O chestiune de gust

Saturday, 28 March, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Un oarecare fluture a patit o idee, nu cu mult timp in urma. Anume, daca se apuca el sa doneze cate 10 lei pentru fiecare blogger care ii da un link de la blogroll, ce lucru minunat ar fi.

In alte parti ale lumii, de altfel absolut neglijabile cultural vorbind, si am numit aici Statele Unite, aceasta traznaie este la ordinea zilei. Chiar daca nu a inceput prin a avea un gust chiar atat de indoielnic precum subiectul nostru de astazi, ci mai degraba ca o aplicatie a teoriei draga protestantismului cu ajuta-te singur. Adica, esti pe drumuri si stai cu copilasii pe sub poduri, ai nevoie de o mie de lei ca sa-ti construiesti o casa ? Bine, munceste cat sa aduni 500 si eu sau altul iti dam restul de 500.

Sigur, forma de mai sus, perfect defensibila moraliceste, s-a alterat incet incet, sub presiunea unor minti fluturande, din care au si ei cum avem si noi, bugat, si s-a ajuns exact la gradul de mizerie de-a pune problema in termenii "eu donez banii astia, nu conteaza cui sau pentru ce, ceva caritabil, gasim noi".

Deci, fluture drag, daca citesti aceste randuri, asa cum stiu ca le citesti, asta-i magaria prima : Cum adica, vrei tu sa ajuti si nu-ti pasa pe cine ? Afirmatie mai clara a halului absolut naclait in care se gaseste sufletu-ti nu se poate.

Lumea a tratat asa cum era de asteptat ideea fluturelui : cativa oameni care l-ar fi pus la blogroll oricum l-au pus (si i-au si spus asta), restul au ridicat din umeri si si-au vazut de-ale lor. In fond, sunt destui magari pe lume, de ce sa te iei de asta anume ?

Nemultumit de rezultatele "campaniei", omul s-a apucat si-a traznit un al doilea post, din care ar trebui sa rezulte chipurile ca noi astia, care in loc sa-i spunem ca-i magar, l-am lasat in ale lui, am fi in neregula.

Ei bine,sa-i facem pe plac omului : esti un magar, Fluture. Ce faci tu nu se face. Ai bani de dat unor nenorociti, da-i. Nu-ti zic, da-i in particular si uita de asta, cum iti zice Kant, ca zici ca nu-ti plac filosofii (nici nu ma mir, n-am vazut inca magar sa-i placa filosofii). Ai niste nenorociti de-ai vrea sa-i ajuti si n-ai cum, apeleaza la altii, care poate au. In privat. Poate in public, daca e chiar asa o situatie disperata cu care te identifici, chit ca discretia e o floare si urletu-i doar urlet.

Dar sa te apuci sa-mi spui ca uite, am eu niste bani, si aici sunt niste nenorociti, si eu le dau cate o lingurita de smantana de fiecare data cand tu faci cine stie ce chestie e grotesc. Nu ma intereseaza unde-ai vazut tu grotescul pus in practica, existenta lui in realitate nu-l legitimeaza drept acceptabil.

Asta-i motivul pentru care lumea nu s-a bulucit la prostia ta, cat de super-genial-viral ti-o fi parut cand ai scremut-o, cat de nemaipomenit de mult oi fi muncit la ea. Apreciez fineturi de genul si eu dau si x mai da un leu si tot restul, facut ca la carte, da, bravo, atat ca nu suntem nici noi chiar tampiti, chiar daca tot in cartea aia asa scrie. Asa ca ia-ti-o, unge-o cu santaj sentimental sa intre mai usor si indeas-o stii tu unde.

Category: Rautati si Mizerii
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

22 Responses

  1. Nu discut intentiile lui Fluture.

    Dar am o problema:
    Ai un blog care face parte din individualitatea ta. Punand link catre cineva, iti pui imaginea la bataie pentru acea persoana. Deci, daca pui link spre Fluture, imaginea ta valoreaza 10 lei (pe termen nedefinit - pentru ca toata chestia asta s-a transformat intr-un maraton).

    Am o parere prea buna despre mine ca sa fac asa ceva.

