Cei patru pirati suedezi, la inchisoare.
The Pirate bay este unul dintre multele torrent-trackers de pe internet.
Un torrent e un mod de a organiza schimbul de fisiere relativ mari (filme, muzica, diverse arhive) bazat pe presupunerea ca materialul exista in mai multe exemplare identice pe diverse calculatoare conectate la internet. Fiecare fisier poate fi atunci impartit in bucatele de o dimensiune convenabil aleasa, si fiecare nou utilizator care doreste sa-l obtina va primi bucatele din diverse surse diferite, realizandu-se astfel un transfer mai rapid si mai sigur decat prin metodele alternative. Torrent-tracker-ul este un server central, care tine curente listele de utilizatori care au materialul, listele de utilizatori care il doresc, si listele cu bucatelele care le lipsesc.
Exista numeroase astfel de servere centrale, dar Pirate Bay este de departe cel mai faimos pentru un motiv foarte simplu :
This unauthorized activity with respect to the distribution of EA's software products constitutes infringement of EA's intellectual property rights. EA enforces its intellectual property rights very aggressively by using every legal option available.
As you are listed as the registrant for this website, EA demands that you immediately and permanently disable access to the aforementioned bittorrent seeds for The Sims 2 and any in the future.
Raspunsul Pirate Bay
Hello and thank you for contacting us. We have shut down the website in question.
Oh wait, just kidding. We haven't, since the site in question is fully legal. Unlike certain other countries, such as the one you're in, we have sane copyright laws here. But we also have polar bears roaming the streets and attacking people :-(.
Exista cateva milioane de oameni care traiesc in birouri, poarta costume din fibre sintetice, cravate ridicole, viseaza la femei frumoase, fac bancuri proaste cu femeile reale, merg la sala de antrenament (cu masina) si asculta carti motivationale citite pentru confortul lor.
Acesti oameni sunt obisnuiti sa respecte reguli si proceduri, si sunt incapabili sa traiasca in lipsa lor. Daca se gasesc intr-o situatie in care au a actiona dar nu au la indemana procedurile respective, devin agresivi si violenti pe moment, si depresivi pe termen lung, le cade parul si le scade pofta de mancare.
In mod traditional, pentru a evita nervozitatea si agitarea lor, solutia a fost sa se creeze noi proceduri, numite si "legi", pentru toate cazurile in care acesti oameni s-ar putea gasi confruntati cu ceva care sa le para, oricat de vag, in contradictie cu orice altceva. In cazul particular al "proprietatii intelectuale", legea data spune ca tot ce au de facut e sa trimita o notificare prin care sa arate unde se considera contrazisi, iar partea cealalta va lua masurile ce se impun ca sa le readuca bujorii-n obrajori. Chestiuni minore, ca de exemplu faptul ca respectiva parte se poate afla intr-o alta tara, sau in general s-ar putea sa nu faca parte din acelasi club de popandai nu reusesc sa se formeze in mintea lor.
De cealalta parte, exista o subcultura, formata tot din cateva milioane de oameni, care nu poarta costume, si adesea nici macar pantofi ori lenjerie, ci un fel de saci largi (neaparat din fibre naturale), sed prin parcuri ori pe sub copaci, executa galoane de cafele cu caimac la saptamana si scriu poezii indigeste.
Acesti oameni sunt obisnuiti sa creada ca sunt liberi, si ca valoarea fundamentala dupa care se organizeaza lumea este "respectul", si anume in virtutea simplei existente.
Evident, aceste doua grupuri s-au gasit in conflict de indata ce-au gasit si-un punct comun de interactiune, care s-a intamplat sa fie transferul fisierelor. Spre deosebire de toti ceilalti, piratebay nu a ignorat pur si simplu comunicarile partii adverse, ci s-a apucat sa le ia la misto. Nu mi-e clar daca ei reusesc sa-si reprezinte cat de grava este chestiunea pentru cealalta parte, un grup de oameni a caror existenta, si ca indivizi si ca grup e predicata pe promisiunea fundamentala ca nu vor fi contrazisi niciodata, nici teoretic nici fundamental. Doar de-aia si respecta toate procedurile, si nu misca fara ele, din capul locului.
