Doua idei proaste.

Thursday, 05 March, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Fara a avea pretentia ca va invat eu pe dumneavoastra cum sa folositi netul, blogul, web 2-oul si-alte alea, as da totusi un singur exemplu care sa ilustreze doua idei proaste :

Doua Idei Proaste

Doua Idei Proaste

I. Este o idee proasta sa externalizezi pozele din care iti alcatuiesti paginile. Fenomenul numit in engleza link rot, putrezirea link-urilor cum ar veni, face destule pagube si fara a-l mai ajuta noi.

Blogul dumneavoastra se va afla pe internet si la anul, poate si peste zece ani. In ce situatie va veti afla dumneavoastra, daca va trebui sa regasiti poze de-acum un an sau zece ? De ce sa va construiti o barca cu gaurele in ea, asa incat sa petreceti mai mult timp scotand apa de pe fund, decat vaslind ?

II. Caracterele speciale sunt o idee proasta. Ce-i aia "Și" ? Va spune ceva ? "mi-am băgat și eu puțin nasul în hățișul de fire." Poftim ? Pardon ? Aveti aceleasi dificultati cu "mi-am bagat si eu putin nasul in hatisul de fire" ?

Teoretic pare o idee buna, sau macar defensibila, asta cu "noi vorbim romaneste", adica, cu diacritice, dar practic este o idee proasta. Disputa pe aceasta tema poate dura la nesfarsit, in termeni cat mai teoretici cu putinta, atata timp cat sunteti dispusi sa neglijati practica, asa cum troneaza ea mai sus.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

30 Responses

  1. Lisandru Cristian`s avatar
    1
    Lisandru Cristian 
    Thursday, 5 March 2009

    Eu aş merge pe varianta cu diacritice, totuşi... Dar fiecare face tot ceea ce vrea, trăim într-o lume liberă...

  2. Si ce faci in legatura cu storage-ul? Eu, de exemplu am 100 de mega in pachetul de hosting.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 March 2009

    @Lisandru : Sigur ca da. Traim intr-o lume libera. Totusi, folosirea tehnologiei nu este libera in cel mai simplu sens al termenului de libertate. Spre exemplu acest individ :
    http://trilema.com/wp-content/uploads/2009/03/fuck-a-car.jpg

    @Catalin : 1 poza de dimensiuni 600x400, adica cam cat sa acopere pagina aici pe blog iese undeva la 50kb. 1000 de astfel de poze ar fi 50mb. Adica jumatate din 100 ceea. Daca ai nevoie de mai mult de-o mie de poze, probabil ca ai nevoie de alt hosting. Sunt multe care ofera gigabiti, daca vrei iti pot recomanda.

  4. zamolxis`s avatar
    4
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Thursday, 5 March 2009

    vrei sa zici ca individul abuzeaza masina? de unde stii ca ea nu vrea - ce, ai intrebat-o? :)

    externalizarea pozelor nu e neaparat o idee rea. binaries sunt responsabile pentru cea mai mare parte a traficului si folosind un serviciu precum amazon sau altele, pentru care platesti, nu numai ca iesi mai ieftin decat daca ai obtine serviciul respectiv prin webhost, dar ai mai multa flexibilitate in a schimba hostul daca serviciul se-mpute.

    o-ntrebare mai pertinenta este de ce sa platesti cand google iti oferta totul gratis, in speranta ca-ti vei lipi adsense pe blog? de ce sa platesti pentru hosting, cand succesul si traficul implicit mai mare inseamna ca va trebui sa platesti si mai mult?

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 March 2009

    Cam din acelasi motiv din care mananc la restaurant. Chiar daca unii oameni prefera sa manance ce li se ofera pe gratis.

  6. zamolxis`s avatar
    6
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Thursday, 5 March 2009

    cam in fiecare oras in care-am fost, mi-am descoperit un restaurant favorit care niciodata n-a fost cel mai scump. dar cele mai bune mancaruri mancate de mine vreodata sunt cele mancate gratis, de obicei cu familia.

    sa-nteleg ca motivul tau e snobismul?

  7. diacritice lover undersigned.

    sincer, da' sincer, dacă pot cehii şi alte naţii să scrie cu semnele lor încâlcite, dacă pot francezii cu ale lor grave şi ascuţite accente, putem şi noi să utilizăm aceste 5 caractere în plus din limbă.

    nu faci omletă fără să spargi ouă, şi nu progresezi tehnologic dacă nu-i laşi în spate pe cei care nu se adaptează unor cerinţe minime.

