Euro-pisi

Tuesday, 09 June, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Elena Basescu a reusit sa acceada la un scaun in Parlamentul European. Lumea nu-i neaparat incantata, mai ales printre blogeri, ziaristi si alti formatori de opinie, reali sau inchipuiti, se simte un curent de nemultumire rece.

In termenii cei mai simpli, fata a obtinut cateva mii de euro pe luna salar, plus alocatii si diurne pentru scopuri diverse, pe un termen de patru ani. Patru ani au aproape cincizeci de luni, si iata cum EBa a castigat inspre un milion de euro cu ocazia acestor euroalegeri. Fara report. Intr-un sens, cat priveste persoana ei, alegerile au fost un soi de loterie. Traian Basescu putea avea la fel de bine alta fata in locul ei, sau daca nu, un baiat, cu alta mama sau tot cu aceeasi, si atunci acea alta fata ajungea in Parlamentul European, in locul Elenei.

Gandind problema in acesti termeni, am fost frapat de improbabilitatea coincidentei. Loteria electorala nu este loterie propriu zisa, din contra, ea se intoarce pervers inspre rational si reprezentativ.

Cate fete exact ca si Elena cunoasteti, cate fete exact ca si Elena intalniti in fiecare zi ? O blonda tapata, conducand masina iubitului, este in trafic ceea ce este Elena Basescu in Parlamentul European. Are masina faina ? Are. E a ei ? Pai... noa, sa vedeti. O satena bine bronzata, director in firma parintilor este exact o mica Elena Basescu. Are functie de conducere ? Are. O merita ? Pai... stiti cum e. O bruneta nostima, lector in catedra unchiului, studenta la drept pe banii sponsorului, proprietareasa de coafor, vicepresedinta de organizatie de partid, zeci si sute de mii de Elene Basescu, Ionescu si Popescu.

In drumul dinspre femela-acesoriu, numai buna la cratita, inspre femeia-om, vazandu-si de treburile ei zilnice, ca orice alt om, Romania trece prin faza intermediara, femeia-Eba. Nu-i chiar proprietate comuna a integii societati ; pe drumul inspre a-si apartine siesi se gaseste temporar in halta de apartinatoare unui singur barbat. Ca atare, ea este tot femeie-accesoriu pentru barbatul respectiv, tata, sot, iubit, pe scurt, posesor, dar este femeie-om pentru tot restul barbatilor, care nu-s suficient de puternici incat parerea lor sa conteze.

E foarte amuzant acest parcurs, prin felul in care reproduce intocmai evolutia economiei dinspre starea primitiva, de proprietate devalmasa, inspre proprietate personala, trecand prin etapa intermediara de proprietate feudala. Cineva, undeva, candva, a nascut ideea de-a zice, "Aceasta pasune, care pana mai ieri era a noastra a tuturor, e de-acum a mea, si imi platiti chirie. Care are de comentat ?" Exact la fel, statutul femeii : de la a noastra a tuturor a devenit a lu' Basescu, si cine stie cand, poate intr-o generatie, va deveni a Elenei. Altei Elene.

Supararea fata de situatie vine, evident, din pierderea de statut. Toti cei care n-au Elena lor proprie, au pierdut de fapt ceva, o mica parte, prin feudalizarea ei. Pierderea naste frustrare, si frustrarea se vede cel mai mult la cei mai obisnuiti cu ea. In ordine, blogeri, ziaristi, diversi formatori de opinie (reali sau inchipuiti).

Ramane insa faptul, mai degraba incomod, ca Eba, asa cum e ea, ne reprezinta mai bine decat aproape orice altceva, in situatia bizara in care ne aflam, pe drumul dinspre completa, atemporala barbarie inspre civilizatie. De Becali, nici nu mai vorbesc.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

32 Responses

  1. Este intr-adevar absurd faptul ca Eba s-a numarat printre candidatii la europarlamentari 2009 .....dar este si mai absurd faptul ca acest "personaj" comic a reusit sa devina unul dintre ei.

  2. Andruska`s avatar
    2
    Andruska 
    Tuesday, 9 June 2009

    Nu c-as fi feminist, dar din pacate nu e vorba doar de fete. Sint si o groaza de cocalari (barbati) pe post de copii xerox ale ebei...

