Squanderville, USA

Wednesday, 29 February, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sa incepem cu un citat dintr-un ilustru anonim de care n-a auzit absolut nimeni (spre deosebire de, sa zicem, Perfu, Barfi, etc) :

Eventually, though, the industrious citizens of Thriftville decide to do some serious saving and investing, and they start to work 16 hours a day. In this mode they continue to live off the food they produce in eight hours of work but begin exporting an equal amount to their one and only trading outlet, Squanderville.

Chestia merita citita. A fost publicata in 2003 si de-atunci nu s-a schimbat absolut nimic. S-a trecut la "change you can believe in" sau ceva de genu', gargara. Si-atit.

O singura observatie ma preocupa, apropo de toata discutia asta cu Squanderville : lumea sare azi in sus si-n jos ca vai, grecii sunt niste puturosi, somaj peste 20% e clar ca nu le place munca, evaziune fiscala peste 50% e clar ca-s niste primitivi, niste antitstatali, niste maimutoi care nu-si au locul in mindra noastra lume dezvoltata. Is niste tigani grecii astia, ce sa mai, traiesc din bani de imprumut, nu produc nimic, nu fac nimic util toata ziua, sed pe terasa la Acropole si o freaca degeaba.

Asa ca sa dea faliment. Foarte bine, asa le tre', sa se invete minte alta data ca bani fara munca si bunastare fara efort si performanta fara selectie si dezvoltare fara lacrimi si sudoare si asa mai departe nu se poate cum nici nu s-a putut niciodata si nici nu se va putea veci. Indiferent de "change", si indiferent de daca puteti sau nu puteti sa "believe in", nici nu se poate, nici nu s-a putut si nici n-o sa se poata.

Si-atunci venind la obiect : ca miine o sa intre SU in faliment, pentru exact aceleasi motive ca si grecii : ca nu lucreaza, ca nu produc nimic, ca nu platesc impozite. Ca-s niste tigani, care nu-si au locul in mindra noastra lume dezvoltata. Nu fac nimic util toata ziua, numa' sed si butoneaza la ipaduri pe twitar.

N-o sa-mi spuneti acuma ca o lingurita de balega e o mizerie intolerabila care trebuie aruncata afara din casa de indata, da' o megatona de balega este o balega prea mare pentru a fi balega asa ca urmeaza, in caz ca va cade peste casa spargind acoperisul si acoperindu-va complet gradina, s-o ingurgitati pe toata cu lingurita respectiva si cu maxima placere ?

Nu stiu, intreb si eu. Ca de urmat e clar ca urmeaza, nu exista diferente serioase intre Grecia si SUA. Ce facem atunci ? Cam care-s planurile ?

Ma rog, dincolo de un "nu si-ar fi putut inchipui nimeni ca teroristii vor folosi avioane pe post de rachete" pentru care-a ramas celebra-n istorie cealalta maimutica de culoare indoielnica si studii a la Prigoana, una Orez si nu mai retin cum.

E ?

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

30 Responses

  1. Asta explica tot http://www.youtube.com/watch?v=IGYAhiMwd5E

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    Pacat ca n-am flash. Cucuvintul scris nu se poate explica tot ?

  3. Nu, trebuie neaparat sa fie un video cu animatii si cantece. Foloseste keepvid si trage mp4 atunci, dar in schimb iti trebuie plugin java in browser :)

    Sau hai, rezumat: China tre sa exporte cuiva ca sa nu moara de foame, americanii nu au cum sa concureze cu ei la preturi.

    Acum, o mica chestie care mi-a trecut asa prin cap. Deci Buffet asta e american de-asta adevarat, nu are decat dolari, ma gandesc ca si firmele lui tot americane sunt. Nu crezi ca ar fi avantajat de un astfel de sistem cu Import Certificates, din moment ce americanii o sa fie NEVOITI sa cumpere de la el, in loc de chinezi?

    Acum, trecand peste micul conflict de interese din articol, si concentrandu-ma pe exemplul cu squanderville si thriftville, e si-aici o problema. Sigur, squanderville ar trebui sa exporte sau cel putin sa nu consume mai mult decat produce, dar in cazul asta, thriftville nu mai are cum sa existe, ca n-au cui sa vanda chestiile de stau 8 ore pe zi sa le produca. Cum se poate rezolva problema asta? Autarhie?

