Romanul si optimizarea

Sunday, 04 October, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am vazut ieri o chestie pe care n-o voi uita curand : Un tractor nou-nout, cu un design modern, dupa fum si sunet cu un motor eficient, cu vopsea proaspata lucind vesel in soare, tragea dupa el o cisterna in mod evident gandita sa faca parte din acest ansamblu. Mai nou si tractoarele, ca si aspiratoarele, se livreaza cu un set de extensii, traim intr-o lume de Lego.

Tocmai de aceea, imaginea n-are pana aici nimic specific care s-o localizeze, obiectul descris putea functiona oriunde in lume, din Transvaal pana in Ostersund si din Mongolia in Malibu se poate presupune ca tractoare trag dupa ele cisterne, in diverse directii si pentru diferite scopuri. De fapt tocmai asta si este scopul lumii de Lego : sa fie gandita asa incat sa functioneze in acelasi fel in orice loc care respecta anumite conditii date dinainte.

Ei bine, nu si in Romania. In Romania traiesc oameni nascuti poeti, care-si pun pecetea poeziei sufletului lor pe orice, si mai ales si cu precadere pe obiecte care ar functiona mai bine fara nici un fel de peceti, precum partile componente ale lumii de Lego, spre exemplu tractoare tragand cisterne.

Pe fiecare dintre cele 4 aparatori ale rotilor remorcii se gasea legat cate un sac burdusit, cu ceva granular, fie porumb, fie ingrasamant. Ma-ntelegeti dumneavoastra ? Legat. Cu ce se nimerise, unul cu sarma, altul cu sfoara...

Romanul a optimizat optimumul. Pentru mintea lui cazuta-n balta, un tractor care trage o remorca de 5 tone e mai putin eficient decat un tractor care trage o remorca de 5 tone plus patru saci. Asa gandeste el, si anume, a duce doua chestii e mai bine decat a duce una. Ca-s diferite, si varietatea e fantana poeziei.

Nu conteaza faptul ca toate riscurile agregate induse de acest comportament irational, precum riscul de-a pierde un sac pe drum, eventual pe capota unei masini, la rigoare omorand soferul depasesc cu ordine de marime plusvaloarea transportarii unui prapadit de sac. Nu conteaza faptul ca procedurile nestandardizate de incarcare si descarcare a acestei sarcini, si anume un numar de poeti prosti invartindu-se ca niste gaini decerebrate jumatate de ora in jurul unor saci si-a unei remorci care pana la urma nu le-au gresit cu nimic, cautand sfori, sarme, eventual rupand sarmele de la alte scopuri, mai utile, induc costuri cu ordine de marime mai mari decat beneficiul transportarii a patru saci.

Nu conteaza nimic. Romanul e nascut poet, si va muri prost.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

24 Responses

  1. dan ghemes`s avatar
    1
    dan ghemes 
    Sunday, 4 October 2009

    n-am loc acilea să-ti spun ce optimizări au făcut muncitorii la firma unde lucrez ! deci, da ! va muri prost şi mai sărac !

  2. Offtopic: Mircea, ar trebui sa pui o limita la numarul de articole / user / ora sau ceva de genul. Alex a pus vreo cateva zeci de articole in 2 ore.
    Nu afirm ca a fost rau-intentionat sau ceva de genul asta, dar:

    - nu stiu cine sta sa citeasca atatea articole (deja n-ar mai fi citit de placere, ar fi munca)
    - mai ales ca (probabil) multe dintre ele sunt mai vechi si nu sunt de interes
    - au fost ingropate articole proaspat publicate, la care au muncit alti utilizatori
    - de exemplu, la ultimul articol al meu consider ca meritam si eu cateva voturi, chiar daca nu era de prima pagina

    Ar mai fi util un plugin de wp cu buton de vot ptr fain, in caz ca succesul agregatorului va fi atat de mare incat vom avea un ritm ametitor de inscriere a articolelor pe site (caz in care va functiona mai mult ca digg si voturile se vor aduna de pe homepage-uri).

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 October 2009

    Pluginul este o idee proasta din motive strategice pe care n-am de gand sa le explic competitiei. Nu-l vad implementat vre-odata.

    Altminteri, problema pe care-o ridici, anume efectul de effacement pe care volumul mare de articole introduse in fiecare zi il induce este perfect legitima, dar cred ca usor exagerata.

