Vizitatori unici si abonati RSS

Thursday, 30 April, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Compararea numarului de abonati RSS este cea mai recenta moda in vesnica si fascinanta disciplina EPMT (e-penis measuring techniques, in lb. engleza in original) din roblosfera noastra draga.

Ideea aflata la baza RSS (Real Simple Syndication) este a aduna la un loc noutati din oricat de multe surse, "pentru a fi citite cand aveti timp, fara a mai fi necesar efortul sa incarcati toate aceste site-uri", in descrierea data de feedburner. Exista atunci posibilitatea ca tone de update-uri RSS sa zaca in nenumarate locuri, asteptand o citire ce nu va veni niciodata ? In mod paradoxal, mentalul .rolectiv identifica abonatii cu cititorii, o aberatie cam de-acelasi volum cu a considera toti trecatorii prin fata vitrinei drept clienti ai magazinului.

Tot ce este necesar pentru a obtine un abonat este creerea unui cont google, si adaugarea feed-ului in feedburner. Obtinerea a o mie-doua de abonati va vor rapi poate jumatate dintr-o saptamana, sau poate un sfert de ceas, functie de cat va place munca manuala. In mod paradoxal, aceasta masura este privita drept "adevarata" dimensiune a unui site.

Sa consideram totusi si niste cazuri concrete, pentru un pic de statistica facuta cu mana noastra, ca nu strica.

Techcrunch : 2190k Abonati RSS, 2.8M unici (autodeclarat pentru Portofolio.com)
Mashable 215k Abonati RSS, ~2M unici (estimat)
Daily Kos 426k Abonati RSS, ~800k unici (estimat)
Smashing Magazine 109k Abonati RSS, ~1M unici (estimat)
Google Blog 464k Abonati RSS, ~150k unici (estimat)
Problogger 84k Abonati RSS, ~700k unici (estimat)

Estimarile se bazeaza pe masuratori efectuate de cel putin 2 servicii specializate, si chiar daca sunt doar niste estimari, sunt cu siguranta mai precise decat orice alte estimari ce pot fi facute pentru bloguri minuscule in Romania. Sa vedem rezultatele :

Techcrunch : 780 Abonati RSS la fiecare 1000 vizitatori unici zilnici.
Mashable : 107 Abonati RSS la fiecare 1000 vizitatori unici zilnici.
Daily Kos : 532 Abonati RSS la fiecare 1000 vizitatori unici zilnici.
Smashing Magazine : 109 Abonati RSS la fiecare 1000 vizitatori unici zilnici.
Google Blog : 3093 Abonati RSS la fiecare 1000 vizitatori unici zilnici.
Problogger : 120 Abonati RSS la fiecare 1000 vizitatori unici zilnici.

Dupa cum se vede, intre 0.1 si 3.1 RSS pentru fiecare unic. Chiar si excluzand googleblog.blogspot.com, care se afla foarte divergent, ramane o varianta cam de-un ordin de marime.

Oare cum se explica variantele atat de spectaculoase ? Problogger si techcrunch au ambele audienta informata, formata din profesionisti web, cum se face ca Rowse pus la Caritas ar da techcrunch ?

Considerand problema valorilor absolute, situatia este la fel de bizara. Techcrunch nu este in nici un caz mai "important" ori "influent" decat suma tuturor celorlalti, si nici Mashable nu-i neaparat atat de in urma Daily Kos.

Singura concluzie rationala, privind la aceste cifre, ar fi ca numarul de abonati pur si simplu nu inseamna mare lucru, in limba engleza. Si daca nu inseamna mare lucru acolo, n-o fi insemnand mare lucru nici pe la noi.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

16 Responses

  1. Sigur zac tone de update-uri rss necitite. Inseamna mare lucru, dar nu foarte important.
    La noi cele mai citite bloguri sau cele mai traficate sunt ale unor personaje din media (badea, cabral, ciutacu, huidu, bendeac, samd). Probabil ca daca nu ar fi vedete tv, nimeni nu s-ar uita la ei.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 30 April 2009

    Bun, dar daca vorbesti de influenta, conteaza (mult) daca oamenii care vin pe un site chiar citesc ce scrie, chiar inteleg ce-or citit, chiar respecta ce-or inteles, chiar aplica etc.

