Criza publicitii, vesti bune.

Saturday, 10 January, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cam toata lumea media, online si off e fiarta zilele acestea de cifre.

Parerea mea, formulata pe blogul lui Comanescu, ramane aceeasi. Un plan de afaceri in media pentru 2009 care se bazeaza pe altceva decat maximum maximorum 50% din incasarile 2008 nu este altfel decat aiuristic.

De la tolo aflam cam cat de prost merge :

Azi, Ziarul Financiar publică doar două jumătăţi de pagină de reclamă. Una de la Guvern. Libertatea afişează o jumătate, o campanie publică, şi încă două machete, una de la asigurările auto şi cealaltă cu un supliment alimentar miraculos.
Gazeta Sporturilor are patru inserturi publicitare: pariuri sportive pe prima pagină, două asigurări şi o marcă de whisky pe un proiect special.

Toate astea sunt dupa mine vesti bune.

Cred sincer ca pendulul publicitatii exagerase mult intr-o directie, si e timpul sa revina. Criza financiara e ocazia, dar nu cauza. Cauza e ca se mersese prea departe.

Nu doar in Romania, ci peste tot in lume publicitatea ajunsese sa sustina tot efortul media, cu abonamentele ramase pur simbolic. In SU, diferente intre o revista si un catalog de publicitate ce se trimite prin posta nu mai existau de ani buni. Editorii nu mai stiau cum sa distribuie gratuit sau cvasi, si de fapt singurul motiv pentru care inca se mai cerea un pret pe glossy-uri era strict de perceptie. Nimeni nu doreste ceva ce se obtine gratis. Adica, tot un argument de strategie publicitara.

Aceasta stare, in care unul plateste si altul consuma, e cancer pur intr-o economie de piata, pentru ca singura metoda de control a calitatii e vanzarea.

Presa de toate felurile e un fel de copil razgaiat, daca ajunge in situatia in care sta cu mama (cititorii), dar ia bani de la tata (companiile, prin publicitate), se va apuca de droguri. Cum de altfel s-a si apucat.

O reducere drastica a alocatiei de publicitate va fi cel mai bun lucru pentru presa, si pentru jurnalistii de calitate. Sigur ca va trimite o multime de studentele inapoi in Slatina si Piatra Neamt, dar in fond, Slatina si Piatra Neamt au nevoie de fetele pe care le-au tinut la scoala, si inca cu cate nespuse sacrificii, in Bucuresti.

Iar presa nu are chiar atata nevoie de ele incat sa le impiedice de la a isi petrece viata in sanul familiei, inconjurate de prieteni si de munca (utila) de de zi cu zi.

Aceasta rebalansare, in care publicitatea sa isi ia un rol mai aproape de ratiune in structura bugetului unui canal media, iar cititorii, prin abonamente si pret de vanzare, sa revina la a avea un cuvant de spus, va scoate presa mai buna, mai citibila, mai interesanta. Poate mai putina, dar oricum era mult prea multa.

PS. Celalalt grup ce o va incasa de la pendulul in reintoarcere sunt baietii din sport, care nici ei nu prea aveau de ce sa primeasca bani chiar cu remorca, ca si ei se apuca tot de droguri. Adica fix boifrenzii fetelor disponibilizate mai sus. Poate bocaneste guvernul vre-un plan de salvare a acestei felii demografice rau lovita de criza, ai ?

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

7 Responses

  1. "Aceasta stare, in care unul plateste si altul consuma, e cancer pur intr-o economie de piata, pentru ca singura metoda de control a calitatii e vanzarea."

    despre cancer...
    Mass media isi propune sa faca bani dini stiri. Modul in care face bani e dat de "modelul de afaceri". Reinventarea acestuia e un proces sanatos si natural de continua adaptare la circumstantele economice si sociale.

    despre calitate si volumul .....
    Calitatea si tirajul nu au o legatura de cauzalitate. Calitatea e o chestiune subiectiva in timp ce tirajul e un criteriu obiectiv. Cele doua nu se pot corela. Si nici nu se coreleaza asa cum o demonstraza si realitatea.

    singura metoda de control ....
    Distributia gratuita nu inseamna o lipsa de audiit. Bugetele pentru publicatii gratuite sunt distribuite pe baza unor studii de audienta cel putin la fel de serioase cu ale celor clasice. Metodele de control evolueaza in mod natural si ele.

