Criza financiara pe inteles.

Monday, 20 April, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sa pornim de la ceva ce ni-e familiar, aici pe internetul nostru, si anume, domeniile. De exemplu, cum am eu, polimedia.us sau cum are altul, sex.com sau eusuntcelmaidestept.ro

Dupa cum sigur stiti, domeniile astea se cumpara, in sensul ca se plateste o taxa la un registru, care le tine in evidenta, si de-acolo-ncolo-s ale tale. Taxa e fixa indiferent de numele respectiv, sex.com costa tot atata pe an cat costa si eusuntblabla. Valoarea celor doua nu este insa egala, si ca rezultat exista o piata secundara, in care domeniile mai valoroase sunt vandute si cumparate la suprapret, dupa valoarea lor "reala".

Sistemul acesta, format din registre si piata secundara, descrie complet toata valoarea existenta in acest coltisor al realitatii reprezentat de nume pe internet. Adunand toate valorile tuturor domeniilor existente obtinem... stupoare. Valoarea totala a tuturor domeniilor existente. Adica, a intregului coltisor. Simplu, da ?

Bun. Acum, sa vedem o chestie. Daca cineva care are in proprietate un domeniu nu-i mai plateste taxa, domeniul respectiv poate, in principiu, fi cumparat de oricine doreste, dupa metoda primul venit, primul servit. Asa functioneaza sistemul in realitate.

Daca i-am aduce o modificare, si anume, la expirarea unui domeniu, nu il mai cumpara primul care-l cere, ci se face din timp o lista, pe care oamenii isi cumpara, pentru o taxa modica, sa zicem zece centi, un loc ?

Adica, daca azi uita ala sa-si plateasca sex.com si am noroc si dau de el, gata, al meu e. Bun. Daca in loc ar fi o lista, s-ar afla pe ea cateva sute de trancalai, care apoi ar fi luati in ordine. Deci, o uitat proprietarul ? Hai tu, trancalaul #1. Nici tu ? Bine, hai #2. Si tot asa.

Este ca ar exista cativa de-astia ? Este. Ei. Ce detin ei ? Detin o obligatiune derivata conditionala. Ea are un cost (10 centi). Are ea o valoare ? Ei, anumite interpretari sustin ca are, si vom ilustra printr-un exemplu, dupa cum urmeaza.

Fie domeniul sex.com, in valoare de 1,000,000,000 dolari.
Fie optiunea #1 de a-l obtine in caz de neglijenta a proprietarului actual. Daca sansa ca optiunea #1 sa se activeze este 0.1%, valoarea ei este atunci 1,000,000 adica un milion de dolari.
Fie optiunea #2 de a-l obtine in caz de neglijenta a proprietarului actual si de asemenea a proprietarului optiunii #1. Daca sansa ca optiunea #2 sa se activeze este 0.1%, valoarea ei este atunci 1,000 adica o mie de dolari.

Proprietarul optiunii #1 isi trece fericit in contabilitate un activ de 1 milion dolari, si proprietarul optiunii #2 la fel, un activ de 1 mie de dolari.

Pe de alta parte, am zis deja mai sus ca TOATA VALOAREA era deja descrisa si reprezentata. Ce mai pot atunci, rational vorbind, sa descrie si sa reprezinte acest milion si aceasta mie ? Nimic. Economic, ele reprezinta dorinta, speranta, fantasma, oniric. Adica, nimic.

Mai devreme sau mai tarziu, mia si milionul se vor intoarce in haul din care s-au si nascut, functie de dispozitia si imaginatia oamenilor, ele nefiind nimic anume decat tocmai asta, fum. Si daca am facut prostia colosala sa mutam aceste "active" imaginate in portofoliul bancilor, sa construim credit pe ele, etc, vom descoperi ca ne-am construit casa jumatate pe pamant si jumatate pe ceata. Care, odata cu venirea soarelui, se risipeste. Problema majora este ca o casa construita fara suport, pe jumatate deasupra unei prapastii se poate foarte bine rasturna in genune cu totul, lasandu-ne sa batem din buze (cum de altfel, sinceri sa fim, chiar si meritam).

Ei, asta-i criza pe care cu onor o traim. Ea se datoreaza unei confuzii intre act si potenta, intre valoare si viitor, intre ceea ce suntem si ceea ce-am vrea sa fim. Este nota de plata a unei generatii care a crescut, si si-a crescut copii, in doctrina ca tu, puiul mamii, esti special nemaipomenit si orice doresti.

Eu voi fi multumit daca scapam cu hainele de pe noi, si voi zice ca fu ieftin, data fiind imensitatea prostiei si desimea reprezentantilor ei.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. Cristian Lisandru`s avatar
    1
    Cristian Lisandru 
    Monday, 20 April 2009

    Deocamdată prestez pe un domeniu free, aşa că până mă mut "la casa mea", cum spuneai odată, mai durează... Şi chiar mă întreb: de ce m-aş agita să scot bani din blogul meu? Criza asta începe să mă amuze din ce în ce mai mult. Sper să nu vină şi momentul în care să am unele tristeţi care să inducă stări interioare caracterizate prin nelinişte cotidiană...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 April 2009

    Marea chestie cu economia e ca reprezentarile pe care le genereaza sunt corecte indiferent daca sunt aplicate sau nu. Cati bani s-ar putea scoate din x sau y ramane aceeasi problema, indiferent daca tu ii chiar scoti, de exemplu.

