Minuscula orbecaiala.

Thursday, 10 September, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Principala problema a oricarui mecanism organism viu este miscarea in mediu. Inainte de contributiile fundamentale ale lui Otto si Vin Rudolph Diesel, oamenii rezolvau aceasta problema cu propriile picioare (si uneori maini). Speciile care n-au avut norocul aparitiei unui Otto sau Diesel in randul lor, precum spre exemplu cabalinele, au rezolvat dintotdeauna problema cu propriile maini si picioare.

Exista insa specii inca si mai troglodite, care n-au nici Otto, nici Diesel, nici maini, nici picioare. Serpii de exemplu, si celelalte taratoare, se descurca si ele cum pot : se taraie. La prima vedere, ar parea ca decat sa te pretezi la asa ceva, mai bine stai dracu' intr-un loc si astepti. Dar pentru bietele de ele, care n-au avut niciodata termen de comparatie, orice taraiala e mai buna decat simpla baltire.

Aceasta tenacitate e vizibila peste tot in filogeneza, nu-i pur si simplu o chestie care se observa in societatile umane, unde cei ce n-au si n-au avut niciodata muncesc cu sarg, iar cei ce au da' n-au destul stau si se scobesc prin orificii. Nu-i pur si simplu o chestie care se observa de la om la sarpe, care sarpe uite ca-i dispus, si nu doar dispus ci chiar de-a dreptul incantat sa se taraie prin praf.

Si-asa ajungem la cele mai nenorocite dintre toate fiintele vii, care sarmanele n-au de nici unele, nici macar a doua celula. Ele sunt monocelulare, bacterii de multe feluri. Foarte multe feluri. Si cum nimeni nu le-o spus cat de rau le merge, ele se simt chiar bine, si cum n-a ajuns inca pana la ele stirea despre tren, avion si aselenizare, ele traiesc, complet imune la maretele realizari cu respiratie planetarea, inca in supa primordiala

Traind, au nevoie sa se miste. Toate, fara exceptie se misca agitand diverse prelungiri, ca altfel cum ? Logic, organul miscarii poate fi specific sau nu. Organismele care folosesc pseudopode, adica prelungiri din propriul corp, nediferentiate pentru aceasta functie, ci create ad-hoc sunt in general protozoare, bacteriile avand in majoritate un organ specializat. Acest organ poate fi unul sau mai multe. Monoflagelatele, adica organisme cu un singur flagel lung, pe care il agita prin supa spre a se propulsa sunt mai degraba exceptia. Exista si o exceptie de la exceptie, o bacterie care-i ea toata formata ca un tirbuson, si se misca insurubandu-se in apa. Dar majoritatea poseda cili, mici prelungiri filamentoase care le propulseaza prin apa.

Ei, si aici intervine chestia interesanta. Bacteriile ciliate au doua stari cat priveste deplasarea : miscare si rostogolire. Cand se misca, cili se agita oarecum la unison, in faza, propulsand bacteria intr-o directie oarecare. Cand se rostogoleste, cilii se agita fara noima, fiecare pe perioada lui. Bacteria nu-i propulsata in nici o directie, ci se roteste dupa o axa oarecare.

Astea-s toate optiunile bacteriei. Cilii se misca mereu, singurul lucru aflat la dispozitia organismului e sa decida daca sa se miste in faza sau nu. Pactic cabina de pilotaj a bacteriei are un singur comutator, cu doua faze : 0 si 1. Asta-i tot. Bacteria nu-si poate alege directia, cand se misca, ea se misca intr-o directie pur intamplatoare. Nu poate opri motoarele, si nu poate nici macar tine minte in ce directie se deplasa. Fazele 0 si 1 alterneaza la distanta de cateva secunde, miscarea coordonata durand ceva mai mult in anumite situatii clare.