    10 lei pot sa-i donez si eu, nu trebuie s-o faca altcineva pentru mine. Presupunand ca stau prost cu banii, sar un pranz intr-o zi si fac rost de ei.
    Presupunand ca stau foarte prost cu banii, exista munca de voluntariat in scopuri caritabile.

  2. Cristian Lisandru`s avatar
    2
    Cristian Lisandru 
    Saturday, 28 March 2009

    Punctul meu de vedere coincide cu al lui Cătălin. Deci, subscriu...

  3. Va multumesc pentru interesul acordat. Cu stima.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 28 March 2009

    @Catalin, Cristian : Cititorii mei fiind niste oameni mai inteligenti, sau cel putin mai cumpatati decat mine.

    @Fluture : Sa-ti foloseasca.

  5. "Va multumesc pentru interesul acordat. Cu stima."
    Cred ca mai degraba "Cu spume."

  6. romania inedit`s avatar
    6
    romania inedit 
    Saturday, 28 March 2009

    E cam putin zece lei .
    Daca era zece lei pe luna , mai intelegeam !

  7. ma leg strict numai de ce a zis catalin... ca e imaginea lui, iar 10 lei poate sa-i dea si el sg sau poate sa faca munca de voluntariat.

    catalin...deci ai dat pana acum 10 lei, sau ai facut munca de voluntariat?
    nu e imaginea la bataie, e o treaba prea mica si care trece prea repede, intr-un colt in blogroll pe care oricum nu sta nimeni sa-l citeasca in alea cateva zile in care trebuia sa lasi linkul; poate sa fie intr-adevar o foarte extrem de mica parte din imagine...dar nu "imaginea". cred ca s-a inteles ce-am vrut sa zic, acum normal ca fiecare poate sa zica ca sa se "murdareasca" un pic e ca si cum s-ar fi compromis cu totul...dar hai sa fim serios, nu e aici vb de compromitere.

    oricum, chiar dc ai fi dat pana acum 10 lei sau ai fi facut munca de voluntariat..astia erau 10 lei in plus. Deci dc zici ca poti sa dai si tu 10 lei...poate o faci si acum singur. cu toate ca dc faceai si un post si ziceai de treaba asta, poate ar mai fi auzit si altii si s-ar fi adunat de cateva ori mai mult cel putin.

    Acum spun si motivatia pt care cred eu, ca a facut Fluture treaba asta, care de la distanta pare intr-adevar santajabila emotional si imorala.
    Argumentele sunt ca el scrie de multi ani si bine spun eu iar din cand in cand mai are si ceva bine de spus si spune la fel, ...deci sa fie cunoscut si sa-l citeasca mai multi ar merita... Mult mai mult decat multi care sunt cititi acum din clongomeratul numit blogosfera.
    Vrea el sa ajunga la cat mai multi...pe calea blogosferica, poate ca vrea chiar mult mai mult decat mine.
    Insa tocmai ca cei mai multi care sunt cititi, au ajuns sa fie cunoscuti si deci din inertie cititi, print-un scandal mai mic sau mare. El poate putea sa se lege de una sau de alta si sa faca si el un scandal acolo, de cat timp scrie... In schimb a zis sa faca ceva din care toti ar avea de castigat intr-un fel sau altul- chiar si el.

    Asta e doar parerea mea si poate sa nu fie corecta, restul fiecare cu parerea si argumentele lui.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 28 March 2009

    Nu pot sa-ti raspund pentru Catalin, dar pot sa-ti raspund pentru mine.

    Da, am dat, mai mult de 10 lei, mai recent decat luna trecuta, dar niciodata pentru scalambaieli si circ, si in masura posibilului nu prin mediator, ci intotdeauna celui in nevoie, si intr-un mod care sa fie cu adevarat util.

    Pentru ca degeaba ii dai unui copil cersetor profesionist o suta de lei (dar nu degeaba ii dai o bucata de paine ori un corn), si pentru ca (prea des) degeaba dai cine stie carui "organism abilitat", reusind mai mult sa platesti salariile si sa sustii cv-urile diversilor extorsionisti profesionisti decat sa chiar ajuti pe cineva.

