Hai sa disecam prostia.

Monday, 31 August, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Se da o chestie. Nu conteaza asa mult ce chestie, poate sa fie o masina, o sticla de suc, o fabrica de impachetat fum, o spalatorie auto, ce-o fi. In cazul nostru e fain@polimedia.us.

Se da un om. Conteaza destul de mult ce om, tre' sa fie de-un tip anumit. Exista un tip mental care are dificultati in a accepta ca pot sa existe lucruri si fara permisiunea lui. Oricat de ciudat ar suna asa o traznaie, fapt este ca ea descrie o realitate, acesti oameni chiar exista, si cu putina analiza ii veti descoperi in viata de zi cu zi.

Psihologic vorbind, explicatia e simpla, am mai povestit de analiza tranzactionala, fapt este ca oamenii procedeaza prin negociere. Ei au niste probleme, precum "Ai sa mori", sau "Vine baubau si te mananca", la care raspund prin negociere. Ofera diverse chestii, si se conving ca oferta tine. "Daca imi pun sosete rosii, nu poate veni baubau sa ma manance". "Daca imi fac vizitele medicale, nu pot sa mor". Etc.

Nu exista vre-o limita a negocierilor posibile, oamenii pot propune afaceri de genul, "Daca imi iubesc copii, pot sa-mi bat sotia", sau "Daca merg la scoala si stau acolo cu fundul pe scaun, nu mai trebuie sa si invat". E larga paleta posibilitatilor. Toate acestea se petrec evident in subconstient, omu' nu-si da seama cum gandeste el de fapt, asa ca destui practicanti zambesc chiar in clipa asta la prostia celorlalti.

Daca prima parte, conditionalul, e din vre-un motiv nerealizata, ca de exemplu ca i-a mancat cainele sosetele cele rosii peste noapte, sau a luat foc scoala, oamenii astia intra intr-un fel de panica. Dintr-o data se comporta ca si cum le-ar fi amenintata insasi perpetuarea existentei de o pereche de sosete rosii. Pentru ca in mintea lor, chiar este.

Acesta este evident un comportament de coping la stress. Internetul e mare, vast si nemilos, foarte rece emotional vorbind (adica nu prea transmite mesaje non-verbale), si ca atare o imensa sursa de stress. Daca va intrebati care-i motivul pentru care oamenii se comporta atat de diferit (mai ales in sensul agresivitatii) pe internet fata de viata reala, explicatia e aici : in viata reala nu-s nici pe departe in situatii de stress comparabile.

Asa incat nu ma mira deloc ca negocierea subiectiva e foarte des intalnita pe internet. Gandirea de tipul "N-am sa ma prabusesc intr-un hau cascat in monitor, pentru a fi digerat incet de pixeli, deoarece nimic nu se poate intampla pe internet daca nu-s eu de acord" e printre cele mai benigne. Ea rezulta dintr-o aplicatie exagerata a unui principiu de securitate corect (daca nu dai ok, nu se instaleaza programu', fratele meu), dar aplicat subconstient dincolo de marginile lui de aplicabilitate. E adevarat ca nu ti se instaleaza tie, dar nu e adevarat ca nu se instaleaza punct, mai sunt si alti oameni, care decid pentru ei.

Si-acu, hai sa vedem prostul la lucru.

am bagat si eu doua articole, sa vedem ce iese …

H8r, 10:09 am

Omu' vine si baga 5. In Regulament scrie clar ca-s permise 2. Scriptul de mentenanta ruleaza si rade toate articolele de pe domeniul omului, mai putin ultimele 2 introduse.

e manarit agregatoru – am pus 5 linkuri si doua deja primisera un vot in plus, pe urma au disparut brusc trei linkuri si au ramas ultimele doua care nu au niciun vot in plus …

H8r, 2:05 pm

Deci e manarit. Am stabilit noi prin experimentare directa. Faptul ca intamplator perceptia haterului asupra mediului in care urma sa-si dea cu parerea era ca-i mai degraba contra nu are nici o influenta aici, concluzia sa este pur si simplu rezultatul experientei.

