Social Media si Anti-Social Media.
Teoria este ca un milion de maimute, jucandu-se cu un milion de tastaturi un milion de ani vor scoate, probabil, editia completa a operelor lui Shakespeare, pana la urma. Ideea este veche, cel putin de la Aristotel incoace (Despre prasire si stricaciune).
Internetul ne-a dat ocazia sa constatam ca teoria n-are multa aplicare practica. Din toate maretele, insoritele, infloratele promisiuni ale astui web 2.0, cu social-media lui cu tot, cu vastele spatii ce vor fi deschise, era vorba, creativitatii umane, cu tot fluviul de lucruri noi, fascinante, interesante pana la durere ce urma, chipurile, sa ne inece, a mai ramas azi doar un vag ecou al marelui fas.
Nu ne puteam da surprinsi. Oricine cu o minima, cat de rudimentara cunoastere a istoriei minciunilor la moda a vazut toate semnele, exact in ordinea si la locul, exact de formele si dimensiunile descrise in carti, ale acestei recente imbatari cu apa rece. Tot aceeiasi bizari cu ochii febrili privind disparat, tot aceleasi corpuri slabanoage, capete in aeriana neoranduiala, aceleasi gesticulatii agitate cu aceleasi unghii murdare, vanzand pana la urma aceeasi ciorba reincalzita a eroismului, vizionarismului si geniului propriu, doar doar s-or impresiona gagicile.
Gagicile s-or impresionat, dupa cum puteti constata pe hi5, sau in fine, pe unde obisnuiti, nici mai mult nici mai putin decat se impresioneaza ele de obicei, doar n-or sta sa ajunga fete batrane. Si asa am mai bifat o generatie, unica, incredibila, irepetabila, de neinlocuit si pefect inutila.
Populatia internetului a depasit recent un miliard de maimute. Daca privim la rezultatele luptei lor de zi cu zi cu tastatura si monitorul, si incercam o comparatie nu cu curcubeele si inorogii roz ai posedatilor si evanghelistilor twozero-ului, ci cu ce ne-am putea astepta, rational vorbind, sa iasa din modelul matematic, ala cu maimute, iesim pe minus, si-nca bine de tot.
Cum de-i posibil ? E gresit modelul, ori e gresita aplicarea ? Eu zic ca aplicarea. Este, in enuntul teoretic, o chestie mica, micuta, implicita si subanteleasa. Hai s-o explicitam.
Un milion de maimute, jucandu-se INDEPENDENT cu un milion de tastaturi un milion de ani vor scoate, probabil, editia completa a operelor lui Shakespeare, pana la urma.
Ei, acum se vede. Modelul se refera la maimute izolate una de alta, nu la maimute aruncandu-si leapsa. In cazul in care maimutele comunica, ele nu mai sunt pur si simplu x maimute, ci o ierarhie de maimute, si ca in orice ierarhie se aplica legea lui Zipf.
Sa ma explic : Daca maimutele sunt izolate, adaugand una grupului, contributiile ei se alatura pur si simplu liniar. Ele formeaza un soi de linie de tractoare la arat, fiecare tractor adaugat largind frontul de lucru cu o fractiune, egala cu latimea sa.
Daca maimutele nu sunt izolate, ele nu formeaza o linie, ci o piramida. O maimuta adaugata nu va adauga neaparat la frontul de lucru, acesta fiind o fractiune a latimii totale a maimutelor. Imaginati-va tractoare scoase la arat, unul in fata, doua in urma lui, trei in urma celor doua si tot asa. Pana in final, un total de 6 tractoare ara cat pentru 3 (ce-i drept ca anumite parti din glie ajung sa fie arate de mii de ori, cat pentru cinci milenii).
Asta fiind un caz fericit, cu o piramida inclinata liniar. Pe internet, legea nu este liniara ci exponentiala. Pe scurt, vasta majoritate a oamenilor va scrie din nou si din nou aceleasi exacte tampenii, spre deosebire de maimute, care, daca se repeta, o fac aleator si nu intentionat.
Pe scurt, o populatie de o mie de bloggeri vor scrie cat o jumatate de duzina de maimute din cele indepentente, si daca mai adaugam inca o mie, vom obtine cam a treisprezecea maimuta. Daca mai adaugam un milion de bloggeri proaspeti, posibil sa obtinem inca o duzina de maimute, adica pana acum vre-o 25 total, si din inca un miliard, ajungem tocmai bine pe la 35-40 de primate-echivalent, in modelul nostru original.
Ei, de-aia n-avem inca opere sa-l rivalizeze pe Shakespeare, in internet. Ne lipsesc 999,960 sau cam asa de maimute. (Evident, in .ro situatia sta inca ceva mai prost.)
Tuesday, 10 March 2009
Mă tem că cifra de un milion e mult prea mică.
Ideal, vorbind despre un algoritm nedeterminist de generare a ediției complete a operelor lui Shakespeare, acesta ar putea da o soluție într-un timp relativ scurt folosind un număr infinit de maimuțe lucrând în paralel (deci fără a se influența reciproc). Realist vorbind, ținând cont de numărul de litere din operele lui Shakespeare (presupunem că maimuțelor li se dau tastaturi) și probabilitatea ca o maimuță să scoată un cuvânt coerent (cred că se aplică destul de bine și la unii useri de web 2.0), acel „infinit” înseamnă mult, mult mai mult decât un milion în acest caz.
