Postul Saptamanii, 4 - 11 Mai

Sunday, 10 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Dintre cei 7 concurenti inscrisi, am ales articolul Esti pregatit sa fii cool la volan ?

Asa cum am promis, gasiti mai jos cateva comentarii despre fiecare dintre cei inscrisi. Binevoiti a le privi cu distanta si a le consuma cu sare, sunt doar niste opinii. Ale mele.

Urmatoarea editie se desfasoara in perioada 11 - 18 Mai, nominalizarile se depun mai jos, la comentarii, alaturi de comentariile care nu sunt nominalizari. Dupa cum, de altfel, ne-am si obisnuit deja.

http://laurazaharia.blogspot.com/

E un mugure pe acolo pe undeva.

http://metamorfoze.eu/?p=154

Faina tema si multe dintre poze, dar chestia cu ADN-ul pe figura n-am priceput sa aiba vre-o legatura cu textul. Nu zic ca nu are nici o legatura, orice doua lucruri au pana la urma o legatura pe undeva. Dar asta inseamna putin.

Tratament foarte superficial si din pacate impersonal aplicat unei teme grele in cultura lumii, o strategie perdanta.

http://www.angles.ro/d-ale-invatamantului/

Un articol cu miza politica, construit naiv, dar dovedind un interes fata de lume si mersul lucrurilor laudabil. O metoda pentru a obtine articole mai bune : dupa ce textu-i gata, fa-i rezumatul. Structureaza-l pe puncte. Vezi daca punctele sunt de aceeasi greutate logica. Aranjeaza-le, adauga ce-ar mai lipsi. Reorganizeaza textul dupa noua structura, taie de unde-i prea mult, mai scrie unde lipseste. Mentiune spre incurajare.

http://lavandes.wordpress.com/2009/05/07/oglinda/

Ideea nu-i neaparat rea, poate putin cam emo, executia mai are nevoie de periaj. Toata bucata mai are de raspuns la netarmurita intrebare "Bun si?", pe stancile neprimitoare ale careia multe coli scrise si-au gasit neobstescul sfarsit.

http://reinvented.ro/toate/ciudat/

Particule, decat daca nu te referi la simple cuvinte. Textul nu reuseste sa creeze raport cu cititorul. Nu mi-e clar din care cauza, dar banui ca structurarea descriptiva e de vina. Neconcordanta timpurilor adauga o oarecare nota de stangacie. De rescris.

http://porcusorulradioactiv.blogspot.com/2009/04/amsterdam-erotic-live-show-partea-i.html

Ideea ca imaginatia sufera cel mai mult in prezenta libertatii nu e noua, dar ramane cumva mereu proaspata, si totusi, in mod absurd, imaginatia se refugiaza mereu in campiile libertatii infinite de dincolo de pleoape. Poate suntem cel mai putin liberi in imaginatia noastra ?

Exercitiul propus sufera in unele puncte. Negrese imense pe tocuri extraordinar de inalte ? Echilbristica cu carnat, baconspanking ? Pana la urma, nu cred ca imaginatia e exact egala cu ce se intampla cand depasesti limitele conventionalului.

http://porcusorulradioactiv.blogspot.com/2009/05/adevarul-despre-gripa-porcina.html

Ca un porcar beat poate ajunge sa iubeasca o scroafa, fie. Dar cum ajung berea mexicana, fasolea si alte boluri alimentare in bietul animal ? Pana in final Miguel asta a ejaculat, ori a vomitat in scroafa ?

Pana la urma, problema ramane. Nici umorul nu este ce exact egal cu ce se intampla cand depasesti limitele conventionalului.

http://cathy-cathysnotes.blogspot.com/2009/05/great-debaters.html

O expunere aprofundata si argumentata. Cred, sincer sa fiu, ca argumentul pro-film ajunge sa fie mai bun decat filmul insusi, care imi pare o latura dintre cele mai cacacioase.

Poate ar fi o idee buna a adauga versiuni in limba romana pentru pasajele in limba engleza.

http://alphablog.ro/2009/esti-pregatit-sa-fii-cool-la-volan/

Vai mi-ai ridicat parul pe ceafa, drac vanat ce te aflii.

Vorbesc la prezent, cu toate că nu ar trebui. Pentru că eu nu mai sînt în prezent. Nu mai pot atinge prezentul şi nici viitorul. Am rămas în trecut. Săptămîna trecută eu am murit într-un accident de maşină.

Bun procedeul. Nu stiu cu altii, cu mine ti-a mers. O obiectie, maruntica : Un obiect nu poate fi niciodata responsabilul, chiar daca in limba romana se practica identificarea. Betoniera venea de pe dreapta, da. Betoniera o fost de vina, nu. Poti zice Liviu in loc, si-i bine. Castigatorul editiei

http://alphablog.ro/2009/tinarul-si-suporterii/

O idee de teatru absurd, usor ratacita printre metode si instrumente poate prea mari si prea puternice, care nu lasa nici macar iluzia ca ar fi folosite, ci conduc fara drept de apel naratiunea. Bucata nu-i proasta in sensul in care vinul borsit e o bautura proasta, iremediabil, ci in felul in care vinul nou e o bautura proasta. Vedem ce-i face butoiul si pivnita.

