Martianul si Simona Constantinescu

Saturday, 21 February, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Eu: Cum de te-ai apucat de blog ?
Simona Constantinescu: Initial a fost o "tema de job" care imi dadea batai de cap, apoi am devenit subiectul de discutii la tigara in pauze, iar apoi a inceput mie sa-mi placa.

Eu: Iti propui ceva anume cu blogul, ori mai degraba lasi cuvintele sa curga ?
Simona Constantinescu: Nu prea imi propun chestii sau cel putin nu pana acum, adica toata ideea blogului era de a fi un spatiu foarte personal si atat, iar singura chestie facuta cu un scop anume a fost cea cu "intrebarile de luni".

Eu: Esti mai degraba multumita de ce iese ? Ori nu prea ?
Simona Constantinescu: Am perioade si perioade, uneori pur si simplu nu mai vreau sa scriu iar alteori devine un viciu zilnic (cam ca in perioada de acum). Cu alte cuvinte acum sunt in perioada "da, sunt multumita".

Eu: Cam ce intelegi tu prin "blogosfera feminina" ?
Simona Constantinescu: Blogosfera feminina mi se pare, avand in vedere de unde a pornit, o idee foarte buna de crestere a traficului pt hotcity, care a prins foarte bine; daca nu as privi-o din pct asta de vedere, mi se pare o chestie buna de promovare a blogurilor feminine. Dar tind sa cred ca e doar o politica foarte buna de crestere a unui site.

Eu: Bun, dar ce este un "blog feminin" ?
Simona Constantinescu: In mod normal, blogul unei femei, in mod mai complicat, presupune mai mult ca blogul unei femei sa fie si unul feminin. Adica pot sa citesc blogul unei tipe care sa scrie foarte bine, sau mai bine zis in rezonanta cu mine si sa emane feminitate chiar daca injura sau ceva de genul asta si pot sa citesc un blog plin de chestii siropoase total nefeminin.

Eu: Exista si o blogosfera masculina ?
Simona Constantinescu: Normal. Care se presupune ca a fost o vreme mult mai puternica decat cea feminina.

Eu: Ar putea un barbat sa se afle cu blogul lui in blogosfera feminina ?
Simona Constantinescu: cred ca da, serios. Nu imi vin acum in minte exemple, dar am intrat pe blogurile unor barbati pe care doar profilul i-a deconspirat...

Eu: Ti se pare ca cititorii tai se raporteaza altfel la tine decat daca ai fi fost barbat ?
Simona Constantinescu: Oh, da. O mare parte initiala a cititorilor mei afost formata din barbati. Curiosi sa afle cine se afla in spatele "small wonders" si daca eventual ies cu ei la o cafea.

Eu: Deci mai degraba un interes de socializare/sexualizare ?
Simona Constantinescu: Din pacate da, dar care s-a mai dus cu timpul.

Eu: Ti se pare ca asta prezinta un dezavantaj pentru barbatii care scriu bloguri ?
Simona Constantinescu: Nu, poti fi barbat, sa ai un blog si sa nu ai nici cea mai vaga intentie de a face din blogging o pista de socializare/sexualizare.

Eu: Sigur, dar pe de alta parte, in principiu, daca exista o legatura intre calitatea scriiturii si atentia obtinuta, s-ar putea spune ca tu, fiind femeie, obtii un plus de atentie pur si simplu din interesul de natura sexuala al cititorilor, nu ?
Simona Constantinescu: Da, clar da, si cel putin o perioada ai un target cu preponderenta masculin. Dar stii ce repede se calmeaza pana la urma?

Eu: Pai nu, ca n-am de unde :) Ai zice ca ai dezavantaje ce-ti survin din aceea ca esti femeie ?
Simona Constantinescu: Aici vorbim doar referitor la blogging?
Eu: Da.
Simona Constantinescu: Pana acum dezavantaje nu. Doar cateva injuraturi anonime.