    Parerea mea e ca toata lumea ar trebui sa-si produca tot ce poate produce intern. Oh, dar stai, cum ar mai putea exista toti smecherii lu peste ca de ex Germania, care a dat bani cu imprumut la un continent intreg ca apoi sa se dea ei rotunzi ca uite ce harnici sunt si ce varza si lenesi sunt restul si ce ne-am face fara ei, etc. mai vor si premii pentru ca au distrus tot continentul si sa fie sefii nostri.

    La nivelul gigeilor de rand, decizia e practic facuta pentru ei. N-ai cum sa strangi bani sa-ti cumperi nimic, ca disponibilitatea creditului distorsioneaza preturile. Game over.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    E falsa teoria asta cu "China tre' sa exporte cuiva", e aproximativ aiureala cu "eu trebuie sa scriu" cu care iesea la inaintare un infrint anonim inainte sa constate ca nu, nu trebuie sa scriu. Nici eu, nici el.

    A produce inseamna ca ai optiunea, de-a vinde sau de-a nu mai produce. A nu produce inseamna ca ai doar optiunea de-a nu produce. Tot asa cum desteptu' nu-i obligat sa fie destept pentru a nu fi prost, astea-s exact genu' de naivitati nominaliste in care isi prinde degetele gindirea socialistoida.

    In realitatea obiectiva China se va descurca excelent si cu si fara SU, pentru motivul simplu ca in medie chinezul munceste mai mult decit costa. SU nu se va descurca nici cu nici fara China, pentru motivul reciproc.

    Evident ca Buffett ar fi principalul beneficiar al solutiei propuse de Buffett la problema identificata de Buffett. Cam ca si faza la fel de penibila da' ceva mai recenta in care se plingea ca el nu plateste impozite desi e foarte bogat, si ca deci trebuie impozitat mai mult aia bogatii. Atita ca el nu plateste impozite din acelasi motiv din care nu platesc nici eu, adica nu-si plateste salar de la Berkshire, si deci n-are pe ce plati. Iar aia "bogatii" pe care vrea el sa-i potopeasca cu impozite sunt antreprenori mai tineri decit el care ameninta sa-i ia locul. Ceea ce el nu doreste. Pam-pam.

    Revenind la problema nominalista : ceea ce se numeste Thriftville in exemplul nostru ar continua sa existe, doar ca nu s-ar mai numi asa. Pricepi ? Nomina nuda tenemus, nu confunda numele cu trandafirul numit.

    Nemtii chiar au bune motive sa fie sefii nostri. Cit despre gigeii de rind, admitind ca eu is un gigel de rind tocmai am facut un ipo pe-o companie care-i astfel evaluata binisor > 300,000 de dolari. Deci ?

  5. Mey, chinezu munceste mai mult decat costa, dar cine le da de munca? Sa faca ce, pentru cine, cu ce scop? Daca brusc americanii o sa aiba bani doar de mancare, unde o sa se mai gaseasca inca 300 de mil de distrusi sa cumpere jucarii cu plumb in ele? Si asta doar ca sa mentina status quo-ul de semi-muritor de foame al Chinei, nu sa-i scoata din cacat.

    Asa, SUA are deficitu comercial mare, nu-s buni, dar ca sa vezi, si Romania are, si Franta si plm, altii poate nu-l au, dar nu vor jucarii de plumb, sau au oricum jucarii facute cu manutele lor.

    In legatura cu Germania, ramane cum am stabilit. Stai sa se duca dracu UE si o sa vedem cum mai sta germania si al cui sef ar trebui sa fie :) Sigur ca nici Romania n-ar duce-o prea bine, dar germania si mai ales distrusii de francezi, belgieni si alte astfel de neamuri ar duce-o cu mult mai rau. Germania e Buffet iar restul UE sunt tinerii antreprenori :)

    Moneda euro e un bullshit, am putea trai la fel de bine si cu el si fara el, daca am lua deciziile corecte, dar cum de fapt deciziile care se iau nu sunt corecte ci pe interes, nu e decat o chestie care ajuta politicienii romani sa evite reforme, deci sa ne bage si mai mult in cacat, grecia style.

  6. A, si prin gigei de rand, ma refeream in cazul consumului, nu al afacerilor. In general, e un lucru rau cand lumea nu mai consuma, ca scad toate cifrele de pe graficele finatistilor si intram in criza.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    Pentru el insusi, de ce nu ?

