Catalin fata cu toate blogurile.

Friday, 16 October, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Victor Catalin : Salut Mircea!

Mircea Popescu : Salut. Sa-ti zic de la inceput ca ai o voce foarte frumoasa, torci asa ca un motan. Imi aminteste de Pittis in tineretea lui.
Victor Catalin : Multumesc! Este doar antrenata, si putin nativa, probabil, dar cred mai mult in exercitiu.

Mircea Popescu : Deci zici ca nu-i talent, e munca ?
Victor Catalin : Exact.

Mircea Popescu : Si daca si-ar pune mintea, oricine ar putea vorbi asa ca tine ? Ca printre blogeri sunt destui chitaiti.
Victor Catalin : Cu siguranta. Chiar am antrenat cativa amici si colegi. Nu stiu daca la fel ca mine, sau in cat timp, dar cu putina munca, oricine isi poate imbunatati semnificativ vorbirea.

Mircea Popescu : Ei, poate ar trebui sa scrii un ghid.
Victor Catalin : Sunt deja scrise, nu cred ca pot s aaduc ceva in plus. Corpul este in egala masura un instrument, trebuie acordat, si lucrat.

Mircea Popescu : Bine. Sa venim la chestiune. Te-ai apucat de toateblogurile.ro. De ce ?
Victor Catalin : Acum ceva vreme, mi-am setat mintea sa caute o posibila nisa pentru online, una neexploatata suficient sau corect.

Mircea Popescu : Ce-i aia o nisa ?
Victor Catalin : Ce este o nisa din punctul meu de vedere? Sau imi testezi cunostintele de marketing?

Mircea Popescu : Nu, vreau sa stiu despre ce vorbesti. Oamenii spun cuvinte, dupa care se cearta, mai ales pentru ca nu vorbesc despre acelasi lucru.
Victor Catalin : Bloggerii sunt o nisa, desi, doar aparent. Pe masura ce numarul lor creste, inceteaza sa mai fie o nisa. Acum ceva ani, cei care-si faceau cont pe hi5 erau o nisa, asa cum cu si mai multi ani in urma exista o nisa a celor care descopereau Yahoo.

Mircea Popescu : Deci, o nisa e un grup omogen cu numar mic ?
Victor Catalin : Nu numarul defineste nisa, ci preocuparile sau interesele fata de anumite obiective ori produse.

Mircea Popescu : Ok. Si ti-ai propus sa gasesti una.
Victor Catalin : Da, pentru ca-mi propusesem sa ma joc si in online.

Mircea Popescu : De ce ?
Victor Catalin : Din acelasi motiv pentru care acum 2 ani am invatat sa filmez 3d, si sa editez 3d.

Mircea Popescu : Asa, ca o chestie de dezvoltare personala ?
Victor Catalin : Da, poate fi trecut la capitolul asta.

Mircea Popescu : Foarte frumos. Si ai ales nisa "blogeri".
Victor Catalin : Ideea mi-a venit acum un an jumate, eu nu stiam programare, cod, wordpress, habar nu aveam despre html, plugin-uri sau widgeturi.

Mircea Popescu : Si cand ai inceput toateblogurile.ro ?
Victor Catalin : Acum un an jumate, cand am dat send formularului pentru domeniu.

Mircea Popescu : Da ? Eu n-am auzit de proiect decat relativ recent, prin martie cred.
Victor Catalin : Pentru ca m-am hotarat sa o fac treptat. Desi nu pare, exista un plan, a existat mereu. Aproape un an de zile a fost doar un simplu catalog. E adevarat , cu o interfata grafica mai prietenoasa, si foarte axat pe vizual, mai mult decat pe link-uri.

Mircea Popescu : A, deci asa e planul. Bun. Si ce-ai facut din martie 2008 pana in martie 2009 ?
Victor Catalin : Evident ca un catalog de bloguri nu-ti asigura un trafic constant, si nici o crestere in timp. Indiferent de numarul de bloguri inscrise, nu ai dinamica si revenire. Bloggerii veneau, se inscriau, si nu mai reveneau. Aveam aceasta asteptare, stiam ca asa va fi, pentru ca asta faceau si in blogcatalog de exemplu, sau in chiar alte proiecte similare romanesti ce au fost abandonate intre timp. Eu stiam ca o sa ajung cu el la varianta social network, dar aveam nevoie de un inceput, nu?