Eu: In aceste conditii, e notiunea de blogosfera feminina mai degraba un concept sexist opresiv, indreptat contra masculinitatii ?
Simona Constantinescu: Nu, in niciun caz. E mai mult o afirmare a ideii ca si noi putem.

Eu: Dar daca un grup care are avantaje, si nu are dezavantaje, se organizeaza ca grup, spre a se diferentia, nu este asta oprimare ?
Simona Constantinescu: Un grup are avantajele sale, in timp ce celalalt are, la fel, avantajele sale, intr-un fel balanta sa zicem ca e echilibrata in "moduri diferite". Sau cat de aiurea poate suna asta.

Eu: Ti se pare ca exista probleme pe care femeile le pot intelege in timp ce barbatii nu, in virtutea insasi naturii lor ?
Simona Constantinescu: Femeile pot intelege diferit anumite probleme fata de barbati, dar nu cred ca "mai bine", ci doar diferit. Plus ca o femeie va fi intotdeauna foarte influentabila.

Eu: Sunt oameni de toate varstele pe internet, mai ales tineri si foarte tineri. Cat de departe merge clivajul barbat femeie intre cititori ? Are gen cineva la 18 ani ? la 16 ? la 12 ? 9 ?
Simona Constantinescu: Da, la 18, 16, 12 si chiar 9 in ziua de azi, da...

Eu: Deci pe Internet nu exista copii, in sensul asta, al unei stari inainte de gen ?
Simona Constantinescu: Nu prea mai exista de mult, sau cei cu adevarat "copii" prefera sa faca altceva in loc de dat search-uri cu cuvinte mult peste varsta lor in google...

Eu: Poti in general recunoaste genul cuiva pur si simplu citindu-i insemnarile ?
Simona Constantinescu: De multe ori, dar s-a intamplat sa ma si insel. Blogul unui barbat pe care il cunosc de exemplu, este identic cu un blog tipic pentru o femeie in jurul varstei de max 20 ani.

Eu: Ti se pare ca oamenii te pot recunoaste pe tine in general ca femeie, citindu-te ?
Simona Constantinescu: Probabil ca ma da de gol si culoarea idioata a blogului pe care tot vreau sa o schimb. Daca ar fi doar niste postari uneori da, alteori nu, probabil pentru ca in ultima vreme am avut asa o chestie misogina in mine care nu ma mai paraseste.

Eu: Depui vre-un efort ca sa usurezi recunoasterea, ori poate din contra, ca s-o ingreunezi ?
Simona Constantinescu: Recunoasterea ca si femeie?
Eu: De catre cititori, da.
Simona Constantinescu: Nu, pentru ca de obicei scriu despre chestii care ma macina intr-o zi sau despre lucrurile care ma enerveaza, deci in sensul asta nu ma obosesc sa ma disimulez in niciun fel.

Eu: Dac-as fi martian, cum m-ai invata sa recunosc scrisul unei femei ?
Simona Constantinescu: :)) Nu m-am putut abtine. Pai... te-as indrepta cumva spre intonatia cuvintelor, spre modul in care curg ele intr-o fraza si in tot textul, ceva de genul acesta.

Eu: Asa vag ? Adica, ce-am inteles eu, sau martianul din mine de-acolo ?
Simona Constantinescu: Bine, mai concret: ti-as spune ca de multe ori nu ai sa intelegi prea mult din ce scrie o femeie de acolo, si te-as invata sa vezi esentialul: e nervoasa, e fericita, e indragostita, e frustrata etc. Plus ca femeile au obiceiul de a folosi mai multe cuvinte pentru a nuanta aceeasi chestie. Probabil din frica de a nu se face pe depliin intelese.

Eu: Dar scrisul unui barbat ?
Simona Constantinescu: Pai cred ca aici un barbat ar trebui sa te invete mai bine.