Asa se-ncheie editia de fata a micului nostru concurs, care imi dadu, din nou, ocazia de-a petrece doua ore placute intr-o noapte de duminica, lucru pe care vi-l doresc si voua, si ne reintalnim duminica urmatoare.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

19 Responses

  1. La ce neconcordanta a timpurilor te referi?
    In vis am folosit timpul prezent tocmai pentru a accentua ideea de distorsiune, de contrast cu realitatea.

  2. alphadog`s avatar
    2
    alphadog 
    Monday, 11 May 2009

    Mulţumesc!
    :)

  3. Georgia`s avatar
    3
    Georgia 
    Monday, 11 May 2009

    Imi pare ca opinia exprimata se refera la "metamorfoze" ca tema principala a blogului si nu trateaza in particular articolul "Eterna calatorie". Sau gresesc? Imaginea cu ADN-ul pe figura este abinata unui citat de Carl Gustav Jung. In alta ordine de idei, doresc sa-i multumesc lui Catalin care a considerat ca articolul merita sa fie promovat (a fost o surpriza deosebit de placuta) si lui Mircea Popescu pentru atentia acordata. Minunata aceasta idee a "postului saptamanii" care mi-a oferit posibilitatea de a ma delecta cu cateva articole deosebite.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 11 May 2009

    @Catalin Eu inteleg ce zici, dar [mie imi pare ca] disoneaza.

    @alphadog Sa traiesti.

    @Georgia Si tu sa traiesti :) Primul paragraf zice despre blog si in general, dar al doilea zice fix despre post, tema este "eterna reintoarcere".

  5. Eh.. sa zicem ca-s eu mai sucit, dar sunt foarte mandru de isprava mea. Oricum, majoritatea celor care citesc ori nu observa nepotrivirea, ori au o reactie asemanatoare cu a ta. :)
    Eram curios, ai analizat textul per ansamblu (adica ai luat in considerare si partea a doua) sau doar bucata din link?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 11 May 2009

    Ba bucata din link :)

    Am vazut pe urma ca de fapt e din doua, dar am zis, dom'le, daca omu' vroia doua, punea doua. Ca sa nu zici ca n-am stofa de robotel.

  7. Pai am specificat in paranteza - din 2 parti. :((
    Eu l-am pus pe blog in 2 parti ca sa il citeasca lumea. Altfel n-ar fi citit nici naiba 1250 de cuvitne.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 11 May 2009

    Eu am posturi de 1500+ si unii le citesc, sa stii. Cred ca mai bune sanse ai sa pui pana in 2000 de cuvinte intr-una, decat sa pui link.

    Dar, ai dreptate, mea culpea. Hai ca reparam.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 11 May 2009

    Schita, ca asta-i, e foarte slaba, ca obiect finit. Nu reuseste nici una din cele trei cerinte ale schitei : sa schiteze personaje, sa schiteze relatii, sa schiteze o concluzie. Pe vremuri concluziei ii zicea "morala", si termenul e corect, in sensul de "cu ce plecam de-aici", nu in sensul trivializant, si neintentionat de parintii lui, de "ce zice doamne-doamne". Deci, concluzia, morala, ce ducem acasa.

    Nu e neaparat adecvat a trata asa ceva drept obiect finit, cum nu-i neaparat rational sa hotarasti ca orchestra nu poate canta ascultandu-i cum studiaza si nu cum canta. Ca obiect de antrenament, promite. Ai un anumit curaj de-a urmari unde duce firul, fie ce-o fi, care este prima cerinta pentru a fi scriitor. Dezavantajul e ca te duce ades in zid, mai ales cand nu-l stii conduce, de unde si nevoia de-un cap tare. Nu atat de tare cat sa nu-ti mai pese, totusi.

    Daca vrei un sfat, iti voi da mai multe, si daca nu vrei, tot asa :

    1.Ia un caiet de scoala, dictando, si scrie, cu mana ta, rand langa rand : pe foaia din stanga, un rand din schita ta. Pe foaia din dreapta, un rand din "Caldura mare", de exemplu. Nu pentru a fi "mai Caragiale", scopul nu-i sa copii, ci pentru a vedea cum, cu atentie, sub lupa, cu aplicatiune, cum rezolva un maestru problemele minuscule, de finete, ale firului ce nu se lasa dar nici de-al dracului, ale cuvintelor care nu vor pe pagina, scl.

    2. Scrie-o invers. Cum invers ? In toate felurile. Scrie-ti teza, si scrie-i toate reciprocele. "O fata se razbuna pe-un baiat care i-a violat prietena". Asta-i o teza. Uite cate antiteze sunt :
    "Un baiat violeaza o fata, si apoi pe prietena ei"
    "O fata se indragosteste de un baiat care i-a violat prietena"
    "O fata isi convinge prietena ca un baiat ar fi violat-o, si aceasta il omoara"
    Mai pot interveni milioane, miliarde de variante. Scrie-le. Pastreaza personajele fixe, scrie antitezele.

