NSFW - Profesorul Nimeni.

Friday, 06 March, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ia aruncati un ochi pe pagina mardeiasului astuia.

Probabil ca n-ati auzit de Berea.

Berea College is distinctive among institutions of higher learning. Founded in 1855 as the first interracial and coeducational college in the South, Berea charges no tuition and admits only academically promising students, primarily from Appalachia, who have limited economic resources.

Asta-i ce spune PR-ul. In fapt, Berea este o scoala pentru copii saraci, intr-o zona defavorizata, un ghetto absolut, care exista mai ales pentru a-i tine pe copii astia departe de alti copii, ai altor oameni.

Mai bogati, mai albi, mai delicati asa, la caracter. Doamne fereste sa ajunga vre-un negru de-asta din Appalachia prin Vassar si sa-i rupa pasarica vre-unei fete de senator, cu regularitate tri-saptamanala. Ca doar stiti cum is copchii astia din ziua de azi si mai ales destrabalatele celea. A, nu stiti ?

Sa tot fie fata lu' nenea Bush, GW., pregatindu-se pentru seminar.

Sa tot fie fata lu' nenea Bush, GW., pregatindu-se pentru seminar.

Pfoai, pai iti dai seama cam ce iese daca ajung fiii saraciei Sudului pe unde merg astea la scoala, ce poate iesi ? Mai nimic acceptabil pentru familie, este ? Asa ca mai bine facem o scoala de carton, cu cursuri de trei rahati si profesori precum Dwaine Mack, cu care am si inceput articolul. Si eventual, cu sarma ghimpata de jur imprejur, doamne-ajuta.

Omul asta are tupeul indescriptibil in cuvinte ori imagini sa isi faca o lista de publicatii. In care, din 13 itemi, cam jumatate sunt aia ca o participat el la slujba religioasa (!!!) si alte evenimente de adanc impact istorico-cultural, colectate sub genericul “Ain’t Gonna Let Nobody Turn Me Around: Berea College’s Participation in the Selma to Montgomery March”, adica, "N-ui cine s-al l-as eu sa ma invarta pe dejite : Participarea Colegiului Berea la Marsul de la Selma la Montgomery".

Mai este acolo un articol, “Hazel Scott: A Career Curtailed,” Journal of African American History", adica "Hazel Scott : O cariera impiedicata", "forthcoming" din primavara lui 2004, adica de vre-o 5 ani. As da drept sigura certitudinea ca prostia nu se va publica. Si cine-i Hazel Scott ? Mai sunt alte cateva articole, tot atat de importante, tot atat de interesante, tot atat de forthcoming de vre-o 4-5-6 ani. Adica, tot atat de sigura certitudinea.

Si mai este o carte. Sau mai degraba, o prezentare in fata unui "panel". Sub titlul victorios "Reflections on the Participation of Berea College in the Selma to Montgomery March,” Race, Repression , & Reconciliation. Din 2005. Dupa criteriile aplicate fuseritului astuia, orice taximetrist este cel putin doctor docent. Ca sa nu mai vorbim de batranii ce joaca table in Cismigiu. Ei sunt cel putin academicieni.

Prin minciunile lui absolut jegoase, prin faptul ca se da ceva ce nu este, ca se arata profesor cand el e de fapt calificat ca taximetrist, prin faptul ca face jocurile unei ghetoizari insidioase si unui colonialism de cea mai indigesta speta, acest unchi Tom la puterea a 16-ea aduce mai multe pagube "alor lui" decat o intreaga legiune de batranei albi, sfarojiti, habotnici si nesuferiti.

Daca aveti o jumatate de ora libera, telefonul "Associate Professor of History, Carter G. Woodson Chair in African American History" este 859-985-3369, poate binevoiti sa-i spuneti ce ganditi. Daca nu, merge si pe mail, dwayne_mack@berea.edu. Ma tenta sa recomand o vizita, dar din nefericire office hours sunt inca TBA.

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

5 Responses

 1. făniţă`s avatar
  1
  făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Saturday, 7 March 2009

  nu inteleg de ce te deranjeaza atat?

  frecventand cursurile berii, copiii din mediul acela au si ei o sansa(sa ajunga sef de raion intr-un supermagazin, sa ajunga operatori-sefi intr-o fabrica, etc.). si in plus, au sansa de a se cunoaste intre ei si de a socializa.

  poate ii mai invata sa utilizeze un calculator sa foloseasca un internet.

  nimeni nu a zis ca fiul de negru de ghetou nu poate ajunge la mit sau la harvard. sa ia bursa sau sa puna ai lui banii jos si totul se rezolva in cateva clipe. dar, cu ce folos? universitatile de prestigiu(mai putin mit, care din ce am auzit, chiar e scoala) sunt institutii care le permit tinerilor care au parinti cu bani sa isi formeze relatii intre ei(sa discute despre yacth-uri, sports-car-uri, despre afaceri viitoare). din cand in cand se mai rataceste si unul sarac pe acolo, care in cel mai bun caz ajunge sa faca ulterior cercetare in mediul universitar sau o mica afacere proprie, daca are tupeu si nervi.

  democratia si capitalismul spun clar: cine are bani are parte. iar cine are bani si idei bune are si mai multi bani. uneori e de ajuns a ai doar idei bune, ca apoi aplicandu-le sa le transformi in bani.

  si dupa umila mea parere, berea e o idee care a adus multi bani celui care a aplicat-o.

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Saturday, 7 March 2009

  Te-ar putea totusi uimi sa descoperi ca intelegerea asta a capitalismului, ca un fel de Monopoly, nu e la mare cinste, nici dupa parerea mea, nici dupa parerea unei majoritati destul de vaste a oamenilor cu bani, si cu parte, si din SUA si din Europa.

 3. făniţă`s avatar
  3
  făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Saturday, 7 March 2009

  nu e la mare cinste, ai dreptate! dar se aplică(cel puţin în românia) în dauna meritocraţiei!

 4. grammar ninja`s avatar
  4
  grammar ninja 
  Saturday, 7 March 2009

  Un fiu. Doi fii. Ei, fiii.

  Faina poza ai ales, ilustreaza bine tema. De parca fata lu Bush n-are voie s-aiba pasarica. Ce te asteptai sa se vada din perspectiva din care a fotografiat-o colegul tau?

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Saturday, 7 March 2009

  Ca bine graisti, gramatice. Multumiri.

  Eu nu ma asteptam atat sa nu i se vada intimitatile din acel unghi, cat, cel mult, sa nu se afle in el. Si poate, la rigoare, nici asta.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.