Inevitabil, chestiunea a ajuns in fata curtilor de justitie, in care oamenii cu cravate ridicole isi pun toata credinta, ca-n biblie. Justitia nu este insa in intregime a lor, existand suficienti oameni fara chiloti in compozitia ei.
Primul rezultat al infruntarii a fost condamnarea la inchisoare pentru un an a patru persoane, si anume Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm si Carl Lundstrom. Nu-mi este clar daca acestia chiar nu poarta chiloti, dar problema este oricum redusa in irelevant de imprejurarea nefericita ca nu s-a gasit o singura femeie intre ei. Si in plus o amenda, care evident nu va fi platita niciodata.
Argumentul legal al celor patru a fost ca, atata timp cat serviciul lor nu contine fisierele copiate, ci doar informatii despre ele, pe liste, nu incalca nici o lege, si nici nu se deosebeste cu nimic de Google, de exemplu, care si el tine liste despre bucatele de informatii. Bineinteles, spre deosebire de ei, Google nu se apuca sa contrarieze oamenii cu cravate din lipsa de ocupatie.
Argumentul legal al partii adverse, care a si avut castig de cauza, este ca nu conteaza cum anume ajuti pe cineva sa incalce legea, atata timp cat il ajuti.
Ce mi se pare mie remarcabil este ca partea auto-reprezentata drept liberala (cei fara chiloti) foloseste un argument juridic absolut conservator, in timp ce partea cealalta, auto-reprezentata conservatoare, foloseste un argument juridic absolut liberal, care se bazeaza in totul lui pe interpretarea, mai degraba decat aplicarea, legii.
Hotararea nu a avut (si este improbabil ca va avea, sau ca ar putea sa aiba vre-odata) efecte practice, dincolo de mutarea a patru domni de-acasa in spatii special amenajate de statul suedez. Site-ul in chestiune continua sa existe, si dupa un raid prost organizat, rau gandit si slab implementat cu vre-un an in urma, s-au luat masuri, din cate inteleg, pentru a nu putea fi scos de pe internet vre-odata.
Ca strategie, intreaga afacere a fost mai degraba o gresala a oamenilor cu cravate, facuta la furie. Ei practic au reusit sa oblige statul suedez sa plateasca chiria, intretinerea, legatura la internet, haleala si tutunul unor pusti, si de asemnea sa se asigure ca sunt tinuti intr-un spatiu in care nu le pot veni alte idei, ca de exemplu sa se apuce de saxofon, sa se mute in Patagonia pentru a intemeia o familie cu o domnisoara pe numele ei Hilda Gworstenthorthen, si a creste vaci impreuna etc.
Au asigurat de asemnea niste martiri pentru doua cauze speciale : Libertatea pe internet, aflata sub atacul formatiunilor fasciste reprezentate din companiile zgarcite si hapsane este prima. Independenta tarilor care nu sunt SUA, de a-si conduce propriile lor afaceri dupa mintea lor, este a doua.
Nici SU, nici corporatiile bazate pe proprietate intelectuala de tipul celui in discutie nu mai au mult de trait, dupa cum se poate observa cu ochiul liber, asa incat pentru ele o gramada oricat de mare de greseli strategice este egala cu o gramada oricat de mica, tot acolo va conduce.
Este totusi oarecum regretabil, pentru viitorul nostru, celor care vom fi aici si dupa ce ele nu vor mai fi, ca anumite notiuni absolut liberale ajung a fi aparate in discutie de pe asemenea pozitii nesustenabile. De ce este universalismul in mana MPAA si de ce este interpretarea legilor apanajul oamenilor cu cravate ridicole, mai nou ? Ne-am tampit ?
Friday, 17 April 2009
Nasol. La noi _inca_ e bine. Desi cred ca e un efect secundar al incompetentei oamenilor cu cravate ridicole. Dar generalizez (comentariu tipic romanesc). :D
Friday, 17 April 2009
Cred ca ai dreptate, lumea tot regreta "cum ii in Germania", dar crede-ma, daca statul roman ar fi intemeiat pe birocrati nemti, ne-ar lua dracu', in cel mai tipic romanesc stil cu putinta.