  8. Ai dreptate.. voi fi atent sa redimensionez pozele from now on.

  9. făniţă`s avatar
    9
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 6 March 2009

    @mp

    pe hârtie le zici frumos, dar în realitate am avut mai ales acum un an jumate nişte bătăi de cap când am încercat să pun nişte poze pe blog. nu le posta, orice făceam. uploadul mergea, totul frumos, dar când salvam postul, în loc de poză fie se încărca link, fie apărea fereastră cu eroare, fie nimic! :D

    cât despre diacritice, sunt de acrod cu daimon!

    oricum, aşa cum există convertor în diacritice online, foarte bun şi gratuit, aşa va exista şi convertor din diacritice când şi dacă va fi cazul!

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 March 2009

    @zamolxis : Dragoste, daca tu iti inchipui ca ce mananci cu familia e gratis, ma mir ca ai familie (or fi oameni foarte toleranti).

    @daimon : zici tu ceva. Ceva teoretic. Practica, cum ziceam, e mai sus.

    @Catalin : Asta este si virtutea luarii problemei in mana, spre deosebire de modelul in care privesti familia ca un magic generator de haleala gratis, si probabil mama ca o chestie prin care sosetele curate se materializeaza de la sine in dulap : devii constient de constrangerile obiective impuse asupra omului. Asa obtii bune practice ecologice, in orice ecologie : lasandu-te expus la functionarea reala a lucrurilor. Asa constati ca e o paguba sa tii imagini de 5-6Mb cand acelasi serviciu il puteau face lucruri de o suta de ori mai mici, si odata aflat, acest lucru iti serveste peste tot.

    @fanita : Ai ratat, acum un an si jumatate, o buna ocazie de a afla ceva, ma gandesc eu.

  11. Iar asta ar trebui sa fie momentul in care eu ma simt prost si vinovat. :D

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 March 2009

    Hehehe dar de ce sa te simti prost, tocmai acum cand esti destept ? Te puteai simti pana acu, dar s-a dus, asta e :)

  13. zamolxis`s avatar
    13
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Friday, 6 March 2009

    ??
    ai dreptate, le-am dat o teapa grozava alor mei. maica-mea m-a si alaptat gratis :)

    Presupun ca-n alte famelii e taman pe dos: fiule, acum ca ai graduat si esti pe picioarele tale, ne datorezi $2342042390.42 - am calculat cu prime interest rate, ca esti famelie. Iata acest DVD cadou continand .xls spreadsheets. Stai linistit, nu ti-am luat bani pentru blank, ca-i cadou de graduare, ce naiba?!?.

    Revenind la Google, ei iti ofera gratis tot ce-ti ofera pentru ca sunt parte din platforma lor de advertising si au de castigat. Tu de ce oferi 1000 RON in concurs?

    Cat despre poze, Picasaweb (google photo) ofera 1GB storage :)
    Dar desigur, daca ceva-i gratis, e prost. Ca si sfatul acesta, de altfel :P

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 March 2009

    Fortezi comparatia, banui pentru ca nu-i intelegi termenii.

    Diferenta folosita de mine, intre restaurant si dat de pomana se alcatuieste pe diferenta intre a obtine ceea ce doresti tu, exact, si a primi ceea ce este la indemana. In masura in care stii gati, a gati, tu cu mana ta, intra in categoria restaurantului, nu a pomenii. In masura in care mananci la cantina/fast food, chiar platind, ceea ce primesti intra la categoria pomana, nu restaurant. Banii sunt in afara discutiei (si banii nu sunt antonimul lui gratis, in general).

    Motivul pentru care banui ca nu intelegi termenii e ca spui lucruri precum "flexibilitate" despre servicii precum picasa ori flicker. Acestea au aceeasi flexibilitate pe care o are si MSWindows. Ca niste persoane rau intentionate le vand unor persoane rau informate folosind cuvinte precum "flexibil" nu spune mare lucru, oamenii aceia ar folosi orice alte cuvinte, treaba sa iasa.

    In fapt, flexibilitatea incepe si se sfarseste cu ft p. Restul poate fi cel mult "uzabilitate", despre care in particular as spune ca adesea este preferabil sa educi userul decat sa schimbi unealta.

    In ce priveste strategia, poate sunt eu singurul om caruia i se pare o idee remarcabil de proasta sa isi puna toate ouale in mana unui singur capitalist, punandu-l pe acesta in situatia in care, daca nu le strange chiar deloc e semn ca-i prost. Daca-s singurul, asa sa fie.

  15. Diacriticile actuale sunt oricum esential gresite inca de la introducere asa ca nu are sens sa le apar. Pozele puteau sta bine merci pe Flickr pana la preluare, preluare care a adus cu ea o avalansa de acuzatii de plagiat si aiureli, astfel incat sunt useri carora li s-au sters automat conturile.