Bacteria are in principiu scopul de-a se deplasa spre mancare, si dinspre otravuri. Traindu-si viata intr-un lichid, si mancarea si otrava se prezinta ca gradienti. Inchipuiti-va ca aruncam un graunte de sare intr-o cana cu apa. Aparent, grauntele se afla acum pe fund, dar in fapt, toata apa contine un gradient de sare dizolvata, cu un maxim, fie el 1 .283 (adica, 283,000 ppm) in locul unde-i sarea solida imediata vecinatate a sarii solide, si tot mai putin, 0,1 0,001, eventual 5, 10 sau 15 ppm in diverse puncte, pe masura ce ne departam de graunte. In orice pozitie s-ar afla bacteria ciliata in cana noastra cu apa, ea masoara concentratia de sare, trece la miscare, masoara din nou, misca din nou, si tot asa.

Daca doua masuri succesive ies bine, adica gradientul masurat evolueaza in directia dorita, faza de miscare va dura ceva mai mult pana la urmatoarea masuratoare. Daca evolueaza prost, faza de miscare va dura mai putin. Asta-i mecanismul de deplasare care da si titlul articolului.

Desi pare oribil, mecanismul este in fapt foarte eficient, atat din punct de vedere al conversiei energiei in lucru mecanic, cat si in ce priveste eficacitatea : bacteriile reusesc sa detecteze corect, si sa se miste fara gres in directia corecta. De fapt, expuse fiind metodelor noastre de transport, bacteriile ne-ar caina probabil pentru groaznica ineficienta si indoielnica eficacitate. Asta-i viata.

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. Daca ai pune si Momentul Muzical a lui Kirculescu in fundal, ar fi perfect :D

  2. acolo unde-i sarea solida nu este apa de fel asa ca apa nu poate in nici un fel avea 1.000.000 ppm sare ca atunci s-ar numi sare si nu apa. In rest, te rostogolesti in directia buna :D .

  3. urangutanita`s avatar
    3
    urangutanita 
    Thursday, 10 September 2009

    mirceo, uite, pentru articolele de genul asta mi se pare unic blogul tau :)

  4. Offtopic: vreau manual de utilizare pentru Fain. Adică ai zeci de kile de articole în secţiunea upcoming, şi mult mai puţine published. Cum ajung ele dintr-o parte în alta? Cum votez unul care-mi place? Zic bine că un 'bury' face fix inversul, adică bagă sub pământ articolele proaste? Traducerea aia cât mai are? (vreau un timp estimat).

    etcaetera

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 September 2009

    @Andu Ia uite, cineva stie chiar si cum se numeste coloana sonora a Teleenciclopediei. Da' Albumul Duminical ?

    @Dr.A Pai cum sa nu poata ? Tocmai, un graunte de sare gema este o solutie de sare in apa cu concentratia de 1milion ppm sare. Lojic.

    @urangutanita Mai poftiti ;)

    @dAImon Articolele ajung publicate cand strang un numar suficient de voturi. Din ceva motiv lumea nu pare prea interesata sa voteze (si toata lumea citeste upcoming si mai putin published din cate vad).

    Un bury face ceva oarecum antitetic, dar nu exact opusul unui vot pozitiv.

    Traducerea aia pare sa mai aiba forevar, ca din cei doi voluntari care s-au oferit s-o faca, n-am mai auzit nimic de la nici unul.

  6. Bun, pai trebuie modificate regulile atunci, micsorat numarul voturilor necesare pentru a fi published. Sau chiar invers, if possible, published automat cu karma 3, dar daca-i buried de 2 ori sa dispara in Bin. Sau ceva solutie intermediara, cat sa stimuleze ominiii sa discerna intre astea doua sectiuni.

    As for teh translation, I can take over - si pana se termina weekendul termin si eu. If interested, zi-i cu mailu' (@gmail.com, le vad mai repede acolo). Cer prea mult daca vreau si o tema ceva mai colorata?

