Bancile trebuie pleznite.

Wednesday, 29 July, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sunt furios. Pur si simplu furios. Din ultimele 12 plati, sase, da, sase au intarziat mai mult decat o zi. Doua au intarziat mai mult de cinci zile. Vorbim despre plati facute cu lichiditati, prin sisteme electronice administrate de banci romanesti. Nu vorbim de credite, scrisori de garantie, prostii. Eu vin cu banu', banca incaseaza un comision si-l transmite celui numit de mine.

Nu permit si nu suport asa ceva. Daca dau click pe butonul de send, email-ul ajunge in Sarasota, Florida sau Hyderabad, India, cam in 5 secunde. Asta inseamna sistem electronic. Secunde. Daca apas publish, acest articol va putea fi citit din secunda urmatoare. Asta inseamna electronic. Emailurile nu sunt trimise luni ca sa ajunga joi, posturile nu se publica in 16 iulie pentru a fi citite pe 22.

Daca putem organiza astfel lucrurile pentru niste rahaturi de emailuri si posturi de blog, cred ca ar cam fi cazul sa reusim sa organizam lucrurile macar la fel de bine in ce priveste transferul de bani. Deci, eu trimit bani catre contul x la momentul t, banii se afla in contul x, si sunt retrasi de proprietarul contului x, la momentul t + 5 secunde. Nu t + 5 minute, nu t + 5 ore si in nici un caz, in absolut nici un caz, t + 5 zile. Nu-i tolerabil.

Si nu, nu "inteleg ca-i criza." Nu-i criza. Daca e criza, inchideti dracului magaoaia si spuneti net, e criza, banca noastra nu isi mai poate desfasura activitatea. Daca ma duc la un restaurant, comand o pizza, o platesc, si ea nu mai vine, nu ma intereseaza sa aud ca "e criza". Criza nu exista acolo unde serviciul a fost platit. E criza si nu-mi poti da credit, bine. E criza si nu poti livra fara scrisori de garantie, bine. Dar nu s-o inventat inca criza aia care sa te impiedice sa livrezi ceea ce-i deja gata platit. Aia nu-i criza, decat cel mult in capul lor, si-n sistemul circulator al clientilor.

Deci, hai sa facem o treaba utila, hai sa folosim instrumentele statului pentru scopul in care au si fost create : asigurarea calitatii bunurilor si serviciilor. Hai sa scoatem un regulament BNR care spune ca pentru orice plata in sistem electronic intarziata mai mult de o ora, banca este buna de plata, si anume, 10,000 RON suma fixa, plus 10% din valoarea tranzactiei. Cum, care banca ? Amandoua.

Georgel merge la Banca X in Timisoara sa-i trimita 10 de RON lui Sorinel, in Banca Y din Tulcea ? Foarte bine. Georgel trimite banii la 12:07 am ? Sorinel ii primeste la 13:09 ? Foarte bine. Banca X e buna de plata, 10,001 RON catre Georgel, Banca Y e buna de plata, 10,001 RON catre Sorinel. Ca sa stim o treaba.

N-o fost banca X de vina, ci mai degraba banca Y ? Foarte bine, se dau in judecata, isi rezolva litigiul intre ele. Nici pe Georgel, nici pe Sorinel, nici pe mine nu ne intereseaza cum se descurca X si cu Y ca sa furnizeze serviciul pentru care sunt platiti. Noi de-aia le dam comision, ca sa rezolve problema. Eu nu-i cer bancii X sa-mi desfunde chiuveta, ei sa nu-mi ceara mie sa le repar procedurile de transfer. Hai sa ne facem fiecare treaba noastra, si bine. Sau, daca preferam sa incurcam lumea, sa platim pentru privilegiul asta.

Se-aude, stimati supraveghetori ai sistemului bancar ?

