Tragedia botanica, sau despre smochine.

Wednesday, 30 May, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Smochinele sunt niste fructe cu curu' marei care se nasc, ca orice fructe, in urma fertilizarii unei flori.

Si-aici incepe tragedia. Smochinele sunt fertilizate exclusiv de o micuta viespe de smochin. Ele au doua tipuri de flori femeisti (una mare, una mica) si-o floare barbateasca. Viespea fiind micuta nu ajunge cu pizda sau ma rog, ovopozitoru' pina la ovarul florii mari, ci doar pina la ovarul florii mici. Ca rezultat, florile mari fac smochine. Florile mici fac viespi.

Deci ca sa vedem chestiunea lamurit : viespea adulta traieste doua zile. In astea doua zile ea poate vedea cam o suta-doua de kilometri asa, daca are noroc de vint din pupa. Cumva-cumva isi alege ori gaseste o floare (ca-i deja insarcinata) si intra in ea. Aceasta operatiune nu-i deloc usoara : canalul e ingust, isi pierde aripile si buna parte din antena tirindu-se pe-acolo spre nastere. Deci dati-va seama : la aceasta specie bizara nu fatul se tiriie cu disperare printr-un canal ingust ca sa iasa la viata, ci mama. Ba are chiar niste zimti pe maxilar care sa-i ingaduie sa se tiriie-n planta pe-acolo.

Odata ajunsa la sfintul Graal isi depune ouale si moare, fiind... consumata de planta. Niste nematode care-o infectau ies afara si se aseaza in pozitie, sa astepte noua generatie. Niste alte viespi care si ele depun oua in ovarele smochinului da' nu-s fraiere sa-si dea viata pentru asta neaparat cit nici nu polenizeaza smochinul prin eroismul lor desantat isi depun si ele ouale.

Timpul trece, florile lungi se fac seminte, florile scurte se fac viespi. Cele de sex masculin cresc fara aripi, se apuca sa le futa pe alea de sex feminin dupa care taie un tunel inspre afara. Odata ajunse afara mor, ca n-au nici utilitate nici legatura cu lumea asta, si-au indeplinit sarcina si gata. Alea femele ies afara, se acopera cu polen in acest proces, se umplu de parazitii care le asteptau oricum si... au 48 de ore la dispozitie ca sa gaseasca o floare in care sa se-ndese si sa moara.

Chestia asta se petrece ca atare de vre-o suta de milioane de ani. Nu puteti creste smochini intr-o zona in care nu exista viespile respective, precum nici viespile nu traiesc unde nu-s smochini. Legaturile genetice intre cele doua sunt foarte strinse, asa ca orice variatie in genotipul pomului aduce dupa sine variatii in genotipul viespilor, rezultind un foarte mare numar de tipuri de viespi. Genotipurile viespilor sunt foarte stabile, in timp ce genotipurile pomilor sunt foarte variabile, si ca rezultat diversele populatii de viespi se pot trezi oricind fara habitat, disparind pur si simplu. Asta fiind al doilea nivel al tragediei, nu-i destula aberatia aia descrisa dinsus cu tot efortu' eroic si sacrificiu de sine pentru a fertiliza un pom, da' pe deasupra pomului aluia i se si rupe de tine fix in... ma rog, nici macar n-are cot.

Precum vedeti, realitatea bate fictiunea. La fundu' gol, cu un cur mare ud.

———
 1. Pe bune acuma, nici pina in ziua de azi nu-s capabil sa discern intre figs si dates, smochine si curmale. E o dislexie. Partea trista este ca smochinele imi plac foarte mult, in timp ce curmalele nu cine stie ce. Si-atunci sa vezi suferinta cind in juma' de cazuri ceri chestia care-ti place foarte mult si ajungi in proprietatea chestiei care meh. E o soarta trista, va spui. []
Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

10 Responses

 1. da mircea. tragic. vezi life in the undergrowth de bbc. am tot vazut pe acolo chestii de gen...

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 30 May 2012

  Apai io neavind teve... noa, merge mai greu.

 3. Trebuie sa-ti deschizi ceva categorie 'strivit corola de minuni'. Tricorola gen.

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 30 May 2012

  Nuca aia e universal peste tot pe-aici.

 5. mihai b`s avatar
  5
  mihai binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Thursday, 31 May 2012

  mno, doar nu crezi ca le-am vazut eu la tv. n-am rabdare sa ma uit la ceva ce ma intrerupe cu publicitate. gasesti pe neti si prin torrenti si pe siteuri gen vplay, etc. pe vplay sigur o fi.

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Thursday, 31 May 2012

  Ce, mai exista vplay.ro ? Ce, mai nou este publicitate si pe alea cu nature planet ? Vai plm cit s-a degradat lumea, acum zece ani nu era.

 7. Da, vplay inca mai e hatere si vezi ca are html5.

 8. Merge facut un scurtmetraj cu scenariul asta, animatie :)

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Thursday, 31 May 2012

  @Freud Nu ca e hoti.

  @Bogdan Sa stii!

  Apropo, da tu un ochi pe aia cu avatarele.

 10. Bogdan`s avatar
  10
  Bogdan 
  Thursday, 31 May 2012

  Hmmm, nu vazusem chestia, fixed :D

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.