Iluzionistul merita vazut.

Wednesday, 07 January, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Filmul* curge incantator si banal cam un ceas si jumatate. E foarte usor sa te ridici si sa pleci, pentru ca dincolo de suprafata atent lucrata, nu se intampla nimic.

Ei bine, eu am sezut linistit si am asteptat, mai ales pentru ca Dick Pope a dat cred cel mai bun film din cariera lui de cameraman. Aproape nici un cadru nu are balanta culorilor facuta corect. Aproape nici un cadru nu ar fi putut avea culori mai bine facute. E ceva, asta, cand pilotul de formula 1 vine la cursa beat, se suie in masina invers, o conduce lateral si ajunge la linia de finish un sfert de ceas inaintea celorlalti concurenti.

Bravo lui, bravo lui Bob Yari ca l-a lasat sa lucreze.

Edward Norton joaca subtil un rol dificil, tocmai prin aceea ce Norton e american si tanar, iar Iluzionistul e un lucru european si vechi. Actorul pune judicios siguranta de sine de dincolo si disperare umana de aici, cat sa iasa o supa delicioasa, nici nesarata nici prea patetica. Poate O'Toole ar fi facut un iluzionist mai bun, dar nici Norton nu-i de lepadat.

Jessica Biel are un fund frumos, o fata expresiva, si mai mult de atat nu-i prea permite rolul. In limita acestei combinatii de zgarda+botnita, asa cum ades primesc femeile in filme, fata joaca bine. Nu este suficient loc sa-ti dai seama daca e o actrita buna, ori o actrita slaba corect incatusata si judicios decupata cat sa nu se poata face de ras. Atat cat pot intrezari prin crapatura usii, imi formez speranta ca Biel se va maturiza intr-o actrita de prima mana, reusind aceeasi tranzitie dinspre Lara Croft pe care a reusit-o Angelina Joilie candva, mileniul trecut.

Rufus Sewell imi pare slab, are o masca si se tine de ea. Trebuie recunoscut ca masca e bine pictata, chiar daca nu se misca, si avand in vedere ca nici nu crapa, nu-i chiar motiv de linsare. Vocea pe de alta parte ii serveste mult, e bine lucrata si bine folosita, si asta salveaza rolul din rau in marginea de jos a acceptabilului. Sincer, e destul. Cata exceptie si cat exceptional putem avea inainte de a avea o noua regula ?

Iar cinci minute inainte de final, printr-o plesnitura de bici, povestea devine brusc un lucru profund si remarcabil, si acest film devine arta. N-am sa va stric placerea.

Imi aminteste de Vozvrashcheniye, un film excelent chiar daca mai putin cunoscut, de Andrei Zvyagintsev. Si acolo, povestea curge lent si banal, fotografia este exceptionala, si brusc o lovitura de bici transforma totul in arta.

Ambele merita vazute.

PS. Daca cineva stie un magazin online care livreaza in Romania, puneti un comentariu. Desteptii de la amazon "nu livreaza in aceasta tara" auzi la ei manca-i-ar mama de speciali.

*The Ilusionist, 2006, in regia Neil Burger, o ecranizare de Neil Burger dupa o nuvela de Steven Millhauser (Eisenheim the Illusionist), cu Edward Norton si Jessica Biel.

Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

 1. Eu vazusem The Prestige inainte de The Illusionist si aveam senzatia ca o sa se termine cu un mare "fâs" (iluyionistul), dar nu a fost asa. As vrea sa le mai vad pe amandoua inca o data cu high definition.

  Pentru carti incearca librarii din UK. http://www.waterstones.co.uk sau http://www.foyles.co.uk/.

 2. sau de Ostrov

 3. Tot farmecul Iluzionistului se concentrează în ultimele minute. Norton are calitatea de a capta atenţia, e generos pe toate tonalităţile. Biel e un fel de: stai aşa în cadru că dai bine. Mi.ar fi plăcut o Portman în rolul respectiv. Are o fineţe dura, are tot ce.i trebuie. Am aşteptat mult filmul şi nu m.a dezamăgit fată de dezamăgirea ultimei imaginatiuni marca Gilliam.

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Thursday, 11 February 2010

  Intocmai precum zici.

  Desi dupa parerea mea farmecul vacutei supuse depaseste orice mi-ar fi putut livra Natalie Portman, sau Ingrid Bergman, sau Lauren Bacall, sau oricine altcineva in pozitia aia. Poate fi doar o chestiune de gust personal :p

 5. Mdap. Portman nu are nimic în comun cu o văcuţă supusă. Din Léon i se contura personalitatea.

 1. 6
  Iluzionistul | MAI MULT CANCAN (via Pingback)
  Sunday, 11 January 2009

  [...] merita! Salut! Esti pe http://www.silviuromano.comImi recomanda Mircea un film . Si bine a facut. Pentru ca am reusit in sfarsit sa vad un film asa cum trebuie, din toate [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.