ARCA. Ad astram.

Sunday, 26 July, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cred ca ati fost bine informati despre ce tara de rahat avem, cat de rau ne merge, ce rai suntem scl. pe toate blogurile, toate canalele media, pe la show-urile, talk-showurile, reality-showurile si bulbuco-showurile, despre cum ne ocupa noua tot timpul viata in Romania, si asa mai departe.

Spre deosebire de aceasta cacofonie generala, doresc sa anunt ca Romania se pregateste sa trimita un obiect de-aici, de-acasa fix si hapt in spatiu. Cosmic.

ARCA este o organizatie non-guvernamentala. Spre deosebire de alte organizatii non-guvernamentale, care au reusit performanta sa trimita pe careva sa se intalneasca cu printesa Margareta, sa imparta pahare de plastic pe plaja pe post de scrumiere, sa salveze Vama prin betonare si Rosia Montana prin delasare, ARCA lanseaza rachete in spatiul cosmic. Tot e ceva.

Toata povestea a inceput in 1998, cand Dumitru Popescu de la Politehnica din Bucuresti, impreuna cu un grup de studenti, au inceput lucrul la un proiect studentesc ca oricare altul, cu deosebirile ca asta era despre rachete, si a avut succes. Adica, a indeplinit ce avea de indeplinit, construind doua rachete numite ele Demonstrator. Pentru ca demonstrau. Nu stiu eu foarte bine stiintific vorbind ce demonstrau ele, ca nu-s inginer, dar va pot spune ce demonstrau social vorbind, ca-s bloger. Demonstrau ca se poate.

Demonstrau ca se poate alege un proiect care sa conteze, chiar daca se pot alege tot felul de alte proiecte, care-s usor de facut, care-s imposibil de ratat, care-s cu parada modei, variante exista. Asta, in stagiul 1. In stagiul 2, demonstrau ca se poate livra. Spre deosebire de toate celelalte proiecte, care nu livrau ce-si propusesera, pentru ca diverse motive, toate foarte intemeiate, ca de exemplu : ca nu-i vina lui Gigel, ca nu sunt bani de la buget, ca nu exista interes in media, ca nu s-a putut, ca traim in Romania (ceea ce de ocupa tot timpul de proiecte) si etc.

Demonstratia asta facuta, s-a trecut la activitati inca mai destabilizatoare pentru dulcea stare de complacere in rahat atat de familiara pe-aici prin patrie. Si-anume, s-a construit un vehicul zis el Stabilo, care a intrat intr-o competitie, zisa ea X Prize. Sponsorizata de Google. Unde s-a descurcat bine. Si-a castigat initiatiorilor niste bani, si niste recunoastere.

In mod paradoxal si inexplicabil, oamenii astia tot nu isi petrec ziua pe la TV. Nici pe la Motoare nu prea stau. Nici in Blogaria n-au mers. Nici pe Dorobanti nu-i prea vezi, asa seara cu racheta vopsita crem caramel si basii in portbagaj, ruland fin cu 40 la ora.

Mai au putin si ne insulta specificul national. Nu prin aia ca or facut ceva, ca deh, oricat de mare grija ai sa nu faci nimic, tot iti mai iese cate ceva din gresala. Dar sa ai tu obraznicia, sa faci apoi altceva, doar ca mai complex si dificil, si sa-ti iasa tot atat de bine ? Dupa care sa te apuci de altceva inca mai complex si inca mai dificil ? Pai asta-i razboi, deja. Sa faci tu de ras aliatii traditionali ai Romaniei Comuniste, cum ar fi de exemplu poporul prieten al Republicii Populare Coreea, care inca n-a reusit, cu tot sprijinul guvernamental, sa ajunga la aceleasi rezultate tehnologice ?

E grav. Bravo baieti.

Category: Activism
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

7 Responses

  1. Radu Ciocan`s avatar
    1
    Radu Ciocan 
    Sunday, 26 July 2009

    Eventual daca erau bagati in seama de media si apareau pe la telembizor si ziare puneau niste titluri de genul:
    "In timp ce inundatiile au devastat 3 sate, romanii lanseaza oameni in spatiu" - un fel de "tara arde si baba se piaptana"
    Sau
    "pe timp de criza cand zeci de mii de romani isi pierd locurile de munca, unii se hazardeaza sa trimita rachete in spatiu"

    eventual printre alte articole ce "domenstreaza" ca aselenizarea a fost inscenata :P

  2. lexy229`s avatar
    2
    lexy229 
    Sunday, 26 July 2009

    Asta fu articol platit?

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 July 2009

    @Radu Ciocan Foarte posibil, desi nu-i frumos sa facem procese de intentie. Dar judecand prin analogie cu tratamentul in presa al acceleratorului CERN de exemplu, vad de unde vii.

    @lexy229 Fu gratis, chiar daca zice la rate-card ca asa articol costa mii de lei. Sa zicem ca am donat in felul meu.

  4. Oameni au aparut la TV; si in media; dovada ca ai auzit de ei.

    sigur ca intre un club de aeromodelism si NASA nu e mare diferenta; vazut de la noi ...

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 July 2009

    Ba s-avem pardon, eu am auzit de ei de pe grapevine.

  1. [...] 2009 : Trilema da prima strigare in ceea ce va deveni dupa cateva saptamani marele subiect de presa ARCA. Bineinteles, toata lumea "o aveau si [...]

  2. [...] sa fiu sincer o fost cam ca si atunci cind io am fost singuru' care-o zis de ARCA dupa care mica blogosfera de ghiveci s-o prins ca vai, ARCA!!11 da' si-o uitat cumva magic de [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.