Ribaldrie

Wednesday, 30 December, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cuvantul nu exista in limba romana. Ma rog, ne putem preface c-ar exista, in principiu, chiar daca Academia n-are (ca de obicei) habar, si nici in vocabularul de baza nu se regaseste, dar ce rost are ? Sa recunoastem mai bine net, nu se gaseste.

Ribaldrie - detaliu. <a href=http://trilema.com/wp-content/uploads/2009/12/ribaldrie.jpg>Imaginea completa</a>

Ribaldrie - detaliu.
Imaginea completa.

Ce-i mai grav e ca-i de lipsa. Nu doar cuvantul, ca simbol, ci mai ales si foarte mult realitatea subiacenta pe care-o simbolizeaza el. Ribaldria e un mod relaxat si dezinhibat de abordare a realitatii, semn al unei maturitati complete si asumate. Lipsa acestei maturitati complete, si respectiv a asumarii ei se vadeste clar in infantilismul de care dau dovada cetatenii la toate orele zilei, pe strata ca si-n dormitor, la serviciu si in excursie, in metrou si-n SUV-ul propriu, la cumparaturi si-n general vorbind.

Lipsa se vadeste in incrancenarea monologarii, in incapatanarea de-a percepe criticile drept atacuri, in ferocitatea aculturala de-a pune cele mai primitive, neexaminate si subdezvoltate notiuni pe piedestalul unei "filosofii de viata" imutabile si inamovibile, "c-asa-i mai bine", "c-asa trebuie", "c-asa se face", baietii "is" asa si pe dincolo, femeile "is" iarasi si altminteri, cum sa faci cutare lucru nu se poate asa ceva cumitipermitisatifierusineblablabla.

Lipsa se vadeste in prosteala generalizata, in incapacitatea de-a concepe si urmari un buget, de-a crea si urmari un plan, de-a servi un scop, de-a alege macar un ideal, lasa a-l si urmari, de-a intelege ce se vorbeste, ce inseamna cuvintele, ce zic cartile, despre ce-s filmele, lipsa se vadeste in toate murmurele, sughiturile si ragaielile unui fost popor, temporar populatie actualmente multime redusa pana-ntracolo ca-i perfect descrisa de-o poza din buletin si-un ultim loc de munca.

Lipsa se vadeste in damfurile de falsa si fada superioritate, ca pana la urma depinde de "nivelul fiecaruia", vezi doamne la nivelul la care-au cazut morlocii care este nu se suge pula, chiar dimpotriva, doamne fereste, si daca-i pana acolo, ei nici nu stiu chiar bine ce-i aia "pula", n-au vazut niciodata, nici nu au a lor proprie, nici nu-i intereseaza, si fac pipi prin metempsihoza. Ca despre celalalt uz, sa lasam, Dumnezeu cu mila.

Pacat. Dincolo de portile de catifea neagra ale mintii boante se intinde o intreaga lume.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

  1. hahahaha, exceptional de bine vazut si exprimat.

    subscriu la parerea dvs desi puristii ma vor condamna la rotisor cu incetinitorul:)

  2. Ma, io's de acord cu ce zici tu acolo, da' poza aia full-res mi-a ruinat basmele din copilarie unul cate unul. Hate you :))

  3. dati-mi totusi voie sa dezvolt reactia putin prea viscerala de mai sus: nu sint chiar 100% de acord cu dvs. Imi pare ca lasati impresia ca va revoltati impotriva vulgului, desi ar trebui sa subliniati cu zece linii ca de fapt nu vulgul, ci pseudoelita este vinovata de infierarea paguboasa a ribaldriei.

    cu admiratie sincera,

    ribaldrul plin de mindrie pe nume LL.

  4. fragmentul cu purcelusii ar fi fost mai relevant eye-catcher pentru textul asta.
    desenatorul e un zeu, ribaud indeed, haha!

  5. Deci e un copil jumate om jumate tap care in pozitia caprei face dragoste cu una jumate femeie jumate cal?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 30 December 2009

    @lektor Pai in intelegerea mea (ce-i drept asinalagmatica) vulgul este tocmai pseudo-elita despre care vorbesti tu. Un cioban sau un miner, un tamplar sau o fata in casa, un bucatar sau un marinar nu sunt "vulg" in indeplinirea meseriilor lor, cand isi vad de treaba adica, ci daca, si cand, ies din ceea ce sunt ei, adica niste oameni simpli, si isi aroga puteri si importante pe care nu le au. Altfel, nu-s vulg, sunt si ei niste oameni.

    @dAImon Apoi daca ti-o trebuit sa vezi ce-i dupa usa ? Vezi tu unde duce curiozitatea, printisorule ? :D

    @kokofifi Poate, dar ala era mult mai dependent de context, cred eu.

    @Ionut Ai ratat tot ce conteaza, Ionel, Ionelule, te-or rade fetile. :)

    O codana cu un zambet pe jumatate inocent si pe jumatate ne, sade potolita si se face ca nu observa, si dac-ar fi sa observe se face ca nu conteaza, ca un tapamoras o penetreaza pe dupa coada.

  7. sper te regasesc cu bine in in noul an :)

  8. sunt pe felie la subiectul asta .

    da , am si eu, care va sa zica, teoriile mele ( seamana cu ce scrie aici).

    Un filtru rational aplicat artificial personalitatii deformeaza sigur perceptia . ( rational , adica ditr-ala care te invata ce e bine ce e rau , care duce la analiza pe baza unor idei preconcepute)

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Saturday, 2 January 2010

    @ana Sa fie :) Si la fel si tie!

    @hamsyela Nu stiu cat de propriu e sa numesti asa ceva "rational".

  10. hamsyela`s avatar
    10
    hamsyela 
    Saturday, 2 January 2010

    pai nu e rational , da , asa e , nu se numeste rational , sa ii zicem un filtru "contrafacut" dintr-o suma de idei ( considerate din start bune, rationale ).

    astia care se agata cu ghearele de cate un "adevar" al lor ...nu l-au simit ...nu au ajuns la el ca au intuit ... altfel ar fi mai permisivi si cu "adevarurile" altora ...

    mai e ceva ... cand poti fi tolerant cu tine , atunci poti fi tolerant si cu altii ...dar daca te invinovatesti , etc ( zic la modul impersonal) o faci si cu altii...

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 January 2010

    Deci un soi de preconceptii ar fi, pana la urma.

  12. hamsyela`s avatar
    12
    hamsyela 
    Sunday, 3 January 2010

    da , cam asa .... in zona asta de " existentiale " ( filosofii existentiale ) evit eu sa ma bag ... acum am nimerit cum necum de-a dreptul .... cam asa era ... se dadeau la o parte preconceptiile , se dadea la o parte si ego ul si ramanea un soi de intuitie.

  13. Omfg masonii au bagat pornache plasat in desene pentru copii.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Monday, 30 April 2012

    Masonii si nasoanele.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.