Incalzirea globala pe Triton

Tuesday, 10 November, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Incalzirea globala este, asa cum nu obosesc se ne informeze diversi preocupati de soarta lucrurilor prea mari pentru mintea lor (desi in mod suspect nu par deloc preocupati de lucruri mult mai mici, si in principiu mai relevante pentru ei, precum o dieta adecvata sau relatii amoroase), o problema globala.

Sau ma rog, era. Dupa gerul din ultimii ani (mai tineti minte asta, apropo ?) nu se mai numeste "global warming", se numeste "climate change". Versiunea romaneasca pentru noua expresie corecta politic n-a fost gasita inca, hipsterii nostri fiind (precum celelalte grupuri sociale) usor in urma evenimentelor culturale in jurul carora graviteaza. Grea viata de satelit.

Dar daca tot am pomenit de sateliti, hai sa facem si-o paranteza. Triton (Τρίτων) este in mitologia greaca "mesagerul marii", un monstru prasit din Amfitrita de insusi Poseidon. El a fost tatal lui Pallas, si parinte adoptiv pentru Atena, careia i-a oferit adapost, si care a omorat-o pe Pallas (care il omorase deja pe eroul Ajax, dandu-i foc la corabie). Fratricidul a inspirat un festival in Libia clasica, dedicat Atenei, in care fete din triburile Machlienilor si Auseenilor se bateau, victimele fiind considerate "false virgine". Asta apropo de reforma sportului in scoli.

Mai tarziu (in 1846), atunci cand s-a descoperit un satelit al planetei numita Neptun, a parut logic ca acesta sa primeasca numele de Triton, si tot asa se numeste si astazi. Triton-satelitul este un corp ceresc foarte interesant. In primul rand are o orbita retrograda, singurul satelit din tot Sistemul Solar cu asa o proprietate. Ce inseamna orbita retrograda ? Satelitul se misca in directia contrara rotatiei planetei in jurul careia graviteaza, ceea ce inseamna ca nu s-a putut forma in acelasi loc ca si planeta, prin acretie, ci a fost capturat ulterior.

Triton este cel mai mare satelit natural din sistemul solar, si de asemenea mai mare decat suma maselor tuturor celorlalti sateliti impreuna. Pentru ca este asa de departe de soare, Triton e foarte rece, temperatura medie la sol situandu-se undeva in jurul a 40K (ceea ce inseamna -230 grade Celsius). O cauza semnificativa a frigului de pe Triton este albedoul (calitatea de-a reflecta lumina Soarelui) care este foarte ridicat, mai ales din cauza ca suprafata planetei e formata in proportie de 55% din azot solid, alaturi de 15-35% gheata obisnuita si restul zapada carbonica. Un adevarat fridiger.

Chestia amuzanta este ca Triton, fiind destul de mare pentru a avea un miez fierbinte precum si convectie in faza solida, are si activitate vulcanica. Vulcanii de pe Triton nu erup lava, ci apa, metan si eventual alcool. Cum vi se pare ideea ?

Si acum sa inchidem paranteza : observatiile astronomice au aratat o crestere a temperaturii satelitului cu 5% intre 1989 si 1998, ceea ce indica apropierea unei veri extrem de calduroase pentru Triton, lucru nemaivazut in ultimele sute de ani. Teoriile oferite pentru a explica aceasta modificare climatica, pe o planeta aflata la 4,5 miliarde (4 500 000 000) de kilometri de Pamant sunt modificari in structura gheturilor de pe planeta, si respectiv o schimbare in albedoul ghetii.

Dar eu stiu mai bine, pentru ca am vazut un filmulet pe tritube, unde se spunea clar ca vina pentru incalzirea globala pe Triton o poarta emisiiile necontrolate de "carbon". De pe Pamant.

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

21 Responses

  1. sa nergen dar pe Triton sa construim instalatii electrice fara rezistenta in sistem si sa salvam planetoidu'

  2. asta cu satelitii culturali e doar o rautate. recunoaste ca ti-e ciuda ca nu partici la world blogging forum alaturi de inaltatorul patronaj.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 November 2009

    Recunosc totul, mai ales in fata Marii Adunari Nationale.

  4. In timp ce romania se lauda cu miliardari de carton, americanii au investit in miliardarul de carbon. @algore

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 November 2009

    Asa e ei, generosi la suflet.