@H8r – Ma bucur nespus ca te-ai gandit sa spamezi ca o [insert choice word]. Daca te mai vad pe acolo, inainte sa citesti regulamentul (din josul fiecarei pagini), vei lua chiar si ban. Spor.

Mircea Popescu, 3:15 pm

Omul primeste un avertisment, care contine doua semnale, care-s 3 : Primul, ca a spamat. Acum, e discutabil ce inseamna a spama, dar cand vii tu si te apuci sa-ti pui tot website-ul la index, nu-mi pare ca e nevoie de doctorat sa intelegi ce ai facut si de ce n-o fost bine. Al doilea, ca n-a citit regulamentul. Asta iara e destul de evident, dom'le, ai citit Pe Aripile Vantului ? Ori ai citit, ori n-ai citit, nu tre sa te duci sa-ti faci analizele ca sa aflii. Si al treilea este ca ai scos din rabdari proprietarul resursei respective. Nu-i clar daca l-ai scos din rabdari ca-i el, proprietarul adica, bou, sau pentru ca ai fost tu, beneficiarul adica. Bou, zic. Dar fapt e ca ceva s-a intamplat acolo, cu rabdarea omului.

aha, raspunsul asta clarifica multe lucruri. de fapt nu e agregator, e un site de tip “rromanesc” care are un administrator care s-a si trezit zeu peste propriul domeniu. Domnule Mircea Popescu, nu ai trecut testul meu si ai dat dovada de cel mai crunt romanism posibil. Fii pe pace, nu o sa mai calc pe tarlaua ta care o sa decada in uitare !

H8r, 3:37 pm

Din cele 3 semnale, prostul neglijeaza primele doua, care-s ambele factuale, si se concentreaza cu toata energia pe al treilea, care-i singurul deschis interpretarii. Asta in general e o politica proasta, daca Ioana e maritata cu Ion, si Ion vine la ea intr-o zi si zice "Tu, esti curva, ca te-ai culcat cu Ioannis grecul si cu Giovanni italianul pe bani, pe care i-ai baut cu pustii de la Scoala Profesionala, si esti si proasta, ca ti-or pus astia pozele pe Internet, si cred ca tu ai facut si pipi in lift", Ioana n-are a raspunde "Ba n-am facut pipi in lift, habar n-ai ce vorbesti!" Sigur, Ioni si Ioane raspund asa de cand lumea, dar nici mare semn de intelepciune nu-i.

Si odata ce s-o hotarat pe 1 din 3, cel care are doua posibilitati de interpretare, omul isi alege una. Ghich care ? Ei, surprize surprize, pe cea care zice ca proprietaru-i bou. De ce ? Pai cum adica de ce ?! N-am vazut nici eu, cum n-ati vazut si nici nu veti vedea nici dvs prost care sa recunoasca.

Are un Regulament, Gheorghe. Stii ce-i ala regulament ? E asa, o chestie. Care se respecta. De catre toata lumea.

Mircea Popescu, 3:45 pm

Chiar daca politica uzuala este ca nu raspunzi omului dupa ce spune o prostie, totusi eu raspund. Poate pentru ca inca nu-s uzat de internet, poate pentru ca am rabdare, poate pentru ca nu ma duce capul. Nu mi-e clar inca care dintre cele 3 e, vom vedea in timp ma gasndesc.

am inteles nene, ai un regulament – de curiozitate, l-ai conceput chiar tu sau l-ai luat cu copy&paste. Chiar si daca ai un regulament, atunci cand incerci sa lansezi o comunitate care sa sustina un agregator ar trebui sa ai si un “customer care”, pentru ca vizitatorii tai de fapt sunt clientii tai – dar na, vrei sa faci un lucru romanesc, asa ca ia regulamentul ala in brate si spala-te cu el pe cap – eu oricum nu am ce sa-ti fac decat sa nu mai calc pe acolo, pentru ca m-am lamurit – tot manarire se numeste ce faci tu.

