O simpla propunere

Monday, 14 September, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am sa va rapesc timpul analizand o prosteala anume. Pentru ca e destul de raspandita, si pentru ca nu intentionez de fapt sa atac persoana care mi-a amintit-o ultima, ci prosteala in sine, n-am sa-i dau numele, ma voi multumi pur si simplu sa citez faptele. Deci :

cum se pot civiliza soferii? si cine se ofera sa puna in practica ideile? (companii, ONGuri)? http://blabla (RT va rog)

o donsoara PR-ista, pe twitter.

Link-ul, bineinteles, spre blogul fetii. Unde se gaseste un articol, compus regulamentar din poza + continut. Poza e o masina rosie de epoca, parcata cuminte undeva prin vre-un muzeu. Textul e o insailare despre cum e de rau in trafic, cum trebuie facut ceva pentru a rezolva problema, si cum de deschisa e autoara sugestiilor. Nimic altceva, pur si simplu aceasta reteta urmata, se ia o problema cat mai vag definita, sa fie deci de interes general, se explica cat de problematica e problema in partile ei esentiale, si gata. Nici o idee, nimic. Poza poate iara sa n-aiba decat vaga legatura, la un articol despre condus, iara nu despre masini, merge si o poza a unei masini care n-a mai fost condusa din 1940. Cum de altfel si la un articol despre o fata desteapta merge poza fetei asteia, ca si ea-i fata. Dar sa trecem.

Asa ceva nu-i un articol, pentru ca putea fi scris fara probleme de o masina. O bucata de text care nu trece testul Turing nu poate fi un articol. Chiar daca in fapt o persoana l-a scris cu manutele ei, tot "script generated content" se numeste. La fel ca in cazul spamului, nu intereseaza pe nimeni daca "Hello my name Khaled I from my country Sierra Leone" a fost scris de un pustan pe numele lui Khaled, sau de un robot pe numele lui spambot v8.74. In ambele cazuri, rezultatul este acelasi lucru.

Raspunsul oferit de insusi marele internet, prin degetele mainilor mele, a venit cam la 2 minute, in forma :

@donsoara Ce-ai facut tu e un exemplu bun de cum nu se face. Articol banal, poza generica, cerseala pe social. Fail.

First bring something to the table, THEN bother us.

Ce s-a intamplat mai departe ? Pai, erau doua variante, nu-i asa ? Varianta #1, in care donsoara pricepea ca si anume ce-o facut ea e o tampenie, si spunea da dom'le, tocmai m-am prins c-am facut o prostie, scuze, sunt mai noua la chestia cu internetu' asta. In care caz primea, cum se obisnuieste, o incurajare acolo si poate ceva material de lectura. Si varianta #B, in care donsoara explica ea cum de fapt nu-i asa, cum de fapt e altfel, cum de fapt a fost gresit inteleasa, aspru nedreptatita, si ce pula mea ?!

Ei, asa de-un antrenament, ghiciti care din cele doua variante posibile a fost aleasa cu rapiditatea instinctului de vajnica reprezentanta a PR-ului autohton ? Cat timp sa va las ?

fiecare cu parerea lui. Eu am propus in articol - campanie pe ONG sau CSR de educare - si am zis ca pot fi si alte idei.

Deci fiecare cu parerea lui. Fraza asta sarmana devine deja un bun candidat pentru damnatio memoriae, la halul in care-i abuzata de fiecare prost. Ca asta-i uzul ei normal in ultima vreme, Gheorghe face o tampenie, Ion ii atrage atentia, Gheorghe raspunde "fiecare cu parerea lui". Nu, ba. Nu fiecare cu parerea lui. Ca nu suntem egali, noi doi, tu care-ai facut o prostie, si io care-ti atrag atentia. O fi scriind in manualul de conversation framing pentru PRiste ca asa se face, da' problema-i ca nu tine decat cu prostii, degeaba-mi vorbesti mie in termeni echivalenti de situatii neechivalente.