  2. Ei bine, buna regasirea, cu bune si rele, dar mai ales cu dileme, trileme si alte...leme!

    Mai intai de toate, dilemele (care, judecand dupa calitatea scriiturii tale, sunt de aceeasi seama cu trilemele, fapt care este extrem de imbucurator!): oare a fi (doar) jurnalist de calitate nu este echivalent, la momentul prezent, cu a-ti asuma conditia de muritor de foame? Spun asta nu pentru ca as avea o viziune apocaliptica asupra lumii in care traim, ci pentru ca am sentimentul ca pozitionarea defectuoasa a pendulului la care tu faci referire este mai degraba o consecinta a crizei valorice in care ne aflam. Oare ce sansa are, intr-o competitie a succesului financiar, un jurnalist care scrie la Dilema in fata unuia dintre boifrenzii fatucilor de la Slatina ori Piatra Neamt? Dar cineva care comenteaza la Trilema, oare ce sansa are? Retorica pura, fireste...

    E ca si cum acest pendul ar fi fost parte din recuzita - cheie a unui numar de hipnoza care s-a soldat cu abolirea grava (si oarecum asumata) a constientului colectiv. Sau, pentru a ma inscrie in termenii conventiei creionate de tine, mama (cititorii) a devenit, in timp, dependenta iremediabil de consumul de droguri.

    Mi-e groaza sa iti spun (dar ma gandesc ca poate experienta americana te-a tinut departe de astfel de statistici), insa o buna bucata de vreme (si teama mi-e ca e perfect valabil si in acest moment) cel mai bine vandut (repet:vandut!!!) cotidian din Romania a fost desemnat a fi Libertatea. Arunca o privire (da, da, o simpla privire e de-ajuns!) si vei intelege despre ce este vorba!

    Asa ca fereasca bunul Dumnezeu sa pritoceasca guvernul vreun plan pentru salvarea acestei felii demografice pe care post-ul tau o indica a fi grav afectata de criza! Mai bine ar fi ca ea, criza financiara, sa repozitioneze cumva just pendulul care masoara criza valorica (si asta nu doar in domeniul publicitatii, ci asa, in general...) Ca altfel....

    Asa, mai pe final, o mentiune succinta, pe care rogu-te sa o suprimi atunci cand vei modera comment-ul: ortografierea corecta a lui vreun si vreo este aceasta: "vreun", "vreo", iar nu "vre-un" si "vre-o", chiar daca aceasta ultima forma e, la prima vedere, mult mai logica.

    Astea fiind zise, la buna regasire si un sfarsit de saptamana de exceptie!
    bleumarin.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Saturday, 10 January 2009

    Bun revenit Adi

    Pai tocmai asta e problema, ca nu se coreleaza tirajul si calitatea. Motivul zic eu, e docmai acest derapaj : subiectivul insumat al oamenilor nu mai conduce tirajul, care a ajuns a depinde mai mult de nevoile publicitatii. Lucru rau. Subiectivitatile insumate ale oamenilor trebuie sa conduca fiecare coltisor al lumii.

    Iar teoria asta ca putem masura altminteri interesul imi pare un vis. Ca si cum ai spune ca putem fara probleme avea un monopol, pentru ca va avea o cutie unde clientii sa-si depuna doleantele de care se va tine seama. Nu merge.

    Bun revenit bleumarin :)

    Eu cred ca are sanse, si foarte bune. Decat daca, in loc sa puna mana si sa faca, sta si mediteaza cam ce sanse are. Atunci, are sanse foarte proaste.

