. Poate intr-un articol urmator.

  38. strumfita cu esarfa`s avatar
    38
    strumfita cu esarfa 
    Monday, 8 February 2010

    @Mircea_Popescu: ti-am trimis un mail cu datele castigatorului. Sper ca le-ai primit si ca am nimerit mailul :P

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 February 2010

    Nu stiu daca realizezi ca articolul asta e usor despre altceva. Realizezi ?

  40. @Mircea ref @strumfita
    Despre ce-i articolul asta deci ... sau cum ii zice ? deci pricepi ... :D

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 February 2010

    Ironic graiesti, Sadao-san.

  42. Tu cum te-ai hotarat sa numesti polimedia polimedia ?

  43. Mircea Popescu`s avatar
    43
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 February 2010

    M-am angajat sa-mi dau consultanta, m-am platit bine, mi-am facut cadou inghetata si nenumeroase virgine, m-am scremut luni de zile si iata!

  44. cu atatea virgine in jur trebuie ca a fost dificil sa pui vocala potrivita la locul potrivit.

  45. strumfita cu esarfa`s avatar
    45
    strumfita cu esarfa 
    Monday, 8 February 2010

    Ca s-o zic p`a dreapta: nu ma intereseaza despre ce e articolul. S-a intamplat sa fie ultimu cand te-am intrebat.
    daca ma interesa imi dadeam cu parerea, dar cum n-a fost sa fie...mi scuzi. :D

  46. Marian S.`s avatar
    46
    Marian S. 
    Tuesday, 9 February 2010

    Ce ma distreaza pe mine e ca si pina acum aveam dileme iar de curind m-am procopsit si cu o trilema. Dar mai stau pe aici, imi place si e provocator.

  47. Barbu Papetaru
    47
    Barbu Papetaru' 
    Wednesday, 17 March 2010

    Nu,nu...pai cine il cunoaste pe DaVinci stie ca de fapt este inventatorul ala celbru,pictor....cunoscut si sub numele de DaVinci.....cine nu a auzit oricum habar nu are poa sa scrie pe toate afisele....altfel putea sa il cheme si Ion

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.