O noua planeta, in fiecare decada.
In decursul istoriei vietii pe pamant, mediul a fost foarte stabil din punct de vedere chimic. Aproape oriunde pe suprafata globului, cu infime exceptii, un corp ar fi intalnit cam aceleasi substante. De la El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Angeles del Río de Porciúncula pana la Preah Pisnulok, din Hofsjokull pana-n Nelspruit, tot oxigen, tot siliciu si tot potasiu, cu putin aluminiu, fier, calciu, magneziu, sodiu formand tot aceiasi bioxizi, tot aceeasi mica, tot aceleasi cuarturi, feldspalte si pirite.
Pe langa aceasta stabilitate chimica, mediul a fost foarte stabil si din punct de vedere fizic, in ce priveste temperatura de exemplu, cantitatea de precipitatii sau intensitatea si lungimile de unda a diverselor radiatii si particule care bombardeaza in mod obisnuit fiecare bolovan si pietricica.
Sigur, noi nu am reusit sa masuram temperaturile medii anuale in diverse locuri pe Pamant de-a lungul ultimelor miliarde de ani incat sa putem spune cu precizie daca apar sau nu apar variatii, cat de mari si cat de brusc. Tot ce putem ghici intr-o anumita masura este cat de drastic a fost influentata biosfera, adica, totalitatea fiintelor vii de schimbari mai degraba minore, cateva grade in minus sau mutarea unui curent cald ceva mai spre vest.
Datorita acestei stabilitati, pe care eu unul cel putin o presupun foarte stransa si mentinuta pe termen lung, fintele vii s-au format si s-au dezvoltat intr-un mod anumit. In alte conditii, nu-i exclus sa fi avut alte specii, pasari cu dinti, copaci mult mai inalti sau mult mai scunzi, frunze de cu totul alta forma, ba din contra, e chiar foarte probabil. Teoria evolutiei sustine adaptarea, lenta dar sigura, a formelor vietii la conditiile mediului. Orice schimbare in acestea, inclusiv o schimbare a stabilitatii lor, ar fi adus o schimbare corespunzatoare a formelor respective.
Tot ce recunoastem noi ca fiind "acasa", de pe planeta noastra, formele specifice pe care le au frunzele, in care un ochi de artist a recunoscut curbe si linii comune, care ne impodobesc astazi frontoanele si monezile, felul in care atarna ramurile salciei si tremura ramurile plopului, verticalitatea copacului si iuteala pastravului, toate astea sunt rezultate ale acelei stabilitati.
In Cairo, precum in toate orasele in care nu ploua niciodata, oamenii nu doar ca nu poarta umbrele, ei nici nu au umbrele. Vanzatoarele comunismului stateau plictisite in magazine goale pentru ca oamenii nu intra sa vada ce mai este de cumparat cand stiu ca nu este nimic si nici nu va fi. Stabilitatea creeaza la randul ei stabilitate. Daca de maine ar incepe sa ploua in desert, oamenii s-ar adapta : si-ar cumpara umbrele si ar incepe sa le poarte.
In ultima clipa, o fractiune de microsecunda (care la scara la care masuram noi timpul inseamna totusi doua-trei generatii), aceasta stabilitate chimica de care vorbeam a inceput sa se clatine. Exista acum asfalt, cauciuc sintetic, plastic, ciment, ingrasaminte chimice, pesticide, fum de esapament, mii si mii de substante noi, nemaivazute pana acum, si se afla cu tonele si milioanele de tone peste tot. In fiecare zi, sunt create ori descoperite altele noi, exista departamente intregi de cercetare unde mii de oameni n-au alta treaba ziua intreaga decat sa creeze noi feluri de substante chimice, pentru a caror productie sa fie apoi ridicate fabrici din care sa se verse afara alte milioane si milioane de tone de lucruri nemaivazute pana acum de fata Pamantului.
In reprezentarile science-fiction, astronautii pasind pe alte planete sunt mereu imbracati in costume care mai de care mai complicate, groase, izolante, protectoare, pentru a-i apara pe oameni de un mediu necunoscut, si potential periculos.
Ei bine, in ritmul in care mergem, noi aterizam pe o planeta noua la fiecare zece ani. Pamantul de azi nu mai este nici pe departe Pamantul original, pe care ne-am format, noi ca specie, cu hrana noastra care-i si ea o specie sau mai multe, sa-i zicem lui Pamantul I. Nici pe departe. Odata cu revolutia industriala, prin 1850, avem o noua planeta, Pamant II. Odata cu plasticul, avem Pamant III, si functie de cum numarati mai departe, astazi ne gasim undeva intre Pamant IV si Pamant MCLXVIII, oriunde, dar nu acasa, pe acel Pamant I pe care ne-am nascut.
