The wrong man
The wrong mani debuteaza cu doua minute-n care Hitchcock insusi subliniaza cit de inspirat dintr-o poveste reala e fiecare cuvint, si se incheie cu un avertisment in acelasi sens. Fata cu atita insistenta nu ne ramine decit sa-i credem, oricum nu mai e verificabil azi.
Henry Fonda e de fapt un actor foarte bun, are-un mod calm si discret de-a-si umple rolurile care-i plin de farmec. Vera Miles e o matroana a cinematografiei americane, cred c-o fi jucat intr-o suta de filme, sau poate chiar doua. E si foarte frumoasa. Impreuna fac echipa buna, filmul se incheaga intre ei doi ca o poveste pur si simplu, fara sa cada-n genuri oricit de usor ar fi fost s-alunece-n documentar data fiind insertia-n real sau in noir dat fiind regizorul sau in thriller data fiind tema sau asa mai departe.
Frapeaza o anumita deschidere, o anumita atitudine, copilul care spune unui necunoscut la telefon cind vine tac-su acasa fara sa intrebe macar cine-i, tipul care pleaca pentru ca l-au chemat doi politisti asa, pur si simplu, fara macar sa-i spuna neveste-sii (chit ca-si face singur probleme destul de grave din asta, daca-i trimitea la plimbare pur si simplu puteau ei reveni linistiti cu mandat si n-avea a explica juriului minciunile lor despre cum le-ar fi zis el ca are datorii la curse). Oricit de putin credibile, chiar absurde ar parea chestiile astea azi ele nu-s nici intr-un caz absurde si mai deloc necredibile in contextul epocii. Acum cincizeci de ani oamenii pur si simplu traiau altfel, trei sute de dolari erau o avere, un om cu un salar putea tine o casa cu o femeie si doi copii si asa mai departe. S-au dus vremurile bune.
Pe de alta parte fata tocmai ce-si scoate maselele de minte, deci are pina-n vreo douazeci si cinci de anisori, el are treizeci si opt, dati-va seama ca au copii de opt si respectiv cinci ani, sau cu alte cuvinte o fata de saptesprezece i-a facut un baiat unui tip de treizeci, cu care era maritata, cum se maritau fetele pe-atunci. Si-acum sta in casa si il asteapta sa vina, cum stateau fetele pe-atunci, si dezvolta psihopatologii de animal captiv. Aveau si vremurile alea bune problemele lor, cum ar veni.
Da' revenind, e incredibil cita tensiune poate scoate Hitchcock din povesti care altfel sunt de-o banalitate suprema scrise. Cred ca-i un talent sau ceva.
Merita vazut zic, intr-un moment cind nu va grabiti in nici o parte, eventual cu o cana de ceai de menta la indemina.
———- The wrong man, 1956, de Alfred Hitchcock cu Henry Fonda (tatal Janei, pe care-ati vazut-o-n Barbarella apropo ?) si Vera Miles. [↩]