    Cand te plictisesti, alege-ti una din ele, care-ti place, si fa-o teza. Schimba personajele. Baiatul devine mos, fata devine vaduva, colegele devin surori si apoi straine, una-i amanta, alta-i sotie, cate amestecuri pot fi ?

    Scrie-le.

    3. Morala vine din lectura. Se zice ca pentru a scrie trebuie sa citesti. E adevarat, in parte. Poti ajunge sa scrii foarte bine, doar urmand 1 si 2, tot asa cum un zugrav poate ajunge sa zugraveasca foarte bine doar tinandu-se de pensule si vopsele. Totusi, daca te vrei pictor, citeste. Cam ce zic oamenii, despre care situatii ? Cand, unde, de ce ? Cum ar fi daca, si de ce-ar fi asa ? Cine-o zis asa si cine-o zis invers, de ce si ce-o fost el ? Ce-ar fi zis daca n-ar fi fost si s-ar fi gasit intre ?

    Alea-s.

  10. Porcusorul Radioactiv`s avatar
    10
    Porcusorul Radioactiv 
    Monday, 11 May 2009

    Salutare,
    In primul raud multumesc pentru aprecieri. Ma bucur ca cineva s-a chinuit sa citeasca aberatiunile mele interioare si sa le paseze mai departe sub forma de link. Si ca altcineva s-a obosit sa faca o analiza.

    Nu cred ca articolele mele sufera de ceva, mai curand s-ar putea zice acest lucru despre mine. Cel putin nu as vrea sa scriu nimic ce ar suferi de lipsa de logica.

    Articolul cu Amsterdamul e rezultatul ( asa cum ziceam ) unui show real, care nu a excelat prin originalitate. Film porno de duzina jucat pe o scena intr-o sala plina de ciudati.

    Cel cu gripa porcina a fost for fun, ca mai tot ce scriu eu. Nu e un articol stiintific in care sa se explice teoria virusurilor, ci doar unul in care radeam de lucruri serioase. Cititorii isi pot imagina orice.

    Numa bine tuturor

  11. O, asta da feedback, merci. :D
    Tre' sa recitesc comentariul tau de cateva ori pana sa-l inteleg in intregime si o sa iau masuri , eventual o sa revin cu alte observatii. Da, stiu ca am de citit pana sa am pretentii sa scot o schita sau orice altceva de calitate. Asta e motivul pentru care scriu foarte rar chestii de genul asta.

    De fapt, am pornit de la teza:
    "O fata are un cosmar disturbing si scapa de el facand ceva care nu-i sta in fire."

    Am incercat sa creez o legatura stransa intre cele doua perioade de timp care se intampla la 24 de ore diferenta. Am introdus niste elemente care se repeta, nu stiu daca s-a observat (s-a observat?).

    Evident, nici macar n-ar trebui sa mentionez asta, ideea era sa scriu in asa fel incat acele elemente sa fie percepute de cititor. :)

    Merci inca o data de feedback.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Monday, 11 May 2009

    "Ceva ce", drace. S-a observat, dar nu in favoarea ta. S-a observat. Nu in favoarea. A ta. S-a. Observat dar nu. Stii cum zic ?

    Tu sa fii sanatos, ca cerneala mai este.

  13. Multumesc de mentiune & comentarii! Nu stiam ca m-a propus Catalin. Sugestiile sunt binevenite pentru articolele urmatoare, cele mai studiate.

    Postul a fost scris din frustrare, si erau 3 subiecte acolo pe care le-am incorporat in acelasi articol. Am urmarit numai comunicarea clara a ideilor, nu am folosit o structura anume (eventual numai in interiorul paragrafelor) - e o insiruire functionala. Din motivul asta sunt subtitlurile si lipsesc concluziile.

    Cat despre miza politica, nu m-am gandit asa, mai repede la miza si semnificatia pe termen lung din punct de vedere social. Probabil sunt amandoua.

  14. Apropo de blogul Laurei.. foarte, foarte interesant. Unde altii bat campii pentru 750+ cuvinte, ea spune mult mai multe in 2-300 de cuvinte si are un stil savuros. :)

  15. romania inedit`s avatar
    15
    romania inedit 
    Thursday, 14 May 2009

    Propun si eu http://contact.romania-inedit.ro/cel-mai-bun-redactor-de-la-gazeta-sporturilor/

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 May 2009

    Multumesc!

  17. selfhelp`s avatar
    17
    selfhelp 
    Saturday, 16 May 2009

    propunere:
    http://www.selfhelp.ro/2009/05/atlas-de-habotnicie-umana/

  18. romania inedit`s avatar
    18
    romania inedit 
    Sunday, 17 May 2009

    As vrea sa propun pentru postul saptamanii povestea de dragoste dintre doi melci http://contact.romania-inedit.ro/poveste-de-dragoste-intre-doi-melci/

  1. [...] alexgalmeanu.com 20 Aprilie : Nu exista castigator. 27 Aprilie : patrupedbun.net 4 Mai : zvoner.ro 11 Mai : alphablog.ro 18 Mai : Nu exista castigator. 25 Mai : boladenieve78.wordpress.com 1 Iunie : [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.