Mircea Popescu : Bun, te-am intrebat ce-ai facut in acel prim an din urmatorul motiv : ai spus la Net Start-Up 2009 ca ai nevoie de bani pentru a te dezvolta mai repede. Ce sens are sa te vinzi pentru a te dezvolta mai repede, cand tu de fapt planuisesi sa te dezvolti lent ?
Victor Catalin : Tu chiar ai crezut ca m-am dus acolo pentru bani? Ei si-au dat seama ca nu. Serios acum.

Mircea Popescu : Deci stai asa. Tu ai zis asta, ca "avem nevoie de bani pentru a ne dezvolta mai repede", dar era asa mai in gluma ?
Victor Catalin : Daca ascultai cu atentie, am spus si ca imi cer scuze, ca mi-am dat seama ca net start up nu este un proiect care vrea sa cumpere proiecte cu potential, ci un proiect acre vrea sa ajute. Evident, ca era o ironie, ca multe alte lucruri pe care le-am spus acolo.

Mircea Popescu : Bun, dar nu vorbim noi despre ce vor sa faca altii. Noi vorbim despre ce faci tu, ca altii, cine stie ce-au ei in cap.
Victor Catalin : Bun, hai sa o lamurim pe asta cu Net Start-Up.

Mircea Popescu : Deci, nu pentru a te dezvolta mai repede aveai nevoie de bani ?
Victor Catalin : Nu, nu aveam nevoie de banii lor. Nu voiam sa vand.

Mircea Popescu : Si atunci, daca nu pentru bani, pentru ce ai mers acolo ? Pentru sfaturi ? Pentru show ? Pentru networking ? Altceva ?
Victor Catalin : M-am dus acolo pentru a pune pe masa lor, cu ei de fata, si public, proiectul. Atata tot.

Mircea Popescu : Deci, expunere vroiai tu.
Victor Catalin : Nu expunerea de trafic sau publicitate.

Mircea Popescu : Dar ?
Victor Catalin : Poate am gresit. Nu stiu. Poate nu a fost cea mai inteleapta decizie, dar, cu ei de fata, si cu publicul lor, le-am spus "eu am facut asta".

Mircea Popescu : Deci intr-un fel, mai mult de curiozitate, s-ar putea spune c-ai mers ?
Victor Catalin : Da. Si pentru ca in juriul ala erau oameni direct competitori, daca vrei. Nu toti, unii.

Mircea Popescu : Ei, pai toti suntem direct competitori, ca respiram.
Victor Catalin : Nu, nu e chiar asa, uite, tu iti iei in target ftw sau ei te cred competitorul lor. Pe mine nu ma intereseaza ftw, e mic, mult prea mic, si nici nu are sanse sa fie vreodata mare.

Mircea Popescu : Cum judeci asta ?
Victor Catalin : Simplu. Este foarte prost gestionat, si are limite clare. Se bazeaza doar pe content. Pentru toateBlogurile.ro contentul este o chestie secundara, content-ul bloggerilor.

Mircea Popescu : Bun, dar stii ca online e un domeniu in care e faimoasa chestia ca-i foarte greu sa ghicesti ce va fi si ce nu va fi mare. Dar e un punct interesant, ce anume este atunci chestia principala ?
Victor Catalin : Stii ce nu ai avut tu in fata in inregistrarea video de la Net Start-Up ? Prezentarea power point. Astepata, te rog, o clipa.

Mircea Popescu : Deci tu spui ca doar jumatate din prezentare se vede acolo in video ?
Victor Catalin : Da. Se vad doar vorbele, si doar a doua prezentare. Prezentarea profi, cu cifre, planuri, asteptari, grafice etc a fost trimisa initial, si se pare ca ne-a calificat, ma rog... in masura in care doar Manafu a ales finalistii, nu juriul.

Mircea Popescu : Si atunci tu te-ai gandit sa nu te repeti, ci sa incerci ceva diferit ?
Victor Catalin : Pai am spus asta in acel articol audio, nu numai ca nu voiam sa ma repet, dar nu-ti pui pe masa toata bucataria niciodata. Chiar daca tu si numai tu crezi ca ai ingredientele secrete, nu le dai.

Mircea Popescu : Spune-mi o chestie. Ai participat vre-odata la o conferinta stiintifica, de exemplu ? In orice domeniu.
Victor Catalin : O sa ramai surpins. Profesia mea de baza este radioul, ultimii 3 ani si jumatate am fost directorul de programe al unui post de radio, desi am facut mai mult decat atat. Un radio pentru copii, aparent o joaca, in realitate o responsabilitate uriasa. Am la activ zeci de prezentari, proiecte scrise, si planuri de campanii concretizate.

