Feminismul in Romania - Eu, Nelu.

Friday, 26 June, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am citit o schita scrisa in foileton de un tanar, animator de televiziune si blogger de top. Daca va intereseaza, o puteti citi si dumneavoastra, are sase episoade : 1, 2, 3, 4, 5, 6. Nu ma intereseaza foarte mult sa discut calitatea (absolut execrabila) a operei, literar vorbind. Arta dialogului la Cabral va ramane probabil intr-o imaginara istorie a literelor frumoase pe internet drept exemplu de oroare dezlantuita.

Ce ma intereseaza totusi este forma povestii. Pe scurt, firul epic urmeaza relatia dintre un el si o ea, precum o buna parte din literatura de altfel, indiferent daca autorul o cunoaste sau nu. El o vede pe Ea, incearca s-o cucereasca, Ea se lasa cucerita, apoi il respinge, pentru ca in final, reintalnindu-se, El s-o respinga pe Ea. Cercul se inchide, lucrurile revin in normal, rien de spectaculaire, voyons, &fin.

Motivele si solutiile epice sunt remarcabile. Ea nu are un nume, o cunoastem drept Cabrio-girl. Numele fetei se compune din numele masinii pe care ea o conduce. Numele lui insa nu este x5-boy. Numele lui este Nelu.

Relatia intre Nelu si Cabrio-girl incepe din aceea ca lui Nelu ii place Cabrio-girl. Ce inseamna asta ? Mai multe. "blonda de la volan e d-e-m-e-n-t-i-a-l-a". "Ba baiatule, ce ochi avea, ai vazut? Si ce zambet… frate, ce zambet, s-a facut primavara cand mi-a zambit! Si e fata desteapta, ai vazut cum mi-a zis-o pe-aia cu fax-ul? O duce capu’!".

Relatia intre Nelu si Cabrio-girl continua prin aceea ca Nelu ii plateste chiria, intretinerea, electricitatea si leasing-ul. Cabrio-girl ramane insarcinata. Nelu incepe sa-si puna problema daca pe Cabrio-girl o intereseaza el, Nelu, sau banii lui, Nelu. Ajuns in acest punct, eu imi pun problema ce exact alt decat banii mai este parte componenta a acestui el, Nelu, ca din proza nu prea rezulta. Ce mai face, ce-l mai face pe el in afara proprietatii ?

Pentru a-si raspunde la dilema existentiala, Nelu se preface sarac. Cabrio-girl se dessarcineaza. Situatia financiara a lui, Nelu, continua sa se degradeze, si relatia cu Cabrio-girl se sfarseste. Dupa un timp, el, Nelu, isi reasuma prosperitatea, si Cabrio-girl isi manifesta, din nou, disponibilitatea. Nelu ii arata un inel de logodna, si ii explica de ce nu i-l va da : Pentru ca ea, Cabrio-girl, e curva.

Eu, ca tanar care-mi fac educatia sentimentala pe internet, am invatat un numar de lectii de viata :

1. Ca femeile nu pot fi identificate altfel decat prin obiectele pe care le poseda. De exemplu, nu ma intalnesc cu Ana, ma intalnesc cu Double-D-girl. Nu Maria, ci Petroleea.

2. Ca barbatii nu au un fond al fiintei lor, altul decat obiectele pe care le poseda. Icscinci si Nike, Marca si Dolar.

3. Ca, in virtutea punctului 1, este gresit sa incerci sa intelegi o femeie altfel decat in termenii obiectelor respective.

4. Ca, in virtutea punctului 2, este gresit pentru femei sa trateze barbatii ca echivalenti si idempotenti, chiar daca obiectele pe care ei le poseda sunt de fapt produse industrial, in serie. Femeile care cad in aceasta eroare se numesc curve. Femeile au datoria sa identifice un fond inexistent intr-un barbat ales (dupa toate aparentele) arbitrar, si sa procedeze irational de-acolo incolo.

Asta organizare a lumii are pentru barbat avantajul ca ofera un raspuns angoasantei intrebari asupra fondului propriu ce-l framanta pe el. Faptul ca nu ofera vre-un beneficiu comprehensibil femeii este si motivul pentru care e o datorie a ei, de a carei neglijare daca se face vinovata, trebuie pedepsita. Mama ei de curva.

Fiind tanar si impresionabil, nu voi observa, bineinteles, ca un asemenea model de intelegere a lumii este in acelasi timp si contradictoriu cu sine insusi, si circular, o perfomanta impotriva logicii rar intalnita.

Nefiind totusi chiar asa de tanar, voi mai observa ca tristetea asta este produsa de-un personaj destul de spalatel, quasi-frecventabil, si ca ororile care zac in mintea omului de bine, majoritatii tacute, chiar daca construite cam pe acelasi calapod, intrec binisor in aiureala si aberatie acest modest obol adus irationalitatii falocentriste in viata amoroasa.

Cine stie, poate ca intr-o zi ne vom trezi oameni.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

15 Responses

 1. =))

  Iti dai seama de ridicolul situatiei?

  Eu, in nimicnicia mea, un osbcur si sincer exponent al generatiei "sunt prost dar am blog" imi traiesc viata necautand afirmarea in directia elevatelor poteci ale spiritualitatii legate intre coperti cartonate... si totusi, un om ca tine, care ar trebui sa se aplece catre lucruri care sa justifice atentia, scrie despre mine.

