Binele tineretii

Thursday, 26 March, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Stela Giureanu are o ancheta foarte reusita in Dilema, al carei final m-a pus pe ganduri.

Dascălul arată înspre un grup de şahişti nostalgici, şi-mi spune că ei vorbesc doar aşa, dintr-o nişă a amintirilor. „Nu pot accepta că şi-au irosit tinereţea şi atunci au creat această breşă pe care au mobilat-o cu amintiri frumoase despre cît de bine le-a fost lor de fapt.

Ei bine, culmea absurditatii, am realizat ca eu unul ma regasesc perfect in aceasta concluzie. In pofida faptului ca n-am implinit inca 30 de ani (si nici n-am de gand, cel putin nu anul asta). Aparent, tineretea ti-o poti fi irosit si la doua'ji de ani.

Ma regasesc perfect in concluzie in pofida faptului ca am trait, ani, pe patru continente, in zeci de tari si state, am pasit intr-un sfert din lume, din Palenque in Salem, NH si din Luxor in Goteborg. N-am s-o mai lungesc, destul a spune ca bucatele din povestea astor doua'ji de ani lasa si adulti si pustani cu gura cascata aproape zilnic. Si totusi, ma recunosc perfect in concluzie. Aparent, poti sa-ti fi irosit tineretea indiferent ce-ai facut cu ea.

Imboldit de curiozitatea de-a transa ciudatenia, am discutat cu o mana de cunoscuti, de diverse varste, profesori (la Harvard), profeti (in Newark), sociologi (in Burma), vanatori (in Nome), meseriasi, calfe, public. Drept ce mare-i puterea internetului ? Ei, da, o mana de oameni, pluralurile sunt abuzive, generalizez.

Toata lumea e de parere ca si-a irosit tineretea. Toata lumea, fara exceptie. Unul care in tinerete a mers pe jos din Portugalia pana in Istanbul, unde-a trait ani de zile, de pe azi pe maine. Altul care-a stat in vila parintilor cu o carte-n mana toata viata. Unul care a alergat sute de fuste, altul care-a alergat foci de cand se stie. Toata lumea, absolut, si-a irosit tineretea, daca-i intrebi, si fiecare din alt motiv.

Batraneii nostri ca nu i-a lasat Ceausescu, ala ca nu se poate, astalaltu' ca nu se face. Fiecare cu bune motive si bine justificate rationamente iti arata de ce era mai bine altfel, altcandva, altundeva.

Acum exact cincizeci de ani, bunicul meu, sau ce parti mai ramasesera din el dupa razboi, la o masa cu niste prieteni a emis un "Ehei, ce bine era pe vremea lui Stalin". Audienta, in soc. Daca va amintiti, prin 1959 tocmai ajunsese si pe la noi de vre-un an, doi, comunicarea secreta a lui Hruschiov din PCUS.
"Cum asa, tovarase?"
"Eram si noi mai tineri."

Am purtat povestea acestei istorii cu mine ani de zile, povestita despre batran, de altii. Pana azi, cand am priceput-o. Ei, ofiteri de artilerie si sergenti de infanterie, generali si soldati intr-un razboi de milioane de oameni, internati in lagare si prizonieri de razboi, femei asteptand barbatii, bombele, copii, mancarea, ei credeti ca nu si-au irosit tineretea, daca-i intrebi ?

Pentru ca asta este secretul : Tineretea nu poate fi decat irosita. Structural, tineretea nu ingaduie folosirea. Pur si simplu nu-i ce face cu ea. Pasind, cu o punga de bani buni, intr-un muzeu de monede calpe, va veti irosi banii, orice-ati cumpara pana la final. Si daca nu cumparati nimic, ce-i asta decat niste bani irositi ?

Bineinteles, acest post nu serveste la mare lucru. Cu o singura exceptie. Nu va avea nici un sens pentru dumneavoastra decat daca ati irosit-o deja.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

27 Responses

 1. Pinocchio`s avatar
  1
  Pinocchioinsigna de prim sosit 
  Thursday, 26 March 2009

  Bineinteles :-)

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Thursday, 26 March 2009

  O, da ? :D

 3. Eu cred ca-s din specia ''dusilor'' care se arata neinteresati de tinerete, dornici de intrat in campul muncii, de inceput proiecte noi , etc.