Mircea Popescu : Bun. Dar stii ca asa-i obiceiul, la conferinte, se trimit lucrari, si pe urma se sustin, dar acele lucrari trimise, nu altceva, in plenul conferintei ?
Victor Catalin : Stiu cu ce se mananca o prezentare atunci cand vrei sa obtii ceva mai ales bani, chiar stiu.

Mircea Popescu : Nu, stai putin. Eu altceva te intreb.
Victor Catalin : Stiu unde bati, incerci sa-mi explici ca exista o rigoare.
Mircea Popescu : Da.
Victor Catalin : Evident ca stiu.
Mircea Popescu : Bun.
Victor Catalin : Si sunt familiarizat cu asta, am facut asta de zeci de ori, am luat pich-uri grele.

Mircea Popescu : Si atunci, de ce formatul non-standard ?
Victor Catalin : Pentru ca nu aveam niciun motiv sa-i tratez serios. E chiar atat de greu de inteles? Daca tu-mi dai numele unui proiect care a primit finantare dupa primele doua editii net start up, esti tare. Eu nu stiu sa existe.

Mircea Popescu : Dar nu-i vorba de altcineva, e vorba doar de tine.
Victor Catalin : Pai ce treaba are cu mine ? E treaba lor daca vor sa ma judece subiectiv si doar prin prisma faptului ca am venit din radio in online, si ca nu am stat ca ei cel putin 5 ani.

Mircea Popescu : Ceea ce susti tu, ceea ce vorbesti tu te reprezinta pe tine, pe nimeni altul.
Victor Catalin : E posibil sa ai dreptate, dar vezi, se stiu atat de putine lucruri despre mine, incat asta este un avantaj. Pentru mine, perioada in care am fost luat de mascarici a fost buna, sper sa-i mai tina o vreme.

Mircea Popescu : Bun, stii cum e, teoria asta cu avantajul necunoasterii... cel putin la design sisteme de securitate nu merge. Dar mi se pare ca nu mi-ai raspuns. Tu esti multumit cu ce-ai luat de la conferinta aia ? Sau mai degraba nemultumit ?
Victor Catalin : Ooo, da. Eu m-am atins exact obiectivele.

Mircea Popescu : Te-ai mai duce si alta data, daca ai fi invitat ?
Victor Catalin : Am fost invitat, si am declinat.

Mircea Popescu : De ce ?
Victor Catalin : Ai scris un articol fain, cum poti "ataca" blogosfera din interior sau din exterior, cu ambele metode detaliate, ca si experienta a ta ca individ in relatie cu blogosfera. De fapt, cu cei care se autodefinesc ca fiind blogosfera, cei 10 care daca ar fi in acelasi autobuz intr-un accident "ar disparea blogosfera". Ei bine, ce varianta crezi ca am ales, inca de dinainte de Net Start Up.

Mircea Popescu : Pai imi spui tu, ma gandesc.
Victor Catalin : Omul de radio exista atata vreme cat nu-l vezi. Am facut doar de doua ori compromisul de a iesi la lumina. Odata cu Florin Calinescu, si odata cu Dani si Razvan.

Mircea Popescu : Bun, dar nu-i putin contradictoriu sa te duci pentru expunere cand tu vrei sa nu te vezi ?
Victor Catalin : In ambele situatii retragerea a fost decizia mea, dupa ce mi-am calculat cat pierd si cat castig. Daca voiam sa fiu o vedeta, aveam toate resursele sa o fac de multi ani. Sunt deja prea batran pentru a deveni o starleta online.

Mircea Popescu : Bine. Uite o alta chestie, tu vorbesti de mai multe ori de o echipa, pe care o reprezinti. Zi-mi si mie 3 nume.
Victor Catalin : Adi. Bobo. Anca. Vio.

Mircea Popescu : Da' asa, nume omenesti ?
Victor Catalin : Nu. Pentru ca nici pe ei nu-i intereseaza sa iasa in fata, deloc. Sunt alti doi admini pe site, nimeni nu stie cine sunt, in afara de mine.

Mircea Popescu : Dar uite, eu sunt Mircea Popescu, nu kiki sau miki. Astia n-au si ei nume ?
Victor Catalin : Cum crezi ca portalul a ramas curat, decent, ca nu sunt mizerii in el ? Chiar iti spun serios, nu vor sa iasa la suprafata. Nu pot sa le fac asta, e decizia lor si dreptul lor.

