Sa va dau o idee literara

Tuesday, 15 March, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Discutind cu o amica despre nenorocirile japonezilor sarmanii mi-a venit o idee pe care-o voi expune intr-un articol ulterior, in timp ce ea mi-a povestit o chestie care mi-a dat o alta idee, pe care-o voi descrie dinjos. Ca asa-s io, generos.

Povestea era despre copilaria petrecuta-n Alaska, pe-al carei tarm sudic naufragiau din cind in cind bile de sticla folosite de pescarii japonezi pe cealalta parte a oceanului Pacific. Aveti aici site pe tema, din care preiau doua vorbe :

Around 1910, far eastern countries, primarily Japan began manufacturing and using glass floats, hence their most popular name; Japanese Glass Fishing Floats. To accommodate different fishing styles and nets, the Japanese experimented with many different shapes of floats, from as small as 2 inches in diameter to the gigantic size of 20 inches in diameter.

Most floats are shades of green because the glass used was primarily recycled sake (wine) bottles, but clear, amber, aquamarine, amethyst, blue and other colors were also produced. The most prized and rare color being a red, or cranberry hue. These were expensive to make because gold was used to produce the color. Other brilliant jewel tones such as emerald green, cobalt blue, purple, yellow and orange were primarily made in the 1920´s-30´s. The majority of the colored floats you will find for sale today are replicas.

Adica pe romaneste :

In jurul anului 1910, tarile din Extremul Orient, in principal Japonia, au inceput sa produca si sa foloseasca plute de sticla, chestie care le-a si dat numele, Plute de Pescuit Japoneze. Pentru a sustine stiluri diferite de pescuit precum si navoade diverse, japonezii au experimentat cu diverse forme si dimensiuni, de la cinci pina la cincizeci de centimetri in diametru.

Majoritatea plutelor sunt verzi in diferite nuante, pentru ca sticla folosita la producerea lor era in principal reciclata din sticle de sake, dar exista si piese transparente, galbene, aquamarin, de culoarea ametistului, albastre sau in alte culori. Cea mai valoroasa si rara era rosu, sau nuanta strugureilor. Aceste nuante erau scumpe pentru ca se obtineau pe baza de aur. Alte culori frumoase precum verde smaralgd, albastru cobalt, violet, galben sau portocaliu au fost produse in principal in anii '20 si '30. Majoritatea plutelor colorate pe care le veti gasi de vinzare astazi sunt de productie recenta.

Ei bine, si-acum ideea : S-ar putea scrie o poveste, care incepe cu evocarea unui mic satuc de pescari din Japonia, unde o fetita traieste cu tatal ei, care-i pescar. Nu-s ei tocmai instariti, dar nici nu au apetituri pantagruelice asa ca se descurca, si pina la urma... sunt fericiti. Intr-o buna zi tatal cumpara un navod nou, cu bile stralucitoare si fetita de incintare se apuca si deseneaza pe una dintre ele ochi si gura, ^___^

Vine o furtuna, navodul se rupe si bila cea desenata e luata de ape si dusa-n larg. Blagoslovita de mina fetitei celei fericite bila capata constiinta, asa ca vede, si povesteste, intimplari diverse prin care trece. Mai departe povestea se poate construi intr-o istorie a ce doriti dumneavoastra, Istoria Oceanografiei sau Istoria Razboaielor pe Mare sau Istoria Ecologiei Oceanice, bila poate participa razant la bombardamentul de la Pearl Harbour sau la deversarea de la Deep Water Horizon, la formarea covoarelor de alge sau la extinctia delfinilor, structura va ingaduie sa discutati ce va inereseaza a discuta din ce perspectiva va incalta mai bine.

Daca pastrati tonul simpatic si perspectiva la nivelul a citiva toli deasupra marii n-are cum sa nu iasa bine.

Succes!

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

One Response

  1. [...] in discutia despre care ziceam anterior mi-a venit urmatoarea idee futurologica [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.