    Chestia cu vandutul e inselatoare, tocmai pentru ca vanzarea ajunsese sa nu conteze. Care era cel mai ieftin ziar in acea perioada ? Care era ziarul cu cel mai bun raport cheltuieli de tiparire (strict, hartie, poze etc) - pret ?

    Daca eu sunt producator de faina, si-mi fac o fabrica de paine, unde aduc faina gratis, si dau painea la pret facut pe socoteala cu faina gratis, pai clar ca voi avea cea mai vanduta paine din tara ? Clar. Inseamna asta ca ce bun e modelul meu de productie ? Nu. Inseamna ca ce bine e sa ai faina gratis la fabrica de paine.

    Chestia cu pendulul si criza valorica : pendulul nu poate face nimic pentru criza valorica. Oamenii de mai sus, care stau si sa intreaba, in loc sa faca, sunt cei ce pot face ceva pentru criza valorica.

    Dupa Neuman citire : "Any one who considers arithmetical methods of producing random digits is, of course, in a state of sin.", adica, oricine considera metode externe de a rezolva probleme sociale se afla, binenteles, intr-o stare de pacat. Ma rog, nu chiar exact, traducerea ca metafora.

    Pe chestia cu gramatica : nu moderez comentarii pe blog decat prima oara, odata acceptat un comentariu toate celelalte intra direct. Dar sunt suficient convins de doua lucruri (care sunt de fapt patru) :

    1. O, un, in sintagme precum vre-un, intr-o reprezinta in fapt elemente gramatical distincte, si ca atare nu pot fi contopite in cuvantul anterior.
    2. Nici o nici un sunt bune exemple similare.
    3. Limba romana vine din latina, practica gramaticii romane se informeaza din practica gramaticii latine, si in latina avem vere-unus ca sursa pentru vre-un.
    4. Eu sunt roman si am dreptul sa folosesc limba romana asa cum cred eu de cuviita, ea (limba) nascandu-se tocmai din folosirea ei de catre oameni in conformitate cu parerea lor.

    De altfel, chestiunea cu praxa si lingvistica normativa e un bun subiect pentru un text viitor. Mie unul mi se pare ca s-a mers atat de departe cat se poate merge cu atitudinea asta ceausist-uniformizanta fata de limba.

  4. Draga Mircea,

    tu imi raspunzi ca nu se coreleaza calitatea si tirajul in timp ce eu iti sugerez ca nu exista motive si metode pentru o asemena corelare.
    In cel mai bun caz, in timpurile trecute, tirajul era corelat cu succesul comercial si popularitatea. De calitate nu a fost niciodata vorba.

    Despre subiectivism si pretul "corecct" al publicatiilor:
    Daca accesul la acest blog s-ar face cu abonament, cat ar trebui sa coste pentru a fi siguri de calitate ?

    Calitatea este data de oameni si nu de pret. Competitia stimuleza calitatea dar nu o face nici universala si nici nu o garanteaza.

    ---------------
    "Democratia se opreste acolo unde incepe libertatea!"

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 13 January 2009

    Pai exista mecanism, ia uite : Daca consumatorul plateste pentru produs, produsul va reflecta parerea consumatorului despre el. Daca un tert plateste pentru produs, produsul va reflecta parerea tertului despre consumator.

    Eu aleg sa numesc calitate masura in care produsul se apropie de parerea consumatorului lui despre un produs ideal.

    Si, gata.

    Chestia cu blogul nu e comensurabila, pentru ca acest blog nu duce nici publicitate, chiar daca nu ia abonamente, e ca atare un efort in afara controlului consumatorilor ori altor terti, strict sub controlul producatorului.

  6. Mircea, chiar am uitat de tine. :) da-mi add pe messenger la teddy.devil sa imi dai contul sa iti trimit banii.

  7. ok, si cum a fost pana la urma? din curiozitate gratuita intreb...

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.