    O externalizare buna ar fi cumpararea unui alt spatiu pe server, separat si folosit pe post de depozit de poze. Sunt platforme care pot face viata mai usoara si in cazul asta dar pe de alta parte le poti si arunca acolo. Eu mi-am ingreunat putin situatia trecand pe .ro....un an jumatate de krossfire.ro are pozele pe krossfire.wordpress.com

  16. zamolxis`s avatar
    16
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Friday, 6 March 2009

    Mircea draga, evident ca nu-nteleg poate si pentru ca ce-mi ofera Google este exact ce-mi doresc eu. Ce incerc e sa aflu ce motive ar avea cineva pentru a folosi wp. Evident ca nu esti singurul, dar pana acum n-am auzit argumente care sa-mi sune credibil de la altii, si speram ca tu sa ma luminezi.

    Sunt de acord cu principiul cu ouale capitaliste, dar nu asta se-ntampla si la wp? Cu alte cuvinte, folosind wp self-hosted, nu se cheama ca-mi pun ouale in gura webhostului?

    Cat despre FTP, eu nu-l folosesc. Scriu articole in WLW (offline editor) care se ocupa de poze transparently, deci indiferent de platforma si upload method, pentru mine-i tot aia. Tu faci upload prin FTP fiecarei poze?

    In fine, daca discutia asta nu-ti pare interesanta, it's ok, nu-i genu' de treaba pentru care sa merite sa ne-amestecam familiile.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 March 2009

    @Krossfire : asa cum zici. La un moment dat tot iti vei face nervi si vei lua tapul de coarne.

    @zamolxis : eu nu apar wp de fel. e un cms intre altele. acelasi principiu (de a tine pozele aproape) il poti aplica si pe wordpress si pe blogger si pe typepad.

    Motivele pentru care ai folosi un server al tau, decat un serviciu web cu hostare gratuita, sunt cateva principale :

    I. Ai ocazia sa inveti ceva esential despre lume. Nu mai esti unul dintre multii care cred ca laptele vine de la supermarket, nu stai sa intrebi mami mami, dar vaca baltata da cafea cu lapte ? Esti unul dintre inca prea putinii care au muls o vaca.

    II. Detii controlul absolut asupra formei prezente si existentei viitoare a muncii tale. Nu stiu in ce masura mai trebuie elaborat acest punct. Evident, odata cu control absolut vine si responsabilitate absoluta.

    III. Cumperi, daca cumperi, o marfa si nu un serviciu. Ar fi dificil de elaborat, dar intelegi diferenta de pret si de calitate intre a-ti cumpara piese si alcatui un calculator, si a cumpara un Dell ?

    In chestia cu wp : Nu. Am tot site-ul si offline. Daca maine webhostul moare in focuri de artificii, am facut upload pe un back-up host in cel mult o ora (timp in care numai bine s-a improspatat si dns-ul). Daca ma chiar ingrijoreaza problema, pot construi arhitecturi distribuite care sa imparta livrarea paginilor intre mai multe servere fizice.

    Ce imi ingaduie mie metoda este ca, in zece, cinci, doua minute dupa ce am constatat o defectiune, sa pornesc un proces complet definit, care dupa un interval finit, de ordinul unei ore, a repus site-ul online.

    Daca maine moare serverul tau oferit generos de google, asa cum s-a intamplat recent cu serverul de email oferit generos tot de google, tu, alaturi de alte cateva milioane, aveti un singur lucru de facut, stati si apasati f5, pana se miluiesc zeii, ca niste vacute behaind la gura grajdului. Si daca, asa cum s-a intamplat recent cu serverele Magnolia, datele au fost distruse, asta este. Tu, zalmoxis, si munca ta, nu mai existati.

    Nu-i o idee buna sa-ti compari obiceiurile cu mine, eu scriu sursa php si html in vi cel mai adesea, te vei cruci. Dar in principiu, chiar si pe windows, cu un client de fisiere decent precum spre exemplu tcmd, a face upload prin ftp "fiecarei poze" e un grand total de un drag si-un drop.

    Pe scurt, in doua cuvinte : Take control.

  18. făniţă`s avatar
    18
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 6 March 2009

    @mp

    superbe argumente! sincer, le bănuiam pe undeva, dar aşa bine structurate mi-au impus dorinţa de a îmi face pagina mea pe un server întreţinut de mine.

    acum mă lovesc de două chestii(contra-argumentele):

    1) nu e gratis(de fapt costă chiar multişor dacă o luăm pe termen lung)
    2) lenea(cât îţi ia să îţi pui pagina pe picioare? e drept că înveţi o grămadă de lucruri noi)

    "Si daca, asa cum s-a intamplat recent cu serverele Magnolia, datele au fost distruse, asta este. Tu, zalmoxis, si munca ta, nu mai existati."

    chestia asta m-a miscat! sigur nu exista vreo metoda de a face back-up pe pc-ul propriu?