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

26 Responses

  1. Radu Ciocan`s avatar
    1
    Radu Ciocan 
    Wednesday, 29 July 2009

    Mai detaliaza si tu putin ce banci, tari, valute, etc.
    De ex, eu folosesc Raiffeisen de prin 2002. Iar internet bankingul lor de cand a aparut. Pe conturi raiff banii intra la secunda in cont indiferent ca ii muti online sau de la ghiseu. La conturi interbancare in ro banii intra de pe o zi pe alta ca asa-i sistemu la noi. Iar la wire din afara (us / eu / offshore) catre raiff vin asa in max 2-4 zile.
    Am mai experimentat prin 2004-2005 cu bcr/btr/brd/bancpost/wolksbank si toate erau cam varza in acel moment. Acum nu mai stiu cum e cu ele.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 July 2009

    In Romania toate, nu-i chestie de international.

    Si as putea sa zic care, dar nu vreau sa se transforme discutia intr-o chestie asa punctuala.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 July 2009

    Apropo, imi explici de ce folosesti nenorocirea aia de intense debate, ce avantaj ai ?

  4. la noi exista mania de a dubla orice introducere a datelor intr-un sistem electronic prin cel putin o inregistrare scrisa (semnata, stampilata, si eventual prevazuta cu un numar de ordine intr-un registru). utilizarea calculatorului devine astfel din avantaj, inconvenient. din cate am vazut eu, regia autonoma posta romana e campioana absoluta a acestor practici S&M, dar acum aud ca si bancile s-au contaminat. imi imaginez ca daca o functionara isi ia concediu medical doua zile si email-ul (recte, transferul) nu e trecut in registrul cu pricina, el fie nu va pleca in fapt, fie va ajunge abia cand stampila functionaresei ajunge sa pocneasca hartia.

    in general omul tine mult la iluzia ca el controleaza masina (desi e exact pe dos) si atunci inventeaza cai de a tine masina in loc - cu o stampila, cu ceva. mie mi se pare ca, lucrand la negru, fara carte de munca, computerele ar trebui eliminate de prin birouri. si mai ales de la ghisee, unde privelistea tastarii cu un singur deget e cel putin demoralizanta.

  5. Radu Ciocan`s avatar
    5
    Radu Ciocan 
    Wednesday, 29 July 2009

    Hmm ... vazusem dinainte scriptul pus la tlp si mi-a placut ca poti vedea comentatorii undeva stransi toti intr-un fel de comunitate. Fiecare pe unde umbla si ce comenteaza si cu sistem de rating. Asta ar fi asa un avantaj. Restul sunt briz-brizuri sa ia ochii.

  6. Radu Ciocan`s avatar
    6
    Radu Ciocan 
    Wednesday, 29 July 2009

    @grid: acum e bine, de vreo 2 ani parca s-a mai liberalizat si s-au introdus transferurile electronice, sau cum le zice. Dar tot sunt unele banci de fac 2 batch-uri pe zi si trimit totul la gramada. Iar daca ai noroc sa nimeresti la cel de la pranz posibil sa intre banii a doua zi.
    Dar imi aduc aminte acum ceva ani cand trebuiau sa mute sacii cu foi de la o banca la alta sa faca transferurile. Sau ceva de genul.

    As vrea sa existe sistemul ala cum vezi prin filme cand transferi bani electronic de la orice banca din lume la orice banca instant (nu neaparat sa-ti apara si progress bar sau sa se invarta cifrele). Sau probabil ala-i doar efect special de hollywood.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Thursday, 30 July 2009

    @grid Adevar graiesti. Singurul mod de-a ne scapa de idiosincraziile prostesti ale diversilor prosti este interventia statului. Deci, fata batuta de "populatie" pentru ca e curva ? Dosare penale populatiei. Apa de baut contaminata de fecale pentru ca "acolo e buda dintotdeauna" ? Amenzi administrative. Cladiri cu iesirile de ugenta legate cu lanturi ? Amenzi + dosare penale. etc.

    @Radu Ciocan Hai sa-ti spun care-s dezavantajele :

    1. Tona de js pe care se bazeaza nu functioneaza calumea pe toate browserele. Asa incat eu tind sa nu comentez. N-oi fi singurul.
    2. Cititorii tai sunt o valoare A TA. Tu o dai gratis unui tert, care nu-ti da tie nimic.

