Nu exista nise, si alte considerente practice.

Friday, 26 June, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Daca vrei, poti, si cum toata lumea vrea, evident ca toata lumea poate, nu-i asa? Cam asa-i, pe internet se vede cel mai bine. Daca adunam succesele facute de fiecare jucator in parte obtinem o piata .ro cam de doua ori cat are SUA. Daca ne apucam la comparatii reale, suntem pe-acolo pe undeva inaintea Albaniei si dupa Cehia. Care Cehie are o populatie asa, cam cat trei-patru orase din Transilvania.

Oficial, chestia asta n-o observa nimeni, adica nimeni nu zice bre, oameni buni, suntem de-a dreptul idioti, noi ne batem pe umar in cerc c-avem recolte record la hectarul de biti si-ntre timp roadem Gumela si alimentam becurile de la lumanare. Dar neoficial observa toata lumea, si ce face omul cand vede ca nu-si poate permite nici casa nici masina, da' nici sa renunte la staif nu prea se simte in stare ? Pai, cauta sfaturi.

Si-asa am reusit noi performata de-a avea o piata formata in totalitate din insuccese, dar plina de sfatuitori, experti si guri (adica, pluralul de la guru). Numai pentru atat si .ro ar prezenta mult interes turistic pentru straini, pe post de .zoo, noroc ca nu pricepe mai nimeni limba. Si-acu, ce sa faca si sfatuitorii, expertii si gurii nostri ? Pai, dau ei sfaturi.

Evident, oamenii, neavand experienta succesului, ori macar intelegerea care teoretic l-ar permite, nu au cum sa dea sfaturi de-adevaratelea. Asta, bineinteles, n-a impiedicat inca pe nimeni, si-asa am ajuns la o saturatie completa de sfaturi proaste, in marea majoritate traduceri inaplicabile din limba engleza. Ca sa va faceti o idee, ganditi-va ca cineva ar publica harta Transilvaniei, obtinuta in urmatorul mod : Se ia harta Austriei, se traduc toate numele de localitati din germana in romana, si se publica rezultatul. Ce sanse-ar fi s-ajungeti de la Gherla la Turda cu harta asta-n mana ? Cam aceleasi ca si sa ajungeti de la Gherla oriunde altundeva, inclusiv inapoi la Gherla, via Tecuci, este ? Asta presupunand, bineinteles, ca aveti noroc si nu iesiti de pe sosea.

Dintre toate numeroasele si nenumaratele tampenii care trec drept sfaturi pe-aici pe la noi prin глупый-sfera, cam cel mai dodolot e asta cu nisele. Adica, vezi doamne, daca te apuci de blog, tre' sa-ti alegi o arie restransa de interes, pe care sa scrii, pentru ca numai si doar asa vei avea succes. Fals.

Nu inseamna asta ca din contra, trebuie sa scrii pe toate temele posibile, si pe cat posibil in proportie egala. Nici vorba, si-asta-i fals. Pur si simplu, intre cele doua (alegerea unei "nise" ; succes) nu exista nici o legatura. Sunt variabile perfect divergente, masurati si voi daca poftiti.

N-am pretentia sa ma apuc sa dau si eu sfaturi, tot asa cum unui adult nu-i vine sa ia cuvantul intr-o adunare de pustani de scoala generala care-si impartasesc izbanzile erotice din vacanta de vara (ultima, de altfel, la scoala generala). Dar am sa observ ca pentru fiecare om de succese online in .ro exista cam 5-10 romani de succese in .com, oameni care chiar au facut, care chiar au scos, care chiar pot si-au chiar demonstrat. Deocamdata, rad baietii si cu curu' de roglosfera, ma compatimesc pe mine ca ce-am ajuns, si nu se baga pentru ca nu-s destui bani ca sa-i intereseze pe ei. Cu criza asta, va mai dura situatia un an, doi, poate cu noroc chiar cinci.

Dar nu va dura la nesfarsit. Si cand si pe masura ce se va schimba chestia aia cu banii, va fi cam jale printre "veteranii" "succeselor" "onlineului" romanesc.

Succese placute.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

23 Responses

 1. drept e ca nisa se formeaza singura, pentru ca tu atragi doar un anumit public, chiar daca nu vrei.

  diferenta o face largimea nisei, daca omul ajunge la tine scriind "porno cu capre" sau "diferentele fundamentale dintre doctrinele politice". despre tine as spune ca esti in nisa quality, cu bonus la capitolele cultura si new-media. nu te vad scriind competent despre, sa zicem, mancarurile exotice, si nici sa ai prea multe comentarii la un astfel de articol.

  in fine, prinzi tu unde bat.

