Internet. Spam. Noi.

Friday, 14 August, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Problema principala cu spam-ul e ca de fapt nu-i un lucru in sine, ci doar un simptom al unui alt lucru, mult mai mare.

Ca sa ne intelegem, sa incepem cu un exemplu. Pe Insula Pastelor existau intr-o vreme pomi, si alaturi de ei o bogatie de flora si fauna care ingaduia existenta linistita a unui grup de oameni. Care s-au apucat sa taie copacii. Si i-au taiat pe toti. Dupa care, pe insula pastelor n-a mai existat nici bogatia de flora si fauna care ingaduia existenta linistita a unor oameni, si nici oamenii aceia.

Economia de piata are o dificultate majora in a aloca just folosirea resurselor a caror prezenta are un cost mic, si a caror absenta are un cost mare. Si ca sa revenim la ce ne intereseaza, problema banerelor nu este deloc diferita.

In principiu, "moartea" banerului se datoreaza faptului ca nimeni nu se mai uita la ele, si multa lume le chiar blocheaza. Iar faptul ca nimeni nu se mai uita la ele, precum si existenta unor scule specializate pe a bloca bannere se datoreaza faptului ca SUNT PREA MULTE.

Iar faptul ca sunt prea multe nu este in nici un fel, dar in absolut nici un fel vina advertiserilor. Ei au nevoie de o marfa, si cumpara ce li se ofera, la cel mai bun pret la care pot gasi. Nu este nici vina agentiilor, care intermediaza cumpararea, respectiv vanzarea marfii respective (si cand spun marfa, comodity adica, ma refer strict la spatiul pe care-l ocupa bannerul, si nici intr-un caz la "useri", "uniques", "ctr" etc).

Vina este in totalitate a publisherilor. Daca Geo are un banner, ce inseamna asta pentru site-ul lui Leo ? Ca si Leo trebuie sa aiba un banner. Eventual mai mare, eventual 2 si unul pe side. Daca site-urile lui Geo si Leo au 4 bannere impreuna, ce inseamna asta pentru site-ul lui Teo ? Ca si el trebuie sa aiba, macar 6. Eventual, dinainte de a avea orice continut.

O variabila abstracta, sa-i zicem ei "increderea oamenilor", sau inclinatia lor de-a privi in spatiul de 700x90 pixeli fix pe frontonul unui website, are un cost "de exploatare" minim. Ce costa sa pui acolo un banner ? Pai, 3 minute de admin time. Pe de cealalta parte, absenta ei are un cost urias. Ce te costa daca ai pierdut-o ? Tot. Absolut tot. Tot asa, a taia un copac nu costa mai nimic. Cat costa lipsa lui de unde era ? Pai, cel putin in cazul Insulei Pastelor, tot. Absolut tot.

Problema pentru oricare Ion, care spre deosebire de legiunea de Teo, Leo si Geo, intelege problema, este ca degeaba. Poate el pe site-ul lui sa faca orice doreste, pentru ca utilizatorii isi formeaza obiceiurile pe totalitatea site-urilor, iar faptul ca una dintr-o mie nu perpetueaza tampenia are cel mult rolul de-a intarzia sfarsitul inexorabil cu cateva clipe, si asta-i tot.

De aceea, singura atitudine economic rationala a lui Ion este sa intre si el in concurs, sa puna bannere inca mai mari, inca mai dese, pana la completa anihilare. Evident, asta nu-i o atitudine rationala, si de aici vine problema : Uneori, rationalitatea economica este irationala, si ceea ce-i de fapt rational este economic vorbind, sinucidere curata.

Si astfel, spamul nu este o chestie anume, ci pur si simplu manifestarea unei probleme mult mai mari. Oamenii fac spam cu email, si sunt aratati cu degetul, adeseori de publisherii care fac spam cu banere, si asa mai departe.

Pana la urma, a fi prost este cel mai ieftin, si costul retrospectiv al prostiei e urias. Si degeba.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. Interesant punct de vedere dar ce ne facem cu bannerele care se deschid pe toata pagina cate 2-3 o data, se suprapun de nu te vezi si mai au si sunet !?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 15 August 2009

    Exact acelasi lucru.

  3. ..chiar mai exista bannere?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 15 August 2009

    Ioai nu ma omora, am pe undeva un articol prin metapsihoza cu un site de te iau pandaliile.

    Sau intra pe situl zf, e cat, 80% bannere ?

  5. gresesti, ion nu a fost niciodata o persoana care sa mearga in directia in care a batut vantul. only dead fish swimm with the stream.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 15 August 2009

    Asa sa-i ajute Dumnezeu.

  7. Campionul la bannere e go4it.ro...cele mai enervante bannere sunt cele de tip "cearceaf" care coboara si acopera site-ul...si uite asa omul isi pune adblock plus..

  1. [...] Oriflame, Fidelizare.com, White Image. Pe scurt, spam. ; root eSolutions, Internet Spam Provider ; Internet. Spam. Noi. ; gsmtop.ro, acesti spamagii ordinari ; Claudiu Lupu, spam nesimtit pentru blogulmeu.info and the [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.