H8r, 3:48 pm

Noa, de-acu e chiar amuzant. Omul tot n-o citit regulamentul. Asta nu-l impiedica sa incerce cel mai vechi, si cel mai abuzat truc din industrie : vrea sa intoarca masa. Adica, eu sunt cine sunt eu, dar el e el insusi, asa ca sa-mi fie clar, el traseaza limitele discutiei, aloca pozitiile, distribuie cartile, stabileste partitura, iar mie imi revine sa joc. Ca doar asa-i internetele asta, un fel de casa de papusi, unde copilul se joaca imbracandu-le cum pofteste el, miscandu-le cu propria mana, etc.

Dupa care, ca o cireasa de pe tort, in caz ca nu-i destul ca ne-a aratat ca nu le are cu cititul, si nici ca gandeste ca o fetita de 6 ani, atuul suprem : pai el e client!

Cine a tinut front la strada, mai ales restaurante si supermarket-uri stie genul asta de "client". Clientul care din ceva motiv nu-ti poate fi client - ca nu-si permite, ca nu-l duce capul, ca nu vrea el sa-ti fie - intrand inauntru sa-ti demonstreze tie ca el de fapt din cauza ta, si nu din cauza lui, nu-ti poate fi client.

Si omul se zbate, si creeaza o intreaga reprezentatie teatrala, ca sa fie cat mai convingator faptul ca nu-i de la el chestiunea! Middle managementul incepator mai face uneori gresala sa-l ia de bun pe nauc, si sa pedepseasca vanzatoare si ospatarite, dar rar. Pentru ca restaurantul, magazinul si barul stau acolo deschise toata ziua, ani de zile, si cate-un prost se nimereste macar in toata saptamana, daca nu in tot ceasul. De la o vreme, oricat de boanghes ai fi, ca manager, tot te prinzi cum sta problema, ca n-o fi nici fatuca aia saraca nebuna, cum nu exista nici masina la care-i bate planetara doar la kilometrii pari.

Cam asa cu prostia. Spor la treburi in continuare.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

25 Responses

  1. Mister Devil`s avatar
    1
    Mister Devil 
    Monday, 31 August 2009

    Eu nu urasc prostia cat urasc oamenii prosti care "au idee", in cazul de fata, baiatul are idee ca pligg serveste drept agregator de stiri, el stie ca intr-un site pe bazat pe pligg bagi ca nebunu stiri si primesti linkuri. Ceea ce el nu observa este ideea ta, am stat 20 de secunde pe site, am citit acest articol si mi-am dat seama ca organizezi un concurs ... ceea ce inseamna ca detaliile se schimba. Un om neinformat ar spune "Ce e asta? Hai sa citim pe aici ca sa aflam!" un om care are idee, nu se abate de la ea "asta e pligg, aici bag linkuri la greu" ... de asta imi plac mai mult prostii neinformati decat prostii informati :)

    {Acest coment nu intentioneaza sa plaseze pe toata lumea in categoria "prosti"!!!}

  2. Raspunsul omului (3:37) ii cremenal.

  3. făniţă`s avatar
    3
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 31 August 2009

    privind 3:37, mă apucă gândul că o fi premeditat. omul dorea să îşi facă reclamă. şi chiar a reuşit, iată-l, are post despre el pe trilema. altfel nu îmi explic. are vocabular prea bun ca să fie naiv.

  4. Cristian Lisandru`s avatar
    4
    Cristian Lisandru 
    Monday, 31 August 2009

    Aleg cuvintele cuiva mult mai deştept - " Prostia este eternă şi invincibilă; e o hidră cu nenumărate capete care cresc la loc de câte ori le tai, de aceea trebuiesc tăiate mereu cu acizii inteligenţei, pentru a o ţine în şah; e tot ce se poate face contra ei" - Alexandru Paleologu...

  5. era un test, habar nu ai de nimica. si oricum ioana are dreptate, nu merge cu fiftul ca sta la parter.

  6. da Agregatoare nu e cumva "sinonim" cu Tractoare ?