  3. STIU PREA BINE DE CE ITI CITESC BLOGUL SI DIN OFF( SAU MAI ALES)
    DAR ACUM, NU PT CA E APROAPE DIMINEATA, NU PT CA MA JOC COCHETAND CU RATAREA [ SAU INVERS], TE ROG SA MA AJUTI SA INTELEG DINSPRE CE ANUME SAU DE UNDE SE INDREAPTA ACEA LTERIE ELECTORALA inspre rational si reprezentativ.'

    SA STII CA TOT GUSTAND DIN CIOCOLATA ASTA, M-AM CONVINS CA E 'MORTALA', NICIDECUM LETALA, CUM MA TEMEAM UNEORI;
    NUMAI BINE!

  4. Cristian Lisandru`s avatar
    4
    Cristian Lisandru 
    Tuesday, 9 June 2009

    Vom avea "succesuri". Cu EBA. Cu Gigi, dacă nu-l popresc ăştia la ieşirea din decorul naţional, vom avea vreo biserică în plus, că am auzit că popii se bucură tare de alegerea lui. Vadim se va pupa pe portofel cu Tokes, iar restul vor ţine de şase...

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 June 2009

    @Andruska Nici nu tre' sa fii feminist ca sa observi asa chestie strigatoare la cer. Sunt si baieti, ca barbati nu se prea poate spune, exact asa cum zici, poate chiar mai multi decat fete. Faptul ca ii reprezinta o fata nu este intamplator, chiar din contra. Dulci ironii ale statisticii sociale.

    @a.d. Vai dar majuscul scrii.

    Uite : Daca alegi elemente aleatorii dintr-un set neomogen, compus din clase diverse de obiecte, n-ai, rational vorbind, dreptul sa te astepti ca elementele alese sa fie reprezentative pentru clasele din set.

    De fapt, masura aleatoriului operatiei de extragere e tocmai deviatia statistica a elementelor extrase fata de medii, fata de reprezentativitate.

    A constata ca o operatiune, in cazul nostru votul, care aparent s-a desfasurat ca o loterie, a produs totusi elemente DELOC variante, ci din contra, perfect, dar perfect! reprezentative, nu pune in cauza doar prezumtia de aleator cu care am pornit la drum, dar se constituie, cel putin pentru mine, intr-o dovada de organizare emergenta a sistemului.

    @Cristian Lisandru Din cate ma duce capul, fata va veni maritata de-acolo. Cam asta-i parcursul femelei in tiganie (nu doar la noi, si prin Egipt, si unde vrei) : are a se mentine virgina un interval, in care la schimb familia o infige cat de bine poate, vanzatoare intr-un magazin unde vin oameni cu bani, studenta la o facultate de viitori profesionisti bine platiti, undeva la vad bun, s-o vada multi, cat mai puternici socio-economic, sa vina s-o cumpere. Dupa care, se descurca ea.

  6. EBA va sta 5 ani la Bruxelles, nu 4. In rest, sunt de acord cu tine: "Baieti buni nar-e noroc, da nici femeile nu e oameni."

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 June 2009

    La Strasbourg mei. Hai ca din 2 facem unu' teafar :D

  8. La o adica se putea mai rau, daca fata lui Base era Sexy Braileanca ?

    Adi : E folclor fraza aia, unii o au ca motto de blog.

  9. Elena Băsescu la Realitatea : Cei care pană acum işi puneau mintea cu un Băsescu, acum trebuie să şi-o pună cu doi.

    Va tineti sa v-o puneti cu doi? (Bonus, overlay-ul pe partea dreapta sus era logo realitatea, si pe pardea stanga "Bi"). Deci va tine?

  10. Pai nu, ca PE e juma`-juma` intre Bruxelles si Stasbourg, da` la Bruxelles sunt mai multe magazine de firma...ce sa caute fata la Strasbourg?

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 June 2009

    @krossfire Cred ca s-ar fi potrivit chiar bine, ei doi.

    @lexy Iote de unde sare fana' realitatea tv :D

    @adi Strasuri.

  12. tastaura mea rebela cere SCUZE !

    cu deviatia statistica, explicatia ta este PERFECT convingatoare [inventez reguli de gramatica acum...?!?!?... :) ]
    imi rezerv o indoiala sau imi permit sa ma intreb cat de convins esti tu;
    cat despre organizarea emergenta a sistemului, cred ai reusi un text cu 'reverberatii' nu doar in blogosfera

    zi buna!

  13. kokofifi`s avatar
    13
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Wednesday, 10 June 2009

    Bloggerii si jurnalistii ar trebui sa se supare ca cineva ca Norica Nicolai a obtinut acelasi lucru ca EBA, si inca fara sa fie jignita si ridiculizata de toti posesorii de corzi vocale din frumoasa noastra patrie.