    N-am nimic impotriva sa-l citeasca lumea pe Fluture, bage mare, n-am nimic impotriva sa-si faca publicitate, bage mare. Totusi, nu-i orice de vanzare, si nu in orice termeni. Si mai ales nu voi tolera toparlania agresiva de-a sugera ca vezi doamne, ar fi ceva in neregula cu reactia retractila a oamenilor fata de toparlanie.

  9. @luc
    Pe scurt (e un raspuns laconic, insa sper sa nu fie interpretat gresit).
    - vorbim in primul rand de respectul de sine.
    - ca am donat sau nu e irelevant.
    - ba poate e mai grav daca nu ai donat niciodata, insa ai un sentiment de multumire din faptul ca o face altcineva pentru tine. acel sentiment de multumire e de fapt ipocrizie mascata.
    - ideea in sine e ingenioasa si am apreciat-o. e pe acelasi principiu (cu mici diferente de nuanta, aduse in discutie de Mircea) cu folding@home, intotdeauna m-au fascinat mecanismele de genul asta.

  10. Gabriela`s avatar
    10
    Gabriela 
    Sunday, 29 March 2009

    Pare a fi o disputa creata doar de dragul disputei. In limita timpului tau disponibil, arunca te rog, o privire pe ceea ce am facut noi intr-un oras mic, fara sa avem expunerea publica sau numele Cabral, Radulescu, Marin... Mentionez ca Vlad nu este ruda cu noi (eu sunt doar mama unei colege de clasa), blogul apartine unui voluntar care s-a alaturat campaniei, a fost un ... tur de forta pentru niste oameni complet nepregatiti pentru asemenea campanii, dar cu vointa. Fiecare alege calea sa pentru a face bine. Inca o mentiune: stii, e foarte usor sa spun "fac voluntariat". Unde? Cu cine? Stii cata energie, cata cheltuiala, cata logistica implica organizarea unui proiect in care poti beneficia de voluntariatul multora? Vezi observatiile lui Dragos Bucurenci about MaiMultVerde. Te rog, nu-i "dam in cap" lui Fluture! Fiecare face cum crede, cum poate... Multumesc mult.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 29 March 2009

    Nu neg, draga Gabriela, ca pe de o parte exista foarte multi oameni care au nevoie presanta de ajutor social, si pe de cealalta parte este foarte dificil si pentru ei sa-l obtina, si pentru altii sa organizeze obtinerea lui pentru ei.

    Nu neg nici ca in orice proiect caritabil, oricat de bine sau oricat de prost condus, vor exista totusi niste beneficiari (care prin insasi definitie au mai mult de castigat decat de pierdut din el), pe de o parte, si niste sustinatori publici manati de motive dintre cele mai diverse, unele personale etc.

    De aici si pana la a spune ca oricine face orice, ajutand in orice mod si in oricare masura e la fel de respectabil ca orcine altcineva, si ar trebui sa se bucure de imunitate morala e drum lung, si un salt pe care eu nu-s dispus sa-l fac.

    In primul rand pentru ca imunitatea morala nu poate sa existe, si nici daca ar exista n-ar fi de vanzare, dar, mai important, dintr-un motiv de ecologie a caritatii. Cu cat sunt mai multi cei care se comporta ca Fluture, cu atat va fi mai dificil de organizat ajutorarea semenilor. Mercantilismul asta rau inteles si de prost gust e principalul motiv pentru care iti vine sa ma intrebi daca stiu cata energie, cat logistica etc implica un proiect.

    Eu stiu. Tu stii de ce necesita atat de mult ?

