Posibil cel mai important efect al bitcoinilor
O discutie cu Adrian Mihalcioiu pe cea mai importanta tema a dreptului civil mi-a limpezit brusc in minte cel mai important efect disruptiv al bitcoinilor. Adica, aceasta tehnologie are multe si nenumarate efecte disruptive, toate amutitor de importante, da' mi se pare ca cel mai cel nici macar n-a fost inchipuit pina acum.
Sa o luam perifrastic, ca nu-i graba. Deci, un pilon important al structurii financiare a lumii moderne il constituie conglomeratele de asigurare, si toate afacerile lor s-au nascut din si se structureaza inca in mare masura in jurul asigurarii de viatai. Asigurarea de viata e o tranzactie lipsita de sens sau utilitate pentru asa-zisul "beneficiar", dar are valoarea importanta ca ingaduie transferul de valoare intre vii ocolind taxele impuse de state pe succesiuni si limitele de valoare ale testarii.
Ca sa intelegem cu un caz concret : Ion moare, lasind in urma zece milioane de lei. Dupa ce statul isi ia partea leului, la masa succesorala ramin sase milioane de impartit rudelor. Ion are doi frati din care unul viu si unul mort cu doi copii. Maria, sotia lui, va mosteni doua milioane. Cumnatul ei va mosteni tot doua milioane, si nepotii ei prin alianta cite un milion fiecare. Daca patru milioane dintre cele sase sunt sub forma locuintei celor doi, Maria e de-acum silita ori sa paraseasca respectiva casa ori s-o imparta : ori cu doi nepoti, ori cu un cumnat, ori cu niste straini.
Cum Ion si-a ales-o pe Maria, da' nu si i-a ales pe cei doi frati cum nu i-a ales nici pe copiii lor, se poate imagina situatia in care el nu doreste sa le lase lor mai multi bani decit ei. Intr-o oarecare masura el poate testa in favoarea sotiei, da' institutia rezervei si-a mostenitorului rezervatar inseamna ca orice ar face nu-i poate dezmosteni complet (in general ii poate dezmosteni de jumatate, ceea ce chiar ajuta, ce sa va povestesc, gindu' ca un putoi enervant va primi doar un milion, nu doua ca un descendent devotat si incalzeste pe cineva).
De asemenea e perfect posibil ca doi copii sa apara sustinind ca Ion le-a futut mamele, surori gemene, "atunci in 1972 la Innsbruck" si cerind drepturi pe care si le imagineaza ei. Dupa procedurile in vigoare cam peste tot un judecator va dispune prelevarea de tesut din cadavrul lui Ion, ca-i de acord Maria sau ba, si va decide daca intr-adevar. Iar daca va decide ca intr-adevar atunci Maria mai mosteneste doar un milion juma'. In ce masura decizia ca intr-adevar reflecta realitatea ca intr-adevar e un exercitiu pe care-l lasam la latitudinea cititorilor (da' nu fara a mentiona ca ani de zile oameni au fost condamnati pentru violuri pe care nu le-au chiar comis pentru ca un pseudo-om de stiinta considerat pe-atunci "martor expert" a depus sub juramint ca femeile nu ejaculeaza si atunci prezenta materialului ejaculat e proba violului sau asa ceva).
Ei, admitind ca Ion nu doreste toate magariile astea, precum admitind si ca nu i se pare o idee buna ca statul sa ajunga sa beneficieze de doua ori mai mult din mostenirea lui decit femeia care i-a supt pula de cite ori o avut el chef precum i-o spalat si ciorapii cu mina de cite ori o fost nevoie, e posibil sa-si doreasca o solutie paleativa.
Asigurarile de viata ii vin in ajutor, in sensul ca daca incheie o asigurare care la moartea lui plateste beneficiarului numit Maria zece milioane asta-i tot si sanatate buna. Evident va suferi niste cheltuieli in timpul vietii, da' nu-i grav, pentru ca-s bani investiti si oricum scapa de megaimpozitul de 80 pina la 99.99% pe care cu deosebita bunavointa "comunitatea" il impune in virtutea principiului ca sanisedeie. Asta-i sensul si utilitatea asigurarii de viata, in caz ca n-ati stiut. Ca ele se vind saracimii cu teorii diverse e perfect irelevant, de cind lumea se vind saracimii copii dupa uneltele si instrumentele pe care le folosesc cei ce conteaza-n lumea asta.
Tot evident asta era valabil prin 1890, ca intre timp "comunitatea" de flaminzi a venit cu tot soiul de idei si inovatii juridice, slabind lucrarea acestei metode de evitare a jafului. Si tot la fel de evident au aparut diverse metode paleative, ca de exemplu creerea unei corporatii care sa fie detinatoarea mostenirii, trecindu-se mostenitorilor doar uzufructe divers structurate si asa mai departe. Precum idem la fel de evident s-au gasit diversi destepti unu' mai socialist decit altu' care sa nu recunoasca fideicomisurile testamentare si asa mai departe. Lupta continua neintrerupta.
Ceea ce ne duce fix la discutia din titlu : odata cu aparitia bitcoin e perfect posibil pentru cineva sa isi lase averea integral oricui doreste el : trimite o tranzactie si gata. Sanatate buna si succese maxime incercarilor de impozitare, felicitari si-un praz verde diversilor mostenitori rezervatari si asa mai departe.
Firmele de asigurari s-au ridicat pe-o solutie mult mai slaba de-atit la aceasta problema, ca sa va faceti o idee de magnitudinea chestiei despre care vorbim.
———- Intre timp folosind banii obtinuti de-acolo au reusit in buna masura sa paraziteze actul medical si bugetele publice da' aia-i o tema separata. [↩]
Sunday, 1 April 2012
Mbun.
Atata ca nu sunt suficienti bitcoini pt treaba asta.
Sunday, 1 April 2012
Unde prin "suficienti" intelegem ce exact ?
Ca nici trilioane de dolari nu sunt suficiente, nici o suta acolo. Pai ce-i aia ? Ca sa nu mai discutam despre cum nu-s suficienti kilometri cubi de aur. Ca nu avem nici macar unu' intreg, cum s-ar putea concepe auru' ca moneda in conditiile-n care nu exista nici macar o singura unitate completa ?
Sunday, 1 April 2012
Lol cum suficienti, acu' avem bani toti, tati iegali? Vivat!
Sunday, 1 April 2012
Faptul de a avea o cantitate de BTC limitata la 21 milioane BTC impiedica orice tip care chiar are avere sa o lase mostenire in felul asta.
Sunday, 1 April 2012
Pentru ca de ce mei ?
Sunday, 1 April 2012
pentru ca la valoarea de azi ar trebui sa-i detina el pe toti.
Sunday, 1 April 2012
E pai bun, la valoarea de azi. Doara suntem oameni tineri, babalicii nu pricep de-astea cu interneturi. Cind vom avea noi probleme de lasat testamente-n 2050 nu ti teme c-or fi un milion de numere fiecare. Unde prin numere numesc doua scurte sau o juma' de toata noaptea.
Monday, 2 April 2012
Tot pe ideea de-a evita statul - inca nu ruleaza nimeni cazinouri/loterii pe bitcoin pentru asupritii americani?
Monday, 2 April 2012
Ej' nebun ? Numa' aia au in cap, cre' ca juma' spre cinci sesimi din entreprenorii de weburi de-alea fac. Chiar ii injuram recent pe tema.
Monday, 2 April 2012
Parca era poker pe bitcoin.
Monday, 2 April 2012
Tat una.