    Inca o data : cine face doua boabe si maninca un bob are optiunea sa nu mai faca. Cine nu face si maninca un bob nu are optiunea sa faca doua boabe.

    Romania reported a trade deficit equivalent to 1021 Million EUR in December of 2011. Romania exports mostly machinery and transport equipment, raw materials, and miscellaneous manufactured articles like textiles and footwear. Romania imports machinery and transport equipment, raw materials, chemicals and fuels.

    Intelege o chestie, noi avem deficit pina pe la 1 miliard, la o populatie de ~20 de milioane. Ei au deficit de 500 de miliarde, la o populatie de ~ 300 de milioane. 1:500 si 1:15, nu e totuna, bun ? Daca tu ai salar de o mie de lei si datorie la banca de opt sute e una, daca ai salar de patru mii de euro si datorie la banca de o suta de mii de euro e alta.

    Romania sta foarte bine mai ales pentru ca minoritatea de romani inteligenti si muncitori sunt foarte inteligenti si foarte muncitori. Nu ma tem eu pentru nemti, pe bune acuma, vor fi ok. Restu'... mnoa, ma rog, s-or descurca.

    Moneda euro e cam cea mai importanta arma pe care o au europenii la dispozitie in lupta cu dusmanii lor (care sunt in primul rind Statele Unite, in al doilea rind Russia, in al treilea rind China sau statele arabe, nu e clar care). Faptu' ca tu pui botu' la propaganda inamica pe tema... mnoa, esti tinar, nu stii de-astea.

    Criza nu are absolut nici o treaba cu consumul.

  8. Pai bun, eu inteleg ca euro e util, ca fiind toti gramada nu mai poate nimeni sa-i ignore si sa faca chestii gen petrol doar pentru dolari si etc. desi vad ca euro nu i-a impiedicat sa faca asta, cel putin pentru petrol. Dar daca euro asta ma umple de hazard moral din toate partile si actioneaza ca un fel de standard de aur intre tarile din interior... parca m-as lipsi.

    What has the euro ever done for us?

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    Pe noi ne-a cam imbogatit. Fara euro mai vindea pula dacii in Berlin.

  10. anamatiadeleanu`s avatar
    10
    anamatiadeleanu 
    Wednesday, 29 February 2012

    păi, grecii au zei care nu-i mai ajută, americanii nu mai au ce au avut ....
    iți las a\sta....

    http://www.foreignaffairs.com/articles/137100/david-e-campbell-and-robert-d-putnam/god-and-caesar-in-america

  11. păi, grecii au zei care nu-i mai ajută, americanii nu mai au ce au avut ….
    iți las asta….

    http://www.foreignaffairs.com/articles/137100/david-e-campbell-and-robert-d-putnam/god-and-caesar-in-america

  12. @Mircea Popescu Sunt sigur ca gaseau germanii niste baeti in centrul Berlinului sa le schimbe niste marci.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    @ana N-am idee cita treaba are religia in toata supa asta, da' am impresia ca n-are altfel decit in sensul ca privim la un etern conflict intre prostie si realitate, iar religia e unul dintre sinonimele prostiei.

    @gheorghe Operatorul Dacia e francez, daca ma-ntelegi.

  14. Nu inteleg. De ce n-ar vinde in germania, sau de ce n-ar cumpara germanii? Si cu ce e situatia diferita acum?

    De fapt, acum nici nu prea mai conteaza ai cui sunt banii, sau cel putin n-ar mai trebui sa mai conteze, bani sa fie. Ca si in articolu lu Buffet, el vorbeste acolo despre americani, despre cum le cumpara lumea tara, iti dai seama. Vrajeala ieftina de 2 trilioane. Nu vad de ce i-ar pasa gigelului de rand de unde vin banii pentru compania lui. Ar putea sa-i pese de ex daca ar fi francezi, ca apoi mai tre sa mai si lucrezi cu ei, dar nah, detalii. In schimb, eu cred ca tot lui Buffet ii pasa cel mai mult, ca nu mai are nimeni nevoie de trilioanele lui, si nu-i mai suge nimeni coiul pentru ele :)

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    Mei, e mai complicat de-atit. Cea mai buna metafora pentru piete e sa te gindesti la suprafata intre doua fluide nemiscibile, ulei pe apa, chestii. Configuratia exacta a picaturilor depinde de conditiile locale da' in niste moduri atit de exponentiale incit e greu de evaluat.

