Prastia

Sunday, 16 August, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Inainte sa uitam toti tot, simt nevoia sa consemnez cate ceva din ce-mi amintesc. Sunt de altfel convins ca pustanul la varsa propice astazi (13-15 ani) nu stie ce-i o prastie, si mult mai grav, nu stie cum sa-si faca una. Si e pacat.

Pe cand eram eu copil, unul din obiectele pe care pur si simplu trebuia sa le posezi, ca viitor barbat, era o prastie. Nici pe departe singurul, dar poate vom reveni. Ce-i o prastie ?

O prastie este, de fapt, o arma de asalt. Ea poate arunca la distanta obiecte. Asta-i tot. Pentru o generatie suferind inca de sechelele grele lasate pe nesimtite in mintea oamenilor de doua razboaie mondiale consecutive, a arunca obiecte la distanta nu-i pur si simplu tot. E totul. (Si apropo, daca tot discutam sechele, stiti de ce se umplu orasele patriei de santuri in toata toamna si in toata primavara ? Nu, n-are nici o legatura cu tevile. 60 de ani de la incheierea razboiului noi inca sapam transee. Asa functioneaza trauma in mintea omului.)

Dincolo de scopurile ei nobile (a omora pasarele, a pisca fundurile fetelor, a sparge geamuri, a deranja caini si motani de la siesta scl scl), prastia avea pentru pustimea anilor 80 o valenta ontologica. Tot asa cum in mintea conducatorilor (ca n-o fost unu' singur, indiferent ce spun cei scapati de la defenestrare printr-un miracol sau altul atunci, in decembrie) o tara se instituie prin productia ei de otel si calibrul tunurilor din dotare, exact si tot asa precursorul nenumit al barbatiei se instituie inter alia pe prastie si capacitatile ei proiective.

Deci, pentru a fi om la 12-13-14 ani ai nevoie de o prastie. Nu se discuta. Cea mai simpla, entry level prastia este din fericire un obiect pe care il poate produce oricine. Dupa cum urmeaza :

Aveti nevoie de aproximativ jumatate de metru de cablu electric de aluminiu, cu izolatia intacta. Daca n-aveti cablu electric de aluminiu, foarte bine, ori faceti un troc cu cineva care are un stoc, ori organizati o echipa de santier. A doua este intotdeauna preferabila, daca exista vre-un santier in apropiere, pentru ca puteti obtine si niste tuburi, respectiv cauciuc de solarii, care-s intotdeauna utile la casa omului.

Mai aveti nevoie de o pereche de chiloti vechi (de dama, pe cat posibil). Tetra, sigur ca tetra, nu conteaza. Dupa cum ori stiti ori observati, elasticul chilotilor respectivi se compune dintr-o banda textila care contine niste striatii fine, 0.5mm, de gumilastic. Aveti nevoie sa eliberati gumilasticul din tesatura.

Aceasta operatiune nu este simpla, folosind un obiect ascutit precum varful de foarfeca riscati sa raniti gumilasticul, ceea ce il face inutilizabil. Eliberand un capat si tragand il veti rupe. De fapt, cei priceputi in a scoate guma din chiloti aveau, in circuitul economic al pustimii de pe atunci, un important avantaj economic. Communism fail, la 15 ani.

Odata obtinuta sarma si elasticul, restul e simplu : Indoiti sarma in forma unui Y strans. Felul exact in care se realizeaza aceasta indoitura, precum si lungimea exacta a sarmei folosite au dat nastere in epoca unui numar de scoli diferite, cu traditiile, temerile, ritualurile, sperantele lor specifice etc, discutie in care nu voi mai intra.

Cu un cleste patent taiati apoi un centimetru de izolatie de la fiecare din capetele superioare ale Y-ului (cunoscut si drept cracana, prin referinta la un obiect similar in cultura taraneasca), indepartati-le, treceti capetele elasticului prin gauri si montati-le inapoi pe sarma. In acest fel, elasticul se afla ancorat in prastie.

