Birocratia ne lasa in pace
Astazi, 800,000 de indivizi ale caror salarii sunt platite de Guvern vor intra in greva. Avem astfel ocazia sa aflam cum functioneaza Romania in conditiile in care o parte insemnata din angajatii Guvernului nu mai "lucreaza". Nu "aproape cativa", nu "pana la 200,000", ci de-a dreptul 800,000.
Vad ca soarele este in continuare pe cer, liftul functioneaza ca de obicei, ziarul este la locul lui pe tejgheaua tutungiului de la colt si merele stau asezate frumos in lazi, asteptand poftele oamenilor, vis a vis. Eu sincer va spun ca parca respir mai liber astazi, desi sunt usor racit. Dar eram usor racit si ieri, cand astia inca mai incurcau timpul impingand hartii, si abia respiram. Azi mi-e mult mai bine.
Nu mai aud un etern fosnit de hartii, un vesnic scarta-scarta pe coli albe, un nesfarsit tac-tac-tac al stampilelor, oh da, atat de importantele si minunatele stampile pe care incuiatii de pe aici insista sa le picteze pe orice foaie le iese in fata, ca niste copii retardati. Sau cel putin asta-i impresia pe care-o lasa functionarii romani vizitatorilor straini.
"Are these people mentally retarded ?"
"Probably. Undiagnosed yet, tho."
"What the fuck are they doing with all the ruber stamps?!"
Si ma bucur cu patima de liniste, de tacere, cum se bucura un om cu dureri de dinti de un moment in care junghiul il lasa. Dintr-o data culorile sunt mai proaspete, dintr-o data mancarea are gust, aerul este dulce de-a dreptul. Linistea imi reverbereaza in cap cum vi s-a intamplat daca ati avut vre-odata un vecin de bloc din soiul tampitilor care "renoveaza" cu rotopercutoare si alte echipamente de putere, in momentele cand n-aveau curent (pentru ca cineva le scurtcircuitase siguranta, cine oare ? cine oare ?).
Sper sincer ca si restul cetatenilor sa observe ce bine functioneaza tara in lipsa birocratilor de toate felurile, si sa ia singura decizie sustinuta de logica si ratiune : sa-i trimita pe toti acasa, pe toti, si sa ramanem cu un aparat de stat bazat pe voluntariat. Si eventual, limitat prin lege la o mie sau doua de persoane, pentru toata tara si la toate nivelurile.
Ah, ce Romanie superba ar fi aceea.
Sunday, 4 October 2009
Mereu am avut impresia ca treburile ar merge foarte bine si fara noi. Uneori chiar cred ca ar merge mult mai bine.
Spun asta pentru ca, deocamdata, fac parte din stampulatorii ceia.
Sunday, 4 October 2009
Nicio "revolutie" nu le poate starpi naravul, functionarismul va ramane neclintit din Washington DC pana la Phenian si de la Oslo la Pretoria.
Important este sa ne cunoastem temeinic drepturile si sa le revendicam cu vehementa.
Sunday, 4 October 2009
@Dan Zic sa-ti cauti ceva de munca, vine zile grele.
@Dan Cu mentiunea ca Ulan Bator e capitala Mongoliei :p
Sunday, 4 October 2009
Mircea botezatorul, in momentul in care nu o sa angajeze altul in locul meu, plec io singur. Daca ne desfiinteaza ca institutie, cu atat mai bine.
Imi ascut armele de ceva vreme.
Sunday, 4 October 2009
Asa, asa frate Florin, sa demantelam Leviathanul din interior, zic.
Tuesday, 6 October 2009
Sfinta stampila. Aici, cumperi un chit si-ti confectionezi tu singur stampila.
Altii le dau gratuit. Ex bancile, sa le aplici pe spatele cecurilor. Profesorii au si ei stampile cu fete vesele (tz). Traiasca stampila.
Tuesday, 6 October 2009
- Cum ar arata un stat precum china cu o birocratie precum in romania ?
- As fi curios cum ar arata un guvern unde ar lucra peste 20 de mii de parlamentari ?
- Cum ar arata un aparat de stat unde bugetarii ar fi de ~ 3 ori cat populatia romaniei cu bebelusi si pensionari cu tot ?
Diferente intre un stat "democrat" din secolul 21 si unul sin sec 11 nu prea exista. Si atunci ca si acum, poporul era obligat sa munceasca la boier si plateasca un bir proportional cu munca depusa - cu cat taranul avea mai multa recolta cu ata boierul trebuia sa primeasca mai mult;). Si atunci ca si acum sclavia era o metoda de perpetuare a clasei boieresti cu diferenta ca acum sclavia la particular nu mai este obligatorie ci voluntara insa este obligatorie la stat: adica vrei nu vrei taxe tot platesti (TVA-ul insusi este un bir, o taxa omniprezenta in tot ce folosesti, imbraci, mananci si bei zi de zi)
In final ajungi la concluzia ca putine sunt cazurile in care statul intradevar ajuta omul cu ceva. Poate ca singurele avantaje evidente ptr om apar atunci cand ajunge d'ne fereste la urgente unde i se acorda ajutorul necesar. In rest, vrei nu vrei, oriunde ai intra in legatura cu statul trebuie sa platesti dublu pana la ultima centima: odata prin taxe si odata prin mita si bacsis.
BTW, cine iubeste statul ?
Wednesday, 7 October 2009
@Costel Mie imi pare ca locul ei e intre jucarii, alaturi de Lego si Barbie.
@ByREV Cum sa arate ? Naspa.
In general oamenii abuzati cand erau copii, as zice.
Wednesday, 7 October 2009
;)) abuzati de stat ?