    Din punctul de vedere al cititorilor de fain, exista un numar de metode de navigatie prin site, fie pe categorii, fie pe taguri, fie pe related articles, care ar trebui in principiu sa le ingaduie sa gaseasca ce-i intereseaza. Sigur, nu in mod perfect, dar cred ca pe moment e un optim tehnic.

    Din punctul de vedere al utilizatorilor care introduc link-uri, sigur ca valoarea adaugata de fiecare nou link al lor exprimata in termeni relativi scade, adica pe un site cu 9 de link-uri, a-l introduce pe al 10-lea iti da 10% din totalul de link-uri de pe site, cu o simpla apasare de buton, in timp ce pe un site cu 999,999 link-uri, nu aduni nici o miime de procent. Totusi, valoarea in termeni absoluti creste cel mai probabil, si ramane constanta in cel mai rau caz, asa ca nu vad motive reale de ingrijorare.

    In scurt, pe masura ce fain creste, importanta relativa a fiecarui utilizator scade, ceea ce-i si normal (date fiind limitarile fizice ale individului) si binevenit (pentru ca se presupune ca scazand importanta indivizilor, se obtine un fel de obiectivitate agregata). La fel scade si fereastra de spotlight a fiecarui articol oarecare, dar din nou, doar in termeni relativi, ca timp, nu in termeni absoluti, ca vizibilitate.

  4. Totusi, ar fi binevenita o masura impotriva spike-urilor (relativ la volumul de articole adaugate pe site in mod obisnuit). Daca nu se poate, nu-i bai, era doar o observatie. :)

  5. Ai ceva cu poezia? :-/

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 October 2009

    @Catalin Eu sper oarecum ca se va rezolva de la sine (lenes fiind, si implementarea unor contoare destul de complexa :p

    @Gabi Macovei Da, am ceva cu poezia aplicata prost tehnicii. La fel am ceva cu tehnica aplicata prost poeziei, nu orice aplicatie dintr-una in cealalta e adecvata sau acceptabila.

  7. Undeva, la Agarbiceanu daca nu ma insel, am gasit expresia "lucru tiganesc legat cu drot". Cred ca se potriveste de minune si in ziua de azi, in luminosul Mileniu 3.

  8. poezia "aplicata" nu e poezie, e propaganda. poezia e intotdeauna derivata unei stari de fapt. ea sintetizeaza, punctiform, mersul lucrurilor.

    o poezie se naste intotdeauna in lipsa cuvintelor si parca in ciuda lor. versul nu e altceva decat limita comunicabilitatii.

    atunci cand nu mai ramane nimic de spus, ne salveaza poezia. aceasta arata (scoate la iveala, sau mai bine zis expune, fara pretentia de a o si explica) lumina inchisa de cuvinte.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 October 2009

    @Dan Bine zis.

    @grid Uneori e pur si simplu prostie.

  10. mare lucru-i si prostia asta, daca pana si inteleptii se impiedica de ea...

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 October 2009

    Clar, cel mai mare. Regina lumii, zic.

  12. Porcul de York`s avatar
    12
    Porcul de York 
    Sunday, 4 October 2009

    N-o contribui si saracia oare la aceasta nevoie de optimizare a optimului? S-ar zice ca este irelevant ce contribuie si ce nu, intrucat furtul e furt spre exemplu si daca a fost facut de foame si daca a fost facut de placere. Dar eu fire de poet incerc sa vad si radacinile. Am vazut tari in care omul aduce electricianul ca sa schimbe becul (nu e gluma). Nu isi schimba roata la masina pentru ca exista pentru asta un mecanic zamislit pe pamant intru acest nobil scop. Dar acei oameni isi si permit sa isi faca ordine in ganduri. Apoi , la noi e haos. Saracia duce la lacomie (nu am, deci cum sa fac sa am daca se poate fara sa dau? ... din categoria "si bucuros si cu sufletul in Rai"), lacomia duce inevitabil la dezastru prin prostie, ca optimul il optimizezi doar pentru efectul lui psihologic asupra ta, scotand din ecuatie toate calculele logice care iti arata cat esti de pamant defapt ... si iata-ne si pe noi sub soare.

