Afacerile externe ca stiinta exacta

Sunday, 19 September, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Principala caracteristica a stiintelor care sunt (spre deosebire de cele care nu sunt, dar se pretind, cunoscute publicului larg drept "stiinte sociale", cu un sens oarecum imprumutat dupa expresia "locuinte sociale", adica igrasioase si populate de toti aia ce n-au fost in stare sa se descurce cu capul si miinile lor in viata), este experimentul.

Atunci cind avem o teorie, precum si atunci cind avem o curiozitate, sau respectiv cind vrem sa aflam daca ceea ce avem noi este o teorie sau o prostie, organizam un experiment.

Caracteristicile principale ale experimentului sunt precizia si reproductibilitatea. Un experiment, pentru a se putea numi astfel, si nu recital de balet, de exemplu (orice activitate umana este la nivelul minim un recital de balet inteles in termeni moderni, tot asa cum orice petec de hirtie igienica colorata cu materii este arta vizuala, inteleasa tot in termeni moderni, sau cel putin asta am inteles eu din arta moderna) are a fi reproductibil, adica sa poata fi realizat in acelasi fel si cu aceleasi rezultate de orice alti oameni, si precis (adica precis).

Pentru a obtine aceste doua caracteristici se folosesc combinatii convenabil alese dintr-o larga paleta de smecherii slefuite prin uz neintrerupt de-a lungul timpului. Izolarea este unul dintre ele : daca izolam niste elemente de restul lumii, e probabil ca vom obtine rezultate mai precise si mai reproductibile a oricarei masuri ne gindim sa le aplicam. Abordarea in mic e altul, daca studiem un motor de motocicleta e posibil sa obtinem concluzii aplicabile si unui motor de pachebot transoceanic, intre anumite limite.

Ei bine, hai sa pretindem ca diplomatia e o stiinta exacta. Care este principala problema-teza-teorie a diplomatiei in Europa la ora actuala ? A, ca sistemul transnational are sanse de reusita.

Oare are ? Pai sigur ca orice politician are deja o opinie pe tema, pe care e perfect capabil s-o lungeasca de la 30 de secunde la 2, 3, 5 ore dupa necesitatile spatiului de emisie TV. Vreau sa zic politician adica dintre astia straini, ca nu raspund de tiganii costumati si restul de circari care se pretind politicieni pe la noi si voi ii credeti, ca mnoa, si copiii unui quadriplegic cred ca "tata meu il bate pe tata tau", ca orice alti copii.

Dar opiniile, ghicelile si declaratiile politice nu-s stiinta. Cum am proceda daca am face stiinta ?

Pai, am purcede la un experiment. Ian sa vedem, care-i cel mai izolat oras din Romania ? A, Giurgiu ? Bine. Si din Bulgaria ? A, Ruse ? Bon. Astea doua sunt de altfel destul de aproape, nu ?

Ce-ar fi atunci sa facem un mic experiment. Incepind cu 2011, Giurgiu-Ruse devine conurbatie, cu un singur primar, un consiliu municipal si toate celelalte, ca un singur oras cu totul intimplator despartit de un pod. Precum de exemplu si Londra se afla pe doua maluri ale Tamisei, despartita de vestitul London Bridge si de altele, precum si San Francisco are Golden Gate, precum si Parisul are Pont Neuf, care, ca marturie de nesters a geniului geniului frantuzesc (pentru ca, precum stiti, geniu inseamna si calitate exceptionala dar si inginerie, si la rigoare este si o arma bona fide) este tot nou ca scos din cutie si azi dupa iata, aproape o mie de ani incarcati de istorie si de carute/camioane cu griu si alte greutati ce-au trecut peste el, tot asa si Giurgiuruse este un singur trup, un singur corp, un singur oras. Din 2011.

Ei, iata-va experimentul. Ce viitor are Europa unita ? Pai cam acelasi viitor ca si Giurgiuruse. Acum poftiti si lamuriti-i pe bulgari de ce nu se numeste Rusegiu.

Si poate, cu un drum, va lamuriti si de ce oamenii inteligenti nu prea se apuca de politica.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. da si nu. istoria si... ma rog... ce-o fi "stiinta" asta care se ocupa cu proiectul UE nu-i stiinta pentru ca experimentul UE nush cate poate fi el replicat. pur si simplu dupa experimentul asta nu va mai exista nicicand, niciunde in universul asta o alta europa formata din tari ca alea care-s acum. si va da gres pentru ca http://gonzalolira.blogspot.com/2010/09/reprint-systemic-contradictions.html

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 19 September 2010

    Eu sincer sa fiu nu cred ca va da gres, in sensul propriu al termenului.

    Nici nu va avea succes, in acelasi fel. Pur si simplu va face ce face Europa de 2000 si mai bine de ani incoace, va reusi sa nu reuseasca, nu va reusi sa reuseasca, se va "reinventa", intr-o noua forma, aceeasi veche roata.

  3. Ai uitat sa mentionezi un oras in care cauti buda si dai de pesta.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.