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 September 2009

    Asta-i fisierul de tradus : http://polimedia.us/fain/languages/lang_english.conf

  8. @Mircea
    Cand dizolvi sarea in apa cristalul "se rupe" si obtii ioni. Daca nu o dizolvi (si ramane cristal, sau graunte cum ii spun filozofii :D ) atunci amestecul nu se mai numeste solutie (de apa cu sare in cazul tau). Solubilitatea in apa la 25 grade celsius si presiune normala e de 28.3% pentru sare (daca imi amintesc bine) care iti da concentratia maxima. Cat despre cum se calculeaza gradientul ..

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 September 2009

    Noa bine bine, ai tu dreptate, lucrurile stau asa cum zici. Dar privind realitatea asta mai complexa printr-o lentila simplificatoare, si anume, strict din punctul de vedere al concentratiei de masa, fara a lua in considerare nici unul din fenomenele fizice care au loc, ajungi la ce zic eu. O simplificare in principiu abuziva, dar pentru discutia in care-i facuta, absolut acceptabila.

    Nu. Gandindu-ma mai bine, e absolut inacceptabila. Am modificat articolul.

  10. romania inedit`s avatar
    10
    romania inedit 
    Friday, 11 September 2009

    Iar bacteriile nu mai depind nici de pretul petrolului si nici de taxele de consumatie !

  11. @Mircea
    "O simplificare in principiu abuziva, dar pentru discutia in care-i facuta, absolut acceptabila."
    Adica exact ce-ti ziceam si eu: "In rest, te rostogolesti in directia buna :D ."
    Iar daca e acceptabil sau nu asta oricum numai tu decizi.

    Revenind la eficienta bacteriilor vs gumele noastre eu zic sa nu ne grabim cu concluziile. Pandemiile astea live arata tocmai ca suntem super eficienti in transporturi.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 September 2009

    Stii ce se intampla, e foarte usor sa-ti para tie insuti ca-i bine ce faci, nu mi-e clar de unde vine, dar mnoa.

    Fapt este c-as critica pe oricine ar produce o aproximare ca asta de-am produs-o eu, pe motiv ca singurul lucru pe care-l denota e incultura. Nu-i pana la urma asa de greu sa scrii .283 in loc de 1, si are si avantajul notabil ca expune spiritele curioase unei bune ocazii de a-si rotunji intelegerea.

    Asta e, mai calcam si-n strachini.

  13. uh.
    ati uitat cu totii un amanunt in relatia transportator-transportat.

    amanuntul este cetateanul de la marketing, care te convinge ca e bine sa te dai pe gume, intrucat ai abs, ebd, srs, abc, gps, gsm, dvd si mp3. in timp ce deplasarea bipedala nu numai ca scade burta, dar nu omoara nici bacteriile si nici nu gaureste stratul de O3.

    @Dr. A - de'abia ala e super-eficient, marketerul.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 16 September 2009

    Ar fi o caricatura faina, un cetatean cu un rebus in mana merge la salonul auto. Si-asta ce are ? abs srs pcf ddl ? Da' pdf n-are ? A, aia la magazinu' de calculatoare ? Si bla bla ? La TV ? A, aveti si dvs ? Bun. Si-mi mai trebe doua din trei, unu cu X in mijloc si celalalt cu T la sfarsit. PPT ? Tot la calculatoare ? Mersi,

  15. catalin`s avatar
    15
    catalin 
    Sunday, 3 January 2010

    Felicitari pentru originalitatea acestui blog. Nu subt un blogger dar mai citesc din cand in cand si al tau expune o noua fata a problemelor.

  16. Gabi Aposdreanu`s avatar
    16
    Gabi Aposdreanu 
    Tuesday, 15 February 2011

    Cred că, într-un fel sau altul, viața e de fapt o orbecăială. Nu e nimic clar :(

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 February 2011

    @catalin Sa fie primit.

    @Gabi Aposdreanu Cam asa ceva.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.