  13. Romanul e inventiv. Numai ca inventivitatea lui duce uneori la prostie si inventivitatea uneori provine din prostie.

    Am vazut si eu niste faze pe la tara de am ramas socat:)))
    Oameni care nu se gandeau la siguranta celorlati din trafic sau la cei cu care mergeau...
    Oameni fara minte....

    p.S: sterge primul comentariu ca l-am pus din greseala

  14. Porcul de York`s avatar
    14
    Porcul de York 
    Sunday, 4 October 2009

    Siguranta in trafic exista ? De cate ori ies in afara orasului ma incearca tot felul de emotii. Am vazut depasiri de cate trei masini odata, pe contrasens in conditiile in care din fata venea ditamai basculanta ...sau mana destinului ...sau moartea..sau ce o fi. Nu o data am salvat viata vreunui bovin (nu stiu de ce) dandu-ma eu mai acana mai pe dreapta si reducand viteza pentru ca bivolul sa aibe loc sa intre undeva dupa ce si-a calculat prost depasirea. Sunt un om rau. Altfel n-as fi simtit remuscari pentru ca l-am lasat sa traiasca o zi in plus, o zi in care el ar putea prin prisma cailor putere dezlantuiti sub biciul unicului neuron amortit, sa omoare un nevinovat. Test psihologic pentru permis auto? E o gluma proasta chestia aia.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 October 2009

    @Porkul de Yorc I. Eu zic ca "optimizarea" optimului contribuie la saracie, nu invers. Si la sentimentul ca "noi suntem destepti", perfect nesustinut in practica de nimic anume - ca fiind singurii care ne ocupam cu optimizat optimul, sigur ca nu avem nici o competitie, si deci nici un termen de comparatie... care duce fix inspre un sentiment subiectiv al exceptionalismului.

    II. Ei, in principiu e bine sa fii tolerant, mei. Daca ne-am apuca programatic sa macelarim prostii am cam sfarsii pe lista, ca-i o prostie.

    @Dexter :p

  16. Ciolanus`s avatar
    16
    Ciolanus 
    Tuesday, 6 October 2009

    Ce vrei, lumea isi cumpara sh-uri combi (caravan, brec, etc) pentru a utilizate de catre o singura persoana prin centrul orasului doar-doar va avea nevoie vreodata sa care ceva.
    Daca nenea soferul tractorului avea acasa ligioane si a dat norocul peste el sa ciordeasca niste sacotei, de ce sa n-o faca?

  17. avantajul sacilor pe cele 4 aparatori era evident:
    - greutate perfect distribuita
    - tractiune perfect echilibrata pe cele 4 roti
    - o aderenta mai buna
    - protectie in caz de accidente

    plus ca era un test de "stres" la care sigur nu s-au gandit cei care au facut tractorul :) - daca rezista in romania sigur va rezista si pe marte !

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 October 2009

    @Ciolanus Ca nu merita ? Doar ai salar, si esti angajat. Nu esti hot, sa traiesti din ce prinzi. S-ar zice ca trecerea de la vanatoare si pescuit la agricultura nu-i chiar completa pe piciorul de plai.

    @ByREV Lol da avantaje peste avantaje auzi. Daca deformezi tabla aia si roade cauciucul, sau daca iti taie sacul si faci insamnatari pe asfalt, alea nu se ezista.

  19. @Mircea pai daca se deformeaza tabla e clar ca e o broblema de fabricatie si cum tractorul este in garantie se poate schimba incepand cu motorul :D!

  20. Ciolanus`s avatar
    20
    Ciolanus 
    Thursday, 8 October 2009

    Asta e mentalitatea.

  21. Daca optimizarea merge tot asa nu e bine.. Locurile de munca in industrie sunt riscante.. Ar trebui sa se gandeasca pentru ca oamenii sa fie in siguranta.

  22. ce are poezia cu tractorul ?

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 November 2010

    @byREV Nu la defectele aparute in urma exploatarii necorespunzatoare la utilaje si echipamente.

    @Ciolanus Mult spus.

    @Radion Maria Pai in general se gindesc si oamenii nu respecta ce s-o gindit. Cel putin din observatiile mele.

    @asteris Pai... tu cam ce legaturi te asteptai sa aiba ?

  1. [...] Romanul si optimizarea 4 10 2009 [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.