Nu umblam inca in costume de astronaut, dar asta nu pentru ca n-ar fi nevoie, cat mai degraba pentru ca suntem lenesi. Eu imi amintesc inca, de exemplu, o vreme cand puteam sta la soare, si era chiar placut. Eu imi amintesc cum citeam cu ani in urma despre cum va ajunge omenirea intr-un viitor absolut fiction si mai deloc science, imi parea mie la acea vreme, sa nu poata bea apa de la robinet, de otravita ce era. Intre timp am avut ocazia sa vad fictiunea, cat o fi fost ea de nestiintifica, cu ochii.
Si uite asa exploram noi o noua planeta, tot la zece ani odata. Fara costum de astronaut, fara efortul de-a zbura printre stele, fara ca macar sa stim, ci pur si simplu, din comfortul propriei canapele, in papuci de casa. Si ne adaptam.
Friday, 5 June 2009
Personal nu ma dau in vant dupa teoria evolutiei, in parte pentru ca n-am aprofundat-o suficient, in parte pentru ca, atat cat am aprofundat-o, mi se pare cam dezlanata.
Daca as fi adeptul teoriei as zice ca mai degraba schimbarile au fost foarte bruste, urmate de perioade lungi de "calm evolutiv" (parca asta sustin si multi dintre evolutionisti). Chiar daca, la scara geologica, putem vorbi de stabilitate la nivel fizico-chimic, periodic si in intervale de timp bine definite, fluctuatiile in conditiile de mediu au fost (probabil) destul de violente (asteroizi, comete, activitate vulcanica intensa etc.).
In legatura cu schimbarile induse de activitatea umana in conditiile de mediu, la limita le putem considera "naturale". Doar si omul e rezultatul evolutiei, nu?
Daca mi-aduc bine aminte, referindu-se la "evolutia" sociala, Malthus vorbea de niste metode NATURALE de reducere a decalajelor dintre cresterea populatiei si cresterea volumului de resurse, si anume: razboi, foamete, epidemii.
Friday, 5 June 2009
Adi : Teoria evolutiei nu este dezlanata, varianta moderna e cat de poate de inchegata doar ca este a naibii de stufoasa daca iei in calcul fiecare factor (evolutia, mutatiile, ribovirusurile , etc) si e mai placut si simplut sa acceptam variante simplificate. Din pacate majoritatea inteleg teoria evolutiei = evoluat din maimute (biologic, SUNTEM INCA maimute) = Darwin.
Friday, 5 June 2009
Nu sunt naturale in sensul ca pentru cele zece pana la o suta de mii de substante chimice folosite in tot felul de scopuri, cel mai adesea industriale si medicale nu se cunosc in fapt efectele asupra mediului.
Poate ca aspirina este un teratogen pentru salamandre, poate ca policlorura de vinil este de fapt un carcinogen pentru solanacee, poate ca pigmentul folosit pentru a da culoarea galben-712 blocheaza evolutia normala a algelor albastre, habar nu avem in fapt ce efecte au nici una dintre toate traznaile noastre.
Practic, ne aflam in situatia in care un om e legat de zid, si un orb arunca cu bile, de dimensiune neprecizata, in el. Cel mai adesea, ele nu ajung, uneori sunt foarte usoare, dar si daca incasezi o minge de oina intre picioare...
Cand cu super-acceleratorul CERN, lumea statea sa explodeze de ingrijorare ca ce-o fi, dar faptul ca noi jucam la ruleta zi de zi, cu miza necunoscuta, intr-un joc a carui reguli de fapt nu le intelegem, nu pare sa intereseze pe mai nimeni.
Friday, 5 June 2009
@krossfire: tocmai ca e foarte stufoasa, eu am inteles doar parti din ea si de-aia imi pare dezlanata. In plus, sunt aproape sigur ca inca nu au fost luate in calcul toate variabilele. Al doilea, nu e numai problema evolutiei ci si a aparitiei vietii (de care cred ca se ocupa abiogeneza). Una fara alta cam schioapata.
@Mircea: Nu am spus "natural" in sensul de natural, ci doar asa...
Mai grav e ca jucam la ruleta ruseasca si revolverul e plin. Sa vedem cine are curaj/inconstienta sa apese pe tragaci.
Friday, 5 June 2009
Unii vor scapa de extinctie; dupa cum stim, cel mai puternic razbeste. Organicul va invata sa supravietuiasca cu anorganicul in acelasi trup. Numai ca asta cere ceva timp.
Iar trecerea de la Pamantul IV la Pamantul X e din ce in ce mai rapida.
Sunday, 15 November 2009
Organicul se va adapta mereu la orice conditii va oferii Terra, probabil si dupa ce noi nu vom mai fi.