    Hai sa facem niste comparatii. Daca se tin jocurile olimpice in Gherla, si ajung in ziua aia 1,000,000 de oameni acolo sa le vada, nu inseamna ca Gherla si are un milion de locuitori.

    Daca se strang un milion de oameni sa arunce cu oua in guvern, nu inseamna ca guvernul are un milion de sustinatori.

    Daca unu' citeste poezii (in limba romana), si un milion de chinezi se strang in jurul lui sa-l priveasca, ca le pare el asa interesant, nu inseamna ca poeziile de le citeste sunt numaidecat cine stie ce interesante.

    Si am putea continua.

  3. whaa??? no chart? :)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 30 April 2009

    Chartz = evil.

  5. Cristian Lisandru`s avatar
    5
    Cristian Lisandru 
    Thursday, 30 April 2009

    Cam mari diferenţele astea...

  6. Vorbesc strict in numele meu:
    Daca as fi arhitect, ori macar vreun parlit de mogul imobiliar -- si as vedea numarul de vizitatori unici + abonatii care-mi bantuie blogul -- as zice imediat ca avem de-a face cu o insignifianta coliba zulusa de paie aflata pe aceeasi planeta cu diverse World Trade Center(s).

    Mi-am asumat aceasta proportie:
    atunci cand am decis sa nu scriu niciodata anumite cuvinte (dovedite ca fiind mari aducatoare de rating) cum ar fi fotbal si becali, sa nu apara vreo stire despre fatuci sau starlete in devenire, nimic senzational, nicio vorba despre politica si fara pornosaguri.

    Inca nu m-am lamurit daca un astfel de experiment are vreo sansa (minima) de izbanda.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Friday, 1 May 2009

    Pai acum, nu exista izbanda fara steag, nu s-o auzit de asediu fara cetate, asa ca totul depinde de cum ti-ai definit scopurile.

    Cam de-asta (intre altele) e blogul asa un valoros exercitiu intelectual : te confrunta cu intrebarea simpla "Si cam ce vrei tu de la lumea asta ?".

  8. Cu toate astea, nu m-ar deranja sa am cateva sute de abonati. :(
    Iar ideal.. jumatate din ei sa comenteze macar la un articol din 3-4.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Friday, 1 May 2009

    Si dupa mintea mea, comunitatea e masura #1, restu-s cam povesti.

  10. Corect. Totusi, unii vin, altii pleaca (dupa cum am stabilit in comentariile la un post anterior de-al tau). Chiar si la Dono (care are comentatori fideli) am observat ca unii comentatori au disparut in momentul in care au renuntat la blog, de exemplu.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 1 May 2009

    Bine, in sensul asta, si universitatea (in sens ideal) e o comunitate formata din oameni care vin si pleaca. Asta n-o impiedica neaparat, poate din contra.

  12. făniţă`s avatar
    12
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 3 May 2009

    @Dan

    din ce am obsrevat eu până acum, cele mai pertinente surse de trafic provin din comentarii! deci, dacă vrei trafic serios, comentează cu succes mai ales pe la ăia mari care scriu bine.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 13 May 2009

    Intre timp mi-am gasti exemplul perfect. Ia poftiti : http://www.stari.ro/

    Blogul asta e mort de un an, si are 500+ readeri in RSS. Ei ?

    Citesc aia de rup, este ?

  1. [...] doi ani de zile, micro-blogosfera era absolut obsedata de RSS, de abonatii RSS, se faceau topuri (irelevante), se comparau imaginare e-penisuri, tot tacimul. Eu scriam contra, explicind intre altele ca e [...]

  2. [...] insistati, sunteti pe drumul cel bun. Nu uitati de facebook, twitter, insistati in special pe abonatii RSS si cine stie, poate ca-ntr-o [...]

  3. [...] cum isi bateau toti joc de fraieru' asta pe-acolo prin Rai, ca el cica-i sfint da' n-are unici, rssiuni scl dupa care stiinta medicala progresind si inlaturindu-se cauzele de moarte medievala - pesta, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.