Eu: Dar totusi tu il poti recunoaste intr-o buna parte din cazuri ?
Simona Constantinescu: Da, desi in cazul barbatilor imi iau cel mai des tepe. Un barbat poate scrie foarte lapidar, foarte ironic dar in acelasi timp foarte plat. Sau dimpotriva foarte siropos - iar aici ma incurc eu de fiecare data. Probabil pentru ca pur si simplu nu pot accepta ca un barbat sa fie asa.

Eu: Ce m-ai sfatui, fiind eu martian, sa ma fac la o adica ? Barbat ori femeie ?
Simona Constantinescu: Te-as sfatui sa fii femeie pana la 10 ani (oricum daca esti barbat cand esti mic ai tai tind sa te imbrace cu rochite uneori), femeie pana la 30 (perioada de glorie) si barbat dupa aceea; ah, si eventual femeie pe la 70 ca sa fi bunica si sa faci dulceturi de-alea bestiale de nuci verzi.

Eu: Deci asa, combinat. E o idee. Cam care-s criteriile succesului blogosferic, dupa tine ?
Simona Constantinescu: Depinde ce urmaresti. Trafic, notorietate, amandoua sau nimic.

Eu: Cam ce-ar fi notorietatea asta ?
Simona Constantinescu: Practic cam ce contorizeaza si zelist-ul... blogul tau este cunoscut de cat mai multi omeni, cand spui "x" deja mai mult de 50% din incapere stiu despre cine se vorbeste, lumea te are adaugat in blogroll, chestii de genul asta.

Eu: Ti se intampla sa te recunoasca oameni pe strada, in bar, la petreceri ?
Simona Constantinescu: Niciodata pana acum.

Eu: Ti se pare de dorit asa ceva ? Ori din contra ?
Simona Constantinescu: Nu stiu, poate fi flatant uneori, dar nu stiu cum as reactiona.

Eu: Cam ce-ti place tie cel mai mult intr-un blog ?
Simona Constantinescu: Starea pe care o transmite. Si blogurile care sunt "unitare" intr-un anumit fel. Adica "autorul" lor este fidel fata de el insusi.

Eu: Ca stil ?
Simona Constantinescu: Nu neaparat, sa stiu ca pot identifica o personalitate acolo cu anumite trasaturi definite, nu doar un amalgam de idei si atat.

Eu: Este atunci consumul de bloguri mai mult o indeletnicire estetica ?
Simona Constantinescu: Depinde, pentru ca fiecare "consuma" bloguri din motive proprii. Pentru mine nu e o indeletnicire estetica ci doar informationala sau pur si simplu curiozitate de a studia alti oameni.

Eu: Poate fi considerat blogul, in principiu, o manifestare culturala, precum un spectacol de teatru ori de balet ?
Simona Constantinescu: Cred ca putine bloguri s-ar incadra intr-o manifestare culturala.

Eu: Ai recomandat vre-unei persoane, ori insistat fata de ea, sa inceapa un blog din curiozitatea de-a vedea ce va scrie ?
Simona Constantinescu: Da, de multe ori. Mai ales cand ma macinau anumite lucruri referitoare la persoana respectiva.

Eu: Crezi ca o relatie sentimentala poate incepe asa, din blogosfera in realitate ?
Simona Constantinescu: Cred ca da, dar pare putin cam ireal, sau probabil sunt eu cu picioarele cam pe pamant. O relatie de prietenie / socializare in schimb cu siguranta da, in cazul meu foarte multe chiar.

Eu: Ce te-ar determina sa-ti stergi ori inchizi blogul ?
Simona Constantinescu: Chiar nu stiu, poate, ma gandesc, sa dau gres cu martianul ala pe care sa il invat sa identifice stiluri de scris...

Eu: Hehehe. L-ai plange daca intr-o dimineata ai descoperi ca, din cine stie ce motive martiene, nu mai exista ?
Simona Constantinescu: Intai l-as plange, apoi as pleca in continuarea martianului cu cafeaua intr-o mana si cutitul in alta.

