O problema mult mai mare decat incalzirea globala

Sunday, 27 September, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Jumatate din problema se numeste triclosan. Triclosanul este un produs chimic, policlorofenoxifenol, care are proprietati antimicrobiene. Ce inseamna "proprietati antimicrobiene" ? Inseamna ca daca expunem o populatie de bacterii unei cantitati oarecare de triclosan, o parte din ele vor muri. O parte.

Cealalta jumatate din problema se numeste prostia omeneasca, si aici nu ma refer la oameni propriu-zis, care-s prin definitie fiinte inteligente si rationale, ci la maimutoii care cumva au scapat liberi prin tari si orase, privind la televizor ca sa afle ce sa cumpere, cautandu-si o turma pe care s-o urmeze, si eventual niste conducatori care sa le spuna ce sa faca, si pe care in schimb sa-i iubeasca.

Impreuna, cele doua jumatati se unesc intr-o chestie de-a dreptul monstruoasa. In ultimii 20-30 de ani, aproape orice produs de curatare, de la detergent la servetele a capatat un procent-doua acolo de triclosan, sa fie. Ca nu strica. Costa 10 centi la tona de sapun sa adaugi triclosan, de ce sa nu adaugi ? Cum sa ramai in urma, ca producator, cum sa vinzi produse bune ?

Nimeni nu vrea produse bune, lumea vrea produse noi. Asa ca baga, Gyusi. Prostalau' de dincolo de televizor cumpara, sapun anti-bacterian, servetele dezinfectante si toate minunile, ca doamne fereste, cum sa aiba el bacterii pe maini ? Sau in cur ? Doara bacteriile te omoara, ce-s povestile astea cu flora naturala, intestinala si epiteliala, care apara pielea si ajuta digestia ? Povesti. Ce-s povestile astea cu explozia de astm la copii, cu imunodeficiente mediate chimic, cu autism dupa toate aparentele creat de noi insine pentru noi insine ? Povesti.

Dupa ce-a fost folosit o clipa, triclosanul cel dezinfectant se scurge in canal. Toate tevile de canalizare sunt acoperite uniform de bacterii, care traiesc in acest ecosistem netulburate. O scurgere de-o clipa, ca atata dureaza peste capul lor, nu le omoara. Le selecteaza. Ne asigura ca nu avem in buda si-n chiuveta bacterii pur si simplu, cum a dat Dumnezeu, ci super-bacterii, rezistente la cele 8 sau 10 cai prin care triclosanul ataca citoplasma si membrana celulara (a bacteriilor ca si a pielii dvs, bineinteles). Bacterii perfect capabile sa omoare un prunc, daca-si pun mintea. Si destul de suparate sa si-o puna.

Nenorocirea mare e alta : Din durata de viata a acestui produs chimic, jumatate si-o petrece in fabrici si uzine, si apoi mijloace de transport, depozite si magazine, asteptand fraieri. Dupa care cealalta jumatate si-o petrece in natura. Timpul in care-i "util" e neglijabil, cat un spalat pe maini. Prin comparatie, timpul pe care-l petrece scurgandu-se prin canal e cel putin un ordin de marime mai mare. Dupa care, timpul pe care-l petrece in rauri si lacuri, pe dealuri si campii e inca cel putin un ordin de marime mai mare.

Si aici intervine cireasa de pe tort : triclosanul cel de pe dealuri si campii se descompune, sub efectul razelor solare. In dioxina. Sa va explic ce-i aia ?

Deci. Lasati-ma cu inventii pure precum bioxidul de carbon care chipurile ar fi toxic. Nu-i toxic, e absolut natural si perfect binevenit. Nu-i cazul sa ne apucam sa inhalam mercur de nebuni. Hai mai bine sa renuntam la prostii. Se poate ?

De exemplu, incepand de astazi, cumparati doar produse de curatat despre care stiti sigur ca nu contin triclosan. Mai adaugati doar produse de igiena dentara care nu contin fluor, si inca 2-3 chestii, si mai mai ca va apropiati de-o viata ecologica. Cu becuri incandescente sau fara, cu masini sau cu biciclete, indiferent. Ca nu alea conteaza, v-or mintit astia cu televizorul.

Category: Activism
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

22 Responses

  1. încrestez in grinda: îs de-acord cu tot ce spui aici!

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 September 2009

    Noa ca s-o putut :)

  3. romania inedit`s avatar
    3
    romania inedit 
    Monday, 28 September 2009

    Nu stiam ca triclosanul se transforma in dioxina sub actiunea razelor solare !