  Am ajuns ca in secventa "si autorul vrea sa spuna..." sa fie vorba de mine.

  Cate carti citite, cat timp irosit de tine pentru a vorbi si pentru a sintetiza atatea ganduri despre "scrierile" mele.

  Eu nu caut faima in asta directie maiastra, si totusi... tu mi-o acorzi prin aceasta recenzie aspra.

  Esti... de nepretuit!

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Friday, 26 June 2009

  Cu placere, si la mai mare :)

 3. aalleexx`s avatar
  3
  aalleexx 
  Sunday, 28 June 2009

  Blog=Jurnal online
  Asta inseamna ca omul are dreptul sa scrie ce vrea cum vrea si despre cine vrea.
  Faptul ca tu te agiti si incerci sa faci pe desteptul nu te face cu nimic mai special. Intelegem ca noi unii estem mai prosti, dar asta nu-ti da nici un drept sa te legi de noi atata timp cat noi astia care estem prosti nu ne dam mari si tari.
  Avem noi vreo vina ca suntem prosti ? Asa ne-a lasat "Dumnezeu".
  Eu cred ca tu vrei doar sa-ti faci trafic...

 4. cateva sugestii:

  1. inainte de a-ti da cu parerea despre calitatea literara a unei scrieri invata sa te exprimi in text un pic mai sus de un elev de generala care citeste comentariile despre opere si nu cartea in sine

  2. schimba bannerul extrem de cocalaresc al blogului

  3. evita penibilul unor astfel de situatii, in care stai atat de slab in produsul unor idei incat diseci , fara sa aduci nimic nou, posturile altora.

  in alta ordine de idei, introducerea postului seamana cu o chestie de genul: splendida casa si-a construit badea Ilie cu mainile lui, dar e penibila rau, nu are jacuzzi si ferestre curbe frantuzesti...

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Sunday, 28 June 2009

  Noa frate, da' suparati mai suntem.

  @aalleexx Critica e o parte absolut legitima a oricarui sistem rational, in exact aceeasi masura in care e si fapta o parte legitima. Din acest punct de vedere, abordarea ta e pur si simplu aculturala.

  Cu alte cuvinte, n-ai nici o vina ca esti prost prin nastere, dar ai o vina daca insisti sa ramai asa.

  @Mage N-am mare incredere in gustul tau, literar ori artistic, asa ca din nefericire nu prea am cum folosi sugestiile 1 si 2. Pentru 3 si restul, vezi raspunsul catre alex, fiul lui echo.

 6. aalleexx`s avatar
  6
  aalleexx 
  Sunday, 28 June 2009

  cand esti prost esti prost ca nu te duce capul, n-ai cum sa te schimbi

  ca suntem inculti asta este altceva...

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Sunday, 28 June 2009

  Pai eu nu-s de parere ca ar fi Cabral prost, in sensul ca nu l-ar duce capul.

 8. Eu as face un film artistic, in genul unei telenovele, dar in care sa fie tratate ironic toate caracteristicile execrabile actuale ale firii omului grotesc si needucat.
  In genul telenovelelor ca sa le inteleaga si cei care urmaresc doar asa ceva, si ironic ca sa priceapa unele idei. Totodata comic pentru cei care apreciaza altceva decat banii si obiectele detinute de interlocutor.
  Cat despre Cabral, eu n-am ce spune, n-am citit. Dar subiectul scrierii povestita de tine pare destul de actual.

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 30 June 2009

  Riscul cu umorul este ca nu prezinta garantia ca va fi inteles, si poate sfarsi aplicat.

 10. Atata vreme cat umorul si ironiile sunt directionate catre manelisti si prost crescuti, eu-s fericita.

 11. "Nu ma intereseaza foarte mult sa discut calitatea (absolut execrabila) a operei, literar vorbind. "

  Tot literar vorbind, cum se cheama scrierea gresita a adjectivului nehotarat vreun, ca in "nu ofera vre-un beneficiu ", venita de la un pretins om al literelor?

 12. Mircea Popescu`s avatar
  12
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 11 August 2009

  @fane Nu "se numeste" nicicum. Eu o numesc un act de rezistenta contra prostiei nulitatilor care momentan ocupa pozitii prin Academia Romana, tu o numesti cum poftesti.

  Pe de cealalta parte, eu nu sunt "un pretins" om al literelor. Dacia nu-i "o pretinsa" fabrica de masini, pentru ca fabrica in fapt masini. Sufrageria ta poate fi "o pretinsa" fabrica de masini, pana cand produce cel putin o masina. Vezi ce zic ?

 13. Andrei P.`s avatar
  13
  Andrei P. 
  Friday, 8 October 2010

  Sa inteleg ca dupa teoria ta eu m-as numi Golf-Boy ? ..

 14. Mircea Popescu`s avatar
  14
  Mircea Popescu 
  Saturday, 9 October 2010

  Apai dupa teoria echivalentului feminin al lui Cabral, mai devreme.

 1. [...] Te rog, draga mediocrule, sa ma scutesti de prostii cu "eu doar am scris" si alte cabralisme, ca tipu-i ceea ce se numeste "talent" in limba engleza, cum e si Titus Steele, si i se aplica alte [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.