Obama si nazismul mileniului trei.

Sunday, 19 July, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Exista o lege (a lui Godwin) care spune ca pe masura ce o discutie evolueaza pe internet, probabilitarea unei referinte la Hitler ori partidul national-socialist se apropie de 1. Despre Obama si masurile lui se discuta deja de-o vreme, asa ca din acest punct de vedere, titlul pare ca se incadreaza intr-un banal predictibil.

Riscul cu aceasta abordare, subliniat de exemplu de Reason Magazine este ca legea respectiva poate fi abuzata, ca o diversiune, reprezentand in mod eronat argumente valide drept exagerari si descrieri corecte drept hiperbole.

Singurul mod de-a afla in care din cele doua ne gasim, sa incepem prin a stabili despre ce vorbim. Partidul national-socialist (nazional sozialistische partei) a fost un partid politic important in Germania, formand guverne (considerate totalitare) in perioada 1933-1945. Ca raspuns la instabilitatea creata de Marea Criza din 1920-29, nazistii au incercat sa construiasca o "a treia cale", o economie controlata care sa nu fie nici capitalism, nici comunism.

Cateva puncte mai recente din aventura Obama :

Politico a raportat pe 5 Iunie ca “Turneul Stimulului” — vizite pe care Obama si alti inalti functionari le-au facut "prin tara, pentru a anunta programul masiv de cheltuieli sau pentru a inmana bani functionarilor locali fericiti" — au avut loc in vasta majoritate a cazurilor in acele state care l-au votat pe Obama : “52 dintre cele 66 de evenimente au avut loc in state care l-au votat pe Obama”. Celelalte 14 au avut loc in state in care Obama a pierdut strans. Un alt studiu al USA Today arata ca judetele care au votat pentru Obama au primit in medie de doua ori mai multi bani prin aceste programe, per cap de locuitor, decat cele care au votat pentru McCain.

CIT group, de departe cel mai important finantator al afacerilor mici si mijlocii, cu milioane de clienti, n-a primit statutul de "too big to fail", de care s-au bucurat numeroase alte firme cu o situatie sociala mai proasta.

Noile regulamente cap'n trade au drept principal efect cresterea semnificativa a costurilor pentru firmele mici si mijlocii. In principiu, jumatate pana la noua zecimi din ele vor inchide obloanele, lasand fara loc de munca o bucata insemnata din populatie (cam 70% din americani lucreaza intr-o astfel de firma).

In concluzie,

  1. miliarde imaginare la dispozitia Goldman Sachs, devenita un soi de banca-agent al statului, ocupandu-se in principal de a implementa politica administratiei cu privire la pretul actiunilor
  2. cresterea semnificativa a costurilor pentru firme mici si mijlocii in paralel cu falimentarea principalului lor sustinator financiar
  3. sustinerea partizana fatisa, cu bani de la bugetul public a suporterilor politici

Ce au deci administratia Obama si administratia nazista in comun ? O anumita atitudine fata de legi, stat, bugetul public si procesul electoral, sa-i zicem pradatoare.

Aceasta similaritate poate fi pur si simplu o traznaie inventata de mine, fara nici un suport real, sau din contra, poate fi o descriere corecta a situatiei. Cea mai simpla metoda pentru a invalida o teorie e sa te apuci sa faci predictii pe baza ei, si sa verifici daca viitorul le respecta.

Logic vorbind, nazismul aplicat in SU ar trebui sa duca la dislocari sociale masive, cu o crestere marcata a dependentei indivizilor de stat, o paralizare a initiativei private, o crestere semnificativa a discursului nationalist, mai ales a celui extrem, belicos, agresiv, xenofob, eventual rasist, o scadere semnificativa a calitatii si volumului productiei de bunuri si servicii, evidentiata prin cresterea deficitelor de balanta externa, o scadere semnificativa a eficientei cheltuielilor publice, evidentiata prin cresterea deficitelor de cont curent, izolare politica pe plan extern, provincialism cultural, stratificare sociala aberanta (in sensul de nejustificabila) si secreta, schizofrenie ideologica si, in cele din urma, inevitabil, catastrofa.

Ma intreb daca vor reusi bietii oameni sa observe cam cum curg confirmarile pana sa ajunga la cea din urma, si-mi raspund singur. Nu.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

  1. Omu', scriptul de afisare e praf. Intru pe root (http://trilema.com/) si-mi afiseaza ce post vrea el, tot altul la refresh. Daca dau refresh primesc alt articol, tot aleator, cred ca singura conditie e sa fie din 2009. Deci daca vreau sa-ti vad ultima insemnare, singura posibilitate este sa folosexc caseta de Ziceri recente.

    Treaba-i asta?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 19 July 2009

    Pai l-am schimbat intentionat sa fie asa. Prima pagina e un post selectat aleator.

    Sunt o duzina de linkuri cu ultimele postari si ultimele comentarii, exista arhiva in ordine, ce rost mai are sa fac o a 3-a arhiva si pe prima pagina ?

  3. E putin exagerata comparatia. Cu sau fara partinazanatul alimentat financiar, ''nazismului'' economic american ii lipsesc inca liderii providentiali (Obama nu pare a fi unul dintre ei, oricat ar incerca media sustinatoare sa il transforme)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 19 July 2009

    Ai dreptate, ce nazism e ala fara sieg heil, 1 milion de oameni in uniforma defiland si asa mai departe.

    Da' poate se gaseste, ca asta-i marea problema cu locul ala, nimeni nu incepe de la 0, toti se bazeaza pe implinirile marete ale inaintasilor. Obama, salvatorul democrat, a preluat si ascutit toate tepusele pe care Bush, republicanul odios, le batuse sub unghiile constitutiei.

    Daca vine vre-un providential dupa ei, are totul gata.

  5. Da, si tot ce va trebui sa faca va fi sa dea vina pe Obama pentur toate rateurile mixului aluia de popoare si mai ales sa gaseasca un tap ispasitor general in ''restul lumii''

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 19 July 2009

    Exista deja totul gata, mexicanii vin peste granita ilegal si ne fura slujbele, alea alea.

  7. Problema rationamentului tau e ca predictiile au fost deja indeplinite de dinainte a ajunge Obama Presedinte. .. Da noi sa fim sanatosi ca de grija americanilor are cine sa se ingrijoreze.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 July 2009

    Hehehe mei da' tie nimic nu-ti scapa, sau cum ? :D

  9. Vezi cai avut dreptate. Obama e ca Hitler. Da atunci cum naiba neau spus astia ca Bush e ca Hitler timp de 8 ani, ca Bush nu e ca Obama si atunci nare cum fi ca Hitler? Cred ca neau mintit.

  10. http://whatthefuckhasobamadonesofar.com/

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 January 2012

    Un bun exemplu de cum sa faci marketing cacacios bine.

  1. [...] care Gaddafi, pechinezul ala excentric care si-o facut Haremu' Poporului in Libia se adreseaza lu' Barack, canisu' ala disproportionat care ilustreaza-n Statele Unite cam ce-ar putea face Crin Antonescu [...]

  2. [...] fo' 70 de ani doneaza o suta de milioane de dolari lu' Romney ca sa scape tara aia nenorocita de-un maimutoi penibil o facut ceva videoclip idem penibil in care e "creativa" si "edgy" propunindu-i astuia sa ii deie [...]

  3. [...] the more general point being that no structural considerations can ever excuse personal ineptitude. Obama is a failure first and foremost because he, himself, personally, is an imbecile, not nearly up to [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.