Incompetenta e cel mai mare aliat al umanitatii in contra prostiei, fara ea prostia n-ar mai fi "self limiting disease".
Friday, 17 April 2009
Nu stiu de ce oamenii aceia cu cravata isi imagineaza ca-i mai pot opri pe cei fara chiloti. Vorba piratilor din baie, cravatarii ne-au invatat ca eroii pierd doar la inceputul filmului, se intorc apoi imbracati in tunica victoriei ( dar tot fara chiloti, hehe). Spartaaaaaa!!!
<)))<
Friday, 17 April 2009
Nu ne-am tâmpit, dar facem eforturi pentru asta.. :)
Cu cât se încearcă mai mult reglementarea acestor chestiuni, cu atât acei tinerei de care zici îmbătați cu lecții de libertate, egalitate și acces nelimitat la resursele internetului dau peste cap birocrația.. Iar Birocrația (cu B mare), dacă depășește acel nivel, pe lângă că devine self-contained și self-propagated, dar devine și aliatul prostiei. Incompetența, zic eu că nu-i chiar așa mare problemă, dacă e conștientizată și evitată. Doar dacă o pui și într-un conținut birocratic ai cu adevărat probleme... :P
Friday, 17 April 2009
Eu as decorela felul in care fiecare parte si-a ales argumentarea juridica de valorile liberale in sine. A dispune de un framework legal consecvent cu rule of law aplicabil de maniera generala face parte din valorile liberale. In lipsa sa totul s-ar decide de la caz la caz, astfel putandu-se ajunge la decizii complet contrare in functie de caz si de moment.
Argumentul juridic in cazul de fata depinde de fiecare in ce situatie este, cei "fara chiloti" n-au gasit nici o lege care sa le interzica formal ceea ce fac, iar cei "cu cravata", nefiind fata in fata cu cei X milioane care downloadeaza ci doar cu mediatorii, incearca sa se foloseasca de ce pot. Daca s-ar fi gasit in pozitii diferite e foarte probabil ca fiecare sa adopte exact strategia contrara si decizia curtii sa fie opusa. Deci in functie de situatie si context poti ajunge la strategii juridice si hotarari judecatoresti complet diferite. Fiecare e liberal in functie de context daca e sa facem suprapunerea valorilor liberale cu cele doua strategii.
Iar eu nu ii vad pe cei "fara chiloti" neaparat liberali (poate liberali in sensul american, dar nu in sensul clasic) si nici pe cei "cu cravata" niste fascisti care ataca libertatea pe internet. Ceea ce e anti-liberal la cei din urma este incercarea de a obtine masuri protectioniste care sa privilegieze un business model care nu mai e sustenabil o data cu emergenta internetului. Ceea ce e anti-liberal la cei dintai este invocarea libertatii pe internet pentru a compensa lipsa responsabilitatii asumarii consecintelor propriilor actiuni exploatand un vid juridic.
Povestea e aceeasi de la Napster incoace si questionnement-ul vis-a-vis de framework-ul legal aplicabil in astfel de situatii este legitim. Dar e in acelasi timp extrem de complicat pentru ca deocamdata bataliile legale au fost intre mediatori, cei ai ofertei si cei ai cererii. De asta si sunt extrem de irelevante si fara impact astfel de batalii.
Friday, 17 April 2009
tribler de pilda nu foloseste servere centrale; mai mult, in curand va avea TV streams..
doua chestii care merita cetite:
http://techdirt.com/articles/20090415/0256394518.shtml
http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1375604
Friday, 17 April 2009
@catfish Ingrijoratoare superioritatea lor ideologica, hmm ?
@ghost Incet incet tot reusim noipana la urma
@Dan Anghel Salut!
Ai dreptate, dar de ce am ramane indiferenti la faptul ca nu altfel, ci tocmai astfel se intampla lucrurile ? Sigur ca s-ar fi putut sa fie si atunci ar fi fost altfel. Dar nu e.
