Ecologie pe bune.

Thursday, 16 April, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sa incepem cu inceputul. Curentul electric are o proprietate interesanta : atunci cand trece printr-un fir, creeaza un camp electric in jur. Pe de cealalta parte, un camp electric prin care se misca un fir creaza curent electric in firul respectiv!

Motivele pentru care se intampla aceste doua fenomene nu sunt nici foarte clar cunoscute, nici foarte usor de explicat, dar cert este ca au loc, cu precizie ceasornicareasca.

Una dintre aplicatiile mai importante este transformatorul. Transformatorul este o scula care ia curent de alimentare la o anumita tensiune si intensitate, si in schimb ofera curent la o alta tensiune si intensitate. De exemplu, incarcatorul de telefon, ia curent de la priza (220 volti tensiune, vreo cativa miliamperi intensitate) si in schimb produce curent la vreo 4 volti tensiune, si un amper sau pe-acolo intensitate, numai bun de incarcat bateria telefonului.

Cum functioneaza ? Destul de simplu. Intre borne (care-s alea de se baga in priza) merge un fir, care creeaza un camp electric, care creaza in alt fir un curent electric de-al doilea, de la care se incarca bateria. Nu-i mare filosofie.

Aici intervine chestiunea ce ne intereseaza, pe noi, ecologisti fiind. Transformatorul consuma curent, indiferent daca face ceva sau nu. Atata timp cat bornele sunt in priza, circuitul primar e alimentat, prin el trece curent, se genereaza camp, se genereaza caldura, indiferent daca in al doilea circuit exista un consumator sau nu.

Cam ca o teava fara robinet, din care curge apa indiferent ca este un pahar prin zona sau nu, tot asa un transformator sub tensiune, adica in priza, consuma curent, indiferent ca face ceva sau nu face nimic.

Problema mai serioasa e ca transformatoarele sunt destul de folosite intr-o casa de om modern. Televizorul are un transformator in el. Calculatorul, la fel, si monitorul, de asemenea.

Asa ca, nu ma intelegeti gresit, e foarte bine ca ati tinut lumina stinsa o ora intr-un cincinal, sau secol, sau ce-o fi. Ati ajutat pamantul, bineinteles.

Dar ar fi mai bine, cam cu trei ordine de marime, daca ati cumpara un banal prelungitor cu buton de pronit/oprit, de la care ati alimenta calculatorul/monitorul/televizorul etc, si l-ati opri in fiecare seara, inainte de-a merge la culcare. In decursul lunilor, anilor, cincinalelor, s-ar strange ceva mai mult decat o ora de becuri, care sarmanele nu consuma chiar asa de mult.

Cred ca e foarte important sa fim ecologisti reali, pe bune, de-adevaratelea, adica niste oameni care respecta natura pentru ca se respecta pe sine si isi respecta propria inteligenta, si nu pentru ca asa-i la moda, sa fii ecologist. Diferenta intre ecologist si pitzilogist este ca primul intelege motivul si mecanismul prin care actiunile lui au impact, in timp ce pitzilogistul nu intelege nimic, dar urmeaza si el ce trend pare mai cool la moment.

Este pana la urma si un mod de-a ne extinde orizontul de intelegere, intrebarea asta simpla, oare actiunea cutare ar avea un impact notabil asupra naturii ? Oare ce actiune ar avea un impact mai mare, sau mai mic ? Nu-i un mod rau de-a petrece timpul prin metrou sau la coada, pana la urma.

Category: Activism
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

11 Responses

  1. O scurta corectura: Priza noastra de 220V are amperaj de 16A, iar un simplu incarcator de telefon daca ar baga 4A la incarcare ar praji acumulatorul telefonului in timp foarte scurt. De ex, daca ma uit la nokia al meu scrie asa: ... nu mai scrie s-a sters eticheta ca e batranel :P. Am gasit altul Panasonic: Output 2.8V 220ma.

    In rest, misto metafora ;).

    In alta ordine de idei, citisem pe undeva (insa nu am verificat) si spunea ca in acea zi a planetei cand s-a oprint lumina, s-a cheltuit mai multa energie cu repunerea in functiune a generatoarelor centralelor electrice decat cu economisirea energiei din cauza actiunii asa zis ecologice. Dar poate fi un mit urban :P

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 16 April 2009

    Ei, ziceam si eu din amintiri, aveam un turbocharger pe undeva care asa baga, 4amperi in AA rechargeable. Frigeau ca dracu pe cand gata cu ele, chit ca are si ventilator. (Aia 4 din articol is volti apropo).

    Si pe chestia cu pornire-repornire, e posibil sa fie adevarat, ar merita facute socotelile, nu-i asa de greu, cam toate informatiile necesare sunt in fapt pbulicate.

    Dar pe aceeasi tema, cu eficienta la pornire/oprire si regim de lucru, am de gand sa scriu despre becuri, ca se merita.

  3. Eu le scot din priza in general. Fenomenaul despre care vorbesti a mai aparut in media iar consumul general e imens in cazul anumitor dispozitive.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 17 April 2009

    Clar c-a mai aparut, si e un lucru de bun simt pentru oricine a-nvatat la scoala despre transformatoare (care parca se studiau in clasa a X-a, deci ar fi oricine a luat bacalaureatul, dar enfin)

    Totusi din cati oameni cunosc, prea putini fac asta.