 2. mie mi se pare ca valoarea nu poate sta decat intr-o nisa. Decat sa o largesti riscant mai bine mai deschizi o nisa noua. E ca la loz in plic: o noua nisa, o noua sansa :)

 3. Mircea Popescu`s avatar
  3
  Mircea Popescu 
  Friday, 26 June 2009

  @dAImon Pai eu prind, dar uite care-i chestia : Pe de un part eu sunt mare chef, si pe de celalalt part si somellier. Si am o colectie de poze cu mancaruri mai mult sau mai putin exotice, anume, cum se gatesc ele, buna parte inventate creatie/perfectionare proprie. Si chiar sunt tentat sa deschid categoria respectiva aici-sa pe blog, dar nu de ieri de azi, de luni de zile.

  In fond, oamenii, oricat de mult, bine si creativ gandesc, tot mananca.

  Singurul motiv pentru care n-am procedat pana acum e inclinatia .ro de-a fura poze (vezi Academia Catavencu cel mai recent), coroborata cu lipsa mea de chef de=a pune watermarkuri.

  Dar chiar si asa, Trilema n-are mai multa treaba cu nisele decat are techcrunch de exemplu, ca "quality" nu-i o nisa, cum nu-i nici "stuff that matters" o nisa.

  @Gentle Arsonist Hai sa ne intelegem pe termeni. O nisa nu poate fi decat ceva de interes strict special. Spre exemplu, oamenii interesati de aeromodelism sunt o nisa.

  Site-urile generaliste nu pot oferi suficiente informatii pentru interesul/hobby-ul lor, si site-urile specializate pe aeromodelism nu pot sa se extinda in "Stiri Politice", o tema de site generalist, pentru ca nu exista nimic in pasiunea pentru aeromodelism care sa-i faca pe cititorii de site aeromodelism diferiti de oricine altcineva, asa incat site-ul de nisa sa aiba un avantaj comparativ. Asta inseamna o nisa.

 4. Concediaza-ti seful!`s avatar
  4
  Concediaza-ti seful! 
  Friday, 26 June 2009

  fals, domle, fals, dar de ce? ca nu am inteles

  multumesc :)

  ref "tre’ sa-ti alegi o arie restransa de interes, pe care sa scrii, pentru ca numai si doar asa vei avea succes. Fals."

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Friday, 26 June 2009

  Ar fi destul de mult de spus in argumentatie, daca este cerere voi scrie-o intr-un articol viitor.

 6. Concediaza-ti seful!`s avatar
  6
  Concediaza-ti seful! 
  Friday, 26 June 2009

  si vorbind de nise si succes in .ro, cred ca bookblog este un contraexemplu perfect (atat ca targetarea unei nise este buna, cat si ca se poate sa ai succes in .ro)

  succes :)

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Friday, 26 June 2009

  Probabil ca va trebui sa produci o definitie a ce inseamna succes atunci.

  Ca vaz ca definitia nisei nu esti dispus sa ti-o insusesti.

 8. S-ar putea să fim nevoiţi să redefinim puţin termenii. Tu spui că o nişă este "ceva de interes strict special". Însă, în mod curent, din câte bag de seamă, o nişă înseamnă pur şi simplu "domeniul în care eşti specializat". Ştiu, e vina noastră şi nu a limbii, dar Zoso chiar este în nişa new-media/geek, aşa cum Neuronu e în nişa entertainment. Pur şi simplu se reflectă personalitatea autorului în scriitura lui.

  De ce spun că există totuşi nişa quality: pentru că scopul fundamental al bloggingului este de diseminare a informaţiei (fie că-s trăirile autorului sau considerentele lui pe teme religioase). Când nu faci blogging personal, şi începi să te apropii de presă, articolele tale pot fi de doo feluri: de calitatea sau de şters la cur. Adică ţi le-ar publica fie Dilema Veche, fie Click. Iar dacă putem spune că există presă quality, apoi o fi şi blogging quality. Da' e doar o părere.

 9. Nisa e un concept excelent de marketing dar care functioneaza doar pe piete fixe sau a caror fluctuatie poate fi prevazuta. In cazul netului nu e o problema de ''ani'' pana se umple o nisa ci de saptamani in cel mai bun caz. Practic, orice '''nisa'' ai alege ajungi la aceeasi concluzie : Ori scrii bine, ori esti eliminat in timp. Cum ai subliniat, nisa nu-ti asigura succesul.

 10. Mircea Popescu`s avatar
  10
  Mircea Popescu 
  Friday, 26 June 2009

  @dAImon Exista o tendinta comuna prin care termenii isi pierd sensul pe masura ce devin populari. Ce este "SEO", in cadrul discursului comun astazi ? Ce inseamna "ultra" pe eticheta unui deodorant de buda ? Tot asa a ajuns si nisa un ce care da bine sa-l pui acolo, ca amuleta.

