Fata satului.

Sunday, 19 April, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

O fata de 13 ani din localitatea Duda, Vaslui, se afla in atentia politiei pentru prostitutie si vagabondaj. O prostituata românca în vârsta de 19 ani a fost ucisa în bataie, în orasul italian Genova, de proxenetul român care profita de urma serviciilor sale. Politistii ieseni au facut o ancheta in urma articolului jurnalistilor britanici care au facut un reportaj in care sustineau ca au cumparat o prostituata de 14 ani, din Iasi, cu 800 de euro. Prostituata in varsta 12 ani care a umplut satul Popeni de sifilis se prostitua de 3 ani pentru alcool si tutun! Angajatii de la „Protectia Copilului“ Vaslui au dovezi ca fata de nu este singura prostituata minora din zona.

Doina Rusti a scris un roman despre asta (pe care nu l-am citit, dar aud ca-i bunicel), Cetin Ametcea a scris un articol pe blog despre asta (pe care l-am citit, e prost).

Fata satului este o institutie, la fel de mult parte din satul traditional romanesc (si ma gandesc, de aiurea) precum e popa, invatatorul, primarul, moara, taul, cimitirul, bodega-magazin-mixt etc. Ea este o resursa, in acelasi mod si de acelasi tip cu celelalte din enumeratie, parti necesare in desfasurarea normala a vietii rurale.

Poate, in principiu, sa fie o femeie de orice varsta, dar in practica va fi minora cel mai adesea, din niste cauze simple, pe care, daca nu vi le puteti imagina, nici chiar prin recurs la balada lui Toparceanu despre felurile pizdei, voi incerca a le explica.

In primul rand, a fi o resursa publica nu este o situatie sociala prea atractiva, in majoritatea cazurilor. Sa nu ne facem iluzii, apropo. Celelalte femei sunt tot resurse, in economia satului traditional, romanesc si din nou, de-aiurea. Singura diferenta este ca sunt resurse cvasi-private, la dispozitia sotului, parintilor si copiilor lui, si intr-o mai mica masura a parintilor si rudelor ei proprii.

A fi o resursa publica nu este o situatie sociala prea atractiva nu din cauza ca femeile ar prefera sau n-ar prefera sa fie neveste ori din contra, curve, pentru ca pe femei nu le intreaba nimeni. Pentru barbati, in schimb, este mai valoroasa, in aproape toate cazurile, o vita in plus in proprietate decat lasata pe imasul satului, si la asta se refera "atractivul" de mai sus.

In general, trecerea din proprietatea clanului in proprietatea satului (situatie in care se regasesc fetele satului, in caz ca posesivul gramatical nu-i indicatie destula) are loc la un moment de criza si disolutie a autoritatii masculine asupra unei femei anumite. Fie o vaduva, fie fata unui betiv vor ajunge ale tuturor. Este in principiu mai frecvent, statistic vorbind, cazul din urma decat cel dintai, pentru ca sunt mai multi betivi decat morti, si pentru ca sunt mai multe fete decat neveste per cap de barbat pe lume. Ca rezultat, curvele noi vor fi in general si tinere.

In al doilea rand, fata satului va fi intotdeauna bolnava. Asta survine din aplicarea legii numerelor mari asupra milosteniei naturii, care a facut asa incat, chiar daca barbatii se imbolnavesc in general intr-un caz din zece in urma unui contact cu un partener infectat, femeile sa se imbolnaveasca intr-un caz din doua. Deci, daca Maria are sanse 50% sa ia orice-o fi sa-i deie un barbat, dintre cei 2-300 ai unei luni, se vor gasi macar o pereche doua care sa aiba orice va trece prin minte, de la gonoree la sifilis si inapoi.

Fiind ea bolnava, si cel mai ades apasata de pestilente multiple, nici nu va trai chiar asa de mult ca o femeie sanatoasa, si, mai important, nu va fi atractiva pentru meseria ei foarte lunga vreme, dat fiind ca bolile venerice strica in general frumusetea inainte sa strice sanatatea de-a dreptul. O asteapta, evident, cea mai neagra mizerie, la dispozitia statului, dinspre care satul asteapta, bineinteles, sa-i rezolve si aceasta problema si sa-i plateasca si aceasta nota de consumatie.

Ca atare, incepand in general de tinere, si neramanand in situatia sociala pentru lunga vreme, cum ar putea fetele satului sa fie altfel decat, in general minore ? Nu-i o surpriza.

Fata de toate idealizarile satului romanesc traditional, comise din campuri ideologice diverse, avand in comun mai ales incultura etnologica si antropologica, macar atat pomelnic cat a incaput aici cred ca merita fetele astea nenorocite, pe langa ce mai apare, senzational, prin ziare.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

25 Responses

  1. romania inedit`s avatar
    1
    romania inedit 
    Sunday, 19 April 2009

    Si ce propui ? ;)

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 19 April 2009

    Pai nu propun nimic, doar pomenesc.