Cum e protectionismul liberal ?
Dar da, sunt de acord ca luptele intre mediatori sunt pana la urma irelevante. Pe de alta parte, lupta directa e sangeroasa de-a dreptul, cu vanzarile industriei entertainment-ului ajunse in sant inca cu ani buni dinainte de criza. Si-au cam luat macelul de la consumatori.
Friday, 17 April 2009
@zamolxis ma omoara cu moderarea, tot isi mai alege victime, dar macar a scazut cu 80%.
Friday, 17 April 2009
Eu cred ca siteurile de torente , si altele asemanatoare cu rapidshare , contribuie la libertatea internetului si la aparitia unor noi creatii .
Friday, 17 April 2009
@Mircea Popescu
Salut:)
Nu trebuie sa ramanem indiferenti ci sa fim sceptici. Fata de ambele parti.
Tocmai ziceam ca protectionismul de breasla pe care il urmaresc cei in cazul de fata e o pozitie anti-liberala.
Friday, 17 April 2009
A uite, am citit gresit. Drept.
Ce-am vrut sa zic eu cu indiferenta e cam asa :
Tu sezi la o cafea. O femeie intra si sede si ea. Se uita la tine. Tu te uiti la ea. Ti se aseaza la masa. Va luati de mana. Plecati impreuna. Mare iubire.
Daca in mintea ta se gaseste acum intrebarea, "cum se face ca s-a asezat tocmai la masa mea ?" procedezi oarecum irational. Poti ajunge mai departe fie la "a fost un semn/trimisa de divinitate/predestinata" fie la "era disperata si s-ar fi asezat la masa oricui/facuse un pariu/blabla".
Oricare dintre cele doua interpretari, si altele de aceeasi teapa, comite o eroare inlocuind actul cu potenta. Sigur ca lucrurile ar fi putut sta altminteri. Dar faptul este ca ele stau asa cum stau, si nu altminteri.
Ma-ntelegi ?
Nu zic ca acest fapt este acum raspunsul total si definitiv al tuturor deductiilor posibile si singurul punct de pornire posibil al ratiunii, dar, totusi, in ordinea lucrurilor, greutatea lui trebuie sa ramana mai mare decat al oricarei alternative posibile.
Friday, 17 April 2009
OK, am inteles ce zici. Dar aici totul depinde de cat de multa greutate adaugi evenimentului de fata fata de toate celelalte installment-uri ale aceluiasi debate. Daca statistic e relevant sau nu pentru un trend general. E clar de impact si ThePirateBay nu sunt la prima aventura cu legea, dar tehnicalitatea juridica de care vorbesti si suprapunerea pe care o faci cu valorile liberale nu stiu cat de generale si relevante sunt. Aici recunosc o lipsa de date care sa deseneze the big picture. Napster aveau un server central pe care aveau fisierele deci altul era argumentul juridic, desi din partea celor "fara chiloti" tot libertatea pe internet era invocata iar cei "cu cravata" cam tot pe acolo erau cu dreptul la proprietate doar ca le-a fost mai simplu legal sa o joace altfel. Alt caz, de data asta nu juridic, daca iei toate legile care sa penalizeze download-ul pe care guvernul francez a incercat sa le promoveze, nici una nu a trecut de parlament pentru ca grosso merdo argumentul celor "fara chiloti" a prevalat, dar nu tot timpul pe baze liberale.
Ca sa revin, e absolut de considerat cazul de fata, nu sunt de eliminat alternativele pentru ca au existat si totul sta in tehnicalitatea juridica si cat de mult vrei sa o corelezi cu valorile liberale. Vazand la ambele parti atitudini neliberale ma face sceptic fata de o generalizare.
Friday, 17 April 2009
Probabil ca ai dreptate, si am intins plapuma aia cam pana unde duce :)
Saturday, 18 April 2009
Chestiunea cu proprietatea intelectuala e cam asa:
Se trezeste un kibbutznik bucatar intr-o zi sa ceara bani pe mancarea pe care o gateste.