  14. făniţă`s avatar
    14
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 10 June 2009

    decât jiji, vadim şi marko bela, oricând o eba!

    ba, de aveam mai multe şi mai faine, cred că multe uşi ni se deschideau pe acolo! :D

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 June 2009

    @a.d. Chiar asa convins nu-s, dar drept sa-ti spun, eu am o oarecare formatie de fizician teoretician. Fizicienii-s de doua feluri, experimentali si teoreticieni. Astia din urma, sigur ca stiu ei mult mai bine cum e de fapt lumea, si primii le cam strica ploile ca nu stiu citi corect aparatele, dar, ca minimi respect fata de faptul ca sed acolo in laborator si freaca tensiometrul ziua intreaga, nu te poti apuca sa spui ca "tu nu crezi". Asa indica, asa o fi, ne mai gandim. Da' convins tot nu-s. Aia-i voie.

    @kokofifi Zici tu ceva.

    @fanita Daca stiam ce face cu ele, mei fanita.

  16. Da' ce aveti mei cu vajnica amazoana, cheetah a politicii liberale de la noi ?!

  17. Eba eba...o femeie plina de caracter care vrea sa legalizeze drogurile...foarte interesant...altceva mai bun pentru Romania nu stie sa faca?

  18. O IUBIM PE EBA ASA CUM E. TANARA, INTELIGENTA, FRUMOASA SI BOGATA

  19. Pui ha, cat pe ce sa vars cafeiu pe mine. Robikae m-o trimis cu gandul ca intr-o vreme as fi iubit-o si io pe Ieba, adanc si apasat. Mnoa, bine ca mi-o trecut vremea.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 June 2009

    @sorin Cine-i amazoana, Norica ?

    @jocuri, ROBIKE E, nu e, mue.

  21. Mircea, api ghepardita mai agresiva n-am vazut de cand ma stiu :)

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 June 2009

    Care kir mu, ca vrea sa nationalizeze lumea, auzi numa'.

  23. Elena ca Elena, dar cu Gigi ce facem? Ironic sa trimitem un oier in parlament...

  24. Prea o bagati in seama, cu cat de vorbeste mai mult despre un lucru cu atat ii "creste valoarea" pe piata. Problema e ca nu conteaza daca se vorbeste pozitiv/negativ ..tot creste.

  25. Nu era Elena, era un Agamiţă. Locurile astea călduţe şi ferite sunt bine puse la naftalină, cu mult înainte să iasă la lumină. Zarurile nu se aruncă în faţa noastră. Ştim bine că sunt măsluite dar asta deja e istorie, ce mai..

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 June 2010

    @Lucian Despoiu Pai ce sa facem. Nu-l votam.

    @Adrian Stai putin. Chestia aia se aplica la pseudo vedete de televiziune, nu la reprezentantii alesi in PE.

    @Ana Eu stiu ce zici, dar asta nu inseamna ca-i ok sau ar trebui tolerat.

  27. Felicitari, cred ca ai investit ceva timp si nervi in asta si multumesc! acum chiar ca voi reveni pe acest blog .
    Ma bag sa vad ceva filme acum bafta.

  28. Enormous`s avatar
    28
    Enormous 
    Tuesday, 5 October 2010

    Mai bine mai tarziu decat niciodata...comentez
    Trist dar adevarat avem liderii pe care ii meritam...atata timp cat valorile din societatea actuala ne conduc catre principiul fiecare pentru el. Nu pot decat sa le doresc sanatate ca sa fiu un om impacat cu mine...si sa gasesc un stat mai corect care sa imi accepte cererea de azil politic. Sau...prieteni...sau...sa gasesc un val suficient de mare de opinie si ambitie caruia sa ma alatur si despre care sa cred ca poate aduce mult asteptata schimbare in bine.

    No, cand 'om scrie toti pe blog din Suedia sau Elvetia, sau cine stie de pe unde, oare cum se vor mai alege astia intre ei ?

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 5 October 2010

    Eu creditez teoria lui Plesu pe tema asta.

  30. Din pacate la noi in tara ,inteligenta nu este recunoscuta,iar fetele de genul Elena Basescu sunt promovate si nu merita.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 September 2015

    La vindut anvelope cu ele!

  1. [...] which cares not one whitvii for the problems of slaves or (individual!) women -- they'll just sell pisi what she wants to hear and go home early. What, problem [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.