  6. tritube, hahaha

  7. eu nu inteleg de unde stii mircea faptul ca co2(scuze pentru cacofonie) nu are partea lui de vina in schimbarile de temperatura locale? cel mai simplu de masurat, si nu trebuie sa fii un geniu ca sa iti dai seama de asta ar fi cam asa:

    fie un loc cu o industrie extrem de poluatoare, cautam un loc la vreo 200 km departare unde sa fie vegetatie, natura, nici urma de activitate umana. punctele astea sa se afle pe aceasi latitudine. si apoi asteptam vara si ne punem pe masurat la soare in ambele locuri. reglam ceasurile si punem datele in paralel. daca iese temperatura mai mare la aceasi ora in locul devastat de activitatile umane inseamna ca industria, co2, si restul sunt responsabili de cresterea temperaturii zonale. ceea ce inseamna ca mai multe puncte care desfasoara o astfel de activitate pot sa fie responsabile de cresterea temperaturii globale, care oricum e imposibil de masurat in momentul actual, imho.

    cat despre triton, iarasi mi se pare o chestie absurda estimarea asta cu bearish 5%. adica e greu sa faci observatii exacte cand inca nici nu a pus pe acolo "piciorul" vreo sonda trimisa de omenire. o sa ziceti ca sunt ingnorant si ca savantii nasa, esa, etc au instrumente capabile sa faca masuratori atat de precise. pai daca au de ce nu le folosesc pe pamant prima data? sunt curios si eu cum se calculeaza temperatura globala? estimare? pai se poate estima gresit sau partinitor.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 November 2009

    Mai fanita, tu mai faci pipi in pat ?

    Noa vezi, genul asta de intrebari partinitoare, care pornesc la drum cu presupuneri nejustificate (ca tu faci pipi in pat, respectiv ca "schimbarile" alea chiar sunt o notiune valida) descalifica discutia dinspre stiinta inspre discoteca.

    Modelul experimental pe care il propui e inadecvat dintr-o multitudine de motive, printre ele pentru ca latitudinea nu-i singurul factor care controleaza temperatura. Un inceput acceptabil in a te documenta pe problema : notiunea de celula Hadley si discutia despre clima pe satelitului Titan al planetei Saturn.

    Estimarea temperaturii lui Triton nu-i cu totul absurda/inventata/partinitoare pentru ca Triton n-are atmosfera (aproape deloc), ceea ce ingaduie masuratori destul de precise. Masuratorile asupra pamantului nu-s foarte precise nu doar din cauza atmosferei, ci si din cauza faptului ca n-avem o statie de radiospectroscopie instalata la 4,5 miliarde de km distanta. Daca am avea, perspectiva ne-ar ingadui niste masuratori mult mai precise decat ce reusim la ora actuala.

  9. lol

    uite, aici doream sa ajung, la faptul ca probelema e mult mai complexa decat pare. nimeni nu poate sa zica cu certitudine ca o transformare de elemente afecteaza sau nu temperatura globala. dar nici ca nu o afecteaza.

    daca la inceput omul nu isi punea problema afectarii mediului, era angajat in cursa pentru supravietuire, astazi insa ne putem pune problema. la 6 miliarde de indivizi care consuma cam totul si produc multe deseuri ar cam trebui sa o facem. inca nu avem forta de a distruge o planeta, oarecare, cu atat mai putin a noastra, dar avem forta de a elimina marea majoritate a formelor de viata care locuiesc pe pamant, daca ne propunem asta.

    problema industrializarii este standartizarea. la prima vedere pare un lucru bun. daca bagam in ecuatie si pierderea diversitatii se cam impute treaba. in ritmul in care continua omenirea nu o sa ne ia mult pana o sa crestem ferme de insecte ca sa avem cu ce ne hrani. sau o sa bagam injectii in noi. daca incalzirea globala ne determina sa facem ceva cu viitorul nostru si sa incercam sa consumam mai putine resurse si mai eficient, eu cred ca merita sustinuta ideea.

    cat despre masuratorile prin radiospectroscopie, nu ma bag. presupun ca instrumentele or fi bune, ca perturbatiile(daca exista) or fi fost eliminate. vestea buna e ca totusi se incalzeste. la cat e de rece, era urat sa inghete si mai rau. :D

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 November 2009

    Hehe, noa vezi ca ne intelegem.

    Problema e clar complexa, si asa cum zici, faptul ca nu avem cum dovedi o teza nu inseamna c-am dovedit antiteza.

    In sensul asta domolit, de exercitiu intelectual, suntem totusi destul de multisori si cu pretentii destul de mari, poate ca e cazul sa ne punem problema, intru intelegere, ca exercitiu de responsabilitate si dezvoltare personala/sociala/globala, cam ce impact avem noi asupra lumii asteia ecologia/ecologismul imi par preocupari nu doar absolut respectabile, dar perfect necesare. Tot asa cum intervine momentul in viata unui pusti de 9-12-15-21-etc de ani in care se intreaba, mai, da' eu fac ceva util pentru tot cacatu' asta care-l produc zi de zi ?, moment care-i important in maturizarea individului respectiv, si fara care perioada adulta a vietii nu incepe, la fel si cu oamenii in totul lor. De acord.