  3. oceania`s avatar
    3
    oceania 
    Monday, 20 April 2009

    o fata de 13 ani nu trebuie sa fie in atentia politiei pentru prostitutie si vagabondaj. in atentia politiei trebuie sa fie parintii minorei si adultii cu care aceasta a intretinut relatii sexuale.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 April 2009

    Problema fiind, bineinteles, ca politia "nu poate aresta tot satul". Alta frumoasa fateta a superioritatii morale a satului traditional.

  5. Asa e de cand lumea cu prostitutia din mediul degradat, sarac, lipsit de cultura, cum prea bine a ajuns "traditionalul" sat romanesc.
    Se fac destule "pomelnice" media, dar din pacate a reda problemele realitatii nu inseamna a le si rezolva. Trebuiesc deschise usile pana la curent, ca sa circule ideile, proiectele si banii in mediul rural, sa-l mai ridice din tina. (atunci "fata satului" ar fi cu siguranta si ea mai curata :) ).

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 April 2009

    A, bun venit pe-aici pe la noi, Genoveva .

    Eu as zice ca a reda problemele realitatii corect e un prim pas, important, spre a le rezolva.

  7. Ingineru`s avatar
    7
    Ingineru 
    Monday, 20 April 2009

    Nu mai bine atunci nişte bordeluri semi controlate decât câte o bombă biologică în fiecare sat?

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 April 2009

    Decat ca dac-or fi la fel de bine controlate cum e traficul, comertul, invatamantul sau constructiile, nu prea mai exista diferenta intre o bomba biologica si cealalta.

    In fond, tot oamenii tre sa le faca.

  9. selfhelp`s avatar
    9
    selfhelp 
    Monday, 20 April 2009

    se pare ca nu ai (inca) trackback la arhi :P Probabil ca s-a atacat cand ai scris ca articolul lui e prost :))

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 April 2009

    lol sincer, nu cred ca-i posibil sa-i mai pese, dupa atata timp, facea infarct pana acu de 10 ori daca chiar punea astea la inima.

  11. I really like your post. Does it copyright protected?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 June 2009

    What do you think, spamgirl ?

  13. Prostitutia este una dintre cele mai vechi meserii. Din pacate este ingrijorator faptul ca tinere cu varste din ce in e mai fragede practica aceasta meserie. Poate fi vorba de o lipsa de educatie, de o lipsa a conditiilor materiale necesare dezvoltarii normale a oricarei fete, poate fi chiar o dereglare psihica, insa oricare ar fi motivul acesta nu poate constitui o scuza.

  14. Doar in judetul Vaslui se poate intampla asa ceva :).

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 July 2010

    @Boom Nu stiu zau.

  1. [...] tineti minte teoria cu fata satului ? Mnoa, asta-i [...]

  2. [...] ca sigur ca pe facebook te poti intilni cu oricine, da' garantat nu sta Bill Gates la discutii cu Maricica Curvasatului si pentru ca degeaba o asculti pe veve75 citind pe nas cum ie cu Vaca si [...]

  3. [...] deosebit de nejustificabile, dupa care se pica bacul. Dupa care se suge pula. Ca sa vezi chestie, asumarea rolurilor in societate nu-i chestie de alegere. Soc si groaza, cine-ar fi crezut ca este posibil!!! Intr-o republica!!! Cu lege de [...]

  4. [...] de pula, in particular, si ca femeia-i capabila s-o ia sub coada de indata ce-i capabila sa umble, mai in general. Restul sunt [...]

  5. [...] comuna ci oras de-adevaratelea exista minim un de-asta, e pina la urma semnul trecerii. Satele au cite o curva, orasele au cite un nebun, uneori chiar mai multi. Nebunul orasului e o institutie, mai importanta [...]

  6. [...] in '68 si c-a emigrat cu parintii in Statele Unite in '69. Prin '81 deja se apucase de prostitutie. Avea vreo treisprezece ani si locuia-n Nebraska, pe-atunci recent devenit al 37-lea stat al Uniunii. Deci iata ca se poate, [...]

  7. [...] stems from the need to be a real man that can afford pens and hoops, and thus not be the public house of the village. That may be good. It is certainly also incredibly inconvenient, and what's more [...]

  8. [...] was almost raped, don't you know! How could a common whore be possibly the joint and indistinct property of anyone momentarily interested, and what indeed of the more recent Harriettes running amok about [...]

  9. [...] forget their petty local squabbles, their implicit disagreements as to who should fuck which delicious morsel and they'd unite, unchewedly, just like that. They'll show those pansy city boys, what, "we came [...]

  10. [...] protagonist is actually the 23 years old version of a reasonably famous teenage slut slash cum public fuckpostii. Besides her there's little worth the mention in there, except perhaps the observation that [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.