  5. Prelungitorul cu intrerupator (sunt si prelungitoare cu sigurante fuzibile si intrerupator) = si cu faptul ca nu mai trebuie sa schimbi prizele (care sunt de regula din plastic, se degradeaza f. usor - da, si priza se largeste de la atat bagat si scos- la contact imperfect sunt sanse de a avea o camera cu iz de ars), mnoa, mai scapam si de bazaitul transformatorului ... daca nu pe motive de economie, macar pe criterii de minim confort si siguranta.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 17 April 2009

    Drept ce zici tu, si-n plus inca faptul ca nu exista transformator care sa nu fie in acelasi timp si antena, generand diferite frecvente radio. Poate e mai sanatos sa reducem cat putem cantitatea de radiatii diverse in care ne imbaiem zilnicl.

  7. Adaug un lucru (pe care eu îl consider relativ important): transformatorul nostru convertește din 220V curent alternativ în 4V curent continuu. Acum, la AC o importanță foarte mare o are și frecvența (semnal de frecvență mare => variații mai rapide => consum mai mare de energie), dar pe noi nu ne interesează fiindcă 50Hz nu e o frecvență deloc ridicată. Totuși, mă interesează distincția între AC și DC. De ce? Păi eu știu că, pur teoretic, o bobină în curent alternativ se comportă pe termen lung (mai mult de vreo 5 secunde) ca un gol, adică nu lasă să treacă curentul prin ea. Transformatorul e practic format din două bobine în jurul unui miez (fenomenele de acolo sunt mai degrabă de natură magnetică). Dacă eu pun ca și consumator o rezistență infinită (adică nu am un consumator), practic curentul prin circuit va fi, dar va fi foarte mic (depinde de inductanțe & co.).

    Și acum, fiindcă nu am scris toate nebuniile de mai sus doar pentru a obosi lumea, să și justific. De obicei produsele au în cartea tehnică date referitoare la consumul de putere în standby (iar acum, între noi fie vorba, în standby nu numai transformatoarele consumă, ci și led-ul ăla roșu, plus alte circuite pe-acolo). De asemenea au date referitoarea la utilizarea corectă a produsului. De ce spun asta? Electronicele nu-s întotdeauna proiectate să fie scoase și băgate des în priză. La legarea la alimentare apar de cele mai multe ori vârfuri de curent, ceea ce în timp poate afecta circuitele de alimentare cu o probabilitate oarecare, în funcție și de calitatea produsului (se mai arde o rezistență sau mai degrabă un tranzistor sau un integrat, astea se duc destul de ușor). Nu sunt deloc specialist în domeniul electrotehnicii/energeticii, dar principial cam așa am învățat că stă treaba.

    Da, putem face ceva să reducem consumul de energie. Cu riscurile de mai sus. Putem să începem și cu mai multă atenție în ceea ce cumpărăm. Fiindcă, la modul cel mai serios, mă îngrijorează mai tare calitatea circuitelor electrice casnice (pierderi la greu, fire proaste, siguranțele la fel) decât consumul unui televizor în standby, care e mărunt (un televizor aprins consumă sensibil, din cauza afișajului; restul circuitelor, în mare parte circuite digitale, consumă cel mult curent de ordinul microamperilor, ceea ce înseamnă că în standby curentul prin circuitele alea e mult mai mic).

    Acum, eu cred că puterea de a salva energie stă destul de puțin în mine (nu mă înțelege greșit, sunt conștient că îmi fac un bine dacă reduc consumul, până la urmă se vede și pe factură). Problema e mult mai prăpăstioasă, fiindcă ăla care controlează propriu-zis energia (un individ care investește în centrale eoliene, de exemplu) e un factor de decizie mult mai important decât noi, care până una alta plătim mult (uneori nejustificat de mult) pentru consumul nostru.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 17 April 2009

    Acum, ai dreptate in ce priveste teoria curentului alternativ/continuu. Asa este. Doua observatii totusi se impun :

    1. In masura in care piesa este calda, ea consuma energie. Indisputabil, dreptu-i ?
    2. In masura in care electronicele respective sunt alimentate printr-un transformator, a scoate si a baga in priza transformatorul respectiv, cu ele oprite, nu poate avea impactul la care te gandesti tu. Deci, problema de varfuri de sarcina, uzura tranzistorilor si integratelor este reala, dar se aplica la pornirea/oprirea circuitului consumator, si nu la cuplarea sau decuplarea circuitului primar din transformator.

    Dar in rest, pe ce zici tu, si anume, calitatea electronicelor, sunt intru totul de acord, e o chestiune foarte importanta, si are un impact sigur mai mare decat chestiunea ce-am prezentat-o eu, atat la problema directa, adica consumul de curent, cat si la problema mai larga, impactul asupra mediului.

    Totusi, am preferat sa vorbesc despre ceva care admite o solutie simpla si usor de inteles si urmarit, pentru ca nu vad cum s-ar putea explica ce inseamna "calitate" intr-un mod care sa nu fie urgent pervertit de marketeerii interesati.

    Si da, ai dreptate, politicile sunt mai importante decat comportamentele, dar aici intervine un fapt cred eu crucial. Comportamentele rationale, aplicate consecvent, au mai mare impact asupra politicilor decat orice altceva.

  9. Ingineru`s avatar
    9
    Ingineru 
    Friday, 17 April 2009

    Majoritatea transformatoarelor, din câte am observat, se încălzesc doar dacă au consumator cuplat pe secundar. Întrebarea mea este dacă nu cumva au un dispozitiv care să decupleze şi primarul când pe secundar nu e legat nimic?

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 17 April 2009

    Pai cele mai bune au, dar destule mai proaste/ieftine n-au.

  1. [...] m-as caca de cu placere in capul intregii populatii de "ecologisti" din auzite de pe planeta asta, da' pana reusesc sa-i asamblez pe toti in formatie, am o solutie [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.