O drama naturista

Thursday, 19 July, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

drama-naturista-1Veratrum californicum e o planta care traieste-n nord-vestul Statelor Unite si seamana oarecum cu porumbul. Spre deosebire de porumb insa contine niste alcaloizi deosebit de toxici, jervinai si ciclopaminaii care au proprietatea cunoscuta si documentata de-a cauza teratogenezaiii la vertebrate, fiind din acest motiv foarte periculoasa pentru iepe, capre, juninci, oi si ce alte ierbivore mai dau in ea. drama-naturista-2

Modul de actiune este - va zic pentru amuzament - ca inhiba o linie de comunicare aricioasa (asa-i zice). Mamiferele intrebuinteaza trei linii de comunicare aricioase, prin care diversele celule din embrionul in formare reusesc sa-si comunice si sa-si inteleaga reciproc pozitia in cadrul corpului ce va fi in termenii amplasamentului cap-coada, stinga-dreapta scl. Cea mai studiata dintre ele este linia Ariciului Sonic (Sonic the Hedgehog Signalling Pathway in limba engleza in original), denumita astfel pentru ca musculitele de otet (eterna Melanogaster) nascute-n urma inhibarii in laborator a acestei linii prezinta niste tepi bizari, care le-au amintit cercetatorilor de Sonic the Hedgehog, un personaj de joc pe calculator. Si asa le-a ramas numele, si iata cum ajunge Sega la relevanta culturala : veci pururi s-or numi astea aricioase acuma de la Sonicu' lor.

drama-naturista-3Fara legatura cu ce-am discutat pina acum : ciclopia este o suferinta a fatului nou nascut fara exceptii incompatibila cu viata, ilustrata in partea stinga. Fata fatului nu se formeaza deloc, sau daca se formeaza gura apare ca un orificiu, ochii apar ambii intr-un singur orificiu (in general indistincti) iar nasul apare ca un soi de trompa amplasata spre crestet ori in unele cazuri direct din cerul gurii.

Incidenta acestei grozavii este redusa, cam una la ceva zeci de mii de nasteri din care mai toate sfirsesc in avort spontan, dar se cunoaste din antichitate si se gaseste notata de exemplu la 1665 :

First, That it had no sign of any Nose in the usual place, nor had it any, in any other place of the Head, unless the double Bagg CC that grew out of the midst of the forehead, were some rudiment of it. Next, That the two Eyes were united into one Double Eye which was placed just in the middle of the Brow.

Chestia remarcabila este ca pe linga cauze genetice (neelucidate) un agent cauzativ binecunoscut sunt toxinele, precum de exemplu substantele naturale descrise dinsus. Cu care observatie ne situam in plina drama : planta respectiva se numeste popular false helebore in partile celea de lume, datorita asemanarii cu adevarata helebore (Helleborus niger, "Christmas rose"). Aceasta din urma e recomandata drept cura naturala, naturista si asa mai departe pentru tot soiu' de suferinte si neajunsuri, incluzind intre altele femeile gravide : cica ajuta greturile matinale, crampele si imbunatateste circulatia.

Va dati voi seama ce minuni de vitejie rezulta din femei gravide in primul trimestru pascind veratrum pe cimpiile californiene.

Surse foto : Prima, de pe pacificbulbsociety.org. A doua, de pe swcoloradowildflowers.com. A treia, temple.edu.

———
  1. C27H39NO3, sau (2'R,3S,3'R,3'aS,6'S, 6aS,6bS,7'aR,11aS,11bR)- 2,3,3'a,4,4',5',6,6',6a, 6b,7,7',7'a,8,11a,11b- Hexadecahydro- 3-hydroxy- 3',6',10,11b- tetramethyl- spiro [9H-benzo [a] fluorene- 9,2'(3'H)- furo [3,2-b] pyridin]- 11(1H)- one []
  2. C27H41NO2, sau (2′R,​3S,​3′R,​3′aS,​6′S,​6aS,​6bS,​7′aR,​11aS,​11bR)-​1,​2,​3,​3′a,​4,​4′,​5′,​6,​6′,​6a,​6b,​7,​7′,​7'a,​8,​11,​11a,​11b-​octadecahydro-​3′,​6′,​10,​11b-​tetramethyl-​spiro​[9H-​benzo​[a]​fluorene-​9,​2′(3′H)-​furo​[3,2-b]​pyridin]-​3-​ol []
  3. Nasterea de monstri, din limba greaca, malformatii ale fatului adica. []
Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.
Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.