  Sau cel putin eram pana cand, aplecat pe o porcarie de brief de creatie am realizat ca ma distram mult mai misto jucand oldies cu amicii, iesind la un fotbal si inventand povestioare si asta cu doar cativa ani in urma. La 21 de ani sa mai tot fie din tinerete, si parca tot nu e destul...

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Thursday, 26 March 2009

  Si nici nu va mai fi veci pururi.
  (destul)

 5. Ori asta, ori au gasit toti pe cineva sau pe ceva pe care sa dea vina. Oh, mi-am irosit viata, din cauza ca... Si iata, apare vina, cauza externa.. :)

 6. Cristian Lisandru`s avatar
  6
  Cristian Lisandru 
  Thursday, 26 March 2009

  Logic...

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Thursday, 26 March 2009

  Apropo, asta-i postul cu #150! Am apucat pana-acu.

 8. cetitoarea`s avatar
  8
  cetitoarea 
  Thursday, 26 March 2009

  tinerete, haine grele...!

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Thursday, 26 March 2009

  Tinerete, haine lipsa, mai degraba :D

 10. Dar inteleptii...cei care imbatrinind au ajuns intelepti,si-au irosit sau nu tineretea?Caci daca si-au irosit-o,de unde atunci acumularile necesare intelepciunii?Iar daca nu si-au irosit-o,cum anume au facut asta,tineri fiind?

 11. zamolxis`s avatar
  11
  zamolxisinsigna de prim sosit 
  Thursday, 26 March 2009

  don't be sad, bro. follow me into the twiiitterspheeeeeere!

 12. Mircea Popescu`s avatar
  12
  Mircea Popescu 
  Thursday, 26 March 2009

  @doru : Si-au irosit-o pentru ei, chiar daca n-or fi irosit-o pentru altii.

  @zamolxis : N-am nimic de spus in 140 de caractere.

 13. Andruska`s avatar
  13
  Andruska 
  Thursday, 26 March 2009

  Bun, dar irosirea asta poate fi cu gratie sau fara gratie. A mea irosire a fost fara. Si continui irosirea, cu fara-ul ei :(

 14. eu n-am problema asta. m-am nascut batran :)

 15. Iti irosesti tineretea atunci cand "calatoresti" prin viata, fara tinta, vanand iluzii? Cand esti liber, fara tinta si totul e intampator? Nu stiu ..
  E un paradox sa spui ca ti-ai irosit tineretea atata vreme cat ai dobandit intelegerea profunda a ceea ce e de folos si a ceea ce nu e. Am ajuns, in urma cu ceva ani, la concluzia ca mi-am irosit "copilaria". Cred ca e si asta, in definitiv, tot o exagerare.

 16. zamolxis`s avatar
  16
  zamolxisinsigna de prim sosit 
  Friday, 27 March 2009

  1. Ala-i un citat dintr-un clip iutub de Current, "Twoble with Twitter". Nu ti-am dat link din motive de akismet.

  2. Cum n-ai nimic de spus in 140 de caractere?! Nu tu spuneai, combatandu-l pe Plesu, ca "Eu cred, si insist sa cred, ca orice poate fi explicat pe scurt, de catre cineva care l-a inteles."?!?

 17. Mircea Popescu`s avatar
  17
  Mircea Popescu 
  Friday, 27 March 2009

  @Andruska : Si gratia asta, ce-i pana la urma ? Un fum.

  @Adrian : Teoria asta cu "ai dobandit stiinta" se rezolva repede cu un exemplu : Mergi pe strada si intreaba oameni daca-s de acord sa ii inveti cum sa fie cei mai incredibili parteneri sexuali posibili si imaginabili, dar in schimb sa te lase sa le tai jos puta.

  @zamolxis : Nu ezista akismet bre

  Si da, eu. Dar ziceam orice in sensul de ceva anume, nu orice in sensul de "totul", ca ce iese, 42 ?

  Bine, hai, admit, m-ai prins. Nu am incercat twitter pentru ca-s capos si ludit.