  3. Si unde intervine valoarea domeniului respectiv care creste in functie de trafic (ma refer la persoanele care viziteaza zilnic, real, domeniul). Atunci domeniul in cumparat cu x lei/euro/dolari/etc poate fi vandut la o terta persoana cu suma de x+y%. Nu ? Stiu, cam rar se intampla acest lucru insa este o posibilitate ... intotdeauna este o a treia varianta.
    Bani din blog ? Hmmm ... pe scurt as spune prea tarziu. Am mai spus si repet: ca si orice alta afacere, primii care sparg piata cu o chestie foarte buna au de castigat iar restul doar viseaza ... cu mici exceptii normal.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 April 2009

    Da, asta intra la piata secundara mai sus.

    Nu-ti fa iluzii ca piata in .ro ar fi fost sparta. Nici vorba. Iar "primii" la care privesti acum, in cazul concret al Romaniei, sunt niste nimeni care s-au trezit si ei in treaba, prin zona, dar vor fi maturati, profesionist, curat, uscat.

  5. Despre economie n-am chef să povestesc, însă mi-ai amintit de un Gog, care înregistrase domeniul jaz.ro , şi începuse să îl ofere pe forumuri contra sumei modice de 700RON (asta acum vreo 2-3 ani), în ideea că e un TLD de 3 litere şi că reprezintă scrierea corectă a cuvântului "jazz". Nu ştiu cu cât l-a vândut în final, cert este că în momentul ăla şi-a luat nişte replici cu carne de mai mare dragul.

    Unii au bun simţ să nu se încreadă în valoarea potenţială. Alţii au folosit această "valoare", mutând-o în economia reală, unde din creşterea preţului caselor a putut fi încurajat consumul. Sucks for them.

    Partea mişto o să fie că, după ce curăţăm economia de visele frumoase cu bani din nimic, o să ne distrăm şi cu restul problemelor, cum ar fi suprapopularea, încălzirea globală, terminarea combustibililor fosili, etc. Cam aceeaşi stare de spirit de prin 2000-2001.

  6. romania inedit`s avatar
    6
    romania inedit 
    Monday, 20 April 2009

    Eu cred ca trebuia sa dai o explicatie ca de manual , si sa explici cum s-a format aceasta criza .

    Aceasta criza s-a format ca urmare a ruperii de realitate a pietei de capital , si datorita inovatiilor finaciare aduse de Morgan Stanley , care produc dispersia riscului , mai exact falimentul general .

    Ar trebui sa explici si cum se formeaza banii , si cum creaza bancile bani virtuali , prin intermediul rezervelor minime obligatorii .

    Criza a aparut in SUA , ca urmare a faptului ca acolo sunt folosite efectele de comert , acestea fiind in marea lor majoritate garantate cu datorii .

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 April 2009

    @dAImon era unu clasic pe site-ul pornografilor, care tot incerca sa vanda sexyladies.com pe sute de mii de para, lumea facea misto de el, asta devenea agitat, amenintari cu avocati chestii, pana la urma isi lua ban, dupa 2-3-5 luni aparea iara. Free comedy.

    Eu sper sa ne re-apucam de chestii cu aceeasi stare de spirit din 1880, daca s-ar putea.

  8. Asa e "briza" aceasta, care eu consider ca e mai mult psihologica. Dar poate de aceea e impactul asa de mare la noi, datorita "mentalitatii".
    Oricum lumea se adapteaza, asa si eu. De aceea am intrat in asigurari de viata samd. Macar asta merge....
    Daca sunt doritori, astept mesaje:) Exista solutii pentru aproape orice. Nu-i asa?

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 April 2009

    Cum se zice, moartea-i cea mai buna asigurare de viata :D

  10. din pacate asa este....dar, macar lasi ceva in urma ta:)

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 April 2009

    Acu, nu ca sa fiu carcotas, dar sa ai o pagina pe care cel mai de-o schioapa text nu-i click-abil nu e o idee asa buna, usability vorbind.

  12. da, stiu la ce te referi....dar idea in sine nu a fost sa pun link-uri spre pachete plictisitoare de asigurari, ci sa aduc la cunostinta ce fel de asigurari fac.
    Pentru detalii exista mereu intalnirile "face to face" unde se explica personalizat fiecare pachet (asta ca sa lamuresc absenta link-urile de pe pagina respectiva) :)

  13. oops..."link-urilor" vroiam sa spun

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 April 2009

    Bun, dar stii si tu cum e, contextul creeaza asteptari. Tot amarul de alte linkuri de pe pagina creeaza si ele asteptari. Asteptarile inselate sunt cea mai proasta chestie care se poate intampla in marketing.

  15. ok.. iti respect punctul de vedere ...
    Probabil am sa ma ocup mai mult de aceasta pagina cand imi va permite timpul.
    Iti multumesc pentru sfaturi.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 April 2009

    Raspunsul unei femei intelepte.

  1. [...] Problema cu aceasta abordare este ca duce spre o paradoxala creere infinita de "valoare" in mod pur scriptic, asa cum se explica in acest articol. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.