Razboiul prostilor cu lumea.

Thursday, 07 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

In intervalul 2001-2006, 10% dintre tinerii portughezi pana in 15 ani au fumat vre-odata in viata marijuana, cel mai mic procent din Uniunea Europeana. Pentru comparatie, 39,8% dintre tinerii pana in 12 ani din Statele Unite au comis-o cel putin o data.

Institutul Cato ne mai informeaza ca incidenta folosirii unui drog oricare intre elevii de liceu a scazut de la 14,1% la 10,6%. Heroina in intervalul 16 - 18 ani a scazut de la 2,5% la 1,8%. Infectiile HIV noi au scazut cu 17% intre 1999 si 2003, iar decesele datorate heroinei si altor droguri similare au scazut la mai putin de jumatate. In plus, numarul dependentilor urmand un tratament cu metadona sau buprenorfina a crescut de la 6.040 la 14.877.

Cum de s-a intamplat minunea ? Portugalia a decis in 2001 sa decriminalizeze consumul de droguri. Tot. Dupa noul cod, consumatorilor li se oferea consultatie psihologica si de suport, gratuita, pe care aveau libertatea sa o refuze, fara posibilitatea vre-unei condamnari la inchisoare. Rationamentul a fost ca oricum costa o groaza de bani urmarirea, prinderea, judecarea si pensionarea consumatorilor, asa ca mai bine sa li se plateasca dezintoxicarea, daca o vor.

Intre timp, credinciosii, inteleptii si moralii de prin Statele Unite stau cam de 30 de ani pe o situatie de tot rahatul : Oricum ai masura, consumul, daunele aduse indivizilor si societatii, imbolnavirile cu HIV si hepatita, violenta legate de consumul de droguri sunt uriase. De fapt, Statele Unite detin 25% din populatia penitenciarelor lumii. Un sfert, oameni buni. Intr-o tara care cu greu insumeaza 5% din populatia lumii, se gasesc un sfert din toti detinutii. Daca esti la inchisoare, ai sanse 1:4 sa fii american.

Daca esti credincios, intelept si moral original, made in SU, nu conteaza nici cifrele, nici studiile, stiu ei mai bine ca "decriminalizarea creste consumul", nu conteaza nici faptul ca povestile astea de adormit copii au fost primul pretext prin care statul a reusit sa-si rupa chingile si sa isi inceapa cariera de instrument opresiv in raport cu societatea civila, nu conteaza, de fapt, nimic. Indiferent care-i realitatea, vor produce omuletii o explicatie ca nu conteaza, o explicatie ca nu-i de fapt asa cum e, si o explicatie despre cum stiu ei mai bine, sa-ti alegi din alea 3 una, oricare, care-ti place.

Oricum intorci lucrurile, vor exista mereu niste indivizi care cred sincer ca stiu ei ce-i mai bine pentru altii, si vor sincer sa le-o si impuna, nu asa, glume.

Tot ce vreau eu sa stiu e, cand ii bagam pe prostii astia la inchisoare ? Si daca se poate, sa fie in Pakistan.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

 1. făniţă`s avatar
  1
  făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Friday, 8 May 2009

  articolul, fundamentat, nu o fi prost, însă concluzia-interogarea este greşită.

  adică cum vrei să îi bagi dumneata la închisoare pe nişte indivizi care fac legile? cu legile lor :)

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Friday, 8 May 2009

  Pai ce, ne adunam mai multi, ori facem un partid ori negociem cu unul, si adaugam o lege prin care se introduce fapta penala de "prostie in forma militanta", cam asa :

  Fapta celui care, in scris sau vorbind si fiind auzit de cel putin trei persoane, propune folosirea unei autoritati publice pentru a interzice o fapta a unui tert, sau pentru a obliga un tert de a face,
  atunci cand justificarea oferita contine orice referinta la "binele tertului",
  indiferent cum este formulata propunerea,

  se va pedepsi cu inchisoare de la 3 la 6 luni, in Pakistan, pentru prima ofensa, si cu inchisoare pe viata, la a doua.

 3. Cristian Lisandru`s avatar
  3
  Cristian Lisandru 
  Friday, 8 May 2009

  Cam grea lupta cu prostia, fiindcă are capacitatea extraordinară de a "asimila" cât mai multe creiere. Le ronţăie, este avidă de sânge proaspăt. Rapace... Ca să introduci proştii la închisoare, chiar şi Pakistan - dar ce zice Pakistanul? - îţi trebuie cel puţin inelul lui Rumburak, lampa lui Aladin sau jobenul lui Ioseffini...

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Friday, 8 May 2009

  Da, mai multa lume mi-o zis ca s-ar putea chestia aia cu Pakistanul sa nu mearga. Sa aducem un prim amendament atunci,

  se va pedepsi prin smulgerea unui fir de par din nas, la prima abatere, si prin epilarea braziliana a nasului, la a doua.

 5. da...legile sunt facute tot de oameni...si au dreptul sa greseasca...daca ei cred ca e mai bine asha cine suntem noi sa le spunem americanilor ce sa faca??

 1. 6
  Portugalia si drogurile la liber « diamond’s (hi)story (via Pingback)
  Sunday, 20 December 2009

  [...] Mircea Popescu a scris un articol despre legatura dintre consumul de droguri si legalizarea lor care pe mine ma pune pe [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.