    Lebede negre zburind in stoluri.

    Daca Europa n-avea euro noi eram azi in pozitia Ucrainei +-.

  16. Yeah, asa suntem in pozitia ucrainei + bula imobiliara. Graet.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 February 2012

    Ejti hater numa'.

  18. Mda. Si BTW, care zici tu ca e cauza crizei, si ce e criza asta de fapt?

    Ca fapt divers, am aflat de existenta unor oameni, multi dintre ei economisti care cred ca de fapt FED n-a intervenit suficient, si ca ar fi trebuit sa creasca PIB-ul nominal fara nr, sa scoata tara din recesiune. Ba chiar, ca FED a CAUZAT criza, ca a restrans creditul.

    Discutia asta mi se pare ca descrie foarte bine curentul, desi nu e cu vreo autoritate in domeniu: http://florincitu.wordpress.com/2012/01/27/the-naked-fed-calls-it-all-in/

    Tipul ala, Daniel, este un mare fan al curentului. Pare sa fie ceva economist, minim absolvent de ASE, ca foloseste cifre exacte. (Ca-n bancul ala: cum iti dai seama ca un macroeconomist are simtul umorului? foloseste zecimale)

    Parerea mea e ca nu prea are sens, si sunt de acord cu:
    "Yes, the FED has more options. I can start buying stocks, houses, durable goods etc. In the end we can ask the fed to be the private AD. Theoretically it is an option. The question is if we really would like to be in an economy where the private sector produces to sell to the FED. How long do you think that economy will remain stable?"

    Dar pana la urma, de ce nu ar merge? Creditele sunt pe o cifra nominala de bani, contractele de munca si de mai stiu eu ce la fel. Nu exista conceptul de "valoare", nu se gandeste nimeni ce cumpara bunicaso cu un dolar in tinerete cand semneaza contractul. Motivul pentru care economistii se uita la politica monetara, desi pe termen lung teoretic e neutra, e ca sa treaca peste probleme de genul asta. Oamenii au salarii prea mari in raport cu productivitatea? Dureaza cativa ani pana isi schimba locuri de munca, renegociaza, sunt dati afara, etc. ? In comes monetary policy, devalorizezi valuta si s-a rezolvat problema. Ca sa nu zic de optiunea: creste acolo PIBu, sa fim tot timpul pe verde :))

    Desigur ca e ridicol, dar e la fel de ridicol sa te uiti pe preturile la imobiliare, sau sa cauti sa stai cu chirie in timpul boomului. De ce putem sa acceptam ceva ridicol daca a emerge-uit din turma de bizoni, dar nu putem sa acceptam asta venind din condeiul bancherului central binevoitor?

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 March 2012

    Banii sunt un mijloc de-a evalua rationalitatea activitatii umane. Atunci cind oamenii sunt foarte convinsi de corectitudinea reprezentarilor pe care banii le ofera asupra activitatilor lor avem o situatie de boom economic. Atunci cind oamenii au dubii relativ la corectitudinea respectiva avem o situatie de criza.

    Criza inseamna exact asta, un vot de neincredere catre sistemul de valorizare care ne permite sa luam decizii si sa actionam. Ca atare, intr-o societate libera nu exista criza "economica" sau "financiara", toate crizele sunt profund noetice si in egala masura politice, sociale, "ale democratiei", de reprezentare, de comunicare si asa mai departe. Aceasta profunda legatura a crizei cu realitatea este motivul pentru care putem garanta ca nu vor exista precum nici nu pot sa existe situatii in care "nu mai pot aparea crize". Singurul organism care nu mai este capabil de criza este fie un cadavru fie ceva atit de retardat mental incit nous-ul sa nu-i puna nici un fel de probleme.

    Asta-i si motivul profund pentru care politicienii se amesteca cu atita entuziasm in "rezolvarea" crizelor : intr-o situatie de criza actul administratiei se gaseste undeva intre imposibil si suspect.

    Problema mare este ca o criza nu-i neaparat un lucru rau. Daca neincrederea in corectitudinea reprezentarilor este nejustificata, ele fiind absolut corecte avem o criza de-un anume tip, o criza nejustificata, sa-i zicem. Daca neincrederea in corectitudinea reprezentarilor este justificata, ele fiind gresite in puncte esentiale sau macar relevante avem o criza de celalalt tip, o criza productiva.