Eu: Daca seful ti-ar cere sa-ti alegi una dintre blog ori slujba, ce-ai alege ?
Simona Constantinescu: sa speram ca nu va face asta desi incerc sa merg cumva undercover, mai ales in perioada asta. O clipa de nebunie m-ar face sa imi bag picioarele in job dar probabil mi-as da seama a nu as mai avea bani pt cafeaua de a doua zi.

Eu: Daca o persoana necunoscuta si-ar face un blog, in numele tau, ori pretinzand ca esti tu, te-ar supara ori mai degraba flata asta ?
Simona Constantinescu: M-ar supara, pentru ca nu ma poate cunoaste in halul asta nimeni dar m-as si amuza si as vrea sa vad ce e in capul lui.

Eu: Te deranjeaza ori ofenseaza nuditatea pe internet ?
Simona Constantinescu: Pe mine nu, dar daca as fi mama unui copil de 9-10 ani, da.

Eu: Crezi ca mai exista femei in viata a caror poza sa nu se afle, pe undeva, prin vre-un coltisor de web ?
Simona Constantinescu: Da, bineinteles. Mai sunt si oameni curati la suflet pe lumea asta.

Eu: Bon. Vrei sa spui ceva cititorului, in incheiere ?
Simona Constantinescu: Asta a venit asa ca o bomba, pe final... Le transmit ca sunt inca un om normal dar care mai abereaza asa din cand in cand pe planete vecine... Da' se intoarce.

Eu: Mersi. Spor la scris in continuare.
Simona Constantinescu: Multumesc.

Category: Trilterviuri
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

10 Responses

 1. mai ca-mi vine sa-ti iau un interviu :)

 2. Lisandru Cristian`s avatar
  2
  Lisandru Cristian 
  Sunday, 22 February 2009

  Bună ideea asta cu interviurile, felicitări... Într-adevăr ceva nou....

 3. făniţă`s avatar
  3
  făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Sunday, 22 February 2009

  anul trecut pe vremea asta, cand am vazut ca femeile au cel mai mare rating, mi-am tras un profil cu o tipa cu cateva poze sexi(dar nu vulgare), si am publicat niste posturi(nimic pe teme sexuale). dupa cateva comment rushuri mi-a crescut numarul de vizitatori zilnici de la 100 la 500(si evident si numarul comentariilor masculine cu tendinte de socializare).

  evident ca dupa o saptamana si ceva am renuntat. daca as fi continuat, acum eram pe undeva prin top 10 in zelist! :)

 4. Io stiam ca martienii sustin troposfera. Bag de seama ca vor fi mereu cei ce vor imparti pachidermele tropaitoare in masculi si femele, si vor fi cei ce se vor burzului "ce ti-am spus eu, pachiderma mica ?" (imi place mult cum suna "pachiderma mica" ha ha). No, io ma declar in continuare adeptul bumbosferei.

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Sunday, 22 February 2009

  @Lisandru : Sa traiasca!

  @Fanita : Ori pe undeva prin top 10, ori se plafona pe undeva. Daca ai renuntat ma gandesc ca nu vei afla.

  @Sorin : E o chestie foarte interesanta asta, pentru mine, identitatea de gen pe un mediu complet desexualizat precum asta.

 6. :) nu e noua ideea cu interviurile in blogosfera... e cam fumata..

 7. dap, veche chestia cu interviurile

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Monday, 23 February 2009

  @blur : Si literele alfabetului, ori aranjarea lor in cuvinte, tot fumata e ?

  @clau : Zi-mi tu mie doua chestii, una, de ce ai poza unui monstruos cacat intr-o farfurie pe site-ul ala zis de restaurante de lux (sau ma rog, ce-o fi chestia aia maro, ca pastrav sigur nu-i), si de ce e situata la zoso pe blog ( http://img.zoso.ro/cache/clau/Pastrav-cu-maslinejpg.jpg_450.jpg )

  Asa, de curios.

 9. he he, ala chiar e un pastrav. in legatura cu pozele, toate sunt intr-un serv. care apartine lui zoso ;)

 10. Intrebari de incepator :)) dar felicitari!

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.