Tentatia temporarului.

Monday, 19 October, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mi-au schimbat chelnerita de la banca, sau cum se numeste fata respectiva, Ofiter Relatii Clienti Persoane Juridice Mici si Zglobii (ORCPJMZ). Remarcati dativul etic, mi-au schimbat-o. Nu si-au schimbat-o, ca nu-i a lor, i-a mea. Chiar daca ei o platesc. Nu conteaza cine-o plateste, ca nu-i curva. E fata de treaba si la casa ei, ditamai ofitirul, deci conteaza cine-o foloseste. Si ala sunt eu. Sau ma rog, eram.

Si de-acu, nu mai sunt. Au mutat-o, au schimbat-o, o foloseste alt cineva, probabil tot un administrator de firma, probabil poarta cravata, probabil se da jos din masina si intra-n banca tot dintr-o smucitura a usii, care-i da fetei palpitatii, in scurt, probabil tot cineva ca mine. Doar ca nu eu. Probabil c-o foloseste tot ca sa-i scoata extrase de cont si sa-i opereze ordine de plata si asa mai departe. Doar ca pe alte conturi.

Nu-i prima oara cand mi se intampla, sa fiu sincer. Si fatuca asta inlocuise o alta fatuca, care-o inlocuise pe o alta, care o inlocuise pe o alta. Vreo 5 sau 6 s-au perindat in postura de Ofiteri [...] Zglobii in astia doi ani cat am tinut conturile firmei in banca asta anumita. Si toate, sunt dispus sa pun pariu, toate au plecat sa fie pur si simplu folosite de tipi care nu-s eu, dar altfel intrutotul la fel ca mine, in scopuri care nu-s ale mele, dar altfel intrutotul la fel ca ale mele.

Chiar pe cand ajungi sa te obisnuiesti cu fata fetii, si sa-ti zici, noa, bun, asta-i si-i data, o schimba. Milioane de oameni de afaceri, sute de mii de fete la ghiseu, zeci de mii de sucursale bancare. Logic vorbind, la nivel macro ai putea merge in oricare din doua directii (sau oriunde intre ele) : fie sa pui omul in functie si sa-l tii acolo, fie sa-l schimbi tot la sase luni, dintr-o banca in alta si iarasi si iarasi.

Dar practic vorbind, n-ai de ales. Trebuie sa-i muti. De ce ? Pentru ca oamenii vor mai binele. Femeia care a lucrat 18 ani la acelasi ghiseu simte ca este nedreptatita, ca viata ei trece pe langa ea, simte asa, un vartej in piept, o umfla un val, vrea sa progreseze, vrea sa exploreze lumea asta, viata ei, perspectivele carierei. Ce sa exploreze ? Zece mii de sucursale in care un milion de oameni cer zilnic aceleasi lucruri, cu precizie de metronom.

Si-atunci o muti. Intra in slujba, salarul e mic, scaunul e incomfortabil, sistemul informatic e prost scris. Ei, dar sta si le suporta, pentru ca, nu-i asa, e doar temporar. Temporar. Ce cuvant frumos.

Eu am stat temporar un an de zile intr-un apartament. Am dormit temporar pe-un pat incomod luni de zile, pana m-am indurat sa cumpar o saltea. Pai ce rost are sa te apuci sa dai banii pe saltea, s-o trambalezi in sus pe scari, cand tu stai acolo doar temporar ? N-are rost. Si-asa trece timpul. Dupa care te muti. Tot temporar. E doar o statie in cariera fetelor astora. Salarul e tot mic, scaunul e tot incomfortabil, doar ca nu pe buca stanga, acum e la sale, sistemul informatic e tot prost scris, doar ca acum nu mai scoate foi albe si goale intre foile scrise, pe care trebuie sa le alegi de tampit cu mana, ci tipareste tot a 3-a foaie cu susul in jos, asa ca tot trebuie s-o alegi cu mana. Dar, temporar, ne descurcam cumva.

Daca n-ar exista temporarul, ce le-ar putea zice patronii angajatelor, ce le-ar putea zice parintii copiilor si copii iubitelor si iubitele amantilor si amantii soacrelor si in general toti tuturor ? E doar temporar, ai si tu putintica rabdare.

Si-asa, din temporar in temporar, viata noastra se scurge incet incet, patul tot n-are saltea, scaunul e tot incomod, sistemul informatic e tot de cacat, dar macar murim impacati c-am explorat lumea.

Si putem afirma, in cunostiinta de cauza, ca patul tot n-are saltea, scaunul e tot incomod, si sistemul inforrmatic e tot de cacat. Doamne-ajuta.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

  1. nu te agita... suntem temporari. dar recunoaste c-ai avut o fantezie cu ea, sau ea cu tine.

  2. Fie alegi sa intuiesti solutia, fie iti traiesti viata in ecuatii diferentiale. Tertium non datur... :D

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Monday, 19 October 2009

    @skythes Cu care din cele 5 sau 6 sau 100,000? Ca statistic vorbind, si mai ales in ultimul caz, raspunsul tinde spre da.

    @Dr.A Fie.

