Cuvinte pierdute

Friday, 18 September, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Citind articolul lui Codrin Liviu Cutitaru din Dilema curenta (Chirica si lupta anticomunista), mi-am amintit brusc, cu parfum de nuci verzi si degete patate, cu susurat de izvor intre cetini, cu reverberatii de aer curat pe betonul gol niste cuvinte. Niste cuvinte astazi moarte, uitate, sfarsite si in fond, inutile.

Sigur, putem sa le notam definitiile, si-o vom face, dar asta nu serveste la mai nimic, precum imbalsamarea lui Lenin, oricat de central plasam cosciugul, oricat de des face partidul prin reprezentanti, si chiar intreaga populatie matanii pe el, tot teapan ramane mortu'. Valoarea si savoarea lor vine dintr-o vreme peste ale carei camari si gradini s-au pus, impenetrabile, lespezi si porti ferecate, o vreme al carei fir taiat s-a pierdut, pe undeva prin iarba. O vreme cand citind savoare va gandeati la Savoy, de unde mergea mintea spre cimpoi, toma si soparle. O alta vreme.

Astazi, Savoy Group nu mai e decat un lant hotelier, cum era si-nainte de catrene pana la lacrimi. Am stat acolo inainte sa-l inchida acum cativa ani, nu m-a impresionat, adevaru-i ca-s si dificil si obosit, si sunt convins c-avea tot soiul de carlige si mosi si babe care sa aghete sufletul unor altor oameni. Care nu-s eu, si pe care nu-i doare nici capul, ce splendoare.

Si ca atare, astazi nu mai poti fi bombalau. Ma rog, eu pot, daca-mi propun, da' in general asa vorbind, nu se mai poate. Nu-i cu cine, nu-i pentru ce, nu-i unde si cum. Dar pe cand inca se putea, ajungeai sa fii bombalau aplicand in practica zicala cu "power is nothing without control". Adica, multa forta si putina organizare, asta-i marca bombalaului. Presupun ca vine din fotbal, dar nu cel de "performanta", nu ala cucocaina, astalalt, sportul de masa, chestia ce ne-a facut sa-l iubim, in spatele blocului, in spatele scolii, in spatele uzinei. Deci, bombalau e ala care trage bombe, care-s suturi foarte puternice, dar putin controlate. Care pot infrange un portar chiar mai experimentat, dar mai ades infrang rezistenta la forfecare a suprafetelor vitroase. Si-asa, prin extensie, un bombalau e un tip prin preajma caruia nu-ti doresti sa petreci mult timp fara echipament de protectie, si sigur n-are ce cauta in magazinul de oglinzi si alte constructii delicate.

Sora buna cu el, spitalau e alt cuvant care-si trage probabil seva semantica din aceeasi zona. Pasamite, spitalau e cel care suteaza cu spitz-ul, adica varful pantofului. Un mod gresit de-a suta, dar cumva la indemana pustimii, un spitz are pe langa avantajul fortei, dezavantajul lipsei de control, mingea zboara intr-o directie oarecare. Diferenta majora e intentionalitatea, un spitalau stie care-i problema, si totusi intentionat alege calea gresita. Diferenta intre prostia agresiva si prostia talamba.

Mai sunt si alte cuvinte de demult, de dincolo de fum, dar nostalgia are proprietatea interesanta ca nu se impaca cu biroul, preferand fotoliul, si nu gusta bloguri, preferand oenologice. Asa ca pe mai tarziu.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

5 Responses

  1. Nostalgia se împacă bine cu literatura. Şi literatura, parţial, cu interneţii. Parcă-l văd pe Dono scriind un savuros articol în limba română arhaică ..

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 September 2009

    Nu-i dincolo de posibil...

  3. Bai, pe noi ne facea ''bombalai'' profa de desen dintr-a saptea, deci aveam deja brand :P

  4. rouademunte`s avatar
    4
    rouademunte 
    Friday, 9 October 2009

    Haha..era intreseanta "profa " de desen,stia deja cu cine are de-a face.

  5. Chiar ca e interesanta profa de desen,Eu imi aduc aminte de a mea era o zgripturoaica urata :D

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.