  8. Radu Ciocan`s avatar
    8
    Radu Ciocan 
    Thursday, 30 July 2009

    Hai ca il pun o perioada pe disable sa vad ce se intampla.

  9. bancile tin banii pentru ca dobanzile la over-night sunt mari si se castiga bine.
    Nu e chestie de tehnologie sau greseala. Daca au nevoie de lichiditati fac smecheria si imprumuta in felul asta banii de la clienti.

    intensedebate e utila pe blogger unde sistemul de comentarii nu functioneaza k lumea.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 30 July 2009

    Eu stiu foarte bine de ce-o fac, si tocmai de-aia, trebuie introdusa regula respectiva. Vrei sa te imprumuti pe overnight de la clienti ? Foarte bine. Te costa 10k per client, si inca 10k liabilitati la banca corespondenta, si inca 10% din suma. Daca iti convine, da-i bataie. Daca nu, ciocu' mic si joc de glezne.

  11. Pai intr-o piata libera nu ar trebui sa se autoregleze asta ?

    PS. In romania din cate stiu deconturile interbancare se fac pe hartie la BNR.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Thursday, 30 July 2009

    Care piata libera ? Si da.

    Iar deconturile interbancare is alta mancare de peste, nu-mi spune tu ca se face un flush la fiecare tranzactie, ca gaia ne ia, vine Gheorghe cu 10 lei, repede decont, mai vine Maria, iara decont, ce-i aici, papua ?

  13. Ai fi surprins.
    Daca nu treceau pe la el toate tranzactiile crezi ca mai ramanea Isa guv atata amar de vreme ? Dar sa nu speculam.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 30 July 2009

    Eu zic ca a ramas si va ramane pana moare pentru ca-i singurul roman competent in meseria pe care o face. Ma rog, si Iliescu, dar ala avea o meserie cam nociva social.

  15. la ape?

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Thursday, 30 July 2009

    La ploi lol

  17. Sorinel nu lucreaza cu bancile, noa, ce ai prezentat ar fi unul din motive

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Friday, 31 July 2009

    Pai sa stii.

  19. Nici eu nu am inteles de ce transferurile se fac atat de greu la banci din aceleasi motive pe care le-ai enumerat mai sus.

  20. romania inedit`s avatar
    20
    romania inedit 
    Sunday, 9 August 2009

    Pai spre exemplu la BCR mie mi-au trimis 100 000 de lei de la alta banca cam pe la 9:30 cu o zi inainte , dar de intrat in cont au intrat la 15:30 , si de la 9:30 m-am tot agitat ca vroiam sa fac un schimb valutar .

    La 15:30 mi-au spus ca au intrat banii de la Raiffeisen , cu toate ca aia i-au trimis imediat catre BCR .

    BCR asa face , tine banii clientilor cat de mult poate .

    Este posibil sa faca asa si alte banci , dar eu cu ei am patit pataul , nu cu altcineva .

  21. Dureaza asa mult pt ca banca muta banii cu sacul si caruta.

    Problema e ca lumea accepta totul ca fiind normal si nimeni nu prea isi permite sa se judece ani de zile pentru chestii mai serioase dar apoi pt intarzieri ale platilor din cauza bancilor.

  22. Salutare,
    Am si eu un site de Filme Online Gratis si anume http://www.trilema.com
    Daca doresti un link sau banner exchange si noi te rog sa vizitezi http://trilema.com/
    sau sa ma contactezi pe mess la id : trilema
    O zi frumoasa in continuare!

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Thursday, 13 May 2010

    @diana Vezi draga ca ti-ai gresit link-ul. Vai, vai.

  24. Se aude pe naiba! Mare dreptate ai tu. De n ori am crizat din cauza faptului ca un transfer bancar "electronic" a durat mai mult de 2 zile si pana pe undeva pe la 5. Pai mama ei de treaba, care e legatura cu criza, ca eu nu inteleg!? Cred ca s-a produs un exces de dat vina pe criza peste tot.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 December 2011

    E mai comod. Criza ne-a ars friptura.

  1. [...] Bancile trebuie pleznite. 29 7 2009 [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.