    Pe partea cu distrusul unei planete, suntem perfect capabili, tehnologic si practic vorbind, sa eliminam posibilitatea ca mamifere sa traiasca pe planeta cam din anii 55, sa sterilizam planeta complet cam din 65 si sa o facem bucatele literalmente cam din anii 80 incoace.

    Acu la tema cu hrana etc, fapt este ca avem la ora actuala capacitatea tehnica/tehnologica de-a hrani o populatie intre 10 si 14 miliarde de indivizi, la standarde mai bune decat media populatiei SU la ora actuala. Atat ca nu-i profitabil, si deci nici nu se intampla. Dar presiunea hranei e mult exagerata, ne vom imputina pentru ca pur si simplu nu ne putem suferi noi intre noi unul pe altul mult inainte de-a ne imputina ca nu mai este fizic, practic, ce manca.

  11. "... si sa o facem bucatele literalmente cam din anii 80 incoace"

    as vrea sa citesc mai multe despre chestia asta pe undeva. ma gandesc ca o facem praf folosind forte extraterestre. sau ma insel?

    "Acu la tema cu hrana etc, fapt este ca avem la ora actuala capacitatea tehnica/tehnologica de-a hrani o populatie intre 10 si 14 miliarde de indivizi, la standarde mai bune decat media populatiei SU la ora actuala."

    sigur ca se poate. dar ma gandesc ca inseamna tot standartizare. standartizarea nu produce fericire. eu cred ca mai fericit era omul care traia in armonie cu natura acum un secol, decat functionarul care se grabeste la un servici gandindu-se mereu la bani, intr-un oras standartizat de industrie.

    pe mine ma framanta de la ceva vreme faza cu epuizarea zonelor piscicole. am ami auzit de problema, am vazut-o prima data in earth 2009. apoi o tot vad prin documentarele despre bucatarie de la nat geo, cum se plang pescarii ca nu mai au ce prinde.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 November 2009

    http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_fusion

    Cu hrana, Canada, Ucraina si alte zone intinse si bine alese pot produce fara mari dificultati intre 7 si 10 tone la hectar. Socoteste cate hectare sunt intr-un km2, cati astfel de km2 sunt la dispozitie si cam cate tone costa dieta medie (considerand furajele animalelor etc). Vei vedea ca iese bine.

    Chestia cu epuizarea codului de Newfoundland si a altor zone e reala si foarte nefericita. Tot asa cum iarna nu-i ca vara, pestele nu-i ca graul, nici ca porcul sau vita. Din pacate, e perfect posibil sa ajungem sa traim intr-o lume fara peste. Deja un kilogram de ton prime costa spre sute de dolari.

  13. Fanitza, la partea cu pestii, ma gandesc ca nu trebuie documentare, vorobeste cu orice bastinos mai in varsta ce traieste pe langa un rau, o sa-ti confirme.
    Pai, daca nici in raurile noastre nu pre mai ii peste (pusca si cureaua lata, cum ii mai vedeam inotand in bancuri odata ), ca noi nu stim sa iexploatam, ma gandesc ce o fi in alte parti.
    Tot aud cum ca omii care traiau acum un secol ori acum juma de secol ar fi fost mai fericiti. Bunicii mei or trait cam acum un secol. Greu, greu, greu tare le-o fost. Io ma gandesc ca pana acum nu am avut conditii de trai atat de bune.

  14. etc = 26

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 November 2009

    Nope, 30. 3,3,6,9.

  16. bun si 30 cam tarziu, da' bun

  17. George`s avatar
    17
    George 
    Friday, 21 July 2017

    Bun articolul numai ca trebuie puțin corectat Triton nu este cel mai mare satelit din sistemul solar ,acesta fiind mai mic si decat Luna noastra ca masa, volum si densitate!.Luna are diametrul de 3476 km iar Triton 2700 km ?!.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Friday, 21 July 2017

    Bine, nu ie chiar cel mai mare.

  1. [...] acum am mitraliat tema asta din picaj, scriind pe ici pe colo bucatele "definitive" pentru cei ce inteleg contextul, si perfect opace pentru restul [...]

  2. [...] To help along in the effort of intuitively supporting it, let's translate a piece from eight years ago, back when Trilema was only slightly older than the average blog and only slightly larger than the largest. It goes like so : Global Warming on Triton [...]

  3. [...] folly, but then again what do they know. [↩]Funny, they do the exact same when they talk of "global earworms". [↩]Very much not the case, which is why Caucasians and Samoans don't have the same problems [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.