1. Pai sa nu-l masezi cu pietre ?
2. Care-i legatura cu liberalismul ?
Saturday, 18 April 2009
Lol zici tu ceva, eu o vedeam mai degraba in termeni de introducerea "proprietatii private" asupra pamantului indienilor din America. Un concept total strain si lor si pamantului aluia.
Legatura cu liberalismul e in argumentele aduse de parti in fata instantei. Deschilotatii zic, dom'le, nu-i scris in lege, nu exista. Absolut conservator. Incravatitii zic, dom'le, nu-i in litera, da-i in spirit. Absolut liberal.
Unii sunt localisti (conservator, fara chiloti) ailalanti sunt panspermisti sau cum sa le zic. Liberal.
E pe dos lumea, ce mai.
Saturday, 18 April 2009
frate, totusi, ce zici tu se-ntampla tot timpul. motivul este ca de cate ori cineva merge impotriva stereotipului are mai mari sanse de succes.
clinton de pilda a avut succes cu reforma welfare-ului, fiindca republicanii n-ar fi reusit vreodata s-o faca. daca un conservator foloseste argumente liberale intr-o dezbatere are sanse mult mai mari de castig, fiindca liberalul este dezarmat si luat prin surprindere (si vitzaversa).
Saturday, 18 April 2009
Pe strategia asta a aparut Bucurenci si metroxsexualul de metro si in Romania, vezi tu, daca fata este abordata cu manifestari feminine, va fi luata prin surprindere si dezarmata.
Lucrurile au reusit, sa zicem, in cel mai bun caz, pe jumatate.
Saturday, 18 April 2009
adica numai luata prin surprindere? uneori e mai interesant cu cutite, zic.
Saturday, 18 April 2009
Eu nu vad, in secolul 21, monopolurile ca fiind o masura de politica liberala. Ori proprietatea intelectuala cam asta este: un monopol oferit de stat unui privat.
Nu spun ca la inceputurile revolutiei industriale liberalismul nu a sustinut ba chiar promovat aceste monopoluri. Scopul atunci era sa produca libertate pentru un numar crescut de persoane in conditiile in care resursele fizice erau limitate. Insa de o buna bucata ide vreme monopolul a iesit din viziunea liberala care azi inseamna o piata libera cu minime interventii din partea statului.
Cum liberalismul nu e de fel conservator, nu vad nici o problema in a-si schimba cu vremea metoda, in acord cu (r)evolutia sociala.
Legea asta, in formele si conditiile de azi, nu are mai nimic liberal in ea. Cred ca esti intr-o eroare atunci cand afirmi ca modul inc are te pevalezi de legislatia Maoista intr-un tribunal al poporului te poate transforma automat in liberal sau conservator. E ca si bancul ala: "n-ai acvariu, inseamna ca esti homosecsual !".
Sunday, 19 April 2009
Bun dar stai. Eu nu zic ca existenta ori constructia acestor conglomerate este in vre-un fel liberala. Nu este. Absolut de loc, chiar din contra, este anti-liberala. Tocmai de aceea socheaza faptul ca in sustinerea unei cauze oarecare, in fata instantei, ei se bazeaza pe argumente legale de tip liberal. Vezi ?
Nu inseamna ca ei sunt liberali, tot asa cum a folosi pusca unui alb nu te face, pe tine care esti negru, alb. A umbla in tocuri si rujat nu face barbatul femeie. Dar este bizar sa vezi un barbat dat cu ruj si pe tocuri, e ideea.
Sunday, 19 April 2009
MPAA inseamna o gasca de avocati. Ce legatura are doctrina cu avocatura ? Asta nu inteleg din ce zici tu.
Legi la mod superficial strategia unor avocati platiti sa sperie lumea, cu politica ce a permis companiei care le plateste onorariile sa faca profit si tragi concluzia ca nu potrivesc. Exista vreun motiv logic pentru care ar trebui sa existe orisice fel de legatura la nivel de valori intre cele doua entitati?