  4. Cristian`s avatar
    4
    Cristian 
    Tuesday, 19 July 2011

    Care-i pasta aia de dinți eficientă fără fluor?

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 19 July 2011

    Este ceva antreprenor local care produce pasta de dinti cu nus'ce argila si minuni sub marca GennaDent, mai sunt diverse chestii importate de prin India cu nus'ce ayurveda si minuni (documentindu-ma prin baie : Marketed in the UK by Dabur Int'l Ltd, 2 Gayton Road, Harrow, Middlands, HA1 2XU, UK culeasa ultima oara cind am fo' pe-acolo) si asa mai departe. De gasit gasesti, io n-am ceva brand favorit sau asa, da' insist pina cind mi se aduce. Nu-n farmacii, in healthshopuri de-astea ai in general sanse mai bune.

  6. lexy229`s avatar
    6
    lexy229 
    Tuesday, 19 July 2011

    Dabur Neem ftw!

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 19 July 2011

    Lexa-i experta.

  8. pletzalcoatl`s avatar
    8
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Tuesday, 19 July 2011

    Hey!

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 19 July 2011

    Una dintre experte.

  10. Hipsterilor`s avatar
    10
    Hipsterilor 
    Tuesday, 19 July 2011

    >"wait a sec u trying to chet me again"

    >deci coae pa mine ma invatat profesoara la grupa mica acum troleo ani ca sapunul e antibacterian, punct. deci iarna la coispe grade ne spalam noi cu apa rece ca gheata si sapun la wc asa sa invatam cum se face si ca asa-i bine, ca spala toate bacteriile dupa tine.

    parca apa din SUA de la robinet are adaugata fluor, chipurile pentru proasta igiena dentara a populatiei.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 19 July 2011

    Exista si posibilitatea ca invatatoarea era asa mai limitata la cap. Se mai intimpla, si mie mi s-o intimplat sa constat.

  12. Hipsterilor`s avatar
    12
    Hipsterilor 
    Tuesday, 19 July 2011

    totusi nu mi-ai raspuns

    http://en.wikipedia.org/wiki/Water_fluoridation

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fluoridated-water-extent-world.svg

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 19 July 2011

    N-am inteles, puneai ceva intrebare ?

  14. Hipsterilor`s avatar
    14
    Hipsterilor 
    Tuesday, 19 July 2011

    pai ziceai sa nu cumparam pasta cu flour ca ajunge in apa, cand defapt deja e turnat oricum in apa.

  15. Cristian`s avatar
    15
    Cristian 
    Tuesday, 19 July 2011

    Hai că am găsit-o pe aia românească, doar trebuie să sprijinim economia românească :-D http://www.vivanatura.ro/bio/?p=2864

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 19 July 2011

    Aia, gennadent aia.

  17. Ghici ce altceva mai produce dioxina?

    PVC. Care-i la mare vanzare. In geamuri si in tevi.

    Dioxins occur as by-products in the manufacture of some organochlorines, in the incineration of chlorine-containing substances such as PVC (polyvinyl chloride), in the chlorine bleaching of paper, and from natural sources such as volcanoes and forest fires.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 27 December 2011

    Da' tevile de PVC se folosesc pentru apa nu pentru foc.

  1. [...] pentru un moment teza, sigur ca se pot gasi diverse explicatii. Poluarea cu substante chimice organice sau anorganice. Particularitati ale procesului reproductiv. Este din ce sa se construiasca un [...]

  2. [...] Triclosanul se descompune in dioxina. Ecologistii nu vad o problema cu aceasta stare de fapt, si ca rezultat nimeni nu protesteaza impotriva servetelelor dezinfectante. Chiar dimpotriva, cel putin la nivel personal orice ecologist respectabil le foloseste. Doara-si tine mediul curat, nu ?! [...]

  3. [...] omul modern a reusit sa se picteze intr-un colt. Intre dezinfectanti diversi cum ar fi de exemplu triclosanul care-i ajung fara indoiala si fara sfiala pina in tubul digestiv pe de-o parte, si o completa lipsa [...]

  4. [...] reprezinta un leu dintr-o suta. Restul, Internet, autobuze, nudism, filosofie, serii Taylor, triclosan si asa mai departe sunt adaugiri recente. Sau privind altfel problema, un an trait azi valoreaza cam [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.