A murit Gheorghe Dinica

Monday, 14 December, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Da, stiu, a murit mai demult. Am ratat momentul de-a scrie deodata cu toata lumea, n-am luat parte la evenimentul mediatic. Nici macar n-am furat poza care trebuia. Rusine mie, se cunoaste ca-s ramas in urma. Nu ma aflu pe muchia sangeranda a informarii populatiei, nu lupt pe baricadele jurnalismului premium. Nici nu stiu, sincer vorbind, la ce mai tin blogu' asta. Dar asta-i viata.

Spre deosebire de viata, moartea-i alta. Vesnica. Eterna. Chiar daca eu n-am scris la secunda, uite minune, biet Gheorghe Dinica tot rece este si astazi. N-a plecat nicaieri, n-a inviat intre timp, nu s-a scuturat de praful scenei sa sara-n sus, cu elasticitatea-i absolut tinereasca, cum facea pe vremuri, dupa cortina. Se vede treaba ca dupa cortina astalalta, mare, neagra si catifelata, e liniste.

Sigur, astazi nu mai scrie nimeni. Nu mai e, vezi doamne, stire. Nu-i newsworthy. In acest mare joc de-a v-ati ascunselea dupa deget pe care-l numim pompos "societate moderna" (multilateral-dezvoltarea s-a pierdut cumva, candva, pe drum), lucrurile urmeaza o logica foarte interesanta : e mare jale in secunda 1. E mare tacere in secunda 2. Si gata. Ne-o trecut, timpul a reparat pierderile prin reprezentantii sai alesi : secundele. Si anume, secunda 2.

Din aceasta perspectiva, moartea mi se pare o adevarata binecuvantare, si net preferabila. Decat sa fii cuprins de o amara, inconturnabila tristete si anume, de la mana pana la gura, dupa care sa-ti treaca, si anume, de la gura pana la blid, hai mai bine sa nu. Hai mai bine sa fie liniste.

Decat intre romanii vii, mai bine intre romanii morti. Amintirea, care-i poarta noastra spre lumea mortilor si moartelor, imi ingaduie oricum si oricand sa trec in spatele scenei, sa ma intretin cu astia care nu mai sunt, si anume, nu mai sunt nici in viata, nu mai sunt nici "pierderi grele". Sunt pur si simplu oameni. Sigur, morti, dar macar vii, spre deosebire de astia care cred saracii ca-s vii si de fapt sunt morti ca toti mortii, nu stiu daca ma fac inteles.

Ce-a pierdut deci "lumea" ? Absolut nimic, Gore Pîrgu este tot aici. Si daca maine vine-un val asa mare, si ne spala pe toti direct in mare, ce-a pierdut "lumea" ? Cu atat mai putin, diversii Gori Pargi si Gore Parge, mai schiopi si mai sontace, mai nereusiti si mai schimonosite, trimisi pe fundul oceanului sunt perfect reconstituibili pornind de la arhetipul desenat pentru noi, si pentru totdeauna, de ireparabila pierdere care este indelibilul castig care-a fost Gheorghe Dinica.

Asa ca, viata trece inainte. Viii cu mortii si mortii cei perambulanti cu ei insisi. Sa ne traiasca.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

26 Responses

 1. N-a murit! In crestinism, ca si in multe alte religii, omul nu poate fi stapanit de catre moarte. Mie-mi place sa cred ca-i asa ca ar fi trist ca eu sa incetez sa exist atunci cand trupul meu se intoarce in pamant ... eu sunt mult mai mult decat ambalajul asta exterior, care btw e unul superb, sunt compus din experientele mele, trairile mele, sentimente, emotii, mintea mea, felul in care vad si gandesc ... astea trebuie sa fie vesnice, nu vad cum ar fi altfel. Asta sigur e sufletul, cel ce nu moare odata cu trupul ... ratiunea, vointa, sentimentele ...

  Nu stiu cine-i nenea asta, nu l-am cunoscut, l-am vazut la tv si nu m-a impresionat ... adica mai mult imi place de Neagu Djuvara care e un batranel simpatic. Dinica e cel cu Domn` Semaca m-au ciuruit ... avea un timbru vocal neobisnuit si suparator ...

  Aaaa ziceam ca nu murim, dar ne transformam! Am auzit o super explicatie, nu stiu unde, zilele trecute:

  Omida crede ca moare cand de fapt devine pupa, iar cand invie este un fluture ce poate zbura si apropia de soare .... probabil Dinica s-a facut pupa si acum zboara pe undeva de noi nu-l vedem, de pe frunze nu prea se vede cerul ...

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Monday, 14 December 2009

  Ca sa-ti citez din Seinfeld : When you die, you die. That's it. You don't go anywhere.

 3. azi-mâine ne dai de veste c-a murit Michael Jackson :p
  am crezut ca titlul vine de la shuffle-ul asta care nu te aduce niciodata la postarea actuala.

  in versiunea lui Ionut, Jeana se transforma...aaaaa, ce-ar fi zis Seinfeld de asta? :))

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Monday, 14 December 2009

  @kokofifi Io nu m-as impacienta pana nu ajung sa anunt c-a murit Nenea Iancu. La care moment, m-as impacienta. Da' asa, cumsecade.

  Si-n rest, Seinfeld zice ca noitwont.

  PS. TOATE postarile e actuale la un moment dat. Care este.

 5. da, dar io te citesc de la inceput(uri). de pe când o murit Nenea Iancu, hehe

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Monday, 14 December 2009

  si-aia-i drept. Noa, atunci, uite, ma apuc acu-ni si scriu un post special pentru tine, ca sa-ti contrapartidez inconvenientu' lu' randomu'. E bine ?