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 March 2009

    Nimic nu e gratis fanita. Daca tu stai si scrii pe internet, folosesti un timp. Timpul ala puteai munci, adica face bani. Iata cum 1,000 de ore petrecute pe blog ajung sa valoreze, o mie, doua, zece, cincizeci de mii de lei dolari pula, ce-o fi. Daca ajungi sa pierzi timpul ala, ai pierdut, de fapt bani.

    Lenea nu-i un lucru cu care sa se poata discuta. Unde lene e, nimic nu e :)

    Cu magnolia, mii de oameni au pierdut ani de munca, chjestia e destul de bine documentata.

  20. Undelete`s avatar
    20
    Undelete 
    Saturday, 21 March 2009

    Cine foloseşte diacriticele cu sedilă (Ş/Ţ) nu are nici un fel de problemă la afişarea textelor, indiferent de sistemul de operare folosit de cel care vizitează pagina. Problemele apar doar la folosirea diacriticelor cu virgulă (Ș/Ț), care deşi sînt cele corecte, nu sînt compatibile cu Windows XP decît dacă pe acest SO este instalat un petic [patch] de la Microsoft:

    http://bit.ly/1371Q (adresă prescurtată către situl MS)

    Pentru folosirea diacriticelor cu sedilă se poate utiliza maparea de tastatură (numită "driver") făcută de Cristia Secară:

    Windows XP
    http://secarica.ro/html/ro_kbd_winxp.html

    Windows Vista
    http://secarica.ro/html/info_winvista.html (se derulează un pic pagina în jos)

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Saturday, 21 March 2009

    Stai asa si nu ma omora ?!

    Deci, stai sa vad daca inteleg. Caracterele romanesti pe sistem utf-8, care sunt pe alocuri folosite pe acest site, sunt vizibile fara probleme, in timp ce caracterele romanesti pe sistem cpl-cum dracu-i zice, aiureala microsoft, nu functioneaza ? Un caz similar cu problema ghilimele/ghilimele rotunde ?

    Foarte interesanta idee, s-ar putea sa-mi rezolve o problema.

  22. si eu am vazut o anumita inversunare a unora de a folosi diacritice, eu consider ca e mai important sa spui ceva bine, nu conteaza daca o faci sau nu cu diacritice ;)

  23. starsgates`s avatar
    23
    starsgates 
    Tuesday, 19 January 2010

    Şi mie îmi plac diacriticele tocmai pentru a şi dacă vorbesc despre naş sau nas, sau faţă sau fata.;)
    Sigur pot da o mulţime de exemple.:)

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 19 January 2010

    @Mihai E totusi mai greu de citit fara.

    @starsgates Si eu.

    Da' sa vezi de lene cate exemple pot sa-ti dau. De fapt, chiar mai multe.

  25. Ioan Nicut`s avatar
    25
    Ioan Nicut 
    Sunday, 14 March 2010

    Salut Oameni buni,
    Eu sunt coach si daca le cer la oameni din cand in cand sa iasa din zona de confort atunci m-am scos si pe mine si am inceput sa scriu cu diacritice.

    @Starsgates foarte misto exemplele tale...
    @Mihai pledez pentru a ne accepta asa cum suntem, adica imperfecti....

    stie cineva cum se face chestia asta pentru mac?

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 March 2010

    Noa foarte bine, daca tot te-ai apucat, cere-le oamenilor, ca "a cere la oameni" nu-i in limba romana.

    De Mac nu stiu, ca n-am si nu-mi plac. Pac-pac.

  27. Rudolf`s avatar
    27
    Rudolf 
    Friday, 26 March 2010

    Pentru folosirea diacriticelor pe Mac se poate întreba pe secţiunea specializată de pe forumul utilizatorilor români de Mac. Există deja subiecte deschise pe această temă.

    http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewforum/22/

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 March 2010

    Aha, multam fain.

  1. [...] italic liniile alea sunt o oroare. (Da, stiu, e rezolvabila, solutia data chiar aici pe Trilema demult, demult de-un cititor binevoitor n-a ajuns, se pare, nici pana azi la expertii in rostogoliri prin [...]

  2. [...] Si-acum, astfel inarmati, sa explicam citeva puncte cetatenilor mai recenti, care-o tin langa cu diacriticele [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.