  12. Gabriela`s avatar
    12
    Gabriela 
    Sunday, 29 March 2009

    Eu mi-am permis sa fac aceste comentarii intr-un anume context. Nu stiu cata rabdare ai avut sa urmaresti trimiterea catre blogul care a relatat actiunea noastra. am avut o 'imposibila" captare si denaturare a campaniei de catre un anume om politic. La momentul respectiv, Tiberiu Lovin, Sebastian Bargau si Cetin Memetcea (stii despre cine vorbesc, nu dau linkuri catre blogurile respective) au relatat acest mizerabil fapt. Recunosc: eu, in calitate asumatata de initiator al actiunilor, coordonator al colegilor de clasa ai lui Vlad, AM SPECULAT actiunile "lumii politice' a acestui oras. care la acest moment are un consiliu local in dizolvare, un primar disperat de chilotii Monicai Columbeanu... In cazuri extreme folosesti mesaje extreme. Inca o data, fac aceste comentarii, fiind implicata intr-o campanie pentru un copil a carui familie NU a cerut nimic nimanui. Nu suntem rude, nici macar nu ne cunoastem de la sedintele cu parintii... Ce vreau eu sa spun este ca TREBUIE facut ceva. De noi depinde daca ii accentuam caracterul MERCANTILIST sau doar binefacator. (referitor la logistica si cheltuieli... am adunat in Mangalia 2 tone de hartie in patru ore. stii care a fost "recompensa financiara"??? 2 mil. lei vechi. 20 de copii, trei masini, incarca, descarca... telefoane de convocare... combustibil pt masini, actiunea a fost sambata, firma de colectare deschisa doar luni, adu copiii sa incarce de unde le-am depozitat, sa descarce la colector... ) Pentru ce sa faci reciclare??? (Copiilor le-am explicat ca e vorba de o campanie de imagine, nu contam pe reusita financiara a actiunii... )

  13. Gabriela`s avatar
    13
    Gabriela 
    Sunday, 29 March 2009

    De fapt... ce am vrut sa spun... poate ca la un anume moment, intr-un anume context, nu intelegem ceea ce fac concetatenii nostri (in speta, Fluture). Hai sa nu-i judecam pe principii economice. Fiecare avem un anume... fel de a privi lucrurile. Scuze. Opinie de cetitor de bloguri doar. De azi esti la "favorites'. Merci.

  14. Fluture`s avatar
    14
    Fluture 
    Sunday, 29 March 2009

    Mircea Popescu, mercantilism si prost gust este ceea ce ai facut tu la concursul cu Vali Petcu, in care ai dat cuiva 1.000 RON, ca sa faca un rahat in photoshop. Iar dupa aia te-ai infoiat si cu "concursul cu cel mai mare fond de premii din toata rogosfera".

    Incerci cu disperare o recunoastere in blogosfera si nu-ti iese. Incerci sa creezi polemici, sa comentezi pe bloguri cu trafic, sa fii bagat in seama. Si nu-ti iese. Mai incearca.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Sunday, 29 March 2009

    Nu ma mira ca ma interpretezi in acesti termeni, pana la urma, orice pare un cui omului care are in mana un ciocan.

  16. Fluture`s avatar
    16
    Fluture 
    Sunday, 29 March 2009

    Uite, iti dau voie tie sa interpretezi concursul ala stupid. Hai, ia ciocanul meu si fa-o.

    Lumineaza-ne, care a fost scopul concursului. Cu ce avanseaza lumea daca dai tu 1.000 RON ca niste oameni (vezi, n-am zis idioti, desi puteam) sa faca niste colaje in photoshop?

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Sunday, 29 March 2009

    Cu niste colaje in photoshop.

  18. Ahem, permiteti sa intervin. Pe logica asta, n-ar mai trebui sa existe loteria nationala. :D
    Tot pe logica asta VisUrat a fost injurat la greu la RBF. Eh, aici a gresit el, trebuia sa spuna ca e "fan RBF", iar laptopul sa-l doneze unei case de copii. :P

  19. făniţă`s avatar
    19
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 31 March 2009

    nu a dat faliment încă? :D

  20. rouademunte`s avatar
    20
    rouademunte 
    Friday, 9 October 2009

    Interesanta povestire,sper sa aiba un sfarsit cu toate problemele rezolvate!

  21. Gogu SEOistu`s avatar
    21
    Gogu SEOistu 
    Saturday, 4 December 2010

    Fiecare are strategia lui de marketing , nu trebuie atacata in nici un fel. Doar daca acel atac reprezinta o alta strategie de marketing!

  1. [...] martie 2009 : Prima incercare de implementare a trocului "nenorocire si mizerie umana pentru succese online", care va deveni un instrument de baza in servieta [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.