    NU de alta dar, ambele muncesc in locul nostru ... ce rost ar mai avea tehnologia daca nu folosesti ? La ce bun munca altora daca nu este recunoascuta ? :)

    Am si io unu "in teste" ;)

  7. Mircea, presupun că ai dat prin AT şi de explicaţia aia genială cum că, vai, ceea ce scriem nu este fix ceea ce gândim, la fel cum una vrem să comunicăm dar altceva iese pe gură. Omu', dacă mă întrebi pe mine, are o problemă cu regulamentele de toate felurile - şi nici ţie nu-ţi trebuie doctorat ca să te gândeşti că o mai fi avut probleme şi prin alte comunităţi, gen forumuri.

    Nu neg că e o problemă structurală în gândirea aia, şi că e fix genul de client răpănos şi scârţar, care după ce-ţi întoarce coşmelia pe dos pentru 2 pixuri şi 3 acadele, îţi trânteşte că ai fost o acritură, d-aia nu cumpără mătăsuri fine de la tine. Mă rog, avem şi problemă la definiţia lui "client", are impresia din filme americane că dacă îi zice "comunitate", gata toţi administratorii şi moderatorii şi ce alte entităţi or mai fi trebuie să-l pupe pe el în fund, că doar el le produce conţinut de calitate prin prezenţă. Right'o. Da' ce naiba poţi să faci? Ignori şi dai mai departe, altfel ajungi să joci singur jocul ăla în care cauţi motive să fii nervos.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 August 2009

    @sorin Ii :D

    @fanita Eu cred ca-i sincer, de unde atata scenarita pe metru patrat ?

    @Cristian Lisandru Da de, da de.

    @ioana Asta fu o criptograma ?

    @ByREV Ie, moiseneuse-bateuse. Tot aia.

    @dAImon Mda. Nu zic, se poate sa ai dreptate, dar eu unul nu cred ca omu' a ajuns inca in stadiul ala in care sa aiba opinii cvasi-etice despre reguli si asa mai departe. Alea-s problemele adolescentei, ori eu cred ca inca navigheaza pe marile dificile ale copilariei.

    Pana la urma, cel mai sanatos e sa ignori, in 99% din cazuri, da noa', pe mine ma apuca teoretizarile uneori, asa, cam fara motiv.

  9. cred ca nu cred... a zis omul ca ai picat testul, mie asta mi-a atras atentia.

  10. "foarte rece emotional vorbind (adica nu prea transmite mesaje non-verbale)"
    sa-ntelegem de aici ca niciun mesaj verbal nu poate fi "emotional"? ca Jakobson cu functia lui emotiva e un idiot?
    iar "nu prea" ala e de mare rafinament!
    as transmite eu ceva paraverbal acum, dar mi-e teama...
    cat despre "vre-un" si "vre-o", sincer, nu denota decat o dorinta infantila de a fi original cu orice pret

  11. romania inedit`s avatar
    11
    romania inedit 
    Monday, 31 August 2009

    Mie imi placu aia cu nu exista nici masina la care-i bate planetara doar la kilometrii pari ! ;)

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 September 2009

    @Mister Devil Eu nu urasc prostia cat urasc oamenii prosti care “au idee” Cu vorba asta s-ar putea sa ramai in istorie.

    @ioana Lol, drept. Stii, tot e bine, vad si eu cum e sa pici un test odata in viata :p

    @melena Cred ca exagerezi, putin.

    @romania inedit Pai ce, exista ? :D

  13. Mircea, incep sa cred ca suferi de niste insomnii crunte. altfel nu se explica de ce ai atat de mult timp liber la dispozitie, destul cat sa explici unora ce drepturi ai pe domeniul tau. ca nu mi te imaginez cu o mana tastand la plog, cu alta dand ordine secretarei si cu a treia tinand o conferinta la partid.

    bipezi din astia sunt peste tot precum bornele kilometrice, n'au importanta decat pret de'o jumatate de secunda, cat treci pe langa ele.

    sau, ca sa ma contrazic, omu' o fi asumat ca o sa te'mbogatesti peste f'un an ca blogarii profesionisti, din ad'uri la magazinul de chiloti de la Unirea, si te'a injurat preventiv, sa te aiba trecut la catastif si sa poata dormi linistit noaptea. sau ziua. sau toata viata.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 September 2009

    @andix Hehe, sincer sa-ti spun, e veche minunarea asta, ca de unde am io atata timp ? E zilele mai lungi la mine pe planeta, nu dorm, care-i faza ?