    Precum vezi consumul e la vreo cinci sau sase pasi mai jos pe derivatia logica de locul in care se judeca problemele crizei.

    Povestea cu creditul e si ea o aiureala, cam de nivelul cu a spune ca spitalul ti-a facut rau pentru ca ti-a intepat pielea. Sigur ca daca am supune la vot celule diverse din jurul plagii intepate cauzate de acul siringii vor expune sus si tare gravele abuzuri ale sistemului medical. Din fericire, septicemia nu se trateaza prin supunere la vot, e suficient ca niste celule din interiorul cutiei craniene sa-si dea acordul. Si noteaza tu ca dezbaterile lor sunt secrete, ele sunt necunoscute publicului cantautor si asa mai departe. Toata gargara cu
    opinia publica", adica opinia unor oameni fara importanta pe teme care nu le sunt la indemina e buna pentru a umple spatiul de emisie televizionistico-internauta si cam atit. Lucrurile nu se discuta acolo si nici nu au de ce sa se discute acolo.

    Fara conceptul de valoare ai practic vorbind o economie programata. Chestia pe care a incercat s-o construiasca Ceausescu. Daca nu ti-e clar de ce nu ar merge, mnoa, fa o proba. Eu unul nu am sa produc companii de 300k usd pentru ca sa ai tu ce imparti prostimii, da' mi se pare ca ti-am mai spus chestia asta de fo' 5 sau 50 de ori.

  20. Intrerupem aceasta emisie pentru :
    http://polimedia.us/fain/monden/1-martie-arhiblog-ro-blog/#c96284

    Has no effect until sites are incented to adopt it

    http://www.open-mike.org/entry/thoughts-on-do-not-track

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 March 2012

    Mai buna ideea e sa scoti pur si simplu refererul.

  22. http://blog.kapsobor.de/archives/2008/07/26/deactivating_firefox3_behind-the-curtain_requests/

  23. @Mircea Popescu Mda, buna explicatia, nu m-am gandit din punctul asta de vedere. Totusi, cred ca ne indreptam spre o perioada in care se va pune accentul mai mult pe acest "capitalism de stat", cu reprezentantii cei mai de marca SSUA si UERSS. Cel putin in RO, Isarescu si ministrul de finante castigator de Oscar au declarat ca de ce sa lase bani la sectorul privat, cand pot sa creasca ei economia construind piramide din fonduri europene si etc.

    Totusi, sub comunism au trait si au murit generatii de oameni, nu poti sa zici neaparat ca nu functioneaza, cand este evident ca a functionat o buna perioada de timp, desi sub-optim. Dealtfel, implementarile astea de socialism au fost cam eronate, s-ar putea mai bine, desi pana la urma totul s-ar reduce la relatii de tip feudal. Dar pana la urma, relatia dintre grecia si germania nu tot feudala e in momentul asta?

    Acum pe de alta parte, asta cu piete libere, stat minimal din contra, NU A FOST IMPLEMENTATA IN PRACTICA, deci nu exista nici o dovada ca functioneaza, de nici un fel. Singurul exemplu concret sunt niste negri muritori de foame uitati de lume, nu e tocmai un studiu de caz foarte relevant.

    Acum, eu evident ca sunt pentru piete libere, dar mi se pare ca au niste lacune pe care un stat bine intentionat ar putea sa le umple, singura problema e ca nu prea cred ca poate exista asa ceva. Ma gandesc aici la chestii gen sanatate, educatie, securitate, infrastructura. Mai citesc din cand in cand articole despre cat de eficient ar fi daca am lasa piata libera sa faca chestiile astea, dar sunt cam sceptic. Ce-ar intelege piata libera dintr-un gigel care e calcat de masina? Ca are multa nevoie de ajutor, deci poate sa creasca pretul? :D Sau la ce-mi foloseste asigurarea medicala daca deja sunt diagnosticat cu cancer? Ce rost mai au astea daca oricum ma lasa sa mor? Probleme.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 March 2012

    Romania e chiar un exemplu prost in sensul ssua/urss. Problemele mari ale Romaniei sunt ca incompetenta inenarabila a unor largi segmente din populatie face imposibila utilizarea eficienta a capitalului (chestie manifestata prin aia ca daca au bani umfla bule cu ei, nu fac ceva util). Vezi in acest sens si discutia cu oportunitatea dezvoltarii la Rosia Montana, punctul IV sa nu ma mai repet.