  Dincolo de aceasta vulgarizare care pana la urma scoate terminologia in afara semnificarii, transformand vorbirea intr-un soi de incantatie ritualica, da-i cu nisa ca ajuta fix ca apa sfiintita (nu tocmeste, da nu strica), cuvintele continua sa reprezinte, si sa insemne ceva.

  "Media" e o nisa, dar asa cum o practica Comanescu, o discutie care este interesanta doar pentru specialistii de lucreaza in domeniu, si au astfel la dispozitie niste idei si structuri mentale care le ingaduie sa decodifice un mesaj. Zoso scrie absolut mainstream, ca geek nu-i o nisa, cum nu-i prostia nisa, sunt cel mai mic numitor comun.

  Deci, poate fi in zona quality, dar nu poate fi in nisa quality, tot asa cum niste rosii pot fi de calitate premium, dar tu nu poti merge la piata ca sa cumperi "niste legume", ca notiunea de "leguma" n-are un avatar real.

  @krossfire Practic vorbind, nisa se recunoaste prin bariere mari de intrare. Poti angaja orice pustan de facultate sa scrie pe tema, sau trebe neaparat o persoana care o cunoaste ? De-aia fisting e nisa si geekery e mainstream.

 11. That's the point of it, trebuie cunoscatori, macar in prima faza (adica atata timp cat e nisa...pentru ca ulterior devine mainstream)

 12. Anonimosu`s avatar
  12
  Anonimosu 
  Sunday, 28 June 2009

  Una si de la mine, daca tot am citit blogul unui comentator de-aici.
  http://www.krossfire.ro/fauna-de-supermarket/

 13. Fallen Angel`s avatar
  13
  Fallen Angel 
  Friday, 14 August 2009

  Facem prea mult tamtam pe moralitate intr-o tara unde multi mor de foame.
  Nisa ne-nisa, cu nisa, fara nisa.
  Ideal pentru Adsense (pentru ca devenim cam adsense adicts, restul serviciilor fiind pierdere de vreme pentru site-urile mici si medii) este sa ai o singura nisa, sa scrii dintr-o anumita sfera si pentru Google SEO la fel, insa cati fac asta?
  Majoritatea trateaza tot ce prind, daca bagi 5 posturi cu "futai" pe langa 1000 despre seo vei vedea ca ai mai mult trafic pe cele cu "futai" decat pe cele cu seo.
  Sa ma scuze Mircea pentru limbaj, dar asta este realitatea!
  Succes!

 14. Mircea Popescu`s avatar
  14
  Mircea Popescu 
  Friday, 14 August 2009

  Parte din motivul pentru care vei avea mai mult trafic e ca zona adult in .ro e intr-o jale indescriptibila. Am ajuns sa confisc in joaca 2-3 termeni super grei, single word, nu mai retin exact care, cu un singur articol, fara ibl fara nimic, acum cateva luni. Doar scriind despre ei.

  Fa tu in .com un blog prin care scriind despre adult sa obtii nu top 3, ci #1 in SERP pe ceva precum "cocksucking". Atat, numa c-ai scris.

 15. Fallen Angel ai perfecta dreptate chiar ai pus punctul pe i

 1. [...] Ideea a mai fost explorata pe-aici de la inceputul anului ([1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] si mai ales [8]) cu tot cu predictii de completa disparitie prin inghitire, si lucrurile se misca incet-incet in [...]

 2. [...] cu asta trecem la ultima copilarie, "nu face ca mine, gaseste-ti tu alta nisa". Principala plangere a oricarui incepator intr-ale blogingului e ca vai, dar n-a avut el norocul [...]

 3. [...] respectiva a creat un pic de agitatie pe mail, pentru ca pana la momentul respectiv pozitia mea pe tema parea cel putin sa fie ca nici macar notiunea nu-i intemeiata, ce discutii practice. Ori a [...]

 4. [...] 26 iunie 2009 : Fraza memorabila "Dar nu va dura la nesfarsit. Si cand si pe masura ce se va schimba chestia aia cu banii, va fi cam jale printre “veteranii” “succeselor” “onlineului” romanesc.", in exclusivitate pe Trilema. [...]

 5. [...] ca va amintiti si de-un irelevant & anonim personaj care scria contra. Singur, si atat de disonant cu groupthink-ul incat lumea il chiar intreba, asa, discret, en [...]

 6. [...] explicam in 2009 ca nu exista nise (chestie descoperita intre timp, fara sursa, bineinteles, de absolut toata lumea) treceam sub [...]

 7. [...] usor descumpaniti, pentru ca la ei in spatiul lor cultural chinuit si sfrijit cum se gaseste chiar exista nise, nu ca la noi. La noi nu exista nise, la noi exista amuzament (noi doar cintind si [...]

 8. [...] to any such thing, it's a sign of the most stolid of methodic approaches -- they believe in "niches" (really, they believe that by acting as if they believed, their belief will both become a thing, [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.