Munitia acestui tip de prastie se realizeaza tot din sarma de aluminiu cu izolatia intacta, care se taie in bucatele de 1-2 cm (functie de puterea estimata a prastiei), si se indoaie la mijloc. Posesorul va agata elasticul cu munitia (tinand-o de cele doua capete), va trage pana la sarcina maxima, si zbang. Ouch! Ma nesimtitule. Hahaha.

Tipul suprem de prastie, din care nu fara mandrie va spun c-am avut si eu una (si banui ca inca o mai am pe undeva) este mult mai aproape de ce v-ati astepta. O cracana de lemn de esenta tare - nuc de exemplu - pe care se afla prinsa banda elastica de la mastile de gaze! Ei, da. Prinderea se realizeaza petrecand capetele peste lemn, si legand cu sarma, formandu-se astfel un ochi de prindere. La mijlocul benzii, un petec de piele in care banda se afla prinsa prin doua gauri pe acelasi principiu al petrecerii+sarma.

Acest obiect are totusi niste dezavantaje : nu functioneaza daca nu sunt pietre in zona, ceea ce in anumite zone impadurite il face inutil, sau ma rog, forteaza proprietarul sa poarte cu el pietricele in buzunare, spre disperarea mamei si respectiv, e destul de mare si vizibil, asa ca nu prea functioneaza la scoala, prea mare riscul sa "se confisca" si prea mare paguba in caz de. Sigur, are si avantajul notabil ca poate scoate un ochi sau sparge o arcada la nevoie.

Intre ele, o multitudine de variante intermediare, pe care se construia de altfel si ierarhia sociala a pustimii, cel putin pentru ziua de joaca respectiva, in statul egalitarist format din oameni egali pentru oameni egali.

Imi pare ciudat acum, privind inapoi, ca nimeni n-a folosit niciodata, cel putin dupa stiinta mea, obiectul adevarat, nu adaptarea lui bazata pe progresul industriei chimice. Prastia care l-a ucis pe Goliat era formata din doua fasii de piele, si opera prin rotatie. Uite pur si simplu nu mi-a dat prin cap. Pacat.

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

21 Responses

  1. urangutanita`s avatar
    1
    urangutanita 
    Sunday, 16 August 2009

    si vorba "esti prastie" de unde vine? :)

  2. Eeee, cata tehnologie... O craca in forma de Y, un elastic de chilot nedesfacut si pietre si atata ne trebuia :D

  3. kokofifi`s avatar
    3
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 16 August 2009

    oh the nostalgy...!
    am avut si eu in mâna o prastie din alea deluxe, din craca de lemn ( de nuc, probabil, daca zici) si cu gumilastic din ala de la masca de gaze. am tintit / si nimerit un biciclist ( adult) si mi-am luat asa prima scatoalca din viata. m-o durut, dar l-o durut si pe el.

    daca vreun pusti citeste asta : daca tintesti si nimeresti, nu sta... fugi! :D

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 16 August 2009

    @urangutanita Intrebarea e interesanta, raspuns n-am. Are cineva ?

    @esk Apoi daca-i pe-asa, tragi cu chilotul direct :D

    @kokofifi D'apoi ti-ai si meritat-o.

  5. prastia se face si dintr-o fasie de camera (auto) de 20 cm pe 1.5 2.5 cm.
    un capat se tine intr-o mana si in celalat se agata sfoara cu pielea. In felul asta ai scapat de craca si tot obiectul devine mult mai usor de disimulat.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 17 August 2009

    Da' si daca nu-l stii folosi calumea, te castrezi singur.

  7. @Mircea Popescu: noa, ca n-aveam tanga pe atunci :))

  8. La o adică, în caz de necesitate și dacă nu se găsește o cracă în formă de Y, se poate confecționa mult mai ușor un bici folosind o nuia sănătoasă și cureaua de la pantaloni. La urma urmei, în cazuri speciale societatea poate accepta fără probleme un individ alergând în nădragi și pocnind din bici.

    Dacă însă avem la dispoziție un lemn ceva mai elastic, lucrurile devin și mai interesante, în ideea că până și lui Rambo îi plăcea să tragă cu arcul.