Sunday, 19 April 2009
Pai, nu mai mult decat exista vre-un motiv pentru care n-ar trebui sa fie nici un fel de legatura.
In principiu, un grup evolueaza in particular cu o cultura, si constrangerile obiective carora trebuie sa le faca fata grupul respectiv isi pun amprenta si pe cultura lui. Putem vorbi astfel de o cultura de grup, care este specifica grupului, si despre care putem pretinde chiar ca, alaturi de istoria grupului respectiv, descrie grupul. Chiar daca nu este singura metoda de a-l descrie, alternativa, ca de exemplu cea sociologica, a pune intrebari membrilor grupului, este gnoseologic mai slaba.
In masura in care strategiile aplicate de un grup sunt contradictorii cu cultura si cu istoria grupului, putem suspecta un oarecare dezechilibru la lucru acolo, intern grupului. Tot asa cum barbatii umbland pe tocuri si dati cu ruj pot fi considerati un simptom de criza in identitatea masculina, sau femei fumand si purtand pantaloni au fost un simptom de criza in identitatea feminina, 50 de ani in urma.
Cred ca neintelegerea vine pana la urma din interpretarea diferita a termenilor, eu vorbind de liberalism mai degraba din perspectiva asta antropologica, dar termenul insemnand pentru tine mai degraba o chestiune de doctrina, strict subsumata politicii.
Sunday, 19 April 2009
Sau din faptul ca tu asimilezi MPAA cu posesorii de IP recte casele de productie ?
Sunday, 19 April 2009
Sau din aia. Nu neg ca exista o distinctie, dar nu mi se pare ca sunt chiar atat de separati pe cat ii vezi tu.
Sunday, 19 April 2009
Pai au atata legatura cat are o banca cu o firma de recuperari creante.... Vreau sa spun: daca ar avea acelasi model de busines ce sanse ar avea uni sa reuseasca acolo unde au ratat ceilalti ?
Sunday, 19 April 2009
Pai o banca si o firma de lichidat creante au destul de multe in comun. La partea a doua, pai, tocmai, ca n-au, si nici nu aveau si nici nu aveau cum sa aiba, dar asta nu inseamna ca nu-s foarte apropiati.
Sunday, 26 July 2009
"Exista cateva milioane de oameni care traiesc in birouri, poarta costume din fibre sintetice, cravate ridicole, viseaza la femei frumoase, fac bancuri proaste cu femeile reale, merg la sala de antrenament (cu masina) si asculta carti motivationale citite pentru confortul lor.
Acesti oameni sunt obisnuiti sa respecte reguli si proceduri, si sunt incapabili sa traiasca in lipsa lor. Daca se gasesc intr-o situatie in care au a actiona dar nu au la indemana procedurile respective, devin agresivi si violenti pe moment, si depresivi pe termen lung, le cade parul si le scade pofta de mancare. "
De ce nu merge si la obezi asta?
Monday, 27 July 2009
Merge.
Saturday, 17 September 2011
si mai mult decat atat, s-a ajuns la partid, piratpartiet, care e in parlament UE.
defapt niciunul nu e in puscarie, pentru ca au facut recurs peste recurs si herp pana nu rezolvam nu putem si etc. svartholm nici nu e in suedia parca.
Saturday, 17 September 2011
Asta e. Pina si Voicu a iesit de la arest.
Saturday, 17 September 2011
pai ce doar nu-i vroiai la puscarie? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/The.Pirate.Bay.Cartoon-small.png
defapt baietii chiar facusera ceva treaba buna cu baywords.com(wordpress pe gratis), bayimg(gen imageshack), slopbox(gen gunoi.net al tau), videobay si etc dar sunt acum offline. legal shit banuiesc sau consum enorm de banda.
Thursday, 29 September 2011
lol fratele meu
http://torrentfreak.com/15-year-old-boy-faces-file-sharing-prosecution-110720/
Sunday, 6 June 2021
Trilema, 2009
Orlov, 2016
Sapte ani, dar tot copiat dupa Trilema ca-n prima zi.
Sunday, 6 June 2021
E, orlov acuma.