    Problema mare e ca eu nu ma mai pot imbogati din bloging, am ratat trenul ala si m-am imbogatit ca fraieru' din alte chestii acu 10-15 ani, cand baietii astia cu 3 ani de experienta nush pe unde erau, ca nu i-am vazut.

  15. skythes`s avatar
    15
    skythes 
    Friday, 9 October 2009

    excelent excelent... pe masura ce aprofundez blogu imi place to mai mult

  1. [...] e sa fim sinceri) devin limpezi si clare, evidente ca lumina zilei. Primul exemplu este bineinteles acesta, dar sa nu ne limitam la ceva atat de simplu, sa mai luam si [...]

  2. [...] cand cineva urca linistit pe ce-a de-a doua, si trag concluzia ca sigur face el ceva manarii(si bonus). Si-n al patrulea rand, cititorii il vor sanctiona disproportionat de aspru pentru cea mai mica [...]

  3. [...] copilului, si face asta asa cum il invata capitalismul, prin schimburi economice, contracte, intelegeri dintre cele mai amuzant-isterice si asa mai [...]

  4. [...] 11 august 2009 Se naste fain@polimedia.us. De curand a implinit 100,000 de voturi, poftiti la party. Da' sa nu va inscrieti, ca-i manarit. [...]

  5. [...] cam asa : dincolo de ce-am explicat cu ocazia disecarii prostiei acum vreo doi ani de zile, putin ii pasa satului ca s-a suparat Tudor pe el. Chiar si daca pe Tudor [...]

  6. [...] facut mai demult o analiza pe tema, da' uite c-au trecut anii si problemele tot nu s-au rezolvat. Sa ne repetam deci, tot printr-un [...]

  7. [...] Pe 18 Octombrie 2009 apare karma intr-o forma cit de cit asemanatoare cu monstrul pe care-l cunoasteti astazi. Pina la acest moment spamul era limitat printr-un script care pur si simplu excludea toate link-urile de pe un domeniu cu exceptia ultimelor patru, spre amuzamentul haterilor. [...]

  8. [...] probleme. ———Din 2009, din 2011 samd. [↩] Category: Gandesc, deci gandesc Comments feed : RSS 2.0. Leave your [...]

  9. [...] Relatiile intre persoane pe Internet decurg in principal din proprietatile fundamentale ale retelei (ca de exemplu faptul ca nimeni n-are nevoie sa-si ceara voie sau faptul ca adevaru-i absolut tot ce conteaza, si el rezulta din aplicarea implicita a metodei stiintifice)i si intr-o mai mica masura din afectele, sentimentele si personalitatile respectivelor persoane. Internetul este, cu alte cuvinte, un mediu rece din punct de vedere emotional. [...]

  10. [...] Iar daca n-au impresia ca ma troleaza atunci isi acorda cu maxima (si absolut nejustificata sub nici un aspect, oricit de mic) generozitate postura de arbitru al lumii. Adica, ei sunt ca un fel de cenzor divin. Stiu ei cind fac eu excese si ma cheama la media aurea inapoi. Pazesc dinsii pacea lumii, se ingrijesc sa nu se-mburde axis mundi-n santu' Turzii. Sunt de fapt niste genii divine, anonime si neintelese da' atit de beatice incit nu le deranjeaza deloc acest statut. Pentru ca noaptea cind pun capu' pe perna strivesc intre gene lacrima sfinta a cunoasterii realitatii reale : lumea e un loc respirabil doar pentru ca ei o tin astfel. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.