Mircea Popescu : Bine. O alta chestie, ce relatie are toateblogurile.ro cu casesigradini.ro ?
Victor Catalin : Niciuna. Nu stiu cine sunt. Acum vad prima data acest nume.

Mircea Popescu : Bun, dar aici in prezentarea ta ppt e o poza mare cat un slide cu watermark-ul lor pe ea.
Victor Catalin : Aaa. Alea toate sunt poze de pe net, pentru ca vorbeam despre net si am facut toata prezentarea cu poze luate din net. Cred ca am si spus asta la un moment dat. Mai putin slide-ul cu fetele bloggerilor.

Mircea Popescu : Bun, uite, m-am uitat la 7 slide-uri pana acum, si vad niste poze, si mi se spune ca blogerii stau la bloc sau vila, merg la cumparaturi sau shopping.
Victor Catalin : Exact. Faina nisa, nu?

Mircea Popescu : Astea nu-s lucruri care in vre-un fel reprezinta proiectul tau, orice blog si orice bloger putea spune acelasi lucru, nu ?
Victor Catalin : Putea spune, eu m-am hotarat s afac ceva pentru ei, si deja le-am spus prea mult si ti-am spus prea mult.

Mircea Popescu : Bun, si nu ti se pare putin deplasata chestia cu fetele care nu merg la cumparaturi, merg la "shopping" ? Ele nu-s oameni ?
Victor Catalin : Oooo, stii cate fete s-au mutat de pe hi 5 pe bloguri ? Si da, fac shopping, ai o problema cu asta ? Chiar fac.

Mircea Popescu : Eu n-am, ele sa n-aiba.
Victor Catalin : Nu au, pentru ca si ele stiu ca fac. Ba e chiar cochet.

Mircea Popescu : Cine-i persoana cu tricolor in poza slide-ului cu "voteaza" ?
Victor Catalin : Habar nu am. Un primar banuiesc. L-a scos Google. Probabil un om normal ajuns pe net, intr-un blog, ca-s poze de prin bloguri luate.

Mircea Popescu : Dar daca respectivul om n-ar fi de acord sa apara intr-o prezentare a ta ? Daca de exemplu Manafu iti ia maine poza si-si face slide din ea ?
Victor Catalin : Tocmai ti-am raspuns. Sunt poze luate din bloguri

Mircea Popescu : Bun, dar uite, eu tot nu vad inca cifre aici, stii, ochiul e obisnuit sa vada o chestie. Grafice, evolutii, estimari, bugete, sunt niste tipice.
Victor Catalin : Vrei o cifra ?
Mircea Popescu : Pai n-ar strica, o cifra.
Victor Catalin : 10 000 unici mai multi in septembrie decta in august. Iar la jumatatea lui octombrie am facut traficul din septembrie. Daca voiam sa dau cifrele bune, aveam trafic pus pe site.

Mircea Popescu : Si de ce n-ai pus ?
Victor Catalin : Pentru ca nu vreau. E vreme.

Mircea Popescu : Bun, dar stii, exista doua metode de-a actiona in afaceri. Planificata, care adica are niste cauze, motive, scopuri, rationamente, si idiosincratica, adica, dupa cum ne vine.
Victor Catalin : Intotdeuna exista o a 3-a cale. Iti faci planuri clare, si din mers le schimbi.

Mircea Popescu : Da, in online cam asa se intampla.
Victor Catalin : Pentru ca , recunosc, sunt lucruri pe care le-am invatat din mers, si inca invat.

Mircea Popescu : Dar uite, fa-mi si mie un favor, nu-mi povesti planul pe care lucrezi acum, te inteleg, dar povesteste-mi un plan pe care l-ai schimbat. Ca ala, daca l-ai schimbat, inseamna ca nu mai e bun, si n-are cine-l copia.
Victor Catalin : Pai am sa-ti spun ca peste 3 saptamani se schimba tot situl. Total. Design, functionalitati, navigabilitate.

Mircea Popescu : Dar stii ca asta nu-i un plan, e un eveniment.
Victor Catalin : Este un eveniment planuit.

Mircea Popescu : Bine. Vrei sa zici ceva cititorilor, in incheiere ?
Victor Catalin : Multam ca ti-ai facut timp sa ma asculti. E mare lucru.

Category: Trilterviuri
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

21 Responses

  1. mai, n-am avut rabdare sa citesc tot interviul, mai cu sama pen'ca bloguitul e un sport care nu ma pasioneaza, dar o anumita chestie zisa e foarte tare si chiar m-a pus pe ganduri...