Daca-mi e permisa si mie o propunere, asa de final : Plecati acasa cu "propunerile" si "articolele" voastre insailate in cinci minute, care chipurile baga lumea in seama, si cauta "solutii" pentru "probleme" in mod "constructiv" si "creativ" ca mi se gata dracu' ghilimelele. V-o mintit aia la scoala de virale pentru PRiste, si v-or luat banu' pe degraba. Regula de aur pentru voi, ca si pentru toata lumea, ramane asta : First bring something to the table, THEN bother us.. Fa intai ceva, si doar apoi bazaie-ne pe noi.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

18 Responses

  1. Si daca avea o schema detaliata de campanie CSR (ca nu stiu ce naiba e aia campanie ''pe ONG'') ar fi avut vreo importanta ? Singura afectata e imaginea ei si cam atat.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 14 September 2009

    Apoi clar ca singura afectata e imaginea ei, da' nici nu mi-i clar ce client s-ar mai simti in siguranta cu ea, cam ca un tamplar care-si da peste degete.

    Dar cred ca daca avea o schema detaliata de csr ar fi avut mare importanta, cel putin pentru ca am fi discutat taria schemei respective, in loc sa discutam taria craniului ei. Si daca era o schema buna, pentru ca putea in principiu fi preluata. A face un lucru nu-i niciodata degeaba, pe internet. A te agita ca o gaina decapitata e cam in plus, insa.

  3. nu vreti voi sa'ntelegeti de vorba buna sa'mpuscati pasarea aia. da, aia care face tuit tuit. uite la ce duce, si tu ti'ai pierdut 5 minute din viata sa explici un adevar unei "trei-in-pula-mea!" pe care chiar n'o intereseaza adevaru' tau.

    daca nu era pasarea n'ai fi stiut ca exista respectiva.

  4. @andix
    Man ! Daca nu era pasarea aia era o alta.
    Omul e interesat de pasarele si nu e nimic nesanatos in asta.

    Cat despre "pierdut 5 minute pentru adevar", unii le au platit cu capul si tot nu le-a pierit cheful.

  5. asta imi aduce aminte de o tipa, specialiizata in comunicare, dupa cum explica ea, care a scris zilele trecute un ceva despre "inglorious bastards". ala de-a fost pe faza nu i-a mai explicat ca "a fost foarte sangeros si violent" nu mai inseamna o parere noua, ci s-a rezumat la detaliul cum ca NU "tards", la care don'shoara a dat confortabila replica: "fiecare cu parerea lui" :))

  6. Pur întâmplător, azi am văzut într-un liceu oarecare un afiș care sună ceva în genul: „spuneți NU energiei nucleare, http://www.greenpeace.ro”. Se întâmplă peste tot. E trist. Asta pe lângă faptul că îmi vine să îi strâng de gât pe cei care au ideea asta complet cretină.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 14 September 2009

    @andix Bun, si cum poate fi nestiinta o calitate ? :)

    @Dr.A Cum le zici tu Bibicule, ca un om mare :D

    @ioana Da' nu ? Cum dracu' reuseste prostu' cu asa eficienta neduplicabila sa transforme argumente altfel respectabile in locuri comune prin taraire dincolo de orice limita de aplicabilitate, aia as vrea sa pricep. Ca altceva nu reuseste, da' sa strice limbajul poate mai bine ca unu' cu doctorat in domeniu. Chestia aia cu un prost tapa o piatra in lac si zece filosofi n-o pot scoate.

    @spyked Greenpeamish.

