Se da o membrana...

Sunday, 13 September, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

... semi-permeabila care ingaduie trecerea ...

Pentru (imi inchipui eu) minoritatea dintre dvs de-au studiat fizica, expresia asta da fiori pe sira spinarii, amintindu-va de anotimpul ala de mai demult cand dvs studiati termodinamica si altceva nu parea sa mai existe pe lume decat membranele semi-permeabile ale lui peste. Pana si visele, noaptea in somn, incepeau variabil, ori mergeai pe o creasta de munte noaptea si te intalneai cu un mos craciun, ori tineai in mana o cana in forma de bot de elan, ori priveai intr-o gura de canal, ori o pompai pe Tea Leoni, ori cine mai stie cate multe, dar dupa aceasta inselatoare diversitate, lucrurile revenau in fagasul lor termodinamic : mosul craciun te privea gales si spunea "Se da o membrana semi-permeabila", cana in forma de bot de elan prindea viata si-ti declama "Se da o membrana semi-permeabila", gura de canal grohaia "Se da o" si Tea Leoni iti susura gales in ureche "membrana semi-permeabila".

Pentru restul lumii, o explicatie. Exista un subiect de studiu, precum multe altele, pre numele lui termodinamica, care se ocupa in mod bizar cu o abordare macroscopica, in termeni abstracti de temperatura, lucru mecanic etc a unei realitati microscopice subiacente. Toate schimburile de energie aproximabila prin caldura se pot in principiu calcula ca probleme de termodinamica, cu erori mici si cel mai adesea neglijabile. Chiar daca o reactie nucleara de exemplu nu respecta intocmai asteptarile termodinamicii de la natura, fapt este ca nu-i probabil sa intalniti o reactie nucleara in proximitatea imediata, pe de-o parte, si tot fapt este ca daca s-ar intampla suficient de frecvent, n-ar fi prea dificil de amendat teoria pentru a-i adauga niste simplificari bine alese care sa rezolve in mare problema. Pe scurt, termodinamica e o excelenta cheie catre lume si viata, ingaduindu-ne, ca persoane, sa pricepem un mare numar de interactiuni, si sa facem predictii de buna calitate.

O buba a teoriei o reprezinta interactiunile moleculare, si anume din urmatorul motiv : fiind ea creata inginereste si mandra de radacinile ei practice, termodinamica are pretentii inalte de la sine : insista sa foloseasca exemple practice. De aceea discuta despre motoare, pistoane, schimbatoare de caldura scl. Refuza sa urmeze caile disciplinelor fizicii teoretice, care nici nu-si mai bat capul sa scrie probleme care incep cu "Se da o stea" sau "Fie gramajoara de Strontiu Y", mai ales pentru ca uite ce ridicol suna. Pe de celalta parte, se da un cilindru, in care un piston asa si pe dincolo nu suna ridicol, suna chiar bine.

Ei, dar in cazul moleculelor, ce fras se da ? Pai va spun eu. Se da o membrana semi-permeabila. De exemplu : fie o membrana semi-permeabila care ingaduie trecerea libera a ionilor de sodiu dar impiedica complet trecerea ionilor de clor, si un litru de solutie saturata de sare in apa fara impuritati. Calculati lucrul mecanic necesar trecerii solutiei prin membrana. Sau, fie doua solutii izotone separate printr-o membrana semi-permeabila care ingaduie trecerea electrolitului din stanga dar impiedica trecerea electrolitului din dreapta. Dupa un interval de timp T, care va fi tensiunea asupra membranei ?

Pe scurt, membrana semi-permeabila este o constructie imaginara care serveste perfect nevoile unui colt din termodinamica. Are un singur dezavantaj : nu exista, in futere. E o abstractiune. Fiind singura alternativa simbolica pentru nevoile coltului respectiv, e folosita la greu. Absurditatea ei, evidentiata pe de-o parte de ubicuitate, si pe de alta de faptul ca tot restul disciplinei e solid ancorata in realitatea tangibila sfarseste prin a induce disonanta cognitiva. Ajungi s-o visezi, pur si simplu.

Plus ca e o nesecata fantana de umor. De exemplu : Cum isi gaseste un inginer cheile de la masina ? Construieste o membrana semi-permeabila care ingaduie trecerea oricarui obiect dar impiedica trecerea cheilor de masina.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

16 Responses

  1. ... slavă domnului, fiind studenți la o facultate cu apucături de automatică, nu ne-a omorât nimeni cu membrana asta, nefiind tocmai domeniul nostru. Pe de altă parte, studierea pur teoretică a termodinamicii (inclusiv problemele erau de așa natură încât nu aveau aplicații practice, mai puțin alea cu motoarele poate) a avut un efect foarte neplăcut asupra creierului meu. Parcă și acum înot prin câte o hipercoajă sau prin vreo derivată parțială din cauza asta.

    Astfel, dat fiind faptul că unii ingineri nu (mai) știu cum stă treaba cu membranele semipermeabile (deh, nici școala nu mai e ce era pe vremuri), pentru unii, soluția alternativă la problema găsirii cheii devine evidentă: hack-uirea calculatorului de bord și reconfigurarea tuturor sistemelor automate (și eventual reechiparea cu senzori) în așa fel încât mașina să poată fi transformată într-un robot capabil de căutare binară (în timp logaritmic orice poate fi găsit mai repede, nu?), eventual cu câteva sute de procesoare în paralel, pentru ca totul să pară cât mai nedeterminist. KITT, nu alta.