 7. e de stand up treaba, el ca jidan stie ca exista rai, dar e zgarcit ca orice evreu si vrea sa-l pastreze pentru el asa ca ne amageste! :)))

  serios vorbind, oricum ei zic ca fiind poporul ales doar ei au loc acolo, probabil zicea ca pentru noi chiar e sfarsitul! :(

 8. Seinfeld e plin de umor. A mai fost unu' care-a zis "Gott ist tot" si pana la urma a fost invers. Adicatelea viceversa.

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Monday, 14 December 2009

  @Ionut Time for a little Personal Jesus ?

  @factor la 360 de grade ?

 10. Flaviu L. Comănescu-Balla`s avatar
  10
  Flaviu L. Comănescu-Ballainsigna de criptograf 
  Monday, 14 December 2009

  Noa... cine mai vorbește de Mișelu Jackson az'? Așa-i când mori și te știe lumea: dai un spike pe net la căutari pe goagăl și câteva zile mai târziu e gata. GATAGATA.

 11. Corolar : ce n-ar da Zoso pentru un traffic spike in genul celor oferite de Digg :D

  Vede cineva solutia?

 12. Mircea Popescu`s avatar
  12
  Mircea Popescu 
  Monday, 14 December 2009

  Pai cica e-n constructie, se numeste fain@polimedia.us.

 13. Tinand cont de faptul ca si io cred ca daca omii mor is buni morti, nu se reinvie ori transforma in alte cele (si chiar daca s-ar intampla, nu vad la ce pustiu ar ajuta cu ceva, atat timp cat nu tin minte nimic de dinainte), ma gandesc ca poate omii si-ar face viata ceva mai simpla si mai lesne de acceptat si randuit, si ma gandesc ca le-ar fi mai bine.

 14. Mircea Popescu`s avatar
  14
  Mircea Popescu 
  Monday, 14 December 2009

  Mie-mi spui ?

 15. Mircea, imi spun si mie (la modul general)

 16. Mircea Popescu`s avatar
  16
  Mircea Popescu 
  Monday, 14 December 2009

  "Mie-mi spui" asta e asa, un fel de superlativ al lui "drept zici".

 17. Concluzie mea mârlănească în 3 rânduri şi jumătate.

  Vii cu vii şi morţii cu morţii. Trăieşte-ţi viaţa din plin că oricum nu-i va mai păsa nimănui de tine când dai colţul mai mult de 2 secunde iar dacă pe partea ailaltă nu te aşteaptă nimic şi în viaţă nu ai făcut nimic memorabil simte-te bine măcar cât mai poţi.

 18. .. o sa-nviem de fiecare data cand apesi Play.

  :D

 19. Porcul de York`s avatar
  19
  Porcul de York 
  Tuesday, 15 December 2009

  e interesant cum teama nu de moarte ci de non-existenta ne ingrozeste...pe unii. de frica m inventat si acceptat instantaneu o chestie de genul "nu se poate sa se termine aici, eu sigur ma duc in alta parte si acolo voi avea parte de ce imi convine mie, fie gramezi de virgine, fie ingerasi cantand, fie dupa caz torquemadiene framantari". bun.. apoi, lumea aia ar trebui sa fie chiar si-asa imateriala, infinita, avand in vedere aglomeratia de starvuri care s-ar afisa p'acolo la promenada. e ca in filmele alea cu monstrii care sperie pe toata lumea, eu mi-i imaginez pe wc si-mi trece. adica aia uratii, nu fac si ei caca? eu vreau sa-l vad pe Predator pe buda. toti vii faceau odata caca, pana si faraonii in divina lor postura, si-apoi de ce n-am cultivat si fecala sfanta daca-i pe-asa? am cultivat numai ce am vrut. "domnule doctor, nu pot sa mor, eu am numai putin sida". "domnule doctor, nu am cum sa fiu gravida, s-a ... eliberat (vezi arhaism) numai putin in mine" si tot asa. am constuit lumea din iluzii. yo...as vrea sa aiba fricosii dreptate, ca nici mie nu-mi convine asa. dar tare-mi e ca "when you die, you die" si ti se face... liniste.

 20. Mircea Popescu`s avatar
  20
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 15 December 2009

  @Cristian Filosof trebuia sa te faci :)

  @dAImon Gie

  @Porcul de York Ca bine zici.

 21. Mare actor ... Pacat de cinematografia romaneasca, care mai nou se lasa atrasa in capcana telenovelelor ieftine, de proasta calitate ...

 22. foarte bun actor,mult timp din viata lui a fost dedicat spectatorilor si teatrului.RIP
  --------------------------------------------------------------------------------------
  click on my name and come in our community:X

 23. imi pare foarte rau pentru el,a avut o cariera de aur si un suflet foarte bun.odihneascase in pace!

 1. [...] macar am consolarea ca ce-am zis despre Gheorghe Dinica este adevarat, si-n plus nici Toma Caragiu n-a chiar murit. Traiasca! Category: Zsilnic [...]

 2. [...] reduce to misrepresenting reality for the gullible, of course that's what he'd be doing. As a great Romanian actor pointed out in a great film whose name history has not misplaced, "The hand that doesn't tell a [...]

 3. [...] the words already found on the page, not in inventing "other places" where "words might be". Cuz there aren't any. the things claimed to be so are always and without exception ~inferior~ not superior in the tree [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.