 18. Apai, sincer, nu inteleg ce spui. Cred ca ar fi doua motive ce nu-mi permit sa pricep cum vine partea cu tineretea irosita. Primul motiv ar fi legat de faptul ca ma cred cu un picior in tineretea aia. Cam ce o fost tineretea pentru mine: lipsa grijii pentru ziua de maine, cele plete rebele, prietenii ceia fata de care nu aveai rezerve, muzica, scrumiere pline si zama de pruna din belsug, inconstienta de a te avanta in tot ce-ti place fara a calcula pierderi si castiguri, iluzia data de credinta ca as fi independent, drumetiile prin munti duse pana la uitarea de sine, dorul de duca, nopti petrecute prin carti (de joc si de citit), poeziile, florile si cantarile din chitara sau tulpina de papadie oferite domnisoarelor, puterea de a rade de degetul mic, fara rezerve. Ii drept ca mai rarut, da' tot mai am parte cate putin de lucrurile astea, fapt ce ma duce cu gandul ca as mai avea un picior prin tineretea aia. Al doilea motiv ar fi legat de faptul ca, cantarile din tulpina de papadie m-au dus catre jumatatea mea mai buna, jumatate ce ma primeste asa cum sunt, ciudatel de fel si soi, avid inca de cele muzici, dornic de drumetii, talamb in stabilire de prioritati si inca amuzat de degetul cel mic. Tot ce sunt in momentul de fata imi pare ca as fi datorita investitiei tineretii, ca nu prea vad un om matur cantand din tulpina de papadie (in Observator, la terasa de la caminul 0, dimineata pe racoare cu ochii rosii de nesomn si votca Hermannstadt) unei domnite, si nici femeia matura ce ar fi fost intratat de amuzata incat sa ramana sa soarba o cafea cu pletosul cela cu ochii rosii de canta prin tulpina papadiei, chiar daca nu mai lipsise de la cursuri pana atunci. Daca nu tineretea m-o dus catre "investitia" asta de-mi pare cea mai buna din cate am facut, nu prea vad ce, daca mi-as fi irosit tineretea in felul asta, imi pare ca nu puteam sa o irosesc mai bine. As vrea sa mai fiu nepermis de tanar, dara ca as vrea, dar numai cu jumatatea si piciul langa mine, altfel ar fi pustiu.

 19. Mircea Popescu`s avatar
  19
  Mircea Popescu 
  Saturday, 28 March 2009

  Ei vezi ? Imi pare ca ti-ai raspuns singur :)

 20. Mircea Popescu`s avatar
  20
  Mircea Popescu 
  Saturday, 28 March 2009

  @Adrian Mihalcioiu : Mane nu reusesc sa fac comentarii la tine pe blog, dar deloc.

 21. tocmai ce am dat un test la ultimul post si a mers fara probleme. tu unde ai incercat de nu a mers ?
  Am bagat plugin de comentarii ca sa poata oamenii urmarii raspunsurile pe mail...

 22. Mircea Popescu`s avatar
  22
  Mircea Popescu 
  Saturday, 28 March 2009

  Uite tocmai re-incercai in clipa asta. Butonul de "Post Reply" zice el c-ar duce la javascript: showReply(17768831), dar nu se lasa apasat. Adica eu dau click, el nu face nimic.

 23. Mircea Popescu`s avatar
  23
  Mircea Popescu 
  Saturday, 28 March 2009

  Ei, de pe firefox merge, chit ca zice ca-i 10 hours ago. Dar de pe Opera, ntz.

 1. [...] De-aia sunt destul de trist. Nu pentru ca tinarul observa decrepitudinea senila a Fiintei - observatia e judicioasa, reflecta realitatea si ca atare isi are locul ca orice observatie judicioasa care reflecta realitatea. Doar ca pentru mine, vedeti voi, oricit de descarnata hoasca azi, ea tot inseamna ce-a fost cind era tinara. Cind eram tinar. Pe vremea lui Stalin. [...]

 2. [...] Never was the nervecenter of power so mistreated by the passage of so little time, excepting, of course, all the other [...]

 3. [...] and assorted such electronica ; whereas my grandparents, old soviet gentry that they (mostly against their will) were, lived in the cartier collecting those, across the street from the only "national actor" from [...]

 4. [...] vantage stood at such substantial distance as the previous millenium so readily allowed. To rewrite the old joke, "back then eram si noi aloof-er". [↩] Category: S.MG Comments feed : RSS 2.0. Leave [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.