  2. romania inedit`s avatar
    2
    romania inedit 
    Sunday, 13 September 2009

    Bine ca sunt de profesie economist , ca precis visam membrana asta semi-permeabila in forma de himen de gonflabila care nu lasa sa treaca alta ........ decat a mea ! Si sa vezi dupa aia durere de cap nene ! :P :))

  3. dietetician`s avatar
    3
    dietetician 
    Sunday, 13 September 2009

    da da mb semipermeabila..osmoza..trecerea apei din compartiemntul mai diluat in cel mai concentrat:P osmometrul Dutrochet bla bla ..apar prin multe locuri mb semipermeabile:P

  4. @Mircea
    "membrana semi-permeabila ... Are un singur dezavantaj : nu exista, in futere."

    Faptul ca "in futere" nu exista membrane semipermeabile e probabil un avantaj relativ la motivatia utilizarii lor in primul rand.
    "In realitate" membrane semipermeabile chiar exista si se folosesc uzual in osmoza. Printre altele ..

  5. Dr. A - ce avantaj? acea membrana, in futere, daca e folosita de Tea Leoni cand o pompezi, = trouble. ca Tea iti spune, "se da o membrana semipermeabila... pe care o port / n'o port eu azi... ai belit'o cavalere, felicitari, esti tatic."

    permeabilitatea tine de interesul cocoanei.

  6. păi modelul idealizat nu trebuie să existe. în fizică se folosesc astfel de trucuri (e.g., modelul gazului ideal, randamentul ideal al motorului termic, etc, vidul perfect, zero absolut, etc, etc) cu un scop cât se poate de practic - cercetarea condițiilor în care, precum și a limitelor (teoretice, dar reale!) până la care un fenomen fiyic poate fi manipulat.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 14 September 2009

    Mai exista ea, dar numai in unele foarte rare conditii. De exemplu, nu poate exista una care lasa sa treaca glucoza, dar nu lasa sa treaca sarea.\

    Pana la urma, ce-i drept, intreaga viata se bazeaza pe un joc de membrane a caror semipermeabilitate e controlata, de la pompa de natriu la infectia virala. Totusi, asta nu inseamna ca orice membrana ne trebe' noua pentru ca sa iasa aplicatia numerica in problema chiar si neaparat exista.

    De fapt de aici vine si nemultumirea mea, dinspre biologie moleculara : asa de complex si interesant e de fapt studiul semipermeabilitatii, incat a-ti baga picioarele si-a postula pur si simplu ca orice vrei tu exista ma jeneaza.

  8. daca nu exista in lumea asta cu siguranta o poti gasi in "Second Life".
    Am auzit ca o multime de companii si-au deschis birouri. Probabil ca legile sunt mai suple acolo; inclusiv ale fizicii.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 September 2009

    Legi mai suple, secretare mai suple, supplex liberum americanorum.

  1. [...] Se da o membrana… 14 9 2009 [...]

  2. [...] pe baza unei stiinte reale : mediul in care poate ea avea loc este cu necesitate sintetic. Vestita membrana semipermeabila e un alt exemplu din aceeasi [...]

  3. [...] Kalughin observind movilita de la baza fiecaruia dintre cei doi puieti s-a amuzat zicind in sinea lui ha-ha, si-au tras plapuma pe cur. Dupa care se gindi in sinea lui hm, dar oare de fapt de ce este acolo o movilita ? Si-apoi isi raspunse triumfator : pentru ca zapada in caderea ei fiind perturbata de cracile puietilor se aduna in mai mare cantitate la baza lor. E statistic! Mecanica teoretica! Hahahaha ce destept esti tu Kalughine, se batu Kalughin pe umarul propriu in timp ce-si inchipuia un virtej de tot felu' de imagini si filmulete plasmuite de mintea lui pe tema "multe bile cad pe-o suprafata neuniforma se cere..." [...]

  4. [...] banalitate covirsitoare : doara normal ca cine fata mai si rapune, ce-o fi aici, supapa ?! Membrana semi-permeabila [...]

  5. [...] Let's look at the world through the eyes of Thomas Kuhn : science chiefly consists of a limited approach to data. The system which both establishes and enforces the limits in the approach he calls a "paradigm". Some things observed will be discarded by scientists in all times and places as "irrelevant", this is the very manner in which science works : it's an effort in focus, in order to progress you have to concentrate on a particular point. Surely during the course of time things that used to be central become banal and thus ignored, whereas things that were deemed irrelevant and thus ignored become the focus of scientific attention. This is as it should be. However, at all points in the process science works by not being open to the sharing of information. Science works by being quite opaque, not completely but selectively, science is if you will that famous "semi-permeable membrane". [...]

  6. [...] while free beer supplies last. ———Which would be, I suppose, yet another class of semi-permeable membranes. [↩]Without PGP and before PGP the only way to secure messages were one time pads. These have [...]

  7. [...] whore ? It was obvious enough there's some sort of superficial, administrative, purely bureaucratic semi-permeable membrane between us and the intended cake, but the sea of entirely spurious "options" "available" to "fix" [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.