Sansa Romaniei

Friday, 23 October, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am avut placerea de-a fi invitat astazi la dezbaterea publica pe tema "Democratie versus Dictatura" sustinuta de prezidentiabilul Crin Antonescu, de la ora pranzului in Aula Magna a Universitatii de Vest (foarte frumos renovata sala, apropo, d-l Robu are cu ce se mandri).

Candidatul a discutat in mare despre radacinile grecesti ale democratiei, despre exemplul Statelor Unite, despre pericolele care ameninta o democratie plapanda in partea asta de lume, dupa care s-a trecut la dezbatere. Sincer va spun ca incepe sa-mi devina drag formatul acesta promovat de liberali. Mai multe persoane (printre ele si eu) au avut ocazia sa puna o intrebare viitorului posibil presedinte al Romaniei.

Ca orice egoman care se respecta, nu reusesc sa-mi amintesc exact ce-au intrebat ceilalti (desi pot spune asa, in principiu, ca au pus intrebari interesante), dar imi amintesc foarte limpede ce-am intrebat eu insumi. Dar foarte limpede. La rigoare pot si transcrie. Hai sa facem o proba, sa vedem, oare chiar pot sau doar mi se pare. Deci

    D-le presedinte, ma bucur sa va vad din nou la Timisoara, si-as dori sa va pun la incercare capacitatile de prezicator.
    Sigur ca in anii '80, SUA reprezentau acea democratie-etalon despre care vorbiti astazi, mai ales pentru ca exista si un rau absolut si impersonat cu care sa se compare. De-atunci lucrurile s-au mai schimbat, iar democratia americana si-a cautat, si negasind a incercat sa-si inventeze echivalente pentru contraexemplul disparut. Astazi, aluneca in viteza spre un socialism care noua sigur ca ne pare dintre cele mai regretabile, si nu pare sa existe mare speranta ca se va gasi cine sau ce sa le opreasca.
    Credeti deci ca urmeaza o prabusire generala si generalizata a lumii in socialism, val care ne va trage si pe noi in jos, sau dimpotriva, lucrurile nu se leaga astfel, si problemele sunt in alta parte ?

Crin Antonescu a refuzat, de bun simt, sa-si asume puteri oraculare, si a notat ca dupa intelegerea lui, altul este pericolul cel mare : un populism dezorientat, care intalnind un conducator dezaxat ar putea crea (din nou) un stat dictatorial, mai ales intr-o parte de lume care n-a reusit niciodata un exercitiu democratic complet. Prin recurs la istorie, parerea dansului imi pare perfect defensibila, asta a fost aventura Romaniei intre Regat si Republica Populara, si poate omul are dreptate, n-a fost digerata complet.

Mergand pe drum si gandind in mintea mea daca da sau ba, m-a fulgerat o geniala banalitate. Romania nu are, cum spusese si d-l Antonescu mai devreme, si multi alti oameni in multe locuri de-o vreme incoace, institutii capabile sa actioneze eficient, in vederea unui scop anume, ca-i el implementarea unei politici, gasirea unei solutii sau orice altceva din interesul public.

Acest fapt, de-o banalitate universal-cotidiana, ne-a dat multe dureri de cap si destule alte neplaceri, in incercarea noastra pe ultimii douazeci de ani de-a prinde din urma magarusul restului Europei, care mergea el incet incet pe drum, si totusi mereu dincolo de un pod prea indepartat pentru noi. Si nu ne-a prea reusit.

Ei bine, vesti bune : Avem si astazi tot aceleasi institutii, nu s-au schimbat, nu s-au imbunatatit. Si daca e adevarat ca lumea s-a intors la 180 de grade, si alearga de nebuna sa se azvarle in prapastie... pai... noi TOT n-o sa fim in stare sa ne tinem de ei. Si cum n-am fost in stare sa facem institutiile sa fie mai eficiente, dar nici cu o iota macar, pe cand ne straduiam sa prindem si noi loc la ospat, nu vom reusi nici acum, cand ne grabim inspre macel.

Sansa, incredibila sansa a Romaniei, este ca noi nu suntem in stare sa facem nimic. Uneori, cand ceilalti fac lucruri bune, asta-i un handicap. Dar alteori, cand ceilalti fac tampenii, handicapul ne devine intelepciune. Si iata cum avem sansa de-a fi cei mai intelepti europeni, nefacand nimic anume.

Sansa Romaniei este sa ramana ea insasi.

Category: Evenimente
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

18 Responses

  1. CREZI ?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 23 October 2009

    Ma, zic si eu, e o idee. Tu zici ca nu ?

  3. aducem pe culmi nebanuite de perfectiune faptul de a ne face ca facem ceva ! si de fapt nu facem nimic ! o fi si asta un avantaj la un moment dat.