Dar da, teoretic s-ar putea rezolva problema. Teoretic.
Tuesday, 10 March 2009
Ai tu dreptate pe chestia cu milionul ce nu-i de-ajuns.
Dar si eu, la rigoare, m-as multumi cu un catren.
Tuesday, 10 March 2009
Asemeni blogosfera maimutelor - si totusi esti invalidat chiar de ipoteza, pe care ai enuntat-o. Cum spuneai si tu, maimutele lucreaza independent, noi nu. Blogosfera poate fi asemanata unei societati virtuale. Si atunci intrebarea se pune nu in ce directie converg energiile noastre, ci care sunt sansele ca o exceptie umana sa apara si sa fie recunoscuta. Pentru ca si concetatenii lui Shakespeare erau majoritatea niste betivi si batausi notorii, iar asta nu l-a impiedicat.
Tuesday, 10 March 2009
Ba chiar, am putea spune, l-a ajutat.
Tuesday, 10 March 2009
Iată un punct de vedere excelent susţinut... Propun să ţinem câte o banană alături de tastatură!!!
Tuesday, 10 March 2009
explica-mi de ce e "cam trist" un articol scris in gluma
in caz ca ai uitat ai comentat astfel la http://domnubolog.wordpress.com/2009/03/05/mega-concurs-pe-bune/
te rog judeca oamenii dupa ce ajungi sa ii cunosti...citeste-mi articolele, treci de imaginile de suprafatza si apoi judeca!
Cat despre articolul tau...generatia internet nu e o generatie inutila...eate mucificata si spalata pe creier, dar inutil nu are cum sa fie, caci ea formeaza un nou trend, un nou nivel ce trebuie depasit....oricat de geniu era shakespeare...tot era o maimuta la folosit calculatoarelor!
Este intradevar o generatie de dobitoci lipsiti de imaginatie, in zilele noastre nu se mai cere vana creatoare si ochi de artist....ci mici robotzei care stiu sa foloseasca calculatorul...care stiu sa execute comenzi fara sa puna intrebari sau sa gandeasca!
DECI , repet, Generatia nu e inutila...doar incolora, insipida, inodora
Tuesday, 10 March 2009
Pai cum mei, dai o savarina oricui iti spune Tu esti domnul Bolog, cu limita la trei savarine ? Pai ?
Uite, io am poza-n chapeau, nu-i nevoie sa intrebi pe nimeni cine-s, ca ma stie-o lume, si dau o cafea oricui imi cere de-un an de zile aproape.
Ce te-ai gandit tu, c-asta-i viralu anului, trei savarine ?
Da la topic, da, e drept ca nu-i inutila siesi generatia, dar fiind incolora, insipida, inodora e inutila lumii, ce vroiam eu sa zic, adica in afara de o gramada de pungi goale colorate nu risca sa lase in urma nimic.
Wednesday, 11 March 2009
"nu risca sa lase in urma nimic."
Daca in loc de "la bloc" se nasteau "la casa", cu buda in gradina, mai puteai sa zici asta ?
Daca iti taie pitzigoii curentul se duce toata trilema pe sponci. Nu mai ramane nici punga aia colorata de ea. in lumea moderna asta se cheama ca suntem ecologici!
Wednesday, 11 March 2009
Pierzi din vedere partea mare a savarinei. Daca imi taie maine curentul, ramane din ea cam tot ce conteaza, in capul tau si-al altora.
Wednesday, 11 March 2009
nu stiam de la ce ma ingras ...
Acuma inteleg: de fiecare data cand citesc trilema, bag si o savarina (partea mare).
Wednesday, 11 March 2009
Dar tu te ingrasi la cap ?!
Wednesday, 11 March 2009
Vorba profetului: "pestele de la cap se ingrasa"!
:)
Tuesday, 1 March 2011
Internetul e un lucru foarte nou. Oamenii discuta pe el. Nu conteaza ce. Toate "prostiile". E bine ca discuta. Afla de exemplu - ca unul din China sau America, tot om e, cu care se poate vorbi. Mai putine sanse sa fie indoctrinat de un lider care zice "la razboi, sa-i omoram etc". In afara de asta - din haos apare ordinea "de la sine". Apare o cultura, cum e cea "Anonymous". Nu inseamna ca toti de pe internet trebuie sa fie parte din acea cultura. De ce toti ? Dupa natura fiecaruia.
Anonimii
"I think Anon might be an outside context problem for them. It's a real anarchist movement. It doesn't have leaders, goals, membership. It has no financial goals, it is not profitable, it does not interact with money except in indirect ways. Seizing it's members does not influence the integrity of the whole body. There is no attempt made at secrecy. It's utterly unlike any 'organization' that the powers that be might have dealt with in the past, and it is, collectively, a lot better with computers than they are."
Tuesday, 1 March 2011
Foarte inteligent ce zici in prima faza, cu descoperitu'. Poate parea o aiureala, da' e fundamental, oamenii care nu au discutat ca oameni intre ei sunt capabili de toate atrocitatile. Cam de-aia nici nu ne place cenzura din China : suspectam ca guvernu' lor ii pregateste de atrocitati contra noastra.