  4. initial, cand am citit titlul, mea culpa, am citit termopanelor in loc de temporarelor. indata am crezut ca-i un post despre al nostru vechi nastasie si anti-campania purtata asupra lui de catre presa cu ocazia fostelor alegeri.

    si zic, am crezut asta. dar, doar temporar. ca m-am lamurit degraba cetind pe narasuflate. bun articol domnule! in fond nu el zice prea mare lucru... dar sigur o sa se caute! :D

  5. si nici acum nu am citit bine, e temporarului, bata-l vremea! :D

  6. toate sunt din cauza ca niciodata nu poti sa spui niciodata.

  7. @ioana
    Eu pot. Despre fix 3 subiecte.

  8. eu n-as putea niciodata.
    care-s alea?

  9. E o poveste ce incepe in urma cu un deceniu jumate, o poveste despre liberul arbitru si cum sa il "Toma" la coasta. Mai pe seara, intre cursul de balet al sotiei si cina, o sa astern pe 32 de biti si istorioara ceasta, daca nu va e cu nerabdare. :D

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 October 2009

    @ioana E un skill chiar mai important decat spalatul vaselor.

    @Dr.A Tu ce treaba ai la cursul de balet al sotiei ?

  11. Pai nu am treaba => am timp..

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 October 2009

    Parca te vad facand cheerleading pe margine la trupa de baletiste :D

  13. @Mircea
    Nu stiu pe la tine cum e dar aici, la "dans classique", nu se face cheerleading. :D

  14. dans(e) ..

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 October 2009

    A, noa, sa ma scuzi. La mine se face cheerleading ori pe unde ma duc, si posibil sa-mi fi deformat imaginea despre lume.

  16. Ca de exempluaici? :D

  17. Foarte frumos scris. Si daca-mi permiti, e cel mai frumos text scris de tine in ultima perioada. Nu te supara, dar asta-mi pare mie asa. Te citesc de la inceputuri, insa la putine articole am comentat, iar asta cel putin mi se pare prea frumos sa ratez un comentariu la el. Bravo.

  18. Porcul de York`s avatar
    18
    Porcul de York 
    Tuesday, 20 October 2009

    Citit, placut, voi uita in cateva zile, pentru ca e temporar... dar pana atunci imi confirmi ca nu sunt 100% dus cu pluta. Aceleasi probleme existentiale ma bantuie uneori, doar ca eu n-am fata la ghiseu. Asa ca ma las bantuit fara fata. Cum e mai bine? Sa construiesti avand certitudinea ca intr-o zi, peste 1 an, 10, 1000, se va darama sau sa nu construiesti de loc? Ala cu gaina impaiata cu zapada ar fi zis ca omul e dator sa incerce. Altruista treaba pentru ca in final, indiferent de ceea ce ai lasat in urma, tot mori. Esti temporar si dispensabil... uau! Sa nu o iau pe ulei, daca nu-i deja tarziu pentru precautii, mi-a placut ! Mult ! O zi buna !

  19. Porcul de York`s avatar
    19
    Porcul de York 
    Tuesday, 20 October 2009

    "deloc" - tastatura stramba si degete strambe, scuzele mele

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 October 2009

    @Dr.A Drace :D

    @ghost Saru'mana. Stiu ca citesti de mult, chiar ma intrebam daca te-am obosit pana la urma, ca nu te-am mai vazut vorbind. Ma bucur s-aud ca nu.

    De suparat, nu ma supar, stii bancu' cu tipul care era cel mai batran om din lume, si vine la el un reporter "Care este secretul longevitatii dvs ?" "Eu nu ma contrazic cu nimeni." "Nu se poate, asta nu poate fi secretul longevitatii" "Probabil aveti dreptate"

    @Porcul de York To the lords, who sent a committee to inquire whether a confession was really his, he replied, "My lords, it is my act, my hand, and my heart; I beseech your lordships to be merciful to a broken reed."

  21. De curiozitate: de ce ii spui "chelnerita" fatucii ce te "servea" cu un extras de cont si iti mai "prepara" si cate un ordin de plata?

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 21 October 2009

    Ca sa subliniez ca mare diferenta nu-i.

  23. Totusi cred ca este o diferenta destul de mare intre un chelner si un functionar bancar.

  24. Scuze de offtopic, oricum super articolul. Suntem si noi, fiecare dintre noi, niste frunze in vant... temporare

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 21 October 2009

    Depinde cum privesti lumea. Daca te iei dupa criteriul : face omul asta ce scrie intr-o procedura (in care caz e un servitor, si toti servitorii sunt la fel) sau face omul asta lucruri noi, pe baza cunostiintelor, judecatii si gustului sau ? (in care caz e liber profesionist sa-i zicem) atunci fetele de la toate ghiseele sunt niste chelnerite si reciproc.

  26. Touche! Da, privind din acest punct de vedere ai dreptate.
    Mi-ai stricat ziua :)) - glumesc evident.

  27. totu-i efemer.

    Corboratistii dupa decenii de studii au ajuns la concluzia ca incalzitul scaunului pentru timp indelungat de catre aceeasi persoana, dauneaza sanatatii mintale...si de a ceea exista tranzitia, temporarul.

    PS: Nu banca o platea, ci tu(prin comisioane), tu ii dadeai salariu, deci era a ta :))

  1. Tentatia temporarului - Mircea Popescu...

    O chestie foarte misto scrisa, despre conditia noastra de efemeri....

  2. [...] Cine e cel ce mi-a stricat ziua? Mircea Popescu printr-un raspuns la un comentariu de al meu pe blogul sau. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.