    Chestia nu-i ca pietele libere n-au lacune. Chestia-i ca lacunele lor sunt exact ca si lacunele dintre elementele prefabricate ale unui pod : ingineru' le-o proiectat cu un scop si daca badea Ion zidaru' si cu Gheo primaru' se apuca sa le umple nu rezulta un pod mai "trainic". Dimpotriva.

    Altfel probleme sunt si vor fi, noi sa fim sanatosi.

  25. Pai daca populatia e proasta, cel mai logic lucru e sa-i educi. Asta e un exemplu perfect. Poti sa nu faci nimic, gen cam ce facem acum, si sa speri ca cine stie, problema se va rezolva de la sine. Acum cu internetul, poate chiar se va rezolva de la sine, dar tre sa le asiguri accesul la internet. Din cateva milioane tot ies cativa care sa faca ceva, care altfel n-ar fi iesit.

    Cu piata libera sigur nu le da nimeni nimic, ei singuri n-o sa-si ia, si o sa avem acolo niste oameni prosti care traiesc degeaba, si o sa traiasca fara nr, ca se face ca oamenii prosti si saraci sunt si cei care se inmultesc cel mai mult.

    Statul ar trebui sa asigure infrastructura necesara, daca nu face asta, ar putea la fel de bine sa nici nu mai fie. Ceea ce facem noi e ca incercam sa crestem fasole fara sa punem araci, si apoi ne plangem ca nu ne iese domle, ca ce fasole proasta, sta si se taraie acolo pe pamant.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 March 2012

    Valoarea unui inginer e direct proportionala cu valoarea voltmetrelor arse. Exact asta se si face, usoara deschidere a creditarii populatiei de dupa intrarea in NATO a fost fix asta, hai sa le dam sansa sa-si fringa gitul, alora mai prosti, si din suferintele prostimii sa invete toti. Asta a fost planul la BNR, asa s-a executat, iata ca tot puletele a invatat cite ceva despre francii elvetieni si el de unde sa-si plateasca ratele. Ca nu esti tu in pozitia cea mai buna ca sa observi ce se face si cum nu inseamna totusi ca nu se face nimic.

    In nici un caz nu tre' "sa le asiguri". Educatia se face cu schingiuiala, nu cu rugaminti fierbinti. Educatia vero, nu povesti si pretentii, dam diplome aiurea la vitalusi si juninci.

    Statul chiar asigura infrastructura necesara, si isi chiar face treaba foarte bine. Romanul e mult mai ocos decit e cazul (1, 2, 3) da' asta nu e pina la urma o problema decit cel mult pentru romanul in cauza. Doare mai mult si mai tare, de facut tot se face.

  27. Tu ai vazut cam care e nivelul unui copil care a facut scoala generala la tara? Ce sanse crezi ca mai are ala sa faca munca cu valoare adaugata macar un pic peste medie? Nu numai ca nu invata nimic util la scoala, ba mai rau, chiar il prosteste.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 March 2012

    Asa. Si problema ar fi ca ?

  29. Nu e nici o problema, totul e bine in lume. Ma duc sa ma uit la startrek.

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Saturday, 17 March 2012

    Apropo de comentariul #19,

    Criza inseamna exact asta, un vot de neincredere catre sistemul de valorizare care ne permite sa luam decizii si sa actionam. Ca atare, intr-o societate libera nu exista criza “economica” sau “financiara”, toate crizele sunt profund noetice si in egala masura politice, sociale, “ale democratiei”, de reprezentare, de comunicare si asa mai departe.

    Merita probabil citit si Scandal! (7 Noiembrie 2009)

    In anii 30, adica in plina criza economica, disciplina economiei se afla si ea intr-o criza teoretica. Situatia era oarecum asemanatoare, stiintific vorbind, cu situatia in care se afla fizica in fata modelului Bohr : ceea ce se observa in practica nu se poate explica in teorie, si ceea ce rezulta din teorie nu se regaseste in practica. Divort intre teorie si observatie, recte criza.

    Respectiv Dezagregarea increderii (20 Noiembrie 2011).

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.