    ...chiar of fi corpul uman un instrument, un joc de format aptitudini, o masina ultraperfectibila? si, daca, da, ce e acela un instrument? nu cumva primul instrument creat de om a fost propria sa mână?

    si, last but not least, inainte de a ma intreba ce soi de instrument e blogul (la ce serveste si la ce slujeste?), vreau sa stiu asa, in general, ce asteptam noi de la instrumente, spre ce limite aspiram cand ne servim de ele si carei nevoi profunde raspund ele?

    a fi sau a nu fi un instrument? asta e intrebarea.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 16 October 2009

    Eu as zice ca totul si orice e un instrument in prezenta vointei, starea de-a fi un instrument n-are mai multa legatura cu esenta lucrurilor decat starea de-a fi iluminat.

  3. eu l-am citit pe tot, chiar daca nu ma prea intereseaza subiectul bloggerii intre ei & blog talking si as avea o intrebare:
    i-ai pus reflectorul in ochi ?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 16 October 2009

    Naa, ce-s eu, Mircea Badea ?

  5. dar l-ai cam inghesuit & mitraliat & strâns la usha, Trilemoi! tu nu stii ca oamenii de radio îs mai sensibili? :D

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 16 October 2009

    N-am stiut :)

  7. Alin Ionete`s avatar
    7
    Alin Ionete 
    Sunday, 25 October 2009

    In urma cu 1 an si ceva si seo-istul ala, imi scapa numele, facuse pe blogul.net ceva de genul, avea peste 5000 de bloguri active, oferea subdomeniu si un MU.Wp ceva mai avansat in optiuni, insa la un moment dat nu mai putea sa-l tina online deoarece dobora un dedicat(explicatia "oficiala") sa vedem deci cat va rezista si acest nou proiect in online :)

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 October 2009

    Nu cred ca omul si-a pus inca problema asta.

  9. Marius Patrascu`s avatar
    9
    Marius Patrascu 
    Sunday, 25 October 2009

    @Alin Ionete, il chema ca pe mine mai :)
    Serios, la un moment dat se ingroasa gluma, daca nu reusesti sa scoti bani seriosi din bloguri, dar cum drq sa scoti bani cand ideea generala este de "free blogging" ?

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 October 2009

    Monetizarea e o problema serioasa, si pentru eRepublik si twitter si pentru toata lumea. Doar Google pare c-a gasit metoda, glontul ala de argint.

  11. Marius Patrascu`s avatar
    11
    Marius Patrascu 
    Sunday, 25 October 2009

    Google a fost conceput ca o masina de facut bani. E mai greu cu Twitter, iti cam ofera un spatiu privat ...in timp ce Google e 100% public in front end.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 October 2009

    Masina de facut bani pe valoarea altora.

  13. Marius Patrascu`s avatar
    13
    Marius Patrascu 
    Tuesday, 27 October 2009

    Normal, la inceput lumea avea nevoie ca advertiserii sa-i gaseasca, iar advertiserii aveau nevoie de a gasi usor pagini in cam acelasi domeniu pentru a se promova. Aici a aparut Google profitand de notorietatea motorului de cautare.
    Problema se pune in ce urmeaza? Adica, ma rog, cam toti stim ce urmeaza...cei mici vor primi reclame de la advertiseri mici, AdWords va folosi mai mult targetarea pe domeniu , cea pe keyword trecand drept conditie secundara.
    Vestile sunt urate pentru publisherii fara renume.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 June 2011

    Ce-au trecut anii...

  15. Marius Pătraşcu`s avatar
    15
    Marius Pătraşcu 
    Saturday, 28 May 2016

    @Mircea, dacă în 2011 spuneai că au trecut anii...acum ce mai spui?
    Am ajuns niște bătrâni foarte tineri :)
    Te salut!

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Saturday, 28 May 2016

    Noi sa fim sanatosi.

  17. *sniff sniff sniff* I smell trolling here :)

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Sunday, 29 May 2016

    Nuca de ce ?!

  19. ...de cocos. Dara!

  1. [...] ce-au muncit 10 luni, in timp ce 210% inseamna imens ca procente. Imi pare oarecum rau pentru Victor Catalin, care-i pe cale sa afle chestia asta pe propria piele, sincer sa [...]

  2. [...] nu faci nici un fel de refinantari. Cu o suta de widgeturi pe bloguri nu faci nici o brinza, tipul ala de la toateblogurile are zece mii sau ceva de genul asta, si tot nu se vede la ce-i ajuta, doi ani mai [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.