N-am putea sa avem si noi

Monday, 03 August, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Un serviciu specializat in protejarea numelor proprii ?

Adica, am inteles, onor dl. Pippidi se da de ceasul mortii de fiecare data cand se mai darama cate-o cosmelie delabrata, ramasa vezi bine de pe vremurile idilice cand Bucurestiul tocmai se inventase acum o suta de ani si fiind compus in totul lui din cosmelii delabrate era asa... istoric si parfumat. Laissez ca dupa parerea vizitatorilor din epoca parfumul respectiv era mai degraba esenta de cacastoare.

E bine, sa se ocupe fiecare cu ce pofteste, sa-l aplaude lumea, eu ma bucur, dar nu ne-am putea ocupa uneori, in pauze sa zicem, si cu ceva util ?

Uite, de exemplu, Spiru Haret. Spiru Haret a fost unul din armenii pe care s-a construit notiunea de "Romania", alaturi de ungurii, sasii, secuii, evreii, bulgaroii, sarbii, ucrainienii si celelalte neamuri de stransura, "scursurile" din partea carora, daca-l intrebi pe romanasul verde de azi, de ieri, dintotdeauna, Romania sufera grave si intolerabile atingeri si incalcari zi de zi. Grave si intolerabile atingeri si incalcari precum constructia ei din nimic, dar nimic in cel mai absolut sens, si mentinerea ei cat de cat in viata, cat de cat deasupra apei, cam de la Adam incoace.

Spiru Haret a fost un matematician, Spiru Haret a fost un astronom, Spiru Haret a fost o minte riguroasa, de pe efortul careia am ajuns si noi sa avem sistem scolar. Da, cam asta-i chestia : noi eram asa, o tara de cacaciosi. N-aveam canalizare, drumuri, case, lacate, ceasuri, alimentare cu apa sau sistem scolar. Si-a venit Spiru Haret, a muncit sa dea in branci si cand a chiar dat in branci eram o tara de cacaciosi care n-aveam canalizare, drumuri, case, lacate, ceasuri, alimentare cu apa dar aveam sistem scolar. Asta-i tot.

Omul e mort de-o vreme si-acum, daca caut eu de exemplu in google "Spiru Haret", stiti ce gasesc ? Pai, "Universitatea Spiru Haret". Adica, o colectie de cacaciosi care tind sa se asigure ca nu vom avea canalizare, drumuri, case, lacate, ceasuri, alimentare cu apa sau sistem scolar. Mai presus de toate, sistem scolar.

Sincer va spun ca nu ma intereseaza nici cat de-o bere ce se intampla cu o casa de prin Bucuresti, ajunsa in proprietatea unora care nu mai stiu ce-i cu ea, si nu mai pot s-o intretina. Nu-i slujba statului sa protejeze patrimoniul cultural al indivizilor si familiilor lor, daca indivizii si familiile respective sunt atat de scapatate, degenerate si clorotice ca nu le mai pot proteja singure. Nici chiar pentru metafizice considerente comunistoide. Nu, nu-i proprietatea familiei X proprietatea "noastra". Nu, nu-i istoria familiei Y istoria "noastra". Sa si-o tie sau sa piara.

Dar numele de Spiru Haret n-ar trebui sa fie la dispozitia oricarui cacacios dispus sa-l manjeasca. Nu mi se pare acceptabil sa citesc in presa despre cum a otravit gogoseria Mihai Eminescu saptezeci si cinci de nuntasi prin Gorj, nu mi se pare acceptabil sa folosim Serviciile de Salubritate "Regina Maria" si as prefera sa nu am de unde cumpara prezervative "Carol I", marime "best fit". Daca se poate.

Deci, n-am putea avea si noi un serviciu specializat in protejarea numelor proprii ? Ar fi foarte simplu de organizat. Oricine doreste sa foloseasca un nume propriu din manualele de istorie pentru a denumi o antrepriza comerciala sa trimita o lista de documente la Oficiul pentru Protejarea Numelor Proprii, ma rog, cum se obisnuieste aici, copii dupa alea-alea, extrase, dovezi, adeverinte scl. Iar Oficiul sa-i trimita inapoi frumos un raspuns de indata, cu posta expres.

Tot ce se cere ar fi un birou mititel, o stampila mare cu "NU" scris citet, si o functionara care sa deschida si inchida plicurile. Ce spuneti, se face ?

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

  1. Lipseşte Stampila cu "DA" din descriere.

    Şi problema mea ar fi definirea numelor ce necesită protejare. Adecă ce Gogi băgăm pe listă. Nu de alta, da' parcă aş face o gogoşerie Gigi Becali, numa' de-al dracu. Sau o casă de corecţie Ceauşescu. Cine s-ar supăra?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 3 August 2009

    Apoi anume n-am pus un DA acolo, stii.

    Si mi se atrage atentia din off ca ce faci cu gogi precum Paleologu' al tanar, le interzici si lor sa faca misto de nume proprii, chiar daca se intampla sa-l poarte ?

    Ma gandesc ca e si asta o utopie, mnoa, ce sa zic. Utopiti, baieti, utopiti.

  3. E o meteahna veche a romanului de a cere orice de la stat.
    Referitor la facultatile private ... nu vreau sa mai comenteze, eu cred ca reprezinta o mare calamitate asupra invatamantului si a fortei de munca.

  4. Sa sa protejeze numele Mircea Popescu, unul din grecii pe care s-a construit notiunea de blog si bitcoin.

    Dupa cum bine se stie, adevarata reforma a educatiei a venit odata cu baietii care a dadeat la toti cornul cu laptele si manuale cu text de pe wikipedia la pret de hartie igienica, precum redus numarul de ore fizica/etc ca sa mai invete si copii kestii utile kum ar fi doamne-doamne.

  1. [...] Spiru Haret. Pentru reforme in educatie si gaurirea Lunii. [...]

  2. [...] tineretul de pe plaja nefiind absolventi de Spiru. Bietul Spiru. ) 8. (Conceptul de perspectiva) Ce s-ar mai putea reprosa autorilor emisiunii este lipsa viziunii [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.