  8. ete na, fericiti cei saraci cu... Mircea, io'nteleg ca ai o densitate de neuroni per cmp mai mare decat norma, dar chiar simti nevoia sa ti'i consumi cu TOT ce se intampla in lume? c'atunci mai bine rebranduiesti Trilema si'i spui "blogu' lu' Dumnezeu" - el e singuru' care vede tot, stie tot si pe deasupra _trebuie_ sa faca asta.
    e o calitate. eu am inchis din switch, de exemplu, niste bloguri adictive care ma enervau cand le citeam. nu le'am mai citit de vreo doi ani si te rog sa ma crezi ca respir mai usor. inainte aveam spasme palpebrale. acum, de timpul ala, ma uit pe fereastra, vad copacii din curte, asta'mi da o stare de bine.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 14 September 2009

    Da' mei, dar tu esti o personalitate adictiva. Io nu-s. Pot renunta sa-i citesc oricand vreau. ;)

    Lasand glumele : calitatea actului gandirii e data de cel ce gandeste, nu de cele asupra carora se gandeste.

    Daca n-accepti asta, ramai in suspensie cu un numar de fenomene, ca de exemplu, faptul ca taoistii nu-s tampiti chiar cu totul, desi indeobste se gandesc la nimic, si deci logic ar trebui sa fie. Si-n plus, emergenta frumusetii stiintifice din pietre si pietricele, ceea ce e putin cam totusi.

    Sincer cred ca cine nu poate fi fericit printre idioti nu poate fi el fericit, n-are treaba cu idiotii.

  10. Mircea, tu ar trebui sa te faci politician, mai. A, pardon, esti deja. Ai un discurs fenomenal. Intai ma intrebi de calitate si pe urma o cotesti elegant inspre fericire. Care, e drept, a fost adusa in discutie de mine dar era doar un proverb. Piatra are suflet. Iar ca sa fii linistit cand in jur totul polueaza - olfactiv, sonor si vizual - tre' sa fii un yoghist de frunte. Si nici guru grig, din suedia, nu cred ca poate sa execute una ca asta. Daramite noi, muritorii fara peruca si nefugiti prin vami.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 September 2009

    Hehe dar mersi.

    Si-n rest, daca tot aspiram spre ceva, de ce sa nu aspiram spre peruca ? Imi pare ca a-ti propune (si doamne fereste, a reusi), sa fii linistit cand totul polueaza e si mai realizabil, si mai util decat a fi fericit prin acumulare de nu mi-e clar ce, posete de firma si masini de brand, sau invers.

  12. urangutanita`s avatar
    12
    urangutanita 
    Tuesday, 15 September 2009

    @andix heh, ar trebui sa fac si io asta cu zoso.ro :D buna idee

    cred ca e dependenta de vocea strazii, vrei sa stii "ce mai zice lumea", desi ei saracii zic ce cred ca tre' sa zica. De asta apreciez uneori blogurile naive si sincere

  13. Cred ca e o problema mult mai raspandita decat am vrea se credem. Toata lumea se plange, nimeni nu vine cu solutii.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 September 2009

    @urangutanita Mersi :D

    @Sensio Si eu cred.

  15. @urangutanita: intri in softu' de la router si tre' sa gasesti o setare, "restricted websites." la mine a mers. D-Link 655. asa m'am lasat si de fumat: nu mi'am mai cumparat tigari.

    @Mircea: hehe dar cu placere. ce'ti mai place... cat despre peruca, eu nu sunt impotriva daca e curata. in cazul amintit, insa, nu era, iar purtatorul ei facea comert cu sex. cu sexul altora. been there, seen that, first hand information. :D

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 September 2009

    Daca-i pana acolo, le pui blackhole in hosts (in windows e {windows dir}\system32\drivers\etc\hosts. ) si introduci acolo 127.0.0.1 website.com si gata.

    Era chiar penibil omu', ca adica sa-i trimita toate gagicile o poza nuda-ntai, sa le vada el aura. Ba, da fii barbat si recunoaste, vreau sa va vad organu', asa mare minune-i ? Doar n-o fi el primu' cu asa doleante.

  17. sa le _evalueze_ aura. pe care dupa aia o vindea la altii. ce naiba. am fost la descinderi in borde...pardon, ashramuri.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 16 September 2009

    Noa hat, tu ai fost politist in tinerete ?!

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.