  4. Porcul de York`s avatar
    4
    Porcul de York 
    Friday, 23 October 2009

    Tare ma tem ca a pluti in mijlocul oceanului nu este suficient, plecand de la premisa ca vei pluti la nesfarsit, chiar in timp ce altii se scufunda, nu vei fi mai mult decat un plutitor cu importanta unui bustean in deriva. Supravietuitorii se vor intreba intre ei privindu-te: - Ce-a facea asta acum 100 de ani? - Pai , plutea ! - Aham...si acum ce face ? - Pai ...pluteste. - Si altceva? - Nu stie ! - Ah.. bun.. ! Luat in calcul fix ca un bustean deci. Acuma, nu fac yo pe desteptu', zic si yo ... o fi.. n-o fi.. ma tem ca atunci cand hotia si prostia se imbratiseaza la modul la care s-a terminat si superlativul (in avantajul hotului de fiecare data evident) se naruie toata sandramaua.

  5. Sa pierzi vremea nu inseamna ca nu faci nimic. timpul e o resursa limitata.
    Columb a gresit calculele si chiar daca n-a ajuns in India se vad rezultatele activitatii sale. Noi am stat pe oo si n-am facut nimic timp de cateva secole. Nu-i chiar o calitate.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 23 October 2009

    Mei dragilor, eu nu neg ce ziceti voi, eu doar observ ca, din nou, capul plecat...

    Si de-o fi sa mor, stiti voi.

  7. Ciupanezul`s avatar
    7
    Ciupanezul 
    Friday, 23 October 2009

    O foarte bună concluzie, însă ştii că România preia direct ceea ce e rău de la marii iniţiatori. Problema este că atunci când ceilalţi se măcelăresc România se bagă că muscă-n lapte. Şi-atunci tocmai asta e problema României, că atunci când nu trebuie, face ceva.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 23 October 2009

    E posibil sa descoperim ca noi preluam doar prostiile. Om vedea.

  9. 'om vedea.
    Daca s-o repeta istoria: Dupa 22, cine va trage in noi?

  10. Maiorescu sau cine naiba observa ca Romania este profund rupta intre spiritul eternitatii de la sat, si necesitatea moderna de la oras? Asa pe la inceputul secolului trecut?

    Noa, acuma avem o Romanie urbana dezorientata, si o Romanie rurala si mai dezorientata. Broblem vad io c'ar fi pe la politica monetara - nu prea putem scapa de tendinta generala de devalorizare a monedei, chiar daca noi n-am avut prea multa valoare to begin with. Asa ca ne-ar ramane solutia unei economii bazate frumos pe productia proprie - exact aia care n-a fost incurajata de guverne. Terenuri pentru grau si-un praz verde avem din belsug.

    Asa ca as reformula ipoteza, nu conteaza cat ne tinem noi dupa turma, conteaza cat ne-o trage turma de tare spre prapastie :)

  11. hmm interesant. trag concluzia ca tre' sa merg din primul tur sa votez cu iel nu din al doilea precum planuisem. gresesc?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 October 2009

    @Dan Tot ei. Care suntem noi.

    @dAImon De tras ne trage, cum zice si unanimitatea : om vedea. Sincer iti spun ca faptul ca la rigoare, orasele romanesti vor fi aprovizionate tot cu calul si boul, cum sunt si azi, fara "rigoare" a fost unul dintre criteriile pentru care-am iesit dracului din Dodge.

    @skythes Pai tu voteaza si vezi pe urma :)

  13. globlizarea si nu socialismul pur ori liberalismul pur mult visat de catre tine este principalul rau al lumii contemporane. iar, din pacate in directia globalizarii am facut deja destui pasi.

    nu prea vad o solutie in "romania sa ramana asa cum este". pentru ca suntem o tara vanduta altora ca si resurse(bunuri naturale si forta de munca).

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 October 2009

    Globalizarea, spre deosebire de socialism sau liberalism, e un fapt nu o ideologie. La fel de bine poti spune ca valurile oceanului sau rotatia pamantului sunt problemele omenirii. Or fi ele probleme cu care se confrunta omenirea, da' nu-s deschise discursului politic.

  15. de ce nu?

    vrei sa spui ca prin politica nu se poate opri globalizarea? eu cam vad globalizarea ca pe un fel de ideologie. o corporatie e de fapt un stat care se guverneaza si emite propriile legi.

  16. Intradevar, globalizarea este o ideologie. Asta da chestiune..

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 December 2009

    @fanitza Na, globalizarea e ca "mobilizarea" de la inceputul secolului, un efect net al tehnologiei. Faptul ca in 1900 am inceput sa construim motoare cu combustie a dus la mobilitatea persoanelor. Faptul ca azi avem internetul duce la globalizare.

    Tehnologia impinge societatea inainte, tiparul a adus sfarsitul sistemului medieval, sigur nu singur, dar sa-l luam de simbol, si calculatorul aduce cu siguranta o noua epoca. Globala.

  18. intesant articol,dar odata cu trecerea vremii descoperim ca ne prostim si suntem condusi de oameni care nu merita sa guverneze un popor.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.