    Vorba lui Einstein, trebuie să ne pregătim din timp pentru World War IV.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 17 August 2009

    @esk Iti inchipui cum vor arata Dorobantii prin 2012, in plina criza ?

    @spyked Aux armes, citoyens! Foame-i lu' batu' Ion.

  10. Porcul de York`s avatar
    10
    Porcul de York 
    Tuesday, 3 November 2009

    ehhh ... amatori :P. A tras careva in tinerete cu CIUDRA ? pentru ca ...ciudra, pe langa faptul ca nu-i atat de simpla, poate deveni ostila in maini strambe si neindemanatice.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 November 2009

    Sa stii ca recunosc, is amator. Ca habar n-am ce-i ciudra ceea.

  12. Porcul de York`s avatar
    12
    Porcul de York 
    Tuesday, 3 November 2009

    Ciudra este un dispozitiv rudimentar pentru lansat pietre. Este un tub din PVC cu grosimea aleasa dupa gustul tragatorului. Prin tub este inserat un balon , pe interior. Balonul este tinut cu mana in partea de iesire in timp ce in interiorul sau este aruncata piatra. Armarea se face asemanator cu incarcarea muschetei. Odata prinsa piatra cu mana, prin balon desigur, pe partea dintre tragator a tubului, ea este slobozita intr-o tinta, de obicei vie in prima faza. Si POC ! Nu stiu in ce masura am reusit sa ilustrez procesul. Sa ne auzim cu bine !

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 November 2009

    Ce nu inteleg eu e cum tragi piatra prin tub, si cum te asiguri ca piatra nu rupe balonul.

  14. Porcul de York`s avatar
    14
    Porcul de York 
    Tuesday, 3 November 2009

    Piatra e mai mica decat tubul si o impingi inauntru cu un bat atata cat poti sa o prinzi din celalalt capat prin balon. Nu va rupe balonul pentru ca gura balonului se afla la celalalt capat si marginile balonului din acea parte sunt tinute cu mana pe exteriorul tubului. Nu-i mare inginerie da' sparge geamuri.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 November 2009

    Aha. Ce ma gandeam eu e ca piatra lansata se va freca de peretii tubului, distrugand dupa cateva lansari balonul.

    Da' merge ca idee. Pacat ca pe atunci nu aveau Magnum Xtra Large.

  16. Porcul de York`s avatar
    16
    Porcul de York 
    Tuesday, 3 November 2009

    Pai baloanele vin in seturi de cate 20-30. Ceea ce ma fascineaza este cum oamenii au gasit inca din vechime modalitati de a-si sparge capetele de la distanta. Poate chiar dinainte de a folosi cremenea si a praji carnea. Din cate stiu in Japonia asta faceau doar ninja si nu era chestie de mare fala sa fii ninja. Cautand prin google dupa o nenorocita de poza cu "ciudra" ma ingrozesc tot mai mult :)

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 November 2009

    Cum sa nu fie chestie de mare fala sa fii ninja ?! Io stiam ca dimpotriva.

  18. Porcul de York`s avatar
    18
    Porcul de York 
    Tuesday, 3 November 2009

    Poate ma insel. Eu zic pe ideea ca nu era onorabil sa omori omul pe la spate, ca sa zic asa. Spre exemplu ala care a stat ascuns in wc-ul victimei respirand printr-o trestie pana cand bietul om s-a asezat si s-a trezit spintecat de jos in sus. Preferau un Musashi care sa crape capete cu un lemn... cred. Sper. Si-asa mi-a mai trecut o zi la job.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 November 2009

    Adevaru-i ca nu-s expert, poate de ilumineaza doctoru' A.

  20. va invat eu cum facetii o prastie:avem nevoe de un crecan care este facut din lemn aceste trebue sa fie in forma de Y ,mai avem nevoe de o pereche de cauciucuri care le putem obtine din biberon de vitel sau manusii electrice.sfoara si bineinteles piele .toate